Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

01 Ruj 2020

Član Uprave Brodotrogira: 'Da bi opstali, moramo brzo dobiti jamstva'

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Jozo Vrdoljak  

Član Uprave Brodotrogira: 'Da bi opstali, moramo brzo dobiti jamstva'

S Mateom Tramontanom, dugogodišnjim članom Uprave Brodotrogira, razgovarali smo o stanju u Brodotrogiru i tvrtkama koje posluju na kompleksu trogirskog brodogradilišta.

Možete li nam reći nešto o knjizi narudžbi u Brodotrogiru?

Dulje vrijeme naša tvrtka Brodotrogir cruise u knjizi narudžbi za američkog naručitelja ima ugovorena dva polarna kruzera duljine oko 95 metara. Da bismo osnažili taj ugovor, treba nam državno jamstvo. Vlada RH je u lipnju donijela zaključak kojim je rekla da Brodotrogir cruise s tim brodova ulazi u proceduru donošenja odluke za izdavanje jamstava. To je, dakle, sada u proceduri. Bez toga posla za koji su potrebna jamstva mi bismo se našli u teškoj situaciji. Nama je taj posao biti ili ne biti. On nama jamči opstojnost, jer bismo se mi u narednim godinama trebali pozicionirati u tu tržišnu nišu. Nakon gradnje tih dvaju polarnih kruzera imamo opciju gradnje još dva. Procedure izdavanja jamstava treba ubrzati. Radimo na opremanju chemical tankera od 45.000 dtw za ruskog naručitelja. Što se tiče gradnje malih kruzera za tjedna krstarenja za brodare iz Krila Jesenice, tu je situacija takva da one brodove koji su se počeli graditi ili koje su bili u gradnji smo nastavili graditi. Neki od njih su i isporučeni. Ali za one koji su bili planirani i koji su se trebali graditi - naručitelji su odgodili gradnju. Dakle, zbog ove situacije vezane uz Covid-19 imamo ozbiljno smanjenu aktivnost. Zaustavljeno je ili odgođeno niz poslova koje smo imali u različitim fazama ugovaranja. Sve se to, naravno, odražava na život tvrtke.

Imate li novih ugovorenih poslova?

Upravo je Brodotrogir cruise ugovorio gradnju jahte duge 52 metra. Plaćen je avans, što znači da je ugovor stupio na snagu. Ne radi se samo o gradnji trupa, nego o gradnji i opremanju kompletne jahte po sistemu ključ u ruke. Ugovor u ovom trenutku ne dozvoljava iznošenje u javnost više detalja o ovom poslu. Ali mogu reći da se radi o ozbiljnom poslu i složenom projektu. Gradnja će početi možda za mjesec a možda za dva ali sigurno do kraja godine.

Dio javnosti je neprijateljski raspoložen oko izdavanja jamstava. Možete li malo pojasniti što to znači?

Jamstvo je nužno za dobivanje avansa za gradnju broda. Vrijednost brodova je u pravilu veća od vrijednosti brodogradilišta. Investitor koji ulaže novac u gradnju, dijelom je financira novcem a dijelom kreditom. Naravno da za taj novac kojim je platio avans on traži jamstvo. U svijetu nigdje jamstva ne osigurava brodogradilište iz svog kapitala, nego postoji suport od države, fondova... Svaka država ima neki svoj model kako se to rješava. Kod nas se radi po principu 80: 20 i izdavanje jamstva tako se ne smatra potporom. Jamstva se u Hrvatskoj ne izdaju samo brodogradilištima nego i ostalim tvrtkama.

Jesu li dovršeni predstečajni postupci za tvrtke iz vaše grupacije?

Nagodba još nije zaključena za Brodotrogir d.d., zato što se jedan vjerovnik žalio. Taj prigovor je trebao biti riješen za 60 dana ali,evo, zbog valjda situacije s Covidom-19, Visoki trgovački sud to još uvijek nije riješio. Predstečajni plan je usvojen na Trgovačkom sudu u Splitu. Ne vidim razlog da taj prigovor ne bude odbačen. Hrvatska brodogradnja Trogir je početkom godine izišla iz predstečaja te sklopila nagodbu s vjerovnicima. Tekol Trogir, tvrtka za antikorozivnu zaštitu, također je okončala postupak predstečajne nagodbe.

Govori se o višku radnika u Brodotrogiru. Je li to istina?

Kada se prestanu graditi tankeri, onda imate višak radnika metalskih zanimanja. Prilikom gradnje malih kruzera nije potreban toliki broj radnika metalske struke. Više su potrebni radnici zanatskih zanimanja. Njih možemo donekle osigurati s partnerskim specijaliziranim tvrtkama. Sada smo u fazi da kroz tvrtku Brodotrogir cruise stvaramo nukleus radnika. Za tu namjenu bi trebali imati između 190 i 200 radnika. Moramo u toj tvrtki zadržati one radnike koji su prilagođeni tim poslovima a one koji nisu, morat ćemo zbrinuti. To su procesi koji će se dogoditi kroz mjesec-dva dana. Višak radnika može biti između 50 i 100, ovisno o tome koliki će intenzitet radova biti na chemical tankeru. Budući da ga treba završiti nama i nadalje trebaju radnici metalskih zanimanja. Po tom pitanju ne treba zabijati glavu u pijesak. Trebamo mijenjati tržišnu nišu i tražiti poslove. Ukupno u Brodotrogiru radi oko 500 radnika.

Što još imate osim brodogradnje?

Imamo servis u Marini Trogir i s partnerima tvrtku Adria Docks koja upravlja remontnim brodogradilištem. Servisa u marini bavi se servisom jahti do 600 tona i nama taj segment iz godine u godinu raste. Prepoznalo nas je tržište kao destinaciju u kojoj mogu dobi kvalitetan servis. Što se tiče remonta kroz Adria Docks, mogu reći kako vrijeme odmiče i to ide sve bolje. Promet raste iz godinu u godinu. Naravno, ova godina zbog problema s Covidom-19 nije relevantna godina.

Što je s vašom brodarskom kompanijom Trogir Maritime?

Mi smo u našem brodogradilištu izgradili dva chemical tankera od 50.000 dtw za tvrtku Trogir Maritime, koja je jedna tvrtka iz grupacije. Dati u dugoročan najam kod norveškog brodara. Petogodišnji ugovor o najmu, prvom chemical tankeru istječe u rujnu. Taj brod je radio pet godina, bez prekida. Nijedan dan nije bio bez posla. Uredno su otplaćivane kreditne obveze, charter je uredno plaćan... Sredinom rujna trebamo ga najvjerojatnije preuzeti u Manili nakon čega trebamo odraditi dokovanje, i ostale servisne i druge obveze. Potom ga trebamo predati u novi čarter i to po boljim uvjetima. Iduće godine isto to nas čeka i u vezi drugog našeg tankera. Pokazalo se da je ovaj projekt, koji smo počeli razvijati prije deset godina pogođen projekt. Pokazalo se da je to upravo ono što treba na tržištu. Ti brodovi su za vrijeme raznih kriza uspješno radili.

Kako je poslovala Marina Trogir?

Marina je u ožujku, travnju, svibnju, odnosno, u mjesecima kada bi trebala početi sezona izgledala tužno. Čarter je živnuo kroz lipanj, srpanj i kolovoz. Nadam se da će se aktivnosti nastaviti kroz rujan i listopad jer ako čarter tvrtke ne budu mogle servisirati svoje obveze, onda će i marine biti u problemima. Nećemo moći naplatiti vez, pružiti servis,...Sve je povezano i svi dijelimo sudbinu. Nautički sektor je pokazao žilavost i u vrijeme Domovinskog rata i za vrijeme financijske i gospodarske krize a i sada za vrijeme korona krize. Prerano je govoriti o rezultatima nautičke sezone jer bi ona trebala trajati još dva mjeseca.


Komentari članka

Vezani članci

U splitskom škveru grade luksuzne kabine

09.11.2020.

Luksuzna kabina polarnog kruzera gradi se u splitskom škveru za američkog naručitelja. Kabina je uistinu luksuzna, debele tapete, opremljena je drvom, ima televizor. Sve ono što je potrebno da bi uživao jedan američki naručitelj.

Uljanik još ne radi, što se čeka?

19.10.2020.

Riječki Treći maj nedavno isporučio je svoj prvi brod nakon puno vremena. A što je s pulskim brodogradilištem? Iako je država dala jamstva - proizvodnja u Puli još nije pokrenuta.

Adria Winch oprema flotu za Azerbajdžan a rusima obnavlja koće

16.10.2020.

Adria Winch nije propao, već se konsolidirao, dobio nove poslove i u samoj je završnici financijskog i operativnog restrukturiranja. Tako tvrdi rukovodeća ekipa splitske tvrtke koja je izrasla u svjetskog dobavljača palubnih strojeva

I obalni ophodni brodovi mogli bi postati izvozni proizvod

07.09.2020.

U brodogradilištu Brodosplit, koje je u sastavu DIV grupe, položene su kobilice dviju novogradnji iz serije obalnih ophodnih brodova koje je tvrtka ugovorila s Ministarstvom obrane RH.

Brodosplit radi brodove za HRM

11.08.2020.

U splitskom škveru počelo je rezanje limova za nova 4 ophodna broda Obalne straže. Prvi od pet ugovorenih brodova, obalni ophodni brod Omiš, u operativnoj je uporabi i prema njegovim specifikacijama bit će izgrađena preostala četiri.

Tag cloud

 1. 2064 članka imaju tag hrvatska
 2. 2144 članka imaju tag turizam
 3. 1602 članka imaju tag financije
 4. 1338 članka imaju tag izvoz
 5. 1120 članka imaju tag svijet
 6. 800 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1044 članka imaju tag trgovina
 8. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1067 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 883 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 917 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 940 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 404 članka imaju tag poticaji
 20. 335 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 523 članka imaju tag tehnologija
 23. 448 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 375 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 347 članka imaju tag opg
 27. 369 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 396 članka imaju tag porezi
 30. 375 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 324 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici