Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Velj 2018

Hedona – Križevačka slatka priča

Izvor: lider.media · Autor: Vanessa Katanović  

Hedona – Križevačka slatka priča

Svatko tko je probao Hedonine čokoladne delikatese zna da je riječ o vrhunskom proizvodu. Ova slatka priča o uspješnom prvom socijalnom poduzeću dolazi iz Križevaca, a sve je počelo 2013. godine kada je križevačka udruga invalida osnovala Hedonu u sklopu projekta ‘Chocolateria Cris’- križevačka čokolaterija.

Prošla poslovna godina bila je uspješna za ovo socijalno poduzeće fokusirano na proizvodnju čokolade i čokoladnih pralina pa je ostvaren veći prihod nego u 2016. godini. Osim dobrih poslovnih rezultata, novost je i otvorenje čokoladnog bara, redovito krcatog gostima koji guštaju u raznima varijantama tople čokolade iz Hedonine čokolaterije. Samim tim otvorenjem Hedona je zaposlila još pet ljudi, među kojima su i dvije osobe s invaliditetom.

Križevci su prošle godine kroz poticaje socijalnog poduzetništva poduprijeli čokolateriju sa 70 tisuća kuna. A osim financijskog podrške, Križevci promoviraju Hedonine proizvode i na druge načine.

– Podržavamo rad naše čokolaterije Hedone. Grad Križevci tako za protokolarne poklone kupuje upravo njihove čokolade koje se onda često nađu u rukama brojnih domaćih i stranih gostiju pa se ujedno priča o križevačkoj čokoladi širi i promovira dalje. Pored toga, osnivače Hedone smo prošle godine podržali sa 70 tisuća kuna kroz poticanje socijalnog poduzetništva. Vjerujem da ostali gradonačelnici podržavaju ovakve projekte jer osim što se stvara jedan turistički brend, najvažnija kvaliteta čokolaterije je da zapošljava osobe s invaliditetom i pridonosi uvažavanju različitosti, kazao je za Lider Mario Rajn gradonačelnik Grada Križevaca.

U sastavu Hedoninih čokolada nalaze se sirovine koje dolaze iz Belgije i Italije, a koje zatim vrijedni zaposlenici Hedone pretvaraju u pravu čokoladnu fantaziju.

– Proizvodnja se bazira na kvalitetnim recepturama naših stručnih tehnologa koji usmjeravaju naše djelatnike kako bi dobili vrhunske proizvode. Sirovina je talijanska i belgijska pošto u Hrvatskoj nema domaćih dobavljača. Naši radnici redovito pohađaju seminare i usavršavanja koja nam osiguravaju dobavljači sirovine tako da smo stalno u stopu s novom tehnologijom i inovacijama, ispričao nam je Matija Trninić voditelj prodaje i marketinga u Hedoni.

U samom poduzeću trenutno je zaposleno osamnaest osoba od kojih je više od polovice osoba s invaliditetom. Plan socijalnog poduzeća Hedone, koji je trenutno u provedbi, je postati prva integrativna radionica.

– U toku je provedba da naše poduzeće postane prva integrativna radionica u Hrvatskoj. Cilj ovakve radionice je zapošljavanje osoba s invaliditetom kojima je nalazom i mišljenjem centra utvrđeno da se ne mogu zaposliti na otvorenom tržištu rada i kao takva mora imati zaposleno najmanje 40 posto osoba s invaliditetom. To će nam olakšati provedbu projekata pa je u planu preseljenje u novi pogon čim financije budu odobrene, što se očekuje kroz naredne dvije godine, kazao je Trninić.
Vjerujem da ostali gradonačelnici podržavaju ovakve projekte jer osim što se stvara jedan turistički brend, najvažnija kvaliteta Čokolaterije je da zapošljava osobe s invaliditetom i pridonosi uvažavanju različitosti, kazao je Mario Rajn gradonačelnik Grada Križevaca.

Proizvodni pogon Hedone trenutno se nalazi u prostoru bivše vojarne čiji je vlasnik srednja škola ‘Ivan Seljanec’ nad kojom je nadležna Koprivničko- križevačka Županija. Hedoni je ustupljen besplatan prostor te poduzeće pokriva samo troškove najma. Što se tržišta tiče, Hedona je osim u maloprodajnim mjestima u Križevcima i u Zagrebu, prisutna i u restoranima i mnogim poznatim hotelima diljem Hrvatske.

– U cilju nam je proširiti prodaju u hotelskom sektoru jer su i naši proizvodi visoke kvalitete koncipirani za takvo tržište. Bitno je napomenuti da nam je redoviti klijent Ured predsjednice te Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija koji su prepoznali našu kvalitetu. Dosta poslujemo i s raznim poduzećima koja naručuju čokolade u svojem personaliziranom izdanju za poslovne poklone, pa tako radimo za poznate banke, državne i privatne firme, rekao je Trninić.

Titulu najboljeg prodavača u Križevcima, koju su mu dodijelili sami Križevčani, nosi Josip Pejčić. U samom centru grada u Hedoninom prodajnom mjestu, Josip je dobio priliku za rad kao trgovac.

– Radim u Hedoni već pet godina i ovaj posao mi je promijenio život. Ovo mi je bila jedina prilika za rad i jako sam sretan zbog toga. Želja mi je da se iz ove kućice u kojoj trenutno prodajem čokoladu preselimo u veći prostor, gdje bi mogli kupcima ponuditi još više Hedoninih proizvoda.
Hedona

Socijalno poduzeće Hedona namjerava zaposliti sve nezaposlene osobe s invaliditetom u Križevcima. Reinvestiranjem dobiti u svrhu stvaranja novih radnih mjesta i stvaranje trajnih vrijednosti, a to su zadovoljni i motivirani zaposlenici koji proizvode kvalitetnu čokoladu.


Komentari članka

Vezani članci

Ferrero kupuje američki dio Nestlea i postaje treći najveći proizvođač čokolade u svijetu

18.01.2018.

Po podacima Euromonitora, tržište SAD-a predstavlja gotovo 19 posto globalnog tržišta čokolade, vrijednog godišnje 102,3 milijarde dolara u maloprodaji

Slastičarstvo je dinamičan posao

03.11.2017.

Iako postoje određene obrazovne ustanove za gastronomiju, još uvijek nedostaje poboljšan program za zanimanje slastičara nakon kojeg bi naučnici dolazili s, barem, osnovnim predznanjem

Slatka poduzetnička priča: Osobe s invaliditetom proizvode najfinije čokolade u Hrvatskoj

31.10.2017.

U Hedoni trenutno radi 14 djelatnika, a proširenjem pogona otvorit će se radno mjesto za još desetak osoba s invaliditetom

Čokolade zagrebačkog virtuoza već se probile na strogo japansko tržište

05.09.2017.

Manufaktura Malo&
Slatko nudi autentičan proizvod autorskog pristupa koji se razlikuje od masovnih industrijskih proizvoda, a dostupan je tržištu pod brendom TAMAN

Magnolia slastice: S receptima iz bakine škrinje tri slastičarnice zarađuju milijune

14.04.2017.

Obiteljski recepti za kolače koji datiraju još iz Austro-Ugarske godinama su golicali maštu Rosande Jelinić koja je cijeli radni vijek provela u poduzetničkim vodama

Tag cloud

 1. 1726 članka imaju tag hrvatska
 2. 1752 članka imaju tag turizam
 3. 1481 članka imaju tag financije
 4. 1141 članka imaju tag izvoz
 5. 734 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 927 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 884 članka imaju tag trgovina
 8. 623 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 736 članka imaju tag investicije
 10. 898 članka imaju tag EU
 11. 823 članka imaju tag industrija
 12. 809 članka imaju tag ict
 13. 741 članka imaju tag menadžment
 14. 757 članka imaju tag svijet
 15. 910 članka imaju tag kriza
 16. 537 članka imaju tag maloprodaja
 17. 505 članka imaju tag marketing
 18. 467 članka imaju tag krediti
 19. 454 članka imaju tag tehnologija
 20. 297 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 23. 419 članka imaju tag dzs
 24. 341 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 25. 384 članka imaju tag obrazovanje
 26. 367 članka imaju tag hnb
 27. 334 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 221 članka imaju tag potpore
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 266 članka imaju tag poduzetnici
 31. 298 članka imaju tag agrokor
 32. 274 članka imaju tag osijek
 33. 335 članka imaju tag energetika
 34. 339 članka imaju tag recesija
 35. 357 članka imaju tag vlada
 36. 283 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 281 članka imaju tag hotelijerstvo
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 175 članka imaju tag edukacija