Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

11 Lip 2018

Dijelovi za nuklearke sa zagrebačkog Jankomira odlaze u Ameriku

Izvor: www.index.hr · Autor: Oriana Ivković Novokmet  

Dijelovi za nuklearke sa zagrebačkog Jankomira odlaze u Ameriku

TVORNICA na zagrebačkom Jankomiru koja proizvodi dijelove za nuklearne elektrane i kalupe za autoindustriju prošle godine zaposlila je dvadesetak ljudi, od čega je sedmorica mladih inženjera strojarstva.

U vlasništvu je inženjera brodogradnje Duška Radovića, u mladosti košarkaša zlatne generacije 1958/1959. KK Zadra koji se nakon odsluženog vojnog roka u Zagrebu zaposlio u Končaru. Kasnije je radio u SAS-Zadar, Sintalu i tvrtki Walter-D. Devedesetih je pokrenuo alatnicu Teh-Cut koja je 2001. godine kupila od Jedinstva d.d. tvrtku Jedinstvo-PNO.

U bivšem tvorničkom krugu zagrebačkog metaloprerađivačkog giganta Radovićeva tvornica, odnosno njegove dvije tvrtke, jedini su ostatak industrijske proizvodnje. Imaju jednu radionicu, dok su ostatak uglavnom skladišta.

Jedinstvo-PNO jedini je europski dobavljač dijelova za američki Westinghouse, jednog od najvećih graditelja nuklearnih elektrana i proizvođača goriva u svijetu. Oni su izgradili nuklearnu elektranu Krško, u čijoj su izgradnji kao podizvođači sudjelovale mnoge hrvatske firme kao što su Đuro Đaković, Končar i Jugoturbina.

U Jugoslaviji je tvrtka Jedinstvo bila jedna od triju perjanice zagrebačke industrije, uz Končar i Prvomajsku. Zapošljavala je 1500 ljudi, a zahvaljujući visokokvalitetnom inženjerskom kadru, iskustvu i znanju u obradi nehrđajućih čelika, najkvalitetnijem tehničkom arhivu i uređenom sustavu kontrole kvalitete dobila je na javnom natječaju 1987. godine ugovor za pokretanje proizvodnje sapnica - dio patrone nuklearnog goriva.

Funkcija tih sapnica koje se proizvode u Zagrebu i koje su dio nuklearnog gorivog elementa u tome je da nose cirkonijeve cijevi u kojima su tablete uranijeva oksida. Jedna takva patrona teška je oko 500 kilograma, a u jednom reaktoru ima ih između 300 i 400 komada, ovisno o veličini. "Kako se gorivo troši u kontroliranom procesu, u reaktoru svakih četrnaest mjeseci se jedna četvrtina patrona zamjenjuje novima", pojasnio nam je Radović.

Devedesetih je Jedinstvo d.d. postalo nelikvidno, a 1992. izdvojili su proizvodnju sapnica u tvrtku kći Jedinstvo-PNO d.o.o. koju je 2001. godine, dvije godine prije stečaja Jedinstva d.d., kupio Teh-Cut.

Kupovini su prethodili pregovori koje je Radović vodio s Westinghouseom, na kojima je trebao dokazati da je njegova tvrtka, s radnicima, tehnologijom i vizijom daljnjeg razvoja sposobna preuzeti proizvodnju, održavati kvalitetu i razvijati nove proizvode.

Radović: Alatničarstvo je embrij strojarstva

"Alatničarstvo vam je embrij strojarstva, tu se rađaju alati-kalupi u kojima se iz polimera ili aluminija brizganjem proizvode dijelovi za automobile, avione, medicinu, električne uređaje. Tu je skoro pa svaki posao razvojnog, prototipnog karaktera, uz upotrebu skoro pa svih vrsta tehnoloških procesa na najsuvremenijoj opremi (CNC glodanje/tokarenje, brušenje)", prepričava nam poduzetnik čime je impresionirao Amerikance koje je, uz odličnu alatnicu, dojmila i njegova bivša sportska karijera.

Od kada je on preuzeo Jedinstvo-PNO, kaže da je proizvodnja uvećana za više od tri puta, usvojeni su potpuno novi tipovi sapnica, razvijena je tehnologija i proizvodnja lisnatih opruga, instalirao je prvu robotiziranu 5-osnu obradna ćelija u Hrvatskoj, na koju je Radović posebno ponosan jer je to najsuvremeniji stroj. U obje tvrtke radi osamdeset ljudi, a prihodi su im oko 60 milijuna kuna.

Iako se radi o obradi metala, prostor tvornice je čist i klimatiziran. Zaposlenici na strojevima, za koje su nam rekli da su 5-osni CNC strojevi, uz pomoć posebnih softvera programiraju korištenje najkvalitetnijih reznih alata, što zahtijevaju "egzotični" čelici od kojih izrađuju svoje komponente.

Posebno nas je dojmio jedan skener koji doslovno može skenirati predmet u prostoru, da bi kasnije stroj mogao izraditi isti takav iz metala ili bilo kojeg za to prikladnog materijala. Istovremeno može izraditi mjerni izvještaj bilo kojeg kompleksnog dijela izrađenog na 5-osnim obradnim centrima.

"Imamo tvornicu koja je A1 dobavljač Westinghousea dijelova za nuklearnu elektroindustriju koji podliježu najstrožim kriterijima kontrole kvalitete, uključujući traceability (op. autora-sljedivost) osnovnog materijala, od topljenja u visokim pećima u čeličanama, preko valjanja i lijevanja, do finalne obrade u Jedinstvu i asembliranja (sklapanja) u Americi, a sve to pod regulativom saveznog američkog zakona za nuklearnu sigurnost. Obveza čuvanja kompletne dokumentacija po kojoj je izrađen proizvod je više od 30 godina.

S druge strane, imamo tvornicu-alatnicu koja razvija i proizvodi alate-kalupe u kojima se u serijskoj proizvodnji u ljevaonicama izrađuju i najsloženiji dijelovi za autoindustriju (Audi, BMW, Volvo, Mercedes) koji također podliježu visokim kriterijima kvalitete, točnosti i ponovljivosti", govori nam Radović u obilasku tvornice na Jankomiru.

Sjajni metalni dijelovi pakiraju se u bijelim pamučnim rukavicama

Gledali smo kako sjajni metalni proizvodi prolaze kroz različite operacije, od varenja, brušenja, glodanja, bušenja, završnog skidanja srhova (ostataka) do staklarenja i na kraju kontrole i pranja u tri ultrazvučne kade. Nakon svega, radnice su ih pakirale u bijelim pamučnim rukavicama da slučajno znoj s ljudskih ruku ne bi narušio nehrđajuća svojstva materijala i tako izazvao neželjene reakcije u reaktoru.

Radović se pohvalio da zahvaljujući tako organiziranoj proizvodnji i striktnim pridržavanjem procedura nikad nisu imali nikakvu reklamaciju na isporučene dijelove i nikad nisu prekoračili planiranim rok isporuke.

"Vodio sam svoje ljude više puta u nuklearku Kršku da vide kako to izgleda, tamo vam je kao u apoteci. Konkretno, Krško je za Westinghouse jedna od najboljih u svijetu. Procedure u nuklearkama su vrlo stroge, samo ljudska greška može dovesti do incidenta", pun je hvale za nuklearke koje kod mnogih ljudi izazivaju negativne reakcije.

Ugovor s Westinghouseom obnavlja i produljuje svakih nekoliko godina. Uspješna suradnja traje više od dvadeset godina. Za Krško ne proizvodi dijelove jer oni imaju drugačiji tip goriva i zato imaju drugog dobavljača.

Dijelovi iz Jedinstva, proizvedeni na zagrebačkom Jankomiru, ugrađuju se u nuklearne elektrane u Sjedinjenim Državama, Švedskoj i Francuskoj.

Hrvatska gubi kontinuitet u prijenosu znanja

Ulaganje u mlade ljude, njihovo osposobljavanje za korištenje najmodernijih softvera i upravljanje najnovijim strojevima, robotizacija u procesima proizvodnje, osiguranje rada u drugoj i trećoj smjeni bez ljudi, to su ambicije ovog 60-godišnjeg inženjera. Nada se da će uz nova ulaganja koja su u tijeku do 2020. to i postići i tako pozicionirati alatnicu kao jednu od najboljih ne samo u okruženju, već i šire jer sad većinu svojih alata plasiraju na tržište Slovenije, Austrije i Njemačke.

Dvije tvrtke dijele jednu tvorničku halu u kojoj su stariji i mlađi radnici koji puštaju glazbu dok rade za strojem. Kći Petra, bivša reprezentativka u plivanju koja je u SAD-u završila financije i sin Antonio, inženjer strojarstva, rade s njim. Sa suprugom Gorankom nedavno je proslavio 35 godina braka. No s jednim je kolegom, Brankom Bilićem, već toliko dugo u poslu pa se Radović šali da je s njim proslavio 25 godina braka.

"Nažalost, Hrvatska je izgubila ili gubi taj kontinuitet u prijenosu znanja, izgubili smo velike firme s dugogodišnjim renomeom, nemamo inženjera iz proizvodnje koji sudjeluju u obrazovanju novih mladih kadrova na tehničkim fakultetima i stoga je hrvatskim firmama poput naših jako teško, mukotrpno i dugotrajno stvaranje novih stručnjaka i kvalitetnih timova za natjecanja na europskom i svjetskom tržištu", rekao je za Index.

Duško Radović kaže da je to najvrednije što njegova tvornica ima: kontinuitet, usavršavanje uz rad i neprekidni prijenos znanja.


Komentari članka

Vezani članci

Sustavima za pametne domove probio se i u SAD

20.05.2019.

Startup Sebastiana Popovića iz Hrvatske je u SAD isporučio 10.000 vlastitih 'smart home' računala.

Branini proizvodi u svim trgovačkim lancima u RH

16.05.2019.

Svoju uspješnu priču Brana je počela još 2005. godine gradnjom hladnjače za voće i povrće u Virovitici

Odlični rezultati Lenca u prvom kvartalu

14.05.2019.

Nakon pozamašnog gubitka od 21,5 milijuna kuna, s koliko se podvuklo lanjsku poslovnu godinu, remontno brodogradilište »Viktor Lenac« ponovo je u uzlaznoj financijskoj putanji.

Multinorm: Dosta nam je prebrzog rasta, želimo stati na loptu

10.05.2019.

Prebrzo smo rasli, po godišnjoj stopi od čak deset posto, pa u maloj i potpuno neprilagođenoj hali jednostavno nismo više mogli pratiti tempo narudžbi. Zato smo morali sagraditi potpuno novi proizvodni pogon u Gradištu u kojem danas radi 230 ljudi, a do p

Impol-TLM pustio u pogon novu proizvodnu liniju vrijednu 6,5 milijuna eura

09.05.2019.

Tvrtka Impol-TLM u srijedu je pustila u pogon novu liniju Salico za izradu proizvoda za automobilsku industriju, investiciju vrijednu 6,5 milijuna eura, a uručen joj je i certifikat sa standardom EN 9 100, koji je podloga za razvoj proizvoda za avioindust

Tag cloud

 1. 1897 članka imaju tag hrvatska
 2. 1914 članka imaju tag turizam
 3. 1524 članka imaju tag financije
 4. 1218 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 991 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 953 članka imaju tag trgovina
 8. 822 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 925 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 876 članka imaju tag ict
 13. 848 članka imaju tag industrija
 14. 761 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 522 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 572 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 493 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 387 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 334 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 327 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija