Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Velj 2018

Hedona – Križevačka slatka priča

Izvor: lider.media · Autor: Vanessa Katanović  

Hedona – Križevačka slatka priča

Svatko tko je probao Hedonine čokoladne delikatese zna da je riječ o vrhunskom proizvodu. Ova slatka priča o uspješnom prvom socijalnom poduzeću dolazi iz Križevaca, a sve je počelo 2013. godine kada je križevačka udruga invalida osnovala Hedonu u sklopu projekta ‘Chocolateria Cris’- križevačka čokolaterija.

Prošla poslovna godina bila je uspješna za ovo socijalno poduzeće fokusirano na proizvodnju čokolade i čokoladnih pralina pa je ostvaren veći prihod nego u 2016. godini. Osim dobrih poslovnih rezultata, novost je i otvorenje čokoladnog bara, redovito krcatog gostima koji guštaju u raznima varijantama tople čokolade iz Hedonine čokolaterije. Samim tim otvorenjem Hedona je zaposlila još pet ljudi, među kojima su i dvije osobe s invaliditetom.

Križevci su prošle godine kroz poticaje socijalnog poduzetništva poduprijeli čokolateriju sa 70 tisuća kuna. A osim financijskog podrške, Križevci promoviraju Hedonine proizvode i na druge načine.

– Podržavamo rad naše čokolaterije Hedone. Grad Križevci tako za protokolarne poklone kupuje upravo njihove čokolade koje se onda često nađu u rukama brojnih domaćih i stranih gostiju pa se ujedno priča o križevačkoj čokoladi širi i promovira dalje. Pored toga, osnivače Hedone smo prošle godine podržali sa 70 tisuća kuna kroz poticanje socijalnog poduzetništva. Vjerujem da ostali gradonačelnici podržavaju ovakve projekte jer osim što se stvara jedan turistički brend, najvažnija kvaliteta čokolaterije je da zapošljava osobe s invaliditetom i pridonosi uvažavanju različitosti, kazao je za Lider Mario Rajn gradonačelnik Grada Križevaca.

U sastavu Hedoninih čokolada nalaze se sirovine koje dolaze iz Belgije i Italije, a koje zatim vrijedni zaposlenici Hedone pretvaraju u pravu čokoladnu fantaziju.

– Proizvodnja se bazira na kvalitetnim recepturama naših stručnih tehnologa koji usmjeravaju naše djelatnike kako bi dobili vrhunske proizvode. Sirovina je talijanska i belgijska pošto u Hrvatskoj nema domaćih dobavljača. Naši radnici redovito pohađaju seminare i usavršavanja koja nam osiguravaju dobavljači sirovine tako da smo stalno u stopu s novom tehnologijom i inovacijama, ispričao nam je Matija Trninić voditelj prodaje i marketinga u Hedoni.

U samom poduzeću trenutno je zaposleno osamnaest osoba od kojih je više od polovice osoba s invaliditetom. Plan socijalnog poduzeća Hedone, koji je trenutno u provedbi, je postati prva integrativna radionica.

– U toku je provedba da naše poduzeće postane prva integrativna radionica u Hrvatskoj. Cilj ovakve radionice je zapošljavanje osoba s invaliditetom kojima je nalazom i mišljenjem centra utvrđeno da se ne mogu zaposliti na otvorenom tržištu rada i kao takva mora imati zaposleno najmanje 40 posto osoba s invaliditetom. To će nam olakšati provedbu projekata pa je u planu preseljenje u novi pogon čim financije budu odobrene, što se očekuje kroz naredne dvije godine, kazao je Trninić.
Vjerujem da ostali gradonačelnici podržavaju ovakve projekte jer osim što se stvara jedan turistički brend, najvažnija kvaliteta Čokolaterije je da zapošljava osobe s invaliditetom i pridonosi uvažavanju različitosti, kazao je Mario Rajn gradonačelnik Grada Križevaca.

Proizvodni pogon Hedone trenutno se nalazi u prostoru bivše vojarne čiji je vlasnik srednja škola ‘Ivan Seljanec’ nad kojom je nadležna Koprivničko- križevačka Županija. Hedoni je ustupljen besplatan prostor te poduzeće pokriva samo troškove najma. Što se tržišta tiče, Hedona je osim u maloprodajnim mjestima u Križevcima i u Zagrebu, prisutna i u restoranima i mnogim poznatim hotelima diljem Hrvatske.

– U cilju nam je proširiti prodaju u hotelskom sektoru jer su i naši proizvodi visoke kvalitete koncipirani za takvo tržište. Bitno je napomenuti da nam je redoviti klijent Ured predsjednice te Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija koji su prepoznali našu kvalitetu. Dosta poslujemo i s raznim poduzećima koja naručuju čokolade u svojem personaliziranom izdanju za poslovne poklone, pa tako radimo za poznate banke, državne i privatne firme, rekao je Trninić.

Titulu najboljeg prodavača u Križevcima, koju su mu dodijelili sami Križevčani, nosi Josip Pejčić. U samom centru grada u Hedoninom prodajnom mjestu, Josip je dobio priliku za rad kao trgovac.

– Radim u Hedoni već pet godina i ovaj posao mi je promijenio život. Ovo mi je bila jedina prilika za rad i jako sam sretan zbog toga. Želja mi je da se iz ove kućice u kojoj trenutno prodajem čokoladu preselimo u veći prostor, gdje bi mogli kupcima ponuditi još više Hedoninih proizvoda.
Hedona

Socijalno poduzeće Hedona namjerava zaposliti sve nezaposlene osobe s invaliditetom u Križevcima. Reinvestiranjem dobiti u svrhu stvaranja novih radnih mjesta i stvaranje trajnih vrijednosti, a to su zadovoljni i motivirani zaposlenici koji proizvode kvalitetnu čokoladu.


Komentari članka

Vezani članci

Za mjesečne izdatke i jednog zaposlenog potrebno je prodati oko 1500 pralina

05.11.2018.

Dok je većina priča slastičara počela iz strasti prema spremanju slastica u vlastitoj kuhinji, priča supružnika Antonije Rogić i Riccarda Gollina i njihovih čokoladnih pralina počela je iz strasti prema crtanju. A onda i iz ljubavi prema čokoladi, koja je

Belgija - zemlja dijamanata i čokolade u srcu Europe

26.08.2018.

Belgijska radna snaga među najproduktivnijima je u EU. Ključni čimbenici koji tome doprinose su kvaliteta obrazovnog sustava i višejezičnost. Oko 35 posto radne snage ima najmanje jedan stupanj višeg obrazovanja, što je iznad prosjeka zemalja OECD-a.

Svi Vincekovi kolači i sladoled proizvodit će se u Dugavama

25.04.2018.

Sredinom 1990-ih prvi su ponudili i sladoled za dijabetičare, a najtraženija je zagrebačka kremšnita.

Promet izvornim proizvodima u EU-u veći je od 50 milijardi eura

13.04.2018.

Kako izvorni hrvatski pekarski i pekarsko-slastičarski proizvod staviti na gastronomski i turistički stol? Ima li Hrvatska favorite među izvornim pekarskim proizvodima?

Putevima vrhunske čokolade: Kolači u Rijeci i Voloskom koje nećete zaboraviti

21.03.2018.

Nakon slastičarnice u Voloskom vlasnica Anja Žulić proširila je ponudu i otvorila kavanu i bar Grad gdje se osim bajkovitih slastica poslužuju i marende, kao i finger food do kasnih večernjih sati...

Tag cloud

 1. 1846 članka imaju tag hrvatska
 2. 1870 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1191 članka imaju tag izvoz
 5. 796 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 974 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 930 članka imaju tag trgovina
 8. 805 članka imaju tag investicije
 9. 664 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 938 članka imaju tag EU
 11. 882 članka imaju tag svijet
 12. 847 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 753 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 457 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 18. 527 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 482 članka imaju tag tehnologija
 21. 340 članka imaju tag poticaji
 22. 407 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 243 članka imaju tag potpore
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 341 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 322 članka imaju tag agrokor
 30. 316 članka imaju tag eu fondovi
 31. 290 članka imaju tag osijek
 32. 298 članka imaju tag hgk
 33. 320 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 282 članka imaju tag rast