Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Velj 2020

Hrvatski startup airt predstavio fintech rješenje za banke

Izvor: www.lider.media · Autor: Lider  

Hrvatski startup airt predstavio fintech rješenje za banke

Hrvatski AI startup airt predstavio je svoje fintech rješenje namijenjeno malim i srednjim bankama koje zanima umjetna inteligencija (AI) kako bi bolje upoznale svoje korisnike te im na bolji način ponudile i komunicirale svoje proizvode i usluge. Airt su osnovali Davor Runje, serijski poduzetnik i IT stručnjak i Hajdi Ćenan, marketinška stručnjakinja i poduzetnica.

airtAI rješenje za banke procesira povijesne transakcije postojećih klijenata banaka i na osnovu njih predviđa kako će klijenti raspolagati novcem u budućnosti. Za svakog pojedinačnog klijenta model predviđa vjerojatnost budućih transakcija, na primjer kolika je vjerojatnost da će kupiti gorivo na konkretnoj benzinskoj postaji ili kolika je vjerojatnost da će za vikend otići u shopping ili na izlet u prirodu. Na osnovi ovog temeljnog modela, izrađuju se modeli koji rješavaju konkretan poslovni problem, na primjer kolika je vjerojatnost da je klijentu potreban kredit ili prilika za ulaganje. Tehnologija se bazira na najnovijim tehnikama dubokog učenja razvijenima za razumijevanje jezika, ali prilagođenima za procesiranje bankarskih podataka. Ovo rješenje bankama omogućuje znatno bolju komunikaciju s klijentima te posljedično bolje korisničko iskustvo, jer mogu predvidjeti te ispuniti potrebe svojih klijenata u pravo vrijeme, onda kada je njima to potrebno.

- Naše rješenje je rezultat dvogodišnje suradnje sa financijskim institucijama i temelji se na razumijevanju internih potreba i procesa tog sektora. Prvi modeli su u produkcijskoj upotrebi od 2018. godine kad smo pokrenuli suradnju s jednom bankom i jednom kartičarskom kućom. U tih godinu i pol kontinuirano smo testirali i unaprijeđivali modele i danas smo spremni ponuditi skalabilno rješenje za nekoliko bankarskih problema koje se dokazalo u praksi. Iako je rješenje u srži vrlo kompleksno, iz perspektive banke je jednostavno za instalaciju i pokretanje uz zadovoljavanje svih sigurnosnih zahtjeva. Trenutno proof-of-concept implementacije odrađujemo u tri mjeseca, a cilj nam je automatizacijom procesa smanjiti to vrijeme na tjedan dana – kaže Ćenan.

Jedna od glavnih odlika airtAI rješenja za banke jest njegova jednostavnost i brzina implementacije; riješen je jedan od glavnih problema u primjeni umjetne inteligencije općenito, a to je (pred)procesiranje povijesnih podataka. airt specificira točnu vrstu i format podataka koje je potrebno učitati u njihovo rješenje koje se može instalirati i pokrenuti u sâmom data centru banke (nije potrebno spajanje na vanjsku mrežu), kako bi se pokrenulo treniranje modela te dobio željeni output. Cijeli proces se može odviti u tjednima, za razliku od mjeseci (ili čak godina) koliko trenutno traju implementacije AI rješenja.

Banke se danas na tržištu ne bore samo međusobno, već se moraju braniti i od nove fintech, ali i bigtech konkurencije koja ulazi na njihov dosad prilično zaštićeni teritorij. Kako bi uspjele zadržati svoju poziciju, moraju pod hitno početi bolje koristiti podatke koje već imaju te početi primjenjivati nove tehnologije – kao što je umjetna inteligencija – na povijesne transakcije kako bi mogle bolje očekivati što njihovi klijenti sljedeće trebaju i očekuju. Naravno, to nije jednostavno kako zvuči – ljudskih resursa u području umjetne inteligencije nema dovoljno i stručnjaci iz tog područja su skupi, a manje banke si također ne mogu priuštiti ni angažiranje velikih (konzultantskih) kompanija. U airtu smatraju kako je rješenje tog problema mogu pronaći u njihovom proizvodu. airtAI rješenju za banke se trenutačno koristi na hrvatskom tržištu i u regiji, a ubrzo planiraju širenje na globalno tržište.


Komentari članka

Vezani članci

Tvrtku je pokrenuo s 18 godina, tri godine kasnije posluje diljem svijeta

27.07.2020.

U STEM Boxu u Gajšakovoj tvrtki vide nove poslovne prilike. Prvi proizvod iz STEM Box serije na tržištu će se pojaviti, kaže nam Gajšak, već u studenom ove godine. No interes za njim već je sada velik.

U bankama se gomila novac: Depoziti porasli na mjesečnoj i godišnjoj razini

14.07.2020.

Ukupni štedni i oročeni depoziti u stranoj i u domaćoj valuti uz skroman rast na mjesečnoj razini, nastavili su u svibnju rasti i na godišnjoj razini - uz rast od 8,4 milijarde kuna 4,3 posto na godišnjoj razini, ukupni štedni i oročeni depoziti su krajem

Krenuli poticaji za samozapošljavanje: Ovo su novi kriteriji koje trebate ispuniti želite li pomoć u pokretanju posla

10.07.2020.

Početkom srpnja Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) ponovno je aktivirao poticaje za samozapošljavanje, ali pod drugačijim uvjetima nego ranije. Provjerili smo koje kriterije po novome trebate ispuniti ako želite pokrenuti posao uz državnu pomoć

Gajšak za STEM Box u 24 sata dobio četvrt milijuna kn

01.07.2020.

Hrvatski startup CircuitMess, koji je 2018. imao najuspješniju Kickstarter kampanju iz Hrvatske, na najboljem je putu da to s novom ponovi.

Svjetska banka odobrila Hrvatskoj dva projekta od ukupno 500 milijuna dolara

29.06.2020.

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je Hrvatskoj dva projekta ukupne vrijednosti 500 milijuna američkih dolara radi pružanja hitne potpore hrvatskim vlastima u ublažavanju učinaka trostrukog šoka koji je pogodio zemlju ove godine, priopćeno je

Tag cloud

 1. 2029 članka imaju tag hrvatska
 2. 2102 članka imaju tag turizam
 3. 1580 članka imaju tag financije
 4. 1308 članka imaju tag izvoz
 5. 1087 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1025 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 742 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 866 članka imaju tag investicije
 11. 957 članka imaju tag ict
 12. 1009 članka imaju tag EU
 13. 700 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 897 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 616 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 274 članka imaju tag koronavirus
 25. 368 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 361 članka imaju tag eu fondovi
 27. 409 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 387 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 315 članka imaju tag osijek
 33. 428 članka imaju tag dzs
 34. 314 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici