Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Ou 2019

Fajferice im odredile životni put: doveli ih na Krk pa s otoka preselili na kopno

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Sanja Rapaić  

Fajferice im odredile životni put: doveli ih na Krk pa s otoka preselili na kopno

Iako su živjeli na otoku Krku, inženjerka cestovnog prometa, Milka Stupan i njezin suprug Boris, po zanimanju nautičar, nisu odabrali turizam, kao izvor prihoda. Potaknuti ljubavlju prema vrtlarstvu i stočarstvu supružnici su se odlučili na neuobičajen potez – na najveći su hrvatski otok, u susjedstvo galebova i riba, po prvi put u povijesti doselili nerasta i crnu slavonsku svinju s praščićima. Upravo su zbog svinjogojstva prije nekoliko godina i preselili s otoka na imanje pet kilometara udaljeno od Vrbovca, gdje, na plodnoj zemlji proizvode svu hranu, od mesa, preko jaja i meda, do zdravih grickalica.

Crna slavonska svinja prvi put u povijesti doselila je na Krk
"Rođena sam na selu te sam sve do svoje 18. godine svakodnevno pomagala svojima u poslovima u vrtu i oko životinja tako da mi apsolutno ništa, što se tiče vrtlarstva, stočarstva i poljoprivrede općenito, nije strano. Sve to što sam zavoljela još u djetinjstvu preraslo je s godinama u moju veliku ljubav. životinje i rad u vrtu nešto su što me opušta i u čemu istinski uživam. Ta se moja ljubav poklopila s velikom željom da suprug i ja, jednog dana, počnemo proizvoditi svoju vlastitu hranu. Razmatrali smo razne mogućnosti, a onda smo donijeli i konačnu odluku – na otoku ćemo uzgajati crne slavonske svinje“, prisjeća se 52-godišnja Milka Stupan početaka svoje, kako kaže, avanture u koju je krenula 2013. godine.

"Sretna okolnost je bila što je naš obiteljski prijatelj imao zapuštene drmune, tako na Krku zovu zemljišne čestice u vlasništvu. Kako bismo tu zapuštenu zemlju doveli u red, prije šest smo godina napravili veliku radnu akciju – raskrčili smo drmune, kupili i postavili ograde te električnog pastira i sve je bilo spremno za useljenje novih stanara. Na sajmu u Slavonskom Brodu kupili smo umatičenu krmaču s rodovnikom, koja je imala 9 praščića, a uz nju i umatičenog nerasta te smo tu veliku slavonsku obitelj dopremili na Krk. Bio je to dan za pamćenje, jer je tada, po prvi put u povijesti otoka, crna slavonska svinja uselila na Krk“, pričaju simpatični supružnici.

Otočnu farmu svinja nazvali su Bodulica
Kako bi mogla prijaviti svinje, Milka je, po savjetu veterinara, otišla u Rijeku te je otvorila OPG. No, kako kaže, nije tada još bila dovoljno informirana te je tek kasnije saznala da je, umjesto otvaranja OPG-a, trebala samo registrirati farmu.

"Kako stanovnike otoka nazivaju boduli i mi smo našu otočnu farmu slavonskih svinja nazvali Bodulica. Kroz dvije godine bavljenja svinjogojstvom uvjerili smo se da našim "Slavonkama“ itekako prija mediteranska klima, odlično su se razvijale i napredovale. No, ispostavilo se da je uzgoj svinja, kada nemaš baš ništa od vlastite hrane, vrlo skup jer kupovati, a potom i dopremati kukuruz, žitarice i lucernu s kontinenta na otok, definitivno nije mali trošak. Mnogi su, stoga, mislili da ćemo odustati od svinjogojstva, no prevarili su se – između svinja i otoka, odabrali smo svinje te smo, zbog njih, odlučili napustiti Krk i preseliti se u unutrašnjost, gdje ćemo za njih moći sami uzgajati hranu“, kaže Milka Stupan.

Našli su svoju kućicu iz snova usred plodne zemlje
Odlučni da se nastave baviti svinjogojstvom, supružnici su krenuli u potragu za malim seoskim imanjem.

"Tražili smo neko svoje mjesto pod suncem, komad plodne zemlje na kojem ćemo moći sami uzgajati hranu za svinje, ali i hranu za cijelu našu obitelj. Na sreću, potraga je urodila plodom. Preko grupe na Facebooku našli smo malo seosko imanje. Kućica i 3 hektara plodne zemlje u selu Lovrečka Velika, nedaleko od Vrbovca, bili su baš ono o čemu smo sanjali te smo 2015. kupili imanje, udruživši sredstva s mojom sestrom i zetom koji žive u Njemačkoj. Zajedno sa svojim svinjama, a imali smo tada već četiri krmače i mnogo praščića, preselili smo s Krka u svoj novi dom. Uslijedili su mjeseci rada, kako bismo sve na imanju doveli u red, no i suprug i ja smo radoholičari, pa nam ništa nije bilo teško i uspjeli smo“, priča naša sugovornica, ističući kako joj je u ostvarenju sna pomagala i njena 85-godišnja majka.

Nakon financijski zahtjevnog pothvata, u koji se s obitelji upustila, vijest da kao vlasnica OPG-a može tražiti poticaj na zemlju koju obrađuje i na crnu slavonsku svinju, kao zaštićenu pasminu, došla je u pravi trenutak.

Hrana koju si proizvedemo, bolja je od one u hotelima s 5 zvjezdica
"U ovoj godini istječe mi obveza od 5 godina držanja crne slavonske svinje. I dalje ću imati svinje, ali neću više tražiti poticaj, jer mi uz svakodnevni obim poslova na farmi, sve to stvara dodatne obaveze i pritisak. Za druge mjere za poljoprivrednike nisam se niti prijavljivala, jer moj cilj je postignut – na našem imanju sada proizvodimo svu hranu u količinama dovoljnim za naše potrebe“, kaže Milka Stupan.

Odluku da se s mora presele na kopno, supružnici nisu požalili, jer svoja su tri hektara plodne zemlje pretvorili u pravu malu tvornicu zdrave hrane, koja je, kako kažu, bolja i od one u hotelima s pet zvjezdica.

U ovoj godini istječe mi obveza od 5 godina držanja crne slavonske svinje. I dalje ću imati svinje, ali neću više tražiti poticaj jer mi uz svakodnevni obim poslova na farmi, sve to stvara dodatne obaveze i pritisak, kaže Milka Stupan.

"Tužno je da ovdje, u Lovrečkoj Velikoj, ima mnogo neobrađenih i zapuštenih njiva, a ova plodna zemlja, na kojoj uspijeva doslovno sve, ima toliko mnogo potencijala! Mi smo presretni jer sve na našem stolu potječe s našeg grunta, uzgojeno bez ikakve 'kemije'. Često kažem da ovakvu hranu nemaju niti hoteli s pet zvjezdica. Meso mojih svinja je vrhunsko, jer su uzgojene na otvorenom, hranjene lucernom, kukuruzom, žitaricama, tikvama, jabukama, povrćem iz mog vrta te zelenom travom, koje ovdje ima u izobilju, od proljeća do jeseni.

Naše kokice su cijeli dan vani, na velikoj površini, te čitavu godinu imamo svoja jaja. U vrtu, koji je dobrim dijelom malčiran, uzgajam sve, čak imamo i svoj kikiriki, kukuruz kokičar, bučine sjemenke, pa tako, uz orahe i lješnjake, imamo i svoje domaće, zdrave grickalice. Prve jutarnje vrtlarice su moje patke, koje čuvaju vrt od najezde puževa. Ne kupujemo ništa od hrane, a u dućan idemo samo po kruh, sol, kavu i nešto malo šećera, jer gotovo sve zaslađujemo medom od naših pčela. Imam i svoju mast, a u zamjenu za svoje proizvode dobijemo maslinovo ulje“, priča nam Milka.

Na komadu plodne zemlje može se proizvesti sva hrana za obitelj
San ove inženjerke da sama proizvodi svu hranu za svoju obitelj ostvaren je te poručuje: "Na samo jednom, ne baš velikom komadu plodne zemlje na selu, može se proizvesti kompletna hranu za jednu obitelj, a viška je toliko da bi se mogle prehraniti i još tri obitelji".

Poučena iskustvom, Milka je došla i na ideju koja bi, po njenom mišljenju, bila od velike pomoći malim proizvođačima, a ujedno bi omogućila brojnim obiteljima da se hrane zdravo, po povoljnim cijenama.

"Mi mali poljoprivrednici svakodnevno imamo viškove svojih proizvoda, no na žalost, nemamo kamo s njima. Problem bi mogle riješiti male otkupne stanice, gdje bismo mogli dnevno prodati taj višak proizvoda. Iz tih bi se otkupnih stanica zdravom hranom, domaćim voćem i povrćem, mogli svakodnevno snabdijevati vrtići i škole. U sklopu stanice, mogla bi čak biti i mala kuhinja u kojoj bi se, od voća i povrća koje ima kratak vijek trajanja, pravili džemovi, marmelade, zimnica… Otkupne bi stanice mogle dogovoriti otkup svježeg voća i povrća i s malim dućanima u okolici.

Na taj bi način poljoprivrednik odmah dobio nešto novca, otkupna stanica bi zaradila kroz prodaju otkupljenih proizvoda te bi se sama financirala, a profitirali bi i kupci jer bi dobili zdravu, domaću hranu, po prihvatljivoj cijeni“, poručuje vlasnica farme Bodulica.


Komentari članka

Vezani članci

U samo dvije godine zauzeli zavidnu tržišnu poziciju te proširili asortiman proizvoda

02.10.2019.

Projekt “Ženska perspektiva” provodi Udruga za razvoj poduzetništva “Perspektiva” iz Lipika, a financira The Coca-Cola Foundation

Nezavisni hrvatski seljaci traže hitnu reakciju državnog vrha zbog afričke svinjske kuge

27.09.2019.

U NHS se pitaju što će biti ako se ASK pojavi i u zemljama iz kojih se uvozi 70 posto svinjskog mesa u Hrvatsku? Naime, domaći proizvođači, nakon kalvarije domaćeg svinjogojstva, posljednjih nekoliko godina, sad pokrivaju 30 posto domaćeg tržišta svinjsk

NIŽI PDV Građani nisu vidjeli jeftinije povrće, ribu i jaja. Gdje se izgubila milijarda i pol kuna?

23.09.2019.

Na naš upit zašto građani nisu jače osjetili snižavanje PDV-a i je li došlo do povećanja proizvođačkih cijena ili trgovačkih marži iz Hrvatske gospodarske komore odgovaraju da je kod formiranja cijena u trgovini obračun PDV-a samo jedan od dijelova koji f

Za ruralni razvoj krediti od 50.000 do čak milijun eura

17.09.2019.

Financijske instrumente iz PRR-a prate uvjeti koji su povoljniji od tržišnih

Juta spiza razvoj poslovanja temelji na jačanju suradnje s OPG-ovima

05.09.2019.

Nakon otvaranja kušaone i trgovine, kaštelanski brend na tržište izbacuje nove proizvode, ali ne misli se širiti na nove sorte

Tag cloud

 1. 1944 članka imaju tag hrvatska
 2. 1970 članka imaju tag turizam
 3. 1551 članka imaju tag financije
 4. 1248 članka imaju tag izvoz
 5. 843 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag svijet
 7. 1009 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 972 članka imaju tag trgovina
 9. 837 članka imaju tag investicije
 10. 684 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 918 članka imaju tag ict
 12. 966 članka imaju tag EU
 13. 863 članka imaju tag industrija
 14. 770 članka imaju tag menadžment
 15. 566 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 588 članka imaju tag maloprodaja
 18. 548 članka imaju tag marketing
 19. 508 članka imaju tag tehnologija
 20. 489 članka imaju tag krediti
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 428 članka imaju tag obrazovanje
 23. 348 članka imaju tag eu fondovi
 24. 261 članka imaju tag potpore
 25. 395 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 344 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 422 članka imaju tag dzs
 31. 304 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 300 članka imaju tag hgk
 34. 379 članka imaju tag vlada
 35. 346 članka imaju tag energetika
 36. 350 članka imaju tag porezi
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 378 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija