Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Svi 2009

Gubitak Ine u tri mjeseca čak pola milijarde kuna

Izvor: www.novilist.hr · Autor: Jagoda Marić  

Gubitak Ine u tri mjeseca čak pola milijarde kuna

U prvom tromjesječju ove godine Ina je nastavila, potvrdilo nam je to više izvora iz te komapnije, ali i izvori iz Vlade, proizvoditi gubitak. Prošlu godinu domaća je naftna kompanija završila s minusom od 1,1 milijardu kuna, a u prva tri mjeseca ove godine Inin se gubitak, otkrivaju naši izvori, približio iznosu od pola milijarde kuna. Ina je prošlogodišnji gubitak, koji je nakupila u zadnjem tromjesječju, jer je prvih devet mjeseci prošle godine bila u plusu većem od 300 milijuna kuna, objašnjavala rezultatima u plinskom biznisu, a naši sugovornici tvrde da je uzrok negativnom početku ove godine ponovo isti. Tako otkrivaju da je Ina na plinu u tri mjeseca izgubila oko 400 milijuna kuna te da dodatni minus stvaraju i negativne tečajne razlike. Sve to je, uvjeravaju naši izvori, pojelo minimalnu dobit koju je Ina ostvarila u drugim segmentima svog poslovanja. Kupnja uvoznog plina po višim cijenama od onih po kojima Ina prodaje plin na domaćem tržištu tako su i dalje opravdanje za loše trendove u Ininom poslovanju posljednjih pola godine.

Zaustavljeno povećanje plaća
U samoj Ini službeno nisu spremni govoriti o svojim tromjesječnim rezultatima, objašnjavajući kako »još nisu objavili financijsko izvješće za prvo tromjesječje ove godine, pa će i svoje rezultate moći komentirati tek nakon toga«. No, iz Ine nijednom riječju nisu opovrgnuli da su u minusu i da je on već narastao do pola milijarde kuna.

Trenutačno stanje u Ini možda najbolje ilustrira informacija da je Uprava nedavno, potvrđeno nam je i to iz više izvora, zatražila od sindikata da se odreknu povećanja plaća od dva posto koje je dogovoreno u kolektivnom ugovoru, potpisanom sredinom travnja. Na taj način, Ina bi mogla uštedjeti najviše pedesetak milijuna kuna, ali očito uprava misli da je nužna i ta ušteda.

Gubici u Ini samo su nastavak trenda iz 2008. godine. U prvoj polovini te godine Ina je bilježila dobit od 720 milijuna kuna, koja se u sljedeća tri mjeseca prepolovila, pa je tako nakon prvih devet mjeseci ta kompanija poslovala s 335 milijuna kuna dobiti. No, iduća tri mjeseca bila su dovoljna da se i ta dobit pretvori u gubitak od čak 1,1 milijardu kuna. Iako su iz Ine to tumačili gubitkom u plinskom biznisu, ipak su morali priznati da je na rezultate utjecao i pad cijena sirove nafte, odnosno terminski ugovori koje je Ina imala i zbog kojih je dio nafte i nakon drastičnog pada plaćala po višim cijenama iz prvog polugodišta 2008. godine.

Dogovor oko prebijanja dugova
Tako je nakon sanacije poslovanja i gubitaka 2000. godine, kad se Ina riješila milijardi kuna minusa skupljenih devedesetih, ta tvrtka posljednjih šest mjeseci ponovo u problemima, a to utječe i na sve one koji posluju s njome. Osim neplaćenih obveza prema državnom proračunu, Ina sve više odgađa plaćanje i tvrtkama s kojima posluje. Tako su se, primjerice, potvrdili su nam to službeno u Plinacrou, Inini dugovi toj kompaniji za transporti plina približili iznosu od 150 milijuna kuna. Iz Plinacroa su potvrdili da je plan da se taj dug prebije s obzirom na to da oni Ini moraju platiti sto milijuna dolara za otkup skladišta plina Okoli. Krajem travnja Plinacro je platio prvu ratu za to skladište, a ostatak isplate će očito uslijediti tek kad se dogovore oko prebijanja dugova. Na pitanje je li i Plinacro zbog nenaplaćenog potraživanja od Ine odgodio plaćanje svojim dobavljačima, što bi značilo stvaranje lanca nelikvidnosti, iz te kompanije odgovaraju da uredno podmiruju svoje obveze.

U Ini nisu htjeli komentirati ni svoj dug Plinacrou, nego su na naše pitanje koliko doista duguju toj kompaniji odgovorili da podmiruju svoje obveze sukladno mogućnostima naplate svojih potraživanja, ali nisu rekli kolika su potraživanja koja oni ne uspijevaju naplatiti.

Novi kredit od 100 milijuna eura
Trenutačne probleme u poslovanju, kako se doznaje, Ina planira riješiti podizanjem kredita od oko sto milijuna eura. Međutim, u Ini nisu spremni izrijekom potvrditi, niti opovrgnuti takav plan, nego objašnjavaju kako »u svjetlu gospodarske krize poduzimaju odgovarajuće mjere u smislu prilagodbe novonastalim uvjetima«.

– Vezano uz nova kreditna zaduživanja, pratit ćemo kretanja na financijskom tržištu u smislu dostupnosti i uvjeta dobivanja kredita te ćemo tada razmotriti takve mogućnosti, neizravno iz Ine priznaju da ipak razmišljaju da kreditom premoste probleme.

No, Inu, zbog činjenice da stvara gubitak, pritišće i ranije podignuti zajam od milijardu dolara. U ugovor o tom zajmu ugrađena je mogućnost da se ranije aktivira naplata, ako se promijeni odnos Ininog duga i njezine dobiti prije odbitka kamata i poreza na dobit. Taj odnos je narušen, jer Ina umjesto dobiti ima gubitak, što bankama daje priliku da aktiviraju raniju naplatu kredita.


Komentari članka

Vezani članci

Urušava se domaće stočarstvo: izvoz stao, potražnje nema - kome prodati svinje i junad?

14.05.2020.

Potražnje nema, cijene su niske te se gubitci povećavaju iz dana u dan. Tržni viškovi i interventni otkup naša je realnost, kaže Darko Celovec, predsjednik udruge Baby beef. Slično kažu i u Savezu udruga uzgajivača svinja te CroMilku.

Američka nezaposlenost približava se brojkama iz Velike depresije

08.05.2020.

Očekivan gubitak 22 milijuna radnih mjesta u Sjedinjenim Državama u travnju vjerojatno će biti najstrmiji pad od Velike depresije i najjasniji pokazatelj kako pandemija koronavirusa pogađa najveće svjetsko gospodarstvo, pišu agencije u petak kada se očeku

Imati dvije tvrtke s dva žiroračuna mudra je odluka

05.05.2020.

Poslovanje putem dvije ili više vlastitih tvrtki kao strateška odluka u poslovanju ne znači nužno mnogo veće troškove (ni novu zgradu ni nove zaposlenike), ali jamči mnogo niži stupanj osjetljivosti na poremećaje. Posebno to može biti korisno u mjesecima

Analiza: Što je koronakriza napravila našim poduzetnicima i obrtnicima?

30.04.2020.

Ukupan teret neće snositi samo poslovni sektor već i država koja je zbog ozbiljnosti situacije primorana na implementaciju mjera u obliku fiskalnih i monetarnih stimulansa gospodarstvu kako bi zaštitila vlastito stanovništvo i domaće pravne subjekte.

Dvije trećine građana trenutno radi od kuće

23.04.2020.

Uslijed aktualne situacije, velik broj poslodavaca je svojim zaposlenicima omogućio rad od kuće. Portal MojPosao istražio je koliko građana u ovom trenutku radi na daljinu i jesu li se prilagodili radu iz udobnosti vlastitog doma.

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija