Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Lip 2019

Hrvatski startup pregovara za milijun €: 'S našim sustavom i stari strojevi mogu govoriti'

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Gordana Grgas  

Hrvatski startup pregovara za milijun €: 'S našim sustavom i stari strojevi mogu govoriti'

Marin Bek ima samo 33 godine, osnovao je dosad tri tehnološka startupa, a dva su opstala i bujaju. U Hrvatskoj su, imaju 20-ak zaposlenika, a do kraja godine, kako najavljuje, broj će se udvostručiti. Na nedavnom zagrebačkom JobFairu privukli su brojne kandidate i intervjui su upravo u tijeku.

Bek je pripadnik prodorne nove generacije hrvatskih poduzetnika koja oko sebe uočava probleme i za njih kreira pametna IT rješenja. U te se vode uputio nakon što je diplomirao automatiku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te od rođaka posudio 3000 kuna za sudjelovanje u programu američkog startup akceleratora Founder Institute u Zagrebu 2012. godine. Prvo je u Silicijskoj dolini pokrenuo startup za autonomna podvodna vozila koji je nazvao MTF (Marine Tech Factory), prikupio kapital od poslovnih anđela i nastojao prodati rješenje naftnoj industriji. U tome, međutim, nije uspio.

Podvodni dron
Govoreći o razlozima, uz osmijeh nam objašnjava da je vjerojatno izašao prerano na tržište.

- Danas bi se reklo da sam radio na podvodnom dronu, što je bio moj diplomski rad na FER-u. Sada skuplja prašinu u nekom skladištu na fakultetu. Kad je MTF propao, ostao sam bez novca pa sam našao posao kao IT developer - govori o prvim iskustvima u SAD-u. No taj neuspjeh, a potom i uspon do mjesta tehnološkog direktora u inovativnom startupu Nextuser iz San Francisca, gdje je sudjelovao i u pronalaženju investitora u ukupnom iznosu od 2,5 milijuna dolara, donijeli su mu, ističe, znanja i poznanstva za povratak u poduzetničke vode.

Vrlo konkretno: u sjemenskoj rundi kapitala koju upravo zatvara za svoj startup, glavni mu je investitor Kanađanin kojeg je tada upoznao. Riječ je o Ascaliji, tvrtki za koju je prikupio oko 200.000 eura, a odmah kreće i u mnogo veću, tzv. A rundu, o čemu pregovara s fondovima rizičnog kapitala u iznosu od oko milijun eura.

“Ascalia mora brzo rasti”, rezolutan je Bek, a zamišljena je za IoT (Internet stvari) sustave u industriji i gradovima. S partnerom Dejanom Strbadom vodi i Kraken, domaću IT tvrtku koja se približila prihodu od oko milijun eura u području distribuiranih sustava za prikupljanje i obradu podataka uz pomoć strojnog učenja. Bave se, dakle, velikim podacima, a projekti uključuju i one za Carrefour, Nestle, Ferrero i Forbes. S Ascalijom je trenutačno fokusiran na industriju. Vjetar u leđa daje mu nedavna pobjeda na natjecanju Start.Up! Germany Roardshow, a ujesen će zahvaljujući tome na turneju po bavarskim tvornicama. Napravili su, naime, softver i uređaj nazvan ADS, svojevrsnu kutiju s puno “utičnica”, koji podržavaju brojne protokole za industrijske strojeve nastale od 1979. na dalje te ih tako povezuju na internet. Tako učas nastaje pametna tvornica bez velikih investicija, a svoje će rješenje pokušati prodati i Nijemcima.

- Protokol je način na koji strojevi govore, na koji se prenosi informacija. Preko našeg uređaja i softvera može se mjeriti i online pratiti rad strojeva, pa i onih starih koji se još naveliko koriste u industriji. U slučaju pilane, koja je jedan od naših klijenata, to znači da uređaj može čitati podatke koji dolaze s pila te uz primjenu umjetne inteligencije predvidjeti kad će neka od njih puknuti. Preko emaila ili aplikacije ta će poruka biti poslana rukovoditelju koji može na vrijeme reagirati, čime se postižu uštede - objašnjava Marin Bek.

Glavna misija Ascalije je upravo to, optimizacija utroška energije i poboljšanje proizvodnih procesa. Glavni klijenti u Hrvatskoj su distributeri industrijske opreme koji ujedno održavaju tvorničke pogone, a jedan od njih, Zigg-Pro, zapravo im je i dao ideju za razvoj ADS-a.

“Opamećivanje”
- Time se postiže modernizacija, a nema prekida rada postrojenja i ne moraju se nabavljati skupi novi strojevi - objašnjava Bek. Zanimanje za ‘opamećivanje’ tvornica je veliko, obilaze ih razni tehnički direktori, a trenutačno su njihovi uređaji u pilanama oko Delnica, sustavima za navodnjavanje na jednoj plantaži te u tvornici kartona kod Zagreba.

Tek se zahuktavaju, trenutačno aktivno i ne traže klijente, najprije moraju financijski i kadrovski narasti, objašnjava Bek. Iako u svojoj poslovnoj biografiji napominje da su mu ekspertiza IoT sustavi i integracija algoritama strojnog učenja u svakodnevne procese”, sada mu je glavna aktivnost menadžerska. Dogodi se ipak da usred noći uzme lemilicu u ruke i odradi posao koji je zaškripio ili zahtjevniji algoritamski zadatak u Krakenu, gnijezdu u kojem je Ascalija nastala i osamostalila se. Kao da to nije dovoljno, Beka, čini se, još kopka i robotika u podmorju pa je tako dio radnog vremena lani provodio u FER-ovoj spin off tvrtki H2O Robotics, u projektu komercijalizacije robota za mapiranje i istraživanje podmorja, a surađuje i s Končar institutom, čiji je uređaj za mjerenje elektromagnetskog zračenja povezao s Ascalijom kako bi neki “pametni grad” mogao vidjeti rezultate, uspoređivati ih i dati na uvid javnosti. Trenutačno je instaliran u Svetoj Nedelji, a traje potraga za ostalima.


Komentari članka

Vezani članci

Rat ga je iz Vukovara potjerao u Njemačku, danas u Hrvatskoj otvara IT firmu

09.09.2019.

MIROSLAV ŠIMUDVARAC rođeni je Vukovarac, no kao dječak je 1991. završio kao prognanik u Njemačkoj. Danas, tridesetak godina kasnije, u Hrvatskoj otvara podružnicu svoje IT firme s lokacijama u Zagrebu i Osijeku te namjerava u dogledno vrijeme zaposliti 70

Njemačka IoT tvrtka aconno u Zagrebu i Osijeku otvara urede te 15 radnih mjesta

06.09.2019.

Njemačka IT tvrtka aconno GmbH specijalizirana za područje interneta stvari koja klijentima nudi gotove IoT proizvode, ali i druga rješenja prema zahtjevu klijenata, otvorila je podružnicu u Hrvatskoj te je na današnjoj konferenciji za medije najavila otv

Razvijamo švicarsku medicinsku IoT platformu u Go jeziku

05.09.2019.

Mali Zagrebački ured švicarskog Medisantea u potrazi je za Go developerom, zbog čega smo odlučili popričati s njihovim lead developerom Matejom Baćom i vidjeti što bi ih moglo privući u ovu zanimljivu tvrtku.

Startup TDA prva je investicijska 'meta' Fil Rougea

03.09.2019.

Financijska injekcija u online platformu koja spaja poduzeća i digitalne agencije vrijedna je 8 milijuna kuna

Ususret Danu velikih planova: Čelnik Violete Petar Ćorluka o planovima i prilikama za rast

02.09.2019.

Jedan od najuspješnijih poduzetnika u regiji Petar Ćorluka, predsjednik Uprave Violete, potvrdio je sudjelovanje na 11. Liderovoj konferenciji Dan velikih planova koja će se održati 25. rujna u zagrebačkom hotelu Westin. Povodom njegova nastupa na konfere

Tag cloud

 1. 1935 članka imaju tag hrvatska
 2. 1961 članka imaju tag turizam
 3. 1549 članka imaju tag financije
 4. 1244 članka imaju tag izvoz
 5. 840 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1003 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 968 članka imaju tag trgovina
 8. 970 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 911 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 861 članka imaju tag industrija
 14. 769 članka imaju tag menadžment
 15. 561 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 585 članka imaju tag maloprodaja
 18. 547 članka imaju tag marketing
 19. 506 članka imaju tag tehnologija
 20. 486 članka imaju tag krediti
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 261 članka imaju tag potpore
 24. 346 članka imaju tag eu fondovi
 25. 393 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 340 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 302 članka imaju tag osijek
 33. 379 članka imaju tag vlada
 34. 299 članka imaju tag hgk
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 346 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija