Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Kol 2019

Hrvatska u vrhu svjetskih proizvođača video igara

Izvor: www.dw.com · Autor: Mehmed Smajić  

Hrvatska u vrhu svjetskih proizvođača video igara

Ivan Fratrić iz tvrtke "Gamesrevolted" se na najvećem svjetskom sajmu proizvođača kompjuterskih i video igara Gamescom, koji se održava u Kölnu, osjeća kao igrač na domaćem terenu. Tvrtka već nekoliko godina izlaže na najposjećenijem sajmu ove vrste u svijetu.

"Mi smo predstavili online kartašku igru Phageborn, koja bi se na tržištu trebala pojaviti još u toku godine", kaže Fratrić. Iza tog naziva se krije prva hrvatska kartaška videoigra s mrežnom komponentom, smještena u originalni fantazijski svijet.

Za proizviđače video igrica je izlaganje na kelnskom sajmu izuzetno bitno, jer je to prilika da se pokažu publici, medijima i izdavačima. A hrvatski predstavnici Game Development branše ove godine imaju što pokazati.

"Proizvođači kompjuterskih i video igara su izuzetno konkurentni na europskom i svjetskom tržištu", kaže Alexander Friedman iz Hrvatske gospodarske komore. "Oni potpuno mogu zanemariti naše domaće tržište. Hrvatski proizvodi su u principu najprodavaniji u SAD, zatim je tu i Rusija. Ali, u osnovi se pokriva skoro cijelo svjetsko tržište."

S obzirom da je broj potrošača, odnosno korisnika velik, i stalno raste, branša zadovoljno trlja ruke. Proizvođači igara za računare i konzole širom svijeta su prošle godine ostvarili obrt od 140 milijardi dolara. Ove godine bi se to trebalo povećati na 150 milijardi. Usporedbe radi, prošle godine je filmska industrija u kinima zaradila 42 milijarde dolara.

Mobilne igre, dakle igre na pametnim telefonima ili tabletima, su u međuvremenu postale važan sektor. Posebno u Aziji i zemljama kao što su Indija, Indonezija ili Kina.

Nedostatak stručne radne snage

Ove godine na štandu hrvatskih izlagača dominiraju PC igre. Nije bilo ni jednog izlagača koji radi igre za mobilne telefone, iako i takvih tvrtki ima u Hrvatskoj. No, i tu postoji problem s nedostatkom stručne radne snage.

"Ostanak u Hrvatskoj je kompliciran, posebno u informatici. U ovoj branši se uglavnom proizvodi prodaju u SAD i drugim zemljama širom svijeta. Osim toga imamo i sustav dvostrukog oporezivanja. Zbog toga je firmama zaista nezgodno biti u Hrvatskoj i poslovati s inozemstvom", kaže Friedman.

"Ova branša može ponuditi budućnost mladima i perspektivu da ostanu u zemlji", siguran je Dražen Tomić, urednik portala ICTBusiness.info. Ovaj portal nudi informacije iz područja informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija, svijeta poslovanja i leadershipa, novih tehnologija i energetske učinkovitosti.

"Plaće su, kao i inače u IT branši, više od prosjeka. Međutim, ne smijemo zaboraviti da su plaće onih koji se bave Game Developmentom u svijetu puno veće nego u Hrvatskoj. Dakle, ako neko želi zaraditi veći novac, onda će on definitivno otići iz Hrvatske ili bilo koje druge države u regiji. Tu on sigurno neće moći tako dobro zaraditi kao što je to moguće u Njemačkoj, Velikoj Britaniji ili Americi", kaže Tomić.

Rješenje on vidi u pružanju državnog poticaja tvrtkama iz ove branše. No tu uvijek, kaže Tomić, postoji problem raspodjele: "Kaže se, zašto bi njima dali, a ne nekom drugom? Zato mislim da država treba dati sveobuhvatne mjere za poticaj gospodarstva, biznisa i rad poduzetnika, i dati im priliku za razvoj."

Novi trendovi - učiti od Netflixa

Novi trend na sajmu Gamescom je „Cloud Gaming". Radi se o igrama koje se igraju na eksternom serveru s kojim su igrači povezani. U tom segmentu je i nekoliko video igara čije pojavljivanje na tržištu s nestrpljenjem očekuju milijuni ljudi.

Proizvođači i ponuđači video igrica u međuvremenu oponašaju poslovni model streaming ponuđača, kao što je primjerice Netflix. Zbog toga se sve više igara i ne nudi na prodaju, nego na pretplatu.

Već izvjesno je vrijeme uočljiv trend da kompjuterske i video igre ne igraju samo djeca. Prema navodima njemačke udruge proizvođača kompjuterskih i video igara „Game", prosječna starosna dob korisnika je u međuvremenu 36 godina.

Na sajmu u Kölnu starosna dob je igrala ulogu samo kada je riječ o nekim specifičnim vrstama igre, poput primjerice nekih ego-shootera - one su zabranjene za maloljetnike. Organizator očekuje da će sajam, koji se ove godine raširio na 210.000 kvadratnih metara, posjetiti oko 400.000 ljudi.


Komentari članka

Vezani članci

Kreću izmjene: IT stručnjaci više neće moći biti paušalci ili će tvrtke plaćati kazne

17.09.2019.

U Ministarstvu financija pripremaju izmjene Općeg poreznog zakona koje bi, u dijelu koji se odnosi na bolji nadzor poslovanja paušalnih obrtnika, u konačnici mogle imati negativan efekt na IT industriju, pribojavaju se u udruzi Hrvatski nezavisni izvoznic

ZLOUPOTREBA PAUŠALNIH OBRTA ČINI ISTU ŠTETU DOMAĆOJ IT INDUSTRIJI KAO I APARTMANIZACIJA TURIZMU

15.09.2019.

Kada su paušalne obrte počeli iskorištavati IT-jevci koji se time prikriveno zapošljavaju, na zacijelo najzdravijoj grani hrvatskog gospodarstva stvorio se problem kojeg će biti jako teško riješiti

Hrvatski inženjer osmislio softver koji koriste tisuće velikih svjetskih tvrtki

15.09.2019.

Njihova aplikacija koristi se u cijelom svijetu, no najviše kupaca imaju u DACH regiji, odnosno u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Dosta kupaca imaju i u Velikoj Britaniji, a sada žele značajnije širenje i na jugoistočnu Europu. Svaki se mjesec registrir

Rat ga je iz Vukovara potjerao u Njemačku, danas u Hrvatskoj otvara IT firmu

09.09.2019.

MIROSLAV ŠIMUDVARAC rođeni je Vukovarac, no kao dječak je 1991. završio kao prognanik u Njemačkoj. Danas, tridesetak godina kasnije, u Hrvatskoj otvara podružnicu svoje IT firme s lokacijama u Zagrebu i Osijeku te namjerava u dogledno vrijeme zaposliti 70

Hrvatski brendovi Vivax, MS Start i MS Energy na berlinskom IFA 2019 sajmu

09.09.2019.

Na ovogodišnjem IFA sajmu u Berlinu svoje mjesto su našle i hrvatski brendovi – Vivax, MS Start i MS Energy koji su dio portfelja M SAN Grupe d.d.

Tag cloud

 1. 1935 članka imaju tag hrvatska
 2. 1962 članka imaju tag turizam
 3. 1549 članka imaju tag financije
 4. 1244 članka imaju tag izvoz
 5. 840 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1003 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 970 članka imaju tag svijet
 8. 968 članka imaju tag trgovina
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 682 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 912 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 861 članka imaju tag industrija
 14. 769 članka imaju tag menadžment
 15. 561 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 585 članka imaju tag maloprodaja
 18. 547 članka imaju tag marketing
 19. 506 članka imaju tag tehnologija
 20. 487 članka imaju tag krediti
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 261 članka imaju tag potpore
 24. 346 članka imaju tag eu fondovi
 25. 394 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 341 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 302 članka imaju tag osijek
 33. 379 članka imaju tag vlada
 34. 299 članka imaju tag hgk
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 347 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija