Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Ou 2018

Direktor naše velike tvornice stolica: Kad bi plaće kasnile 15 dana, od srama bih podnio ostavku

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Luka Filipović  

Direktor naše velike tvornice stolica: Kad bi plaće kasnile 15 dana, od srama bih podnio ostavku

Drvnoprerađivačka industrija, kao i mnoge naše gospodarske grane, muku muči s radnom snagom. Tvrtka Drvna industrija Klana, jedan od najvećih proizvođača stolica ne samo u Hrvatskoj, već u Europi, tom problemu pokušava doskočiti stipendiranjem većeg broja učenika i studenata. Tako je na njihov poticaj u Strojarsko-brodograđevnoj školi u Rijeci uveden novi četverogodišnji strukovni kurikulum za drvodjeljskog tehničara dizajnera koji će zaživjeti od jeseni. Od predviđenih 18 učenika Klana će stipendirati njih 10, s tim da im garantira i kasnije zapošljavanje

Drvna industrija Klana, smještena u istoimenom mjestu na rubu Gorskog kotara, godišnje proizvede oko milijun stolica. Gotovo sve, više od 95 posto, izvozi se na tržišta Francuske, Njemačke i Italije. Tvrtka radi s velikim trgovačkim lancima poput njemačke Otto grupe, koja je po opsegu internetske prodaje odmah iza Amazona. Pred potpisivanjem je ugovora i s britanskim lancem trgovina John Lewis.

Većinski vlasnik Drvne industrije Klana talijanska je tvrtka Klana Italia (58,56 posto dionica), 36,05 posto dionica u vlasništvu je Miladina Markovića, tvrtkina direktora u posljednjih dvadeset godina, a preostalih 5,34 posto drže manjinski dioničari.

'Zapošljavamo više od 400 radnika. Njihova prosječna starost je 36,5 godina. Znači to da imamo veliki broj mladih ljudi, ali i značajan dio starijih koji su pred mirovinom. U stalnoj smo potrazi za radnom snagom. Trebaju nam različiti kadrovi za obradu drva, od stolara i tehničara do inženjera različitih profila', rekao je za tportal Marković.

Veliku zaslugu za pokretanje kurikuluma za drvodjeljskog tehničara dizajnera u riječkoj Strojarsko-brodograđevnoj školi, istaknuo je direktor Klane, ima njezina ravnateljica Evica Kozer.

'Ona se izborila za to da se usvoji taj program. Na području od Zagreba do Rijeke, mislim tu na prostor Gorskog kotara i Like, nemate, osim u Karlovcu, drvodjeljsku školu. Imali ste nekad te škole u Delnicama i Otočcu, ali su ukinute. U Rijeci je dosad nije ni bilo. Istina, imali su trogodišnji program za stolare, ali on je ukinut zbog slabog interesa učenika', izjavio je Marković.

On se nada da će zanimanje za drvodjeljskog tehničara u Rijeci biti veće nego za stolara. Godišnje se za stolara prijavljivalo samo pet do osam kandidata, koje bi gotovo sve stipendirala Klana. Kvota za novi kurikulum je 18 učenika, od kojih će 10 stipendirati Markovićeva tvrtka.

'Spremni smo u iduće četiri godine stipendirati i zaposliti ukupno 40 učenika. Vjerojatno ih neće biti toliko, ali nadam se da sam u krivu. Radi se o četverogodišnjem smjeru nakon kojeg možete upisati fakultet i možda to privuče djecu. Stipendija je oko 900 kuna, uz to pokrivamo troškove prijevoza, bit će im plaćeni svi sati praktične nastave i imaju mogućnost raditi u tvornici preko ljeta ako to žele', istaknuo je Marković.

Prosječna plaća u Klani je, prema njegovim riječima, od 20 do 25 posto veća od prosjeka drvne industrije. Posebno se ponosi time što primanja radnicima, otkako je on direktor, nikad nisu kasnila više od dva dana.

'U 20 godina, koliko sam na čelu Klane, triput mi se dogodilo da je plaća kasnila po dva dana. Od sramote se tih dana nisam mogao pojaviti pred radnicima. Kad bi mi se dogodilo da plaća kasni petnaest dana, odmah bih podnio neopozivu ostavku i otišao iz tvornice', rezolutan je Marković.

Marković kaže kako su u DI Klani spremni u naredne četiri godine stipendirati i zaposliti ukupno 40 učenika

Dodaje kako se on vođenju tvrtke učio od talijanskih vlasnika tvornica i sa svojim užim timom dnevno u pogonu provede 12 sati.

Prihodi njegove kompanije kreću se posljednjih nekoliko godina od 100 do 120 milijuna kuna, s tim da je tvrtka uvijek u plusu.

'Imamo uspona i padova, ovisno o trendovima na tržištu, odnosno potražnji naših kupaca, ali i pritisku konkurencije koja je vrlo snažna. Moramo biti svjesni kako smo mi u Hrvatskoj sve manje konkurentni. Cijena rada je sve veća, a naša produktivnost nije bog zna kakva. Jedini način da opstanete je ulaganje u znanje i tehnologiju. Zbog toga i stipendiramo učenike i studente', istaknuo je Marković.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 2,3 milijuna kubičnih metara tehnički upotrebljivog drva

Smatra da domaća drva industrija ima budućnost jedino ako se okrene proizvodnji finalnih proizvoda, odnosno namještaja. Pri kraju prošle godine potpisano je pismo razumijevanja između državne tvrtke Hrvatske šume i Udruženja drvnoprerađivačke industrije o transparentnijoj raspodjeli drvnih trupaca po svakom proizvođaču. Za Markovića je to izuzetno važan dokument.

'Prvi put otkako je ove države prepoznata je važnost finalne proizvodnje namještaja. Moram istaknuti kako je veliki obol tome dao naš resorni ministar Tomislav Tolušić. Tim pismom razumijevanja osigurana je dovoljna količina sirovina za proizvođače namještaja, a daju se i vrlo pristojni rabati kao poticaj firmama koje su na nižem stupnju prerade da uđu u viši razred finalizacije', objasnio je direktor Klane.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 2,3 milijuna kubičnih metara tehnički upotrebljivog drva. Od toga je oko 650 tisuća bukovina, a 550 tisuća hrast.

'U Klani proizvedemo godišnje milijun stolica, za što nam treba manje od 30.000 kubičnih metara drva. Zamislite kad bismo svu bukvu ili hrast ili barem 50 posto toga pretvorili u namještaj u Hrvatskoj - pa gdje bi nam bio kraj?', zapitao se na koncu Marković.


Komentari članka

Vezani članci

Prerađivačke tvrtke jedva dočekale gospodarske mjere

07.04.2020.

Drugi Vladin paket mjera za spas gospodarstva s olakšanjem su dočekale prerađivačke tvrtke koje trpe velik udar zbog zatvaranja granica i masovnih otkazivanja narudžbi. U njima je zaposleno gotovo 250 tisuća radnika, od kojih velik dio u drvnom i metalopr

Maloj goranskoj tvrtki nedostaje kvalitetna radna snaga

13.03.2020.

Mala obiteljska tvrtka iz Kupjaka u Gorskom kotaru ima samo 15 zaposlenih. No na broju odrađenih poslova mnogi bi joj mogli pozavidjeti. Nedavno su u samo pet mjeseci izgradili vrtić kod Virovitice, uskoro dovršavaju veliku skladišnu halu za pelete u Luči

Osijek rješava kronični manjak informatičara: 'Naš studij je drugačiji od drugih'

12.03.2020.

Osječka IT industrija odavno je prepoznata kao najbrže rastuća grana u istočnoj Hrvatskoj. U 2008. godini zarada od izvoza softvera ovdje je bila oko 4,5 milijuna kuna, a u 2018. čak 231 milijun. Trenutno na području OBŽ radi više od 180 IT tvrtki s više

Otvorili tržište Velike Britanije i Španjolske, a sada kreću na SAD

10.02.2020.

Na Domotexu se moglo vidjeti sve najvažnije proizvođače i kupce iz branše, iz prve ruke doznati kakva su njihova očekivanja

Radit će gotov proizvod, zapošljavaju još 35 ljudi

20.01.2020.

Od veljače u funkciji nova tehnološka linija, podižu se kapaciteti pogona

Tag cloud

 1. 2029 članka imaju tag hrvatska
 2. 2100 članka imaju tag turizam
 3. 1579 članka imaju tag financije
 4. 1308 članka imaju tag izvoz
 5. 1087 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1025 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 742 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 864 članka imaju tag investicije
 11. 957 članka imaju tag ict
 12. 1008 članka imaju tag EU
 13. 699 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 897 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 616 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 274 članka imaju tag koronavirus
 25. 368 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 361 članka imaju tag eu fondovi
 27. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 386 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 428 članka imaju tag dzs
 33. 314 članka imaju tag osijek
 34. 314 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 305 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici