Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Ou 2018

Direktor naše velike tvornice stolica: Kad bi plaće kasnile 15 dana, od srama bih podnio ostavku

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Luka Filipović  

Direktor naše velike tvornice stolica: Kad bi plaće kasnile 15 dana, od srama bih podnio ostavku

Drvnoprerađivačka industrija, kao i mnoge naše gospodarske grane, muku muči s radnom snagom. Tvrtka Drvna industrija Klana, jedan od najvećih proizvođača stolica ne samo u Hrvatskoj, već u Europi, tom problemu pokušava doskočiti stipendiranjem većeg broja učenika i studenata. Tako je na njihov poticaj u Strojarsko-brodograđevnoj školi u Rijeci uveden novi četverogodišnji strukovni kurikulum za drvodjeljskog tehničara dizajnera koji će zaživjeti od jeseni. Od predviđenih 18 učenika Klana će stipendirati njih 10, s tim da im garantira i kasnije zapošljavanje

Drvna industrija Klana, smještena u istoimenom mjestu na rubu Gorskog kotara, godišnje proizvede oko milijun stolica. Gotovo sve, više od 95 posto, izvozi se na tržišta Francuske, Njemačke i Italije. Tvrtka radi s velikim trgovačkim lancima poput njemačke Otto grupe, koja je po opsegu internetske prodaje odmah iza Amazona. Pred potpisivanjem je ugovora i s britanskim lancem trgovina John Lewis.

Većinski vlasnik Drvne industrije Klana talijanska je tvrtka Klana Italia (58,56 posto dionica), 36,05 posto dionica u vlasništvu je Miladina Markovića, tvrtkina direktora u posljednjih dvadeset godina, a preostalih 5,34 posto drže manjinski dioničari.

'Zapošljavamo više od 400 radnika. Njihova prosječna starost je 36,5 godina. Znači to da imamo veliki broj mladih ljudi, ali i značajan dio starijih koji su pred mirovinom. U stalnoj smo potrazi za radnom snagom. Trebaju nam različiti kadrovi za obradu drva, od stolara i tehničara do inženjera različitih profila', rekao je za tportal Marković.

Veliku zaslugu za pokretanje kurikuluma za drvodjeljskog tehničara dizajnera u riječkoj Strojarsko-brodograđevnoj školi, istaknuo je direktor Klane, ima njezina ravnateljica Evica Kozer.

'Ona se izborila za to da se usvoji taj program. Na području od Zagreba do Rijeke, mislim tu na prostor Gorskog kotara i Like, nemate, osim u Karlovcu, drvodjeljsku školu. Imali ste nekad te škole u Delnicama i Otočcu, ali su ukinute. U Rijeci je dosad nije ni bilo. Istina, imali su trogodišnji program za stolare, ali on je ukinut zbog slabog interesa učenika', izjavio je Marković.

On se nada da će zanimanje za drvodjeljskog tehničara u Rijeci biti veće nego za stolara. Godišnje se za stolara prijavljivalo samo pet do osam kandidata, koje bi gotovo sve stipendirala Klana. Kvota za novi kurikulum je 18 učenika, od kojih će 10 stipendirati Markovićeva tvrtka.

'Spremni smo u iduće četiri godine stipendirati i zaposliti ukupno 40 učenika. Vjerojatno ih neće biti toliko, ali nadam se da sam u krivu. Radi se o četverogodišnjem smjeru nakon kojeg možete upisati fakultet i možda to privuče djecu. Stipendija je oko 900 kuna, uz to pokrivamo troškove prijevoza, bit će im plaćeni svi sati praktične nastave i imaju mogućnost raditi u tvornici preko ljeta ako to žele', istaknuo je Marković.

Prosječna plaća u Klani je, prema njegovim riječima, od 20 do 25 posto veća od prosjeka drvne industrije. Posebno se ponosi time što primanja radnicima, otkako je on direktor, nikad nisu kasnila više od dva dana.

'U 20 godina, koliko sam na čelu Klane, triput mi se dogodilo da je plaća kasnila po dva dana. Od sramote se tih dana nisam mogao pojaviti pred radnicima. Kad bi mi se dogodilo da plaća kasni petnaest dana, odmah bih podnio neopozivu ostavku i otišao iz tvornice', rezolutan je Marković.

Marković kaže kako su u DI Klani spremni u naredne četiri godine stipendirati i zaposliti ukupno 40 učenika

Dodaje kako se on vođenju tvrtke učio od talijanskih vlasnika tvornica i sa svojim užim timom dnevno u pogonu provede 12 sati.

Prihodi njegove kompanije kreću se posljednjih nekoliko godina od 100 do 120 milijuna kuna, s tim da je tvrtka uvijek u plusu.

'Imamo uspona i padova, ovisno o trendovima na tržištu, odnosno potražnji naših kupaca, ali i pritisku konkurencije koja je vrlo snažna. Moramo biti svjesni kako smo mi u Hrvatskoj sve manje konkurentni. Cijena rada je sve veća, a naša produktivnost nije bog zna kakva. Jedini način da opstanete je ulaganje u znanje i tehnologiju. Zbog toga i stipendiramo učenike i studente', istaknuo je Marković.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 2,3 milijuna kubičnih metara tehnički upotrebljivog drva

Smatra da domaća drva industrija ima budućnost jedino ako se okrene proizvodnji finalnih proizvoda, odnosno namještaja. Pri kraju prošle godine potpisano je pismo razumijevanja između državne tvrtke Hrvatske šume i Udruženja drvnoprerađivačke industrije o transparentnijoj raspodjeli drvnih trupaca po svakom proizvođaču. Za Markovića je to izuzetno važan dokument.

'Prvi put otkako je ove države prepoznata je važnost finalne proizvodnje namještaja. Moram istaknuti kako je veliki obol tome dao naš resorni ministar Tomislav Tolušić. Tim pismom razumijevanja osigurana je dovoljna količina sirovina za proizvođače namještaja, a daju se i vrlo pristojni rabati kao poticaj firmama koje su na nižem stupnju prerade da uđu u viši razred finalizacije', objasnio je direktor Klane.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 2,3 milijuna kubičnih metara tehnički upotrebljivog drva. Od toga je oko 650 tisuća bukovina, a 550 tisuća hrast.

'U Klani proizvedemo godišnje milijun stolica, za što nam treba manje od 30.000 kubičnih metara drva. Zamislite kad bismo svu bukvu ili hrast ili barem 50 posto toga pretvorili u namještaj u Hrvatskoj - pa gdje bi nam bio kraj?', zapitao se na koncu Marković.


Komentari članka

Vezani članci

Studentima godišnje 10 tisuća kuna

08.08.2019.

Sporazum o suradnji se sklopio za četiri iduće akademske godine, a novac je iz Državnog proračuna

EBRD sa 10 milijuna eura podupire izgradnju pogona za proizvodnju peleta u Lipovljanima

17.05.2019.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Fond za kapitalna ulaganja u mala i srednja poduzeća (ENEF) odobrili su 10 milijuna eura vrijedan kredit tvrtki Lipovljani Lignum, koja se nalazi u sastavu talijanske Florian Grupe, vodećeg europskog proizvođača

Uspješna slavonska tvrtka privlači buduće mesare s 10 tisuća kuna godišnje stipendije

13.05.2019.

Učenicima se planira približiti ovo zanimanje i dodatnom mjesečnom naknadom te pojačanim promotivnim aktivnostima

Čim dosegnemo 300 milijuna kuna godišnjeg prihoda treći put ćemo se otvoriti bilo strateškim ili equity partnerima

12.04.2019.

Prošla godina bila je izrazito turbulentna, no ostvarili smo prihod kao godinu ranije. U ovoj ćemo integrirati novu lokaciju koju smo otvorili 2018. u Otočcu, a u 2020. provesti sljedeću akviziciju

Stipendiraju učenike da bi kasnije imali vozače

18.02.2019.

Nedostatak radnika u mnogim sektorima prisilio je poslodavce da stipendijama osiguraju radnu snagu. S pet je učenika riječke Prometne škole stipendijski ugovor potpisala građevinska tvrtka iz Krka.

Tag cloud

 1. 1952 članka imaju tag hrvatska
 2. 1983 članka imaju tag turizam
 3. 1552 članka imaju tag financije
 4. 1255 članka imaju tag izvoz
 5. 854 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 993 članka imaju tag svijet
 7. 981 članka imaju tag trgovina
 8. 1011 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 843 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 922 članka imaju tag ict
 12. 974 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 587 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 771 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 593 članka imaju tag maloprodaja
 18. 553 članka imaju tag marketing
 19. 509 članka imaju tag tehnologija
 20. 490 članka imaju tag krediti
 21. 369 članka imaju tag poticaji
 22. 432 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 349 članka imaju tag eu fondovi
 25. 263 članka imaju tag potpore
 26. 350 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 424 članka imaju tag dzs
 30. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 306 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 380 članka imaju tag vlada
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 355 članka imaju tag porezi
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 380 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija