Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Sij 2019

Češko gospodarsko čudo

Izvor: www.dw.com · Autor: Hardy Graupner  

Češko gospodarsko čudo

Običan dan u češkom gradu Mladá Boleslav udaljenom oko 50 kilometara sjeveroistočno od glavnoga grada Praga. Svatko na ulici izgleda zaposlen dok žuri nekamo. Zasigurno žure u Škodu, tvornicu koja je značajno obilježio ovaj srednjočeški grad. Taj češki proizvođač automobila, koji je 1991. postao dio njemačkog Volkswagena, aktualno je jedan od najvećih poslodavaca u zemlji, daleko najvažnija kompanija kad je u pitanju doprinos bruto domaćem proizvodu (BDP) i obujmu izvoza. Ukoliko želite dokučiti tajnu češkog čuda zapošljavanja, ne smijete ignorirati Škodu. Srećemo se s Bohdanom Wojnarom iz menadžmenta kadrovske službe. Govori nam kako je u proteklih osam godina broj zaposlenih porastao za 40 posto. Aktualno taj proizvođač automobila zapošljava oko 35.000 ljudi, uključujući i radnike na određeno vrijeme, u svoja tri češka proizvodna pogona u gradovima Mladá Boleslav, Kvasiny i Vrchlabí, kao i u logističkom centru u blizini Mladá Boleslava.

Zdravi industrijski temelji

Ta pozitivna slika, međutim, nije očita samo u Škodi, kaže Bohdan Wojnar. "Ustvari imamo punu zaposlenost u zemlji - nema drugog načina da opišem aktualnu situaciju. Tako je već mjesecima, broj otvorenih radnih mjesta nadilazi broj nezaposlenih." Češka Republika ima najnižu stopu nezaposlenosti među 28 zemalja članica od siječnja 2016. godine, u jesen 2018. je ta stopa iznosila samo 2,3 posto. To je u skladu s harmoniziranim brojkama Europske unije, odnosno s tzv. HUR-standardom, harmoniziranom stopom nezaposlenosti.

Wojnar kaže da je jako tržište rada u prvom redu nastalo na češkim jakim industrijskim temeljima i zdravoj ponudi kvalificiranih radnika. To mišljenje dijeli i Javier Colato, stručnjak za Češku Republiku u međunarodnoj agenciji za ekonomske analize i prognoze FocusEconomics. On posebno misli na snagu češkog proizvodnog sektora. "Iza zdravog nastupa se krije rastuća automobilska industrija koja je bila ključni motor za rast češke ekonomije te je pomogla da se učvrsti tržište rada", kaže Colato u izjavi za DW.

Strani kapital je nedvojbeno pomogao češkoj ekonomiji, jer relativno niske plaće vjerojatno privlače mnoge investitore. "Prosječni troškovi rada u toj zemlji u 2017. su iznosili 11,30 eura na sat, a to je ispod EU-prosjeka od 26,80 eura", kaže Colato.

Niže plaće nisu ključ za privlačenje investitora

Relativno niske plaće, međutim, nisu glavni faktor za gospodarski uspjeh Češke. Plaće u Bugarskoj, Mađarskoj i Poljskoj su niže, dok su u Češkoj Republici u posljednje vrijeme čak rasle. Unatoč tome je, kad se promotri unutarnje tržište, češki proizvodni sektor veći nego bilo gdje drugdje u Europskoj uniji. Tu se stvorilo više od jedne trećine svih radnih mjesta u naciji koja broji 10,6 milijuna ljudi.

No, hoće li stvari ostati tako dobre na češkom tržištu rada? Tradicionalne prednosti polako nestaju i bit će od ključnog značenja pronaći nove jake strane kako bi se mogao osigurati rast i u budućnosti. Prema podacima iz jedne aktualne OECD-ove studije, Češka Republika se suočava s najvećim rizikom gubitka radnih mjesta zbog automatizacije u EU-u, skupa sa Slovačkom koja također ima industrijski orijentiranu ekonomiju.

Budući izazovi

Napredna robotizacija i automatizacija će nužno zahvatiti i Škodu. To znači da će se ta kompanija morati brzo prilagoditi tom razvoju. Bohdan Wojnar navodi da je taj proizvođač automobila usred procesa dodatne obuke svojih radnika kako bi ih se učinilo konkurentnima za buduće izazove. Škoda Auto ima dugu tradiciju na polju dualnog obrazovanja u poduzeću. "Naš centar za zanatsku izobrazbu postoji već duže od 90 godina. Također smo osnovali vlastito sveučilište i imamo kooperacijske projekte s raznim stranim sveučilištima", kaže Wojnar. Dodaje, međutim, da bi Češka bila više prema tehnologiji orijentirana zemlja da se taj pristup primijenio odmah nakon Baršunaste revolucije.

Ostaje da se vidi kako će radnici u drugim češkim kompanijama biti sposobni svladati nove izazove, uključujući sve veću robotizaciju i uključenje umjetne inteligencije u radne procese. A i hoće li obrazovni sustav biti sposoban na vrijeme obučiti prave ljude za to.

Dok neki ekonomisti sumnjaju u fleksibilnost nacionalnog obrazovnog sustava, ipak su optimistični da neće doći do velikog odumiranja poslova. To mišljenje zastupa i Daniel Munch iz trusta mozgova CERGE: "Nerazvijeni privatni uslužni sektor u zemlji će vjerojatno imati mjesta za radnike iz proizvodnog sektora. I dok velika koncentracija na auto-industriju krije rizike, to ujedno predstavlja sponu s modernim tehnologijama koje je inače teško adaptirati u zemljama bez industrijskih tradicija."

Spoj tradicije i modernog dizajna

Bohdan Wojnar kaže da su ljudi u njegovoj zemlji uvijek bili fleksibilni i otvoreni za nove tehnologije i trendove. Kompanije u mnogim gospodarskih sektorima su pokazale da imaju znatne kapacitete za suočavanje s novim izazovima, dodaje. S tim u vezi Wojnar spominje češku IT-tvrtku Avast koja je započela posao sa samo dvije osobe, a sada ima milijune klijenata diljem svijeta. Dodaje i da je oduševljen buđenjem poznate domaće industrije pravljenja kristalnog stakla. Ta industrija je oživjela nakon dugog razdoblja recesije nakon što je naučila kako kombinirati stoljećima stare tradicije s modernim zahtjevima u dizajnu i ukusu.

Kompanije u tim i drugim sektorima su u velikoj mjeri doprinijele ovom nacionalnom gospodarskom čudu kad je u pitanju zaposlenje. A možemo to opisati i Škodinim sloganom da je ono što je Češka uspjela u proteklih godina "Simply Clever", odnosno "jednostavno pametno".


Komentari članka

Vezani članci

Slovačka je 2004. prestigla Hrvatsku i sada nas više ni ne vidi u retrovizoru

11.03.2019.

Autoindustrija danas čini oko 45 posto ukupne industrijske proizvodnje i 35 posto industrijskog izvoza Slovačke. Proizvođači automobila, direktno ili kroz povezane dobavljače, zapošljavaju 250 tisuća ljudi.

Europski automobil godine prvi puta je električni: Jaguar I-Pace

08.03.2019.

Jaguar je u dramatičnom izboru osvojio svoju prvu titulu Europskog automobila godine, a ovaj prestižni naslov će u 2019. nositi njihov prvi električni model, I-Pace

Rimac u Genevi predstavio novu verziju superautomobila C_Two

06.03.2019.

Rimac Automobili na ovogodišnjem ženevskom salonu automobila izlažu na još većem i atraktivnijem prostoru, odmah do Porschea, Audija i Lamborghinija

Zubak Grupa i Span udružili snage na novom digitalnom projektu

20.02.2019.

Nova godina osim novog imena za Zubak Grupu donosi i novu strategiju te ulaganje u razvoj i istraživanje

Električni automobili će već 2021. koštati poput benzinaca i dizelaša

24.01.2019.

Električni automobili još uvijek čine tek djelić ukupne prodaje osobnih vozila, no rast iz godine u godinu je impresivan

Tag cloud

 1. 1862 članka imaju tag hrvatska
 2. 1892 članka imaju tag turizam
 3. 1513 članka imaju tag financije
 4. 1202 članka imaju tag izvoz
 5. 814 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 982 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 942 članka imaju tag trgovina
 8. 812 članka imaju tag investicije
 9. 671 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 900 članka imaju tag svijet
 11. 946 članka imaju tag EU
 12. 863 članka imaju tag ict
 13. 842 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 491 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 567 članka imaju tag maloprodaja
 18. 533 članka imaju tag marketing
 19. 482 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 345 članka imaju tag poticaji
 22. 412 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 247 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 327 članka imaju tag eu fondovi
 30. 329 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 324 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 328 članka imaju tag porezi
 39. 367 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija