Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Svi 2009

Gubitak Ine u tri mjeseca čak pola milijarde kuna

Izvor: www.novilist.hr · Autor: Jagoda Marić  

Gubitak Ine u tri mjeseca čak pola milijarde kuna

U prvom tromjesječju ove godine Ina je nastavila, potvrdilo nam je to više izvora iz te komapnije, ali i izvori iz Vlade, proizvoditi gubitak. Prošlu godinu domaća je naftna kompanija završila s minusom od 1,1 milijardu kuna, a u prva tri mjeseca ove godine Inin se gubitak, otkrivaju naši izvori, približio iznosu od pola milijarde kuna. Ina je prošlogodišnji gubitak, koji je nakupila u zadnjem tromjesječju, jer je prvih devet mjeseci prošle godine bila u plusu većem od 300 milijuna kuna, objašnjavala rezultatima u plinskom biznisu, a naši sugovornici tvrde da je uzrok negativnom početku ove godine ponovo isti. Tako otkrivaju da je Ina na plinu u tri mjeseca izgubila oko 400 milijuna kuna te da dodatni minus stvaraju i negativne tečajne razlike. Sve to je, uvjeravaju naši izvori, pojelo minimalnu dobit koju je Ina ostvarila u drugim segmentima svog poslovanja. Kupnja uvoznog plina po višim cijenama od onih po kojima Ina prodaje plin na domaćem tržištu tako su i dalje opravdanje za loše trendove u Ininom poslovanju posljednjih pola godine.

Zaustavljeno povećanje plaća
U samoj Ini službeno nisu spremni govoriti o svojim tromjesječnim rezultatima, objašnjavajući kako »još nisu objavili financijsko izvješće za prvo tromjesječje ove godine, pa će i svoje rezultate moći komentirati tek nakon toga«. No, iz Ine nijednom riječju nisu opovrgnuli da su u minusu i da je on već narastao do pola milijarde kuna.

Trenutačno stanje u Ini možda najbolje ilustrira informacija da je Uprava nedavno, potvrđeno nam je i to iz više izvora, zatražila od sindikata da se odreknu povećanja plaća od dva posto koje je dogovoreno u kolektivnom ugovoru, potpisanom sredinom travnja. Na taj način, Ina bi mogla uštedjeti najviše pedesetak milijuna kuna, ali očito uprava misli da je nužna i ta ušteda.

Gubici u Ini samo su nastavak trenda iz 2008. godine. U prvoj polovini te godine Ina je bilježila dobit od 720 milijuna kuna, koja se u sljedeća tri mjeseca prepolovila, pa je tako nakon prvih devet mjeseci ta kompanija poslovala s 335 milijuna kuna dobiti. No, iduća tri mjeseca bila su dovoljna da se i ta dobit pretvori u gubitak od čak 1,1 milijardu kuna. Iako su iz Ine to tumačili gubitkom u plinskom biznisu, ipak su morali priznati da je na rezultate utjecao i pad cijena sirove nafte, odnosno terminski ugovori koje je Ina imala i zbog kojih je dio nafte i nakon drastičnog pada plaćala po višim cijenama iz prvog polugodišta 2008. godine.

Dogovor oko prebijanja dugova
Tako je nakon sanacije poslovanja i gubitaka 2000. godine, kad se Ina riješila milijardi kuna minusa skupljenih devedesetih, ta tvrtka posljednjih šest mjeseci ponovo u problemima, a to utječe i na sve one koji posluju s njome. Osim neplaćenih obveza prema državnom proračunu, Ina sve više odgađa plaćanje i tvrtkama s kojima posluje. Tako su se, primjerice, potvrdili su nam to službeno u Plinacrou, Inini dugovi toj kompaniji za transporti plina približili iznosu od 150 milijuna kuna. Iz Plinacroa su potvrdili da je plan da se taj dug prebije s obzirom na to da oni Ini moraju platiti sto milijuna dolara za otkup skladišta plina Okoli. Krajem travnja Plinacro je platio prvu ratu za to skladište, a ostatak isplate će očito uslijediti tek kad se dogovore oko prebijanja dugova. Na pitanje je li i Plinacro zbog nenaplaćenog potraživanja od Ine odgodio plaćanje svojim dobavljačima, što bi značilo stvaranje lanca nelikvidnosti, iz te kompanije odgovaraju da uredno podmiruju svoje obveze.

U Ini nisu htjeli komentirati ni svoj dug Plinacrou, nego su na naše pitanje koliko doista duguju toj kompaniji odgovorili da podmiruju svoje obveze sukladno mogućnostima naplate svojih potraživanja, ali nisu rekli kolika su potraživanja koja oni ne uspijevaju naplatiti.

Novi kredit od 100 milijuna eura
Trenutačne probleme u poslovanju, kako se doznaje, Ina planira riješiti podizanjem kredita od oko sto milijuna eura. Međutim, u Ini nisu spremni izrijekom potvrditi, niti opovrgnuti takav plan, nego objašnjavaju kako »u svjetlu gospodarske krize poduzimaju odgovarajuće mjere u smislu prilagodbe novonastalim uvjetima«.

– Vezano uz nova kreditna zaduživanja, pratit ćemo kretanja na financijskom tržištu u smislu dostupnosti i uvjeta dobivanja kredita te ćemo tada razmotriti takve mogućnosti, neizravno iz Ine priznaju da ipak razmišljaju da kreditom premoste probleme.

No, Inu, zbog činjenice da stvara gubitak, pritišće i ranije podignuti zajam od milijardu dolara. U ugovor o tom zajmu ugrađena je mogućnost da se ranije aktivira naplata, ako se promijeni odnos Ininog duga i njezine dobiti prije odbitka kamata i poreza na dobit. Taj odnos je narušen, jer Ina umjesto dobiti ima gubitak, što bankama daje priliku da aktiviraju raniju naplatu kredita.


Komentari članka

Vezani članci

Bez obzira koliko ste kvalificirani, jedna pogreška u razgovoru za posao može presuditi

20.05.2019.

Zhuo naglašava da, iako vam iskustvo i jedinstveni setovi vještina mogu pomoći da dobijete intervju na Facebooku, za nju ona nisu glavni prioritet jer su “mnogi ljudi još uvijek u fazi učenja i to je sjajno. To je u redu.".

Poražavajući rezultati istraživanja: Kompanije nemaju pojma o zapošljavanju

14.05.2019.

Istraživanja i analize pokazuju da su moderne kompanije loše u zapošljavanju novih osoba jer niti koriste odgovarajuće procese niti prate dovodi li njihova politika zapošljavanja odgovarajuće kadrove u njihovo okruženje

TOP 10: Najveći problemi u GDPR-u nakon godinu dana primjene

10.05.2019.

Najviše problema imaju javna tijela, odnosno ona koja se financiraju iz državnog proračuna – javna uprava, zdravstvo, školstvo, mirovinski sustav i drugi, a upravo ona obrađuju najveće količine osobnih podataka o građanima Hrvatske.

Pet razloga zašto vrijednost poduzeća treba procjenjivati svakih nekoliko godina

02.05.2019.

Sve je više vlasnika u Hrvatskoj upoznato sa strukturom spajanja i preuzimanja, u čemu je procjena vrijednosti samo dio, no većina njih ne razmišlja o procjeni vrijednosti poduzeća kao sredstvu za upravljanje njegovom vrijednošću ili osobnom imovinom, neg

Janaf u Omišlju otvorio tri nova spremnika za naftu: Vrijednost investicije iznosi 280 milijuna kuna

03.04.2019.

JANAF d.d. je u izgradnju spremnika s pripadajućom infrastrukturom investirao gotovo 280 milijuna kuna. Ukupni kapacitet novoizgrađenih spremnika je 240.000 m3 te je njihovom izgradnjom ukupni kapacitet spremnika za sirovu naftu na Terminalu Omišalj poveć

Tag cloud

 1. 1897 članka imaju tag hrvatska
 2. 1914 članka imaju tag turizam
 3. 1524 članka imaju tag financije
 4. 1218 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 991 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 953 članka imaju tag trgovina
 8. 822 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 925 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 876 članka imaju tag ict
 13. 848 članka imaju tag industrija
 14. 761 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 572 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 493 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 333 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 327 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija