Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Lip 2019

Hrvatski startup pregovara za milijun €: 'S našim sustavom i stari strojevi mogu govoriti'

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Gordana Grgas  

Hrvatski startup pregovara za milijun €: 'S našim sustavom i stari strojevi mogu govoriti'

Marin Bek ima samo 33 godine, osnovao je dosad tri tehnološka startupa, a dva su opstala i bujaju. U Hrvatskoj su, imaju 20-ak zaposlenika, a do kraja godine, kako najavljuje, broj će se udvostručiti. Na nedavnom zagrebačkom JobFairu privukli su brojne kandidate i intervjui su upravo u tijeku.

Bek je pripadnik prodorne nove generacije hrvatskih poduzetnika koja oko sebe uočava probleme i za njih kreira pametna IT rješenja. U te se vode uputio nakon što je diplomirao automatiku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva te od rođaka posudio 3000 kuna za sudjelovanje u programu američkog startup akceleratora Founder Institute u Zagrebu 2012. godine. Prvo je u Silicijskoj dolini pokrenuo startup za autonomna podvodna vozila koji je nazvao MTF (Marine Tech Factory), prikupio kapital od poslovnih anđela i nastojao prodati rješenje naftnoj industriji. U tome, međutim, nije uspio.

Podvodni dron
Govoreći o razlozima, uz osmijeh nam objašnjava da je vjerojatno izašao prerano na tržište.

- Danas bi se reklo da sam radio na podvodnom dronu, što je bio moj diplomski rad na FER-u. Sada skuplja prašinu u nekom skladištu na fakultetu. Kad je MTF propao, ostao sam bez novca pa sam našao posao kao IT developer - govori o prvim iskustvima u SAD-u. No taj neuspjeh, a potom i uspon do mjesta tehnološkog direktora u inovativnom startupu Nextuser iz San Francisca, gdje je sudjelovao i u pronalaženju investitora u ukupnom iznosu od 2,5 milijuna dolara, donijeli su mu, ističe, znanja i poznanstva za povratak u poduzetničke vode.

Vrlo konkretno: u sjemenskoj rundi kapitala koju upravo zatvara za svoj startup, glavni mu je investitor Kanađanin kojeg je tada upoznao. Riječ je o Ascaliji, tvrtki za koju je prikupio oko 200.000 eura, a odmah kreće i u mnogo veću, tzv. A rundu, o čemu pregovara s fondovima rizičnog kapitala u iznosu od oko milijun eura.

“Ascalia mora brzo rasti”, rezolutan je Bek, a zamišljena je za IoT (Internet stvari) sustave u industriji i gradovima. S partnerom Dejanom Strbadom vodi i Kraken, domaću IT tvrtku koja se približila prihodu od oko milijun eura u području distribuiranih sustava za prikupljanje i obradu podataka uz pomoć strojnog učenja. Bave se, dakle, velikim podacima, a projekti uključuju i one za Carrefour, Nestle, Ferrero i Forbes. S Ascalijom je trenutačno fokusiran na industriju. Vjetar u leđa daje mu nedavna pobjeda na natjecanju Start.Up! Germany Roardshow, a ujesen će zahvaljujući tome na turneju po bavarskim tvornicama. Napravili su, naime, softver i uređaj nazvan ADS, svojevrsnu kutiju s puno “utičnica”, koji podržavaju brojne protokole za industrijske strojeve nastale od 1979. na dalje te ih tako povezuju na internet. Tako učas nastaje pametna tvornica bez velikih investicija, a svoje će rješenje pokušati prodati i Nijemcima.

- Protokol je način na koji strojevi govore, na koji se prenosi informacija. Preko našeg uređaja i softvera može se mjeriti i online pratiti rad strojeva, pa i onih starih koji se još naveliko koriste u industriji. U slučaju pilane, koja je jedan od naših klijenata, to znači da uređaj može čitati podatke koji dolaze s pila te uz primjenu umjetne inteligencije predvidjeti kad će neka od njih puknuti. Preko emaila ili aplikacije ta će poruka biti poslana rukovoditelju koji može na vrijeme reagirati, čime se postižu uštede - objašnjava Marin Bek.

Glavna misija Ascalije je upravo to, optimizacija utroška energije i poboljšanje proizvodnih procesa. Glavni klijenti u Hrvatskoj su distributeri industrijske opreme koji ujedno održavaju tvorničke pogone, a jedan od njih, Zigg-Pro, zapravo im je i dao ideju za razvoj ADS-a.

“Opamećivanje”
- Time se postiže modernizacija, a nema prekida rada postrojenja i ne moraju se nabavljati skupi novi strojevi - objašnjava Bek. Zanimanje za ‘opamećivanje’ tvornica je veliko, obilaze ih razni tehnički direktori, a trenutačno su njihovi uređaji u pilanama oko Delnica, sustavima za navodnjavanje na jednoj plantaži te u tvornici kartona kod Zagreba.

Tek se zahuktavaju, trenutačno aktivno i ne traže klijente, najprije moraju financijski i kadrovski narasti, objašnjava Bek. Iako u svojoj poslovnoj biografiji napominje da su mu ekspertiza IoT sustavi i integracija algoritama strojnog učenja u svakodnevne procese”, sada mu je glavna aktivnost menadžerska. Dogodi se ipak da usred noći uzme lemilicu u ruke i odradi posao koji je zaškripio ili zahtjevniji algoritamski zadatak u Krakenu, gnijezdu u kojem je Ascalija nastala i osamostalila se. Kao da to nije dovoljno, Beka, čini se, još kopka i robotika u podmorju pa je tako dio radnog vremena lani provodio u FER-ovoj spin off tvrtki H2O Robotics, u projektu komercijalizacije robota za mapiranje i istraživanje podmorja, a surađuje i s Končar institutom, čiji je uređaj za mjerenje elektromagnetskog zračenja povezao s Ascalijom kako bi neki “pametni grad” mogao vidjeti rezultate, uspoređivati ih i dati na uvid javnosti. Trenutačno je instaliran u Svetoj Nedelji, a traje potraga za ostalima.


Komentari članka

Vezani članci

Ovaj hrvatski startup stare tvornice uvodi u 21. stoljeće

16.07.2019.

Trenutno zapošljavaju 20-ak ljudi, a kako se žele širiti, namjeravaju krenuti i u prikupljanje kapitala. Do sada su, kao što smo već spomenuli, uložili oko milijun kuna svog novca, no za udvostručenje broja zaposlenih koje je u planu, trebat će i investit

NAJMLAĐI STARTUP U HRVATSKOJ RAZVIJA NAJPAMETNIJU DRUŠTVENU IGRU NA SVIJETU

09.07.2019.

Mundus, projekt srednjoškolca Filipa Herciga i njegove ekipe, već je osvojio nekoliko nagrada i došao do prvih kupaca – sve zahvaljujući Internetu, digitalizaciji i mogućnostima učenja na daljinu

Early-bird prijave traju još kratko - osvojite putovanje u Las Vegas i izlagački štand na CES-u 2020

09.07.2019.

Besplatno se prijavite na Bugovo natjecanje tehnoloških ideja i osvojite hotelski smještaj i dvije povratne karte za Las Vegas, kao i izlagački štand na najvećem svjetskom sajmu novih tehnologija!

Kalendari i čestitke s austrijskim motivima nastaju u Slavoniji

08.07.2019.

Zoran Bašić u Trnjanima u prvoj hrvatskoj tvornici za magnet suvenire izvozi u Beč.

LAKŠE JE UZ POGURANAC! POGLEDAJTE KOJI SU VAM SVE POTICAJI DOSTUPNI I ISKORISTITE IH

08.07.2019.

Cilj programa je kreditiranje mikro i malih subjekata malog gospodarstva uz povoljnije uvjete financiranja. Dobivenim sredstvima mogu se otvarati obrti i osnivati trgovačka društava, modernizirati i proširivati postojeće poslovanje, provoditi mjere samoza

Tag cloud

 1. 1922 članka imaju tag hrvatska
 2. 1946 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 962 članka imaju tag trgovina
 8. 954 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 680 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 962 članka imaju tag EU
 12. 897 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 544 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 581 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 424 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija