Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

30 Svi 2011

Bruxelles s Hrvatskom gradi novi plinski koridor

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Željko BUKŠA  

Bruxelles s Hrvatskom gradi novi plinski koridor

U Omišlju na Krku, gdje će se graditi novi LNG-terminal, vjerojatno će počinjati novi europski energetski koridor koji će povezivati Jadran i Baltik, odnosno nove LNG-terminale u Hrvatskoj i Poljskoj, potvrdili su nam u Europskoj komisiji i Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Europska komisija je predložila uspostavljanje zajedničkoga energetskog koridora između sjevera i juga kako bi se povezala ta dva dijela Europe, rekao nam je ekskluzivno Jean-Arnold Vinois, voditelj odjela za sigurnost opskrbe i mreže u generalnom direktoratu za energiju Europske komisije. Prema njegovim riječima, cilj je da se tim novim koridorom povežu plinske, elektroenergetske, pa i naftne mreže od Baltika do Jadranskog mora. Također žele povezati regulatore i operatore u zemljama duž trase planiranog koridora kao što su, primjerice, u Hrvatskoj Plinacro, operator plinskog transportnog sustava i Hrvatska energetska regulatorna agencija zbog poboljšavanja njihove zajedničke suradnje i pronašao najbolji način za stvaranje investicijske. Stvaranje tog koridora trebalo bi, dodao je, potaknuti smanjivanje cijena prirodnog plina i električne energije te poboljšati opskrbu potrošača tim energentima, jer sadašnja situacija ide protiv njihovih interesa. Na to ukazuju i usporedbe cijena energenata u zapadnoj i istočnoj Europi koje pokazuju da ima puno prostora za pronalazak boljih rješenja jer trenutačno stanje nije dobro za potrošače, napominje Vinois.

O planu za uspostavu novog energetskog koridora od Jadrana do Baltika su krajem prošlog tjedna u Zagrebu razgovarale radne grupe. Sastanak o plinu je održan u Plinacru, a o električnoj energiji u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, dok će se radna skupina za naftu za nekoliko dana sastati u Bruxellesu. U radnim grupama su predstavnici svih država jugoistočne i istočne Europe te Europske komisije jer je ona prihvatila tu inicijativu koju je pokrenula tzv. Višegradska skupina (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska) u koju su zbog ovog koridora pozvane i Hrvatska te Rumunjska i Bugarska zbog veza prema Crnom moru, kaže državna tajnica za energetiku Nataša Vujec. Zajednički interes svih tih država je da se oforme veliki prioritetni regionalni infrastrukturni projekti. Svi projekti o kojima se raspravlja na tim sastancima su regionalni i osiguravaju nove izvore i putove dobave energenata te imaju značajan utjecaj na ostale članice Europske unije. Osnovane su posebne radne grupe za plin, naftu i struju jer se u sva tri sektora žele utvrditi i koristi i problemi te kako se mogu riješiti. Primjerice, kakvi infrastrukturni projekti u tome mogu pomoći.

Regionalni energetski projekti koji budu prihvaćeni moraju biti i strateški važni za EU. Cilj je da EU prihvati sve predložene projekte kao prioritetne, a onda će se odrediti mogućnost njihova bespovratnog financiranja iz europskih strukturnih fondova jer je riječ o infrastrukturnim projektima koji nisu profitabilni. Tu svakako spadaju i energetske interkonekcije između država, kao i veliki projekti gradnje novih dobavnih plinovoda kao i LNG-terminala, napominje Vujec. Tako je, na primjer, Europska komisija dijelom bespovratno sufinancirala gradnju mađarskog dijela plinske interkonekcije prema Hrvatskoj jer je Mađarska članica EU-a, dok je Hrvatska kao nečlanica svoj dio morala financirati sama i iz kredita Europske investicijske banke. »Prije nego govorimo o financiranju investicija na tom energetskom koridoru treba govoriti o financiranju tržišta. Naime, regulator mora osigurati da operator transportnog sustava iz svoje transportne tarife može sam pokrivati nužne investicije. Ako se to ne može ostvariti, ima više načina kako Europska komisija može pomoći. Jedan od njih su krediti Europske investicijske banke i drugi načini kreditiranja i fondovi, a tek kao zadnje rješenje izravno bespovratno refinanciranje projekata. Za to postoje mogućnosti, ali to ovisi od slučaja do slučaja. Prije toga treba detaljno provjeriti jesu li mogući ostali načini financiranja«, kaže Vinois.

Sada radne skupine rade pregled stanja tržišta i dodatnih potreba za plinom te važnih i prioritetnih regionalnih infrastrukturnih projekata nužnih za njihovo zadovoljavanje među kojima su, doznajemo, i LNG-terminali u Hrvatskoj i Poljskoj. Taj materijal bi trebao biti gotov do ljeta i u rujnu predstavljen Europskoj komisiji, a konačna odluka o prihvaćanju očekuje se u listopadu na konferenciji u Poljskoj. Zato je, napominju u Ministarstvu gospodarstva, važno da i Hrvatska kad uđe u EU odredi svoje prioritetne energetske projekte kroz nacionalni strateški referentni okvir jer tada ti projekti dobivaju i europski prioritet. Zato je dobro da je ove godine u taj referentni okvir uvrštena i energetika. Doduše, u početku s relativno malo projekata, ali očekuje se da će se njihov broj povećavati jer je to jedini način da postanu važni i za EU.


Komentari članka

Vezani članci

Krk će uskoro biti kompletno pokriven sustavom za najam električnih bicikala

12.03.2019.

U tijeku je izgradnja mreže postaja za punjenje i iznajmljivanje elektrobicikala kojima će uskoro biti pokrivena sva mjesta. Vrbnik, Baška, Malinska, Dobrinj, Punat i Krk dobivaju po jednu stanicu s 10 mjesta, dok će Omišljani imati dvije – u Omišlju i Nj

EU traži da se odvjetnici u Hrvatskoj mogu reklamirati

28.01.2019.

Europska komisija jučer je podijelila niz "packi" svojim članicama zbog nepridržavanja europske regulative, a mnoge od njih se odnose i na Hrvatsku.

Komisija razrezala rekordnu i jednu od kontroverznijih kazni Googleu

20.07.2018.

Google je koristio Android za cementiranje dominantnosti svoje tražilice. Te su prakse onemogućile konkurentima da inoviraju i natječu se kvalitetom. Onemogućile su europskim potrošačima koristi efikasne konkurencije u važnoj mobilnoj sferi

Europska komisija smanjila procjenu rasta hrvatskog BDP-a

13.07.2018.

Europska komisija smanjila je u najnovijim prognozama procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,6 posto, s prethodnih 2,8 posto, i poručila da će u ostatku godine rast podržavati domaća potražnja te da su rizici od Agrokora smanjeni.

LUDI KRČKI SVIBANJ Kampovi u plusu 99, "zimmer frei" čak 160 posto

04.06.2018.

Samo u prva tri tjedna svibnja u TZG-u Krka zabilježeno je 13,7 tisuća dolazaka, čak 83% više nego lani. Ono što je iznenađujuće za svibanj – čak pola od toga ostvarili su kampovi (7,5 tisuća), a tradicionalno dobro radili su i hotelijeri (3,9 tisuća dola

Tag cloud

 1. 1862 članka imaju tag hrvatska
 2. 1894 članka imaju tag turizam
 3. 1513 članka imaju tag financije
 4. 1203 članka imaju tag izvoz
 5. 814 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 984 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 944 članka imaju tag trgovina
 8. 812 članka imaju tag investicije
 9. 672 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 901 članka imaju tag svijet
 11. 946 članka imaju tag EU
 12. 864 članka imaju tag ict
 13. 844 članka imaju tag industrija
 14. 757 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 492 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 567 članka imaju tag maloprodaja
 18. 535 članka imaju tag marketing
 19. 482 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 348 članka imaju tag poticaji
 22. 413 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 249 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 327 članka imaju tag eu fondovi
 30. 329 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 324 članka imaju tag agrokor
 32. 292 članka imaju tag osijek
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 369 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 330 članka imaju tag porezi
 39. 367 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija