Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Sij 2019

Davor Gečić iz LPT-a: Hrvatska je postala lokacija broj jedan u Europi

Izvor: lider.media · Autor: Željka Laslavić  

Davor Gečić iz LPT-a: Hrvatska je postala lokacija broj jedan u Europi

Davor Gečić vodio je deset godina poslovanje Leggett & Platta u Hrvatskoj, najvećeg proizvođača žičanih jezgri na svijetu, da bi posljednjih osam godina proveo na raznim destinacijama Europe. Danas iz tvornice u Prelogu vodi devet velikih tvornica na tri kontinenta.

Gečić se zaposlio u tvrtki Hespo u analitici prodaje. Nakon kratkog vremena preuzeo je funkciju voditelja prodaje, a s prodajom dijela društva američkoj multinacionalnoj korporaciji Leggett & Platt početkom 2000. preuzeo je funkciju direktora i predsjednika Uprave tvrtke LPT. Osim navedene funkcije, od 2014. preuzeo je i dužnost predsjednika triju poslovnih divizija u matičnoj kompaniji – Bedding Division Europe, Bedding Division Africa/Asia i Spuhl Group.

Kako je tekao vaš proboj u ovoj globalnoj multinacionalki? Što biste savjetovali mlađim menadžerima koji razmišljaju o globalnoj karijeri?

Kako sam vodio proces uvođenja strateškog partnera, tako sam postepeno preuzimao dodatne funkcije. Poslovanje svih divizija vodim iz tvornice u Prelogu. Isto tako, moj prethodnik koji je bio Britanac sjedio je u tvornici u Engleskoj, tako da nemamo neki središnji ured. Mlađim menadžerima koji grade svoje karijere savjetovao bih da osvijeste činjenicu da granice ne postoje, da je sve moguće ako su prisutna dva ključna faktora za uspjeh: rad i upornost. Onda dođe i sreća.

Koliko ste godišnje na putu?

Godišnje izbivam iz Hrvatske skoro trećinu radnih dana u godini. Ono što sam tijekom vremena uspio promijeniti je smanjiti broj svojih putovanja, a povećati broj sastanaka u Hrvatskoj. Uz to, tehnologija nam je olakšala rad i komunikaciju na daljinu. Iako nikada ništa neće zamijeniti susret uživo s nekim ozbiljnim partnerom s kojim trebate otići na poslovnu večeru.

Što biste izdvojili najvećim osobnim uspjehom?

Kada smo prije 18 godina ozbiljno kretali poslovati s novim strateškim partnerom, bili smo deveta od 12 međunarodnih lokacija u Europi. U međuvremenu je Hrvatska postala lokacijom broj jedan u Europi, u kojoj su ostale još četiri tvornice, od kojih je ona u Prelogu najveća i iz koje se upravlja svim ostalim tvrtkama. Upravni odbor kompanije, u kojem sjede ozbiljni biznismeni i dioničari, koji pojedinačno ‘teže’ sigurno između 50 i 100 milijuna dolara (jedan od njih bio je i savjetnik bivšeg američkog predsjednika Georga Busha za tehnologiju), po prvi put je lani izašao izvan granica SAD-a i u Prelog došao na godišnji sastanak. To je lijepo priznanje za 18-ogodišnji rad.

Što biste izdvojili kao prednosti i nedostatke gradnje menadžerske karijere u današnjem vremenu?

Internet i ostala tehnologija riješili su problem fizičke udaljenosti, svijet je postao globalno selo, a samim time se olakšao i pristup međunarodnim pozicijama. Sada već imamo i dosta stranih tvrtki u Hrvatskoj koje mladim ljudima teoretski omogućuju da u dijelu internacionalnog poslovnog sustava grade svoje karijere. Najčešće se najprije preuzimaju neke regionalne pozicije i onda se korak po korak ide naprijed. Osim toga, mladim ljudima je danas edukacija u inozemstvu puno dostupnija i lakše nakon toga ostaju u inozemstvu. No s druge strane ista ta tehnologija je malo zakomplicirala stvari jer su se zahtjevi povećali, konkurencija je globalno veća i nismo jedina država koja se bori na globalnom tržištu.

S koliko ste se vi hrvatskih menadžera susretali u inozemstvu? Je li to rijetka ili česta pojava?

Osamnaest godina radim u međunarodnoj kompaniji u pravom smislu te riječi i gdje god sam susretao poslovne ljude s našeg podneblja, to je bila rijetka pojava. Vrlo ih malo radi na nekim ozbiljnim menadžerskim pozicijama.

Koji su bili vaši najveći izazovi u internacionalnom poslovanju?

Jedan od najizazovnijih dijelova internacionalnog poslovanja jest susret s kulturološkim razlikama, s drukčijim običajima i legislativama. Sam biznis kao biznis je svugdje isti, samo su lokalni uvjeti poslovanja drukčiji (dostupnost tržišta, resursa repromaterijala, ljudskog kapitala i sl). Na nekim tržištima su legislative nešto bolje, možda je efikasnost sudstva bolja, ali svugdje možete ostati bez novaca kojeg ne uspijete naplatiti.

Na koje ste projekte trenutno fokusirani?

U ovom trenutku kao kompanija rastemo i fokusirani smo na interne procese. Dugo smo imali dvoznamenkasti rast, širimo se na nova tržišta, izgradili smo nove proizvodne kapacitete i sada to treba popratiti organizacijski i kadrovski.


Komentari članka

Vezani članci

Jedna od tri najvrjednije tvrtke svijeta otkrila: Ovo je ključna vještina budućnosti

11.03.2019.

"Design thinking" je pojam za određenu metodu rješavanja problema, koja nalaže pojedincima da pokušaju “ući u cipele klijenta”, odnosno da se poistovjete s njim kako bi potom stvorili praktična, korisniku bliska rješenja

Radnicima koji dobiju dijete dm daruje 10.000 kuna

26.02.2019.

Za svako novorođeno ili posvojeno dijete dm će odsad svojim djelatnicima davati 10.000 kuna, što predstavlja povećanje od 7.000 kuna u odnosu na dosadašnju potporu u istu svrhu, priopćili su iz te tvrtke

Svaki zaposlenik u Hrvatskoj izostane s posla čak 45 radnih dana

01.02.2019.

Tako primjerice loše komunicirana reorganizacija često uzrokuje masovnu pojavu bolovanja jer radnici bježe u svojevrsnu zonu komfora u kojoj mogu pričekati razvoj situacije.

Naspavani radnik je najbolji radnik: Uvode sobe za spavanje na radnom mjestu

11.01.2019.

Sobe su opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama.

Ovo je Prelog, gradić koji može biti uzor cijeloj Hrvatskoj

24.12.2018.

Tijekom vožnje kroz hrvatski sjever mogu se zamijetiti brojni jumbo plakati koji oglašavaju potrebu za radnicima. Traže se tokari, zavarivači, strojari, obućari, tekstilci, građevinari, tesari, zidari, vozači, bravari…

Tag cloud

 1. 1881 članka imaju tag hrvatska
 2. 1904 članka imaju tag turizam
 3. 1517 članka imaju tag financije
 4. 1209 članka imaju tag izvoz
 5. 821 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 988 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 947 članka imaju tag trgovina
 8. 816 članka imaju tag investicije
 9. 672 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 911 članka imaju tag svijet
 11. 950 članka imaju tag EU
 12. 871 članka imaju tag ict
 13. 845 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 505 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 568 članka imaju tag maloprodaja
 18. 537 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 488 članka imaju tag tehnologija
 21. 350 članka imaju tag poticaji
 22. 416 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 254 članka imaju tag potpore
 25. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 421 članka imaju tag dzs
 27. 332 članka imaju tag eu fondovi
 28. 374 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 333 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 325 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 342 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 370 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 331 članka imaju tag porezi
 39. 369 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija