Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Svi 2009

Gubitak Ine u tri mjeseca čak pola milijarde kuna

Izvor: www.novilist.hr · Autor: Jagoda Marić  

Gubitak Ine u tri mjeseca čak pola milijarde kuna

U prvom tromjesječju ove godine Ina je nastavila, potvrdilo nam je to više izvora iz te komapnije, ali i izvori iz Vlade, proizvoditi gubitak. Prošlu godinu domaća je naftna kompanija završila s minusom od 1,1 milijardu kuna, a u prva tri mjeseca ove godine Inin se gubitak, otkrivaju naši izvori, približio iznosu od pola milijarde kuna. Ina je prošlogodišnji gubitak, koji je nakupila u zadnjem tromjesječju, jer je prvih devet mjeseci prošle godine bila u plusu većem od 300 milijuna kuna, objašnjavala rezultatima u plinskom biznisu, a naši sugovornici tvrde da je uzrok negativnom početku ove godine ponovo isti. Tako otkrivaju da je Ina na plinu u tri mjeseca izgubila oko 400 milijuna kuna te da dodatni minus stvaraju i negativne tečajne razlike. Sve to je, uvjeravaju naši izvori, pojelo minimalnu dobit koju je Ina ostvarila u drugim segmentima svog poslovanja. Kupnja uvoznog plina po višim cijenama od onih po kojima Ina prodaje plin na domaćem tržištu tako su i dalje opravdanje za loše trendove u Ininom poslovanju posljednjih pola godine.

Zaustavljeno povećanje plaća
U samoj Ini službeno nisu spremni govoriti o svojim tromjesječnim rezultatima, objašnjavajući kako »još nisu objavili financijsko izvješće za prvo tromjesječje ove godine, pa će i svoje rezultate moći komentirati tek nakon toga«. No, iz Ine nijednom riječju nisu opovrgnuli da su u minusu i da je on već narastao do pola milijarde kuna.

Trenutačno stanje u Ini možda najbolje ilustrira informacija da je Uprava nedavno, potvrđeno nam je i to iz više izvora, zatražila od sindikata da se odreknu povećanja plaća od dva posto koje je dogovoreno u kolektivnom ugovoru, potpisanom sredinom travnja. Na taj način, Ina bi mogla uštedjeti najviše pedesetak milijuna kuna, ali očito uprava misli da je nužna i ta ušteda.

Gubici u Ini samo su nastavak trenda iz 2008. godine. U prvoj polovini te godine Ina je bilježila dobit od 720 milijuna kuna, koja se u sljedeća tri mjeseca prepolovila, pa je tako nakon prvih devet mjeseci ta kompanija poslovala s 335 milijuna kuna dobiti. No, iduća tri mjeseca bila su dovoljna da se i ta dobit pretvori u gubitak od čak 1,1 milijardu kuna. Iako su iz Ine to tumačili gubitkom u plinskom biznisu, ipak su morali priznati da je na rezultate utjecao i pad cijena sirove nafte, odnosno terminski ugovori koje je Ina imala i zbog kojih je dio nafte i nakon drastičnog pada plaćala po višim cijenama iz prvog polugodišta 2008. godine.

Dogovor oko prebijanja dugova
Tako je nakon sanacije poslovanja i gubitaka 2000. godine, kad se Ina riješila milijardi kuna minusa skupljenih devedesetih, ta tvrtka posljednjih šest mjeseci ponovo u problemima, a to utječe i na sve one koji posluju s njome. Osim neplaćenih obveza prema državnom proračunu, Ina sve više odgađa plaćanje i tvrtkama s kojima posluje. Tako su se, primjerice, potvrdili su nam to službeno u Plinacrou, Inini dugovi toj kompaniji za transporti plina približili iznosu od 150 milijuna kuna. Iz Plinacroa su potvrdili da je plan da se taj dug prebije s obzirom na to da oni Ini moraju platiti sto milijuna dolara za otkup skladišta plina Okoli. Krajem travnja Plinacro je platio prvu ratu za to skladište, a ostatak isplate će očito uslijediti tek kad se dogovore oko prebijanja dugova. Na pitanje je li i Plinacro zbog nenaplaćenog potraživanja od Ine odgodio plaćanje svojim dobavljačima, što bi značilo stvaranje lanca nelikvidnosti, iz te kompanije odgovaraju da uredno podmiruju svoje obveze.

U Ini nisu htjeli komentirati ni svoj dug Plinacrou, nego su na naše pitanje koliko doista duguju toj kompaniji odgovorili da podmiruju svoje obveze sukladno mogućnostima naplate svojih potraživanja, ali nisu rekli kolika su potraživanja koja oni ne uspijevaju naplatiti.

Novi kredit od 100 milijuna eura
Trenutačne probleme u poslovanju, kako se doznaje, Ina planira riješiti podizanjem kredita od oko sto milijuna eura. Međutim, u Ini nisu spremni izrijekom potvrditi, niti opovrgnuti takav plan, nego objašnjavaju kako »u svjetlu gospodarske krize poduzimaju odgovarajuće mjere u smislu prilagodbe novonastalim uvjetima«.

– Vezano uz nova kreditna zaduživanja, pratit ćemo kretanja na financijskom tržištu u smislu dostupnosti i uvjeta dobivanja kredita te ćemo tada razmotriti takve mogućnosti, neizravno iz Ine priznaju da ipak razmišljaju da kreditom premoste probleme.

No, Inu, zbog činjenice da stvara gubitak, pritišće i ranije podignuti zajam od milijardu dolara. U ugovor o tom zajmu ugrađena je mogućnost da se ranije aktivira naplata, ako se promijeni odnos Ininog duga i njezine dobiti prije odbitka kamata i poreza na dobit. Taj odnos je narušen, jer Ina umjesto dobiti ima gubitak, što bankama daje priliku da aktiviraju raniju naplatu kredita.


Komentari članka

Vezani članci

Postoji određena vrsta zaposlenika koji uvijek dobivaju unapređenje, za to postoji razlog

15.07.2019.

To je poznati scenarij na većini radnih mjesta: Nekoliko zaposlenika čije se vještine i izvedba čine prosječnim stalno se unapređuju - ponekad i preko svojih najuspješnijih kolega

Zašto rad od kuće može biti koban za vašu karijeru

08.07.2019.

"Shvaćam da je zaposleniku, ponekad rad od kuće jedini način na koji je moguće raditi", kaže Welch za CNBC Make It. "A ja razumijem kao šefica, da je ponekad rad od kuće jedini način da dobijete osobu koja vam je potrebna.".

Skrivaju li polja u blizini Cerića i Berka crno zlato?

17.06.2019.

Nakon prethodno izvedenih istražnih gravimetrijskih i magnetometrijskih snimanja iz zraka, a potom prošlogodišnjih seizmičkih ispitivanja, odnosno službene interpretacije dostupnih geoloških podataka na polju Drava 4, Verimlion je detektirao područja pogo

Optimizam bez pokrića (I): kako bi nas gospodarski rast mogao (ponovo) zavarati

16.06.2019.

Svaki pilić ili svinja treba biti dobro nahranjen prije likvidacije, ne bi li adekvatno poslužio krajnjoj svrsi. Ova analogija, premda gruba, može se primijeniti na probleme hrvatskoga gospodarskog rasta

Istražujemo: Otvaranje novog radnog mjesta stoji od 100.000 kuna do tri milijuna

13.06.2019.

Da bi se otvorilo 300 novih radnih mjesta u luksuznom hotelu, potrebna je investicija od 700 milijuna kuna, odnosno 2,3 milijuna kuna po radnom mjestu. Još je skuplje novootvoreno radno mjesto na farmi purana, čak 3,3 milijuna kuna, a u tehnološki napredn

Tag cloud

 1. 1919 članka imaju tag hrvatska
 2. 1941 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 961 članka imaju tag trgovina
 8. 951 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 678 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 961 članka imaju tag EU
 12. 896 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 543 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 580 članka imaju tag maloprodaja
 18. 545 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 501 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 423 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija