Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Stu 2017

Bizovačka Termia bit će srušena, na njezinu mjestu niče novi hotel

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Lidija ANIČIĆ  

Bizovačka Termia bit će srušena, na njezinu mjestu niče novi hotel

Vlasnik Bizovačkih toplica Jako Andabak odlučio je srušiti zgradu hotela Termia, jednu od najneobičnijih građevina u Slavoniji.

- Na rušenje starog kompleksa hotela Termia odlučili smo se nakon opsežnih analiza i konzultacija s našim Odjelom investicija i arhitektima. Detaljne usporedbe troškova adaptacije postojećeg objekta, kao i one rušenja i gradnje novog, pokazale su da je druga opcija prihvatljivija. Naime, adaptacija postojećeg objekta u kojem omjer smještajnog dijela i zajedničkih prostora više ne udovoljava zahtjevima tržišta, ni u smislu iskoristivosti, ni komfora nije isplativa - pojasnio je Jako Andabak, predsjednik Nadzornog odbora Sunce koncerna d.d. za naš list. Ističe kako je projekt za rušenje gotov, a “istovremeno se završava projekt novog hotela koji će imati 160 smještajnih jedinica, dva restorana i wellness centar, te će, prema kategorizaciji - udovoljavati svim uvjetima hotela s 4 zvjezdice”.

- Rušenje postojećeg kompleksa hotela treba započeti do kraja ove godine. Vrijednost ovog projekta je oko deset milijuna eura, čime ulazimo u posljednju fazu uređenja kompleksa Bizovačkih toplica - zaključuje Andabak.
Nefunkcionalno

Svima koji su bar jednom posjetili ovo neobično arhitektonsko zdanje na izvorištu Panonskog mora, jasno je da bi prenamjena u prostor koji bi bio funkcionalan i maksimalno iskorišten bila golem i istinski izazov za svakog arhitekta s obzirom na to da većinu sadašnjeg hotela zauzimaju golemi i nepregledni hodnici, predvorja, dvorane..., u usporedbi s kojima je broj smještajnih kapaciteta i soba, koje zauzimaju manje od 30 posto ukupnog prostora, bio oduvijek premalen. Prema prvim procjenama iznesenim početkom ove godine, obnova i rekonstrukcija hotela zahtijevala bi prema predračunskoj vrijednosti oko 30 milijuna eura, a Andabak ističe kako bi gradnja novog hotela stajala tri puta manje. No, činjenica je da je trebalo i nemalo hrabrosti donijeti odluku o rušenju jednog od najpoznatijih zdanja s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog stoljeća, koje je istovremeno svojim izgledom bilo, koliko zaštitni znak ovih prostora, toliko i svojevrsni “prst u oko” u okolici s kojom se nikada istinski nije uspjelo stopiti.

Priča o povijesti ovog hotela seže u 1974. godinu, kada su na prostoru Bizovačkih toplica podignuti najnužniji objekti i geotermalna voda iz kanala preusmjerena u bazene. Prema navodima iz knjige autora Srećka Vukovića “Bizovačke toplice 1974.-2004.”, sve do 1987. godine rađene su dogradnje i adaptacije postojećih kupališnih objekata, kako bi zadovoljile sve veću potražnju, no sve to nije bilo dovoljno, pa su 1985. i 1986. godine u Bizovačkim toplicama intenzivirani napori u radi pronalaženja rješenja koje će omogućiti gradnju novih smještajnih, sportsko-rekreativnih i medicinsko-rehabilitacijskih sadržaja. U tom je smislu napravljeno više istraživanja, izrađeno nekoliko studija, pripremljeni su program razvoja i urbanistički plan, a sve je to trebalo poslužiti kao osnovno polazište daljnjem razvojnom procesu Bizovačkih toplica. U svim istraživanjima i razmišljanjima o razvoju Bizovačkih toplica polazilo se od termomineralne vode kao osnovnog prirodnog resursa čija termalna, kemijska i balneološka svojstva uz izdašnost izvora omogućavaju stavljanje ovog potencijala u funkciju medicine i turizma.
Otvoren 1990.

“Najviše zanimanja za izgradnju smještajnih, terapeutskih i pratećih kapaciteta u Bizovačkim toplicama iskazala je tadašnja Zajednica mirovinsko-invalidskog osiguranja u Osijeku. Dopunskim ulaganjem kapitala od strane RF MIORH-a, realizirana je izgradnja novih kapaciteta, između ostalog hotela Termia te dijagnostičko-terapeutskog centra za preventivu i postrehabilitaciju”, piše Vuković te nastavlja: “Hotel Termia arhitektonsko je rješenje arhitekta Milana Mitevskog s 205 postelja, čija je izgradnja trajala tri godine, a svečano je otvoren 1. srpnja 1990. godine, kao hotel visoke B kategorije. U sklopu modernog objekta površine 16.037 četvornih metara, uređen je pansionski restoran s 550 i nacionalni restoran sa 125 sjedećih mjesta namijenjenih organiziranju svadbenih svečanosti, zabavnih i plesnih večeri, maturalnih zabava, poslovnih i obiteljskih ručkova i ostalih programa. Bogatu turističku ponudu u Hotelu Termia čine i raznovrsne prateće uslužne djelatnosti: banka, suvernirnica, salon za njegu tijela i masažu, frizerski salon, prodavaonica novina, prodavaonica sportske odjeće i modernih odjevnih predmeta. Uz to, posjetiteljima su na raspolaganju noćni bar, caffe bar, televizijska dvorana, kapelica, fitness dvorana, suvenirnica, četverostazna kuglana, konferencijske dvorane u kojima se organiziraju savjetovanja, seminari, prezentacije, sastanci i dr.” navodi Vuković.

No, isto toliku euforiju koliku je izazvalo otvaranje dotada neviđenog objekta na ovim prostorima, ubrzo je zamijenilo razočaranje kada su se počeli otkrivati njegovi nedostaci. Jedan od njih bili su i previsoki računi za energente jer hotel za grijanje i energiju uopće nije koristio vodu iz geotermalnih izvora gdje su Toplice smještene. Upućeni kažu da su zbog takvog gospodarenja godinama svakog mjeseca troškovi održavanja za svaki energent iznosili više od 100.000 kuna, što je pridonijelo da se Bizovačke toplice gotovo uguše u dugovanjima većim od 120 milijuna kuna, kojima do otvaranja stečaja više nisu mogle pomoći ni financijske injekcije države, ni stalno smanjivanje broja zaposlenika koji su, ispostavilo se, bili najmanji trošak u poslovanju Toplica. Agonija Toplica konačno je završila u lipnju 2014. godine, kada ih je prilikom sedmog pokušaja prodaje kupio poznati poduzetnik Jako Andabak za 14,6 milijuna kuna.

Nakon što je sagrađeno novo moderno lječilište te najveći bazen s umjetnim valovima u Hrvatskoj, u siječnju ove godine službeno je zatvoren i hotel Termia s ciljem početka renoviranja. U to vrijeme direktor Sunčanih toplica d.d., Stjepko Bulić, najavio je kako je rekonstrukcija hotela tek jedno u nizu planiranih ulaganja kojima se od Bizovačkih toplica želi stvoriti moderni hotelsko-turistički kompleks prema najvišim standardima.

OVE GODINE VEĆ JE ULOŽENO VIŠE OD DVA MILIJUNA KUNA

Hotel Termia zatvoren je sredinom siječnja 2017., a bazeni su bili zatvoreni do sredine lipnja. “Za to vrijeme sagradili smo vlastitu hidrostanicu, odnosno iskoristili smo prirodna bogatstva koja imamo, te na taj način imamo vlastitu vodu za upotrebu, sagradili smo novu blagajnu, odnosno ulaz u kupalište, novi prilaz bazenima, unaprijedili i uveli nove gastropunktove, dodatno uredili okoliš i obnovili saune. Investicija je iznosila više od dva milijuna kuna”, kaže Stjepko Bulić, direktor društva Sunčane toplice d.o.o.

GOSTI IZGUBLJENI U LABIRINTU

Hotel Termia pravi je labirint u kojem su se mnogi znali i izgubiti. “Imali smo nerijetko slučajeve gostiju koji bi otišli na toalet i u kupalište nakon čega se bez pomoći osoblja Toplica više nisu znali vratiti u svoje hotelske sobe ili restorane, tako da smo još godinama, čak i desetljećima poslije, gostima bili jednako toliko na usluzi kao vodiči koliko kao ugostitelji. A to je s godinama istinski umaralo”, pričali su nam svojedobno neki od bivših zaposlenika ovog zdanja.

Srećko Vuković
načelnik Općine Bizovac
OVI PROJEKTI PRIDONOSE NAPRETKU NAŠE OPĆINE

Načelnik Općine Bizovac, Srećko Vuković, pozdravio je nove poslovne planove Jake Andabaka o gradnji novog hotela. “S obzirom na dosad realizirane projekte koji su bili iznimno kvalitetni i pridonose napretku i same Općine Bizovac kao sve poželjnijoj turističkoj destinaciji kontinentalne Hrvatske, držimo da će i ove najnovije najave o gradnji novog, modernog hotela ići u pravom smjeru, a bizovačkoj općini podariti neke nove, drukčije vizure u kojima će podjednako uživati i stanovnici i turisti koji ovamo dolaze iz svih dijelova Europe i svijeta”, poručuje Vuković.


Komentari članka

Vezani članci

Prema prijedlogu vlade iznajmljivači mogu nuditi gostima samo doručak

05.10.2018.

Predlaže se i da se na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu iznimno mogu pružati usluge za više od 80 izletnika, i to tijekom organizacije tradicijskih proslava i sličnog, s tim da će se to moći najviše deset puta tijekom kalendarske godine, a ne kao

Na "stazi" obilazili 27 podruma

01.10.2018.

Približno 2500 maratonaca sudjelovalo je na 13. Vinskom maratonu, manifestaciji koju Zmajevčani organiziraju u povodu Dana sela.

Prije sedam godina svi su mislili da sam lud. Danas i najveći skeptici pričaju o seoskom turizmu

20.09.2018.

Prije sedam godina kad sam se počeo prvi baviti sa turizmom u praznom i pustom selu svi su mislili da sam lud. Danas i najveći skeptici pričaju o turizmu, govori nam Bogdan Bobić iz Ličkog Petrovog Sela

Donedavno nezamislivo - u Slavoniju njemački gosti dolaze provesti godišnji odmor

20.08.2018.

Njemački gosti dolaze u Slavoniju i Baranju uglavnom preko njemačkog I.D. Riva Toursa

Kako jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo može privući turiste? Evo savjeta!

16.08.2018.

Stalno se spominje masovni turizam, kako to nije rješenje za nas i kako treba kvalitetu pretpostaviti kvantiteti. Ali iz mnogo razloga, poznatih i nepoznatih, nikako da se počnemo ozbiljnije okretati kvalitetnijoj ponudi te time privlačiti platežno sposob

Tag cloud

 1. 1810 članka imaju tag hrvatska
 2. 1850 članka imaju tag turizam
 3. 1500 članka imaju tag financije
 4. 1180 članka imaju tag izvoz
 5. 775 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 959 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 916 članka imaju tag trgovina
 8. 654 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 786 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag EU
 11. 846 članka imaju tag svijet
 12. 835 članka imaju tag industrija
 13. 831 članka imaju tag ict
 14. 749 članka imaju tag menadžment
 15. 917 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag maloprodaja
 17. 523 članka imaju tag marketing
 18. 478 članka imaju tag krediti
 19. 431 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 20. 475 članka imaju tag tehnologija
 21. 330 članka imaju tag poticaji
 22. 399 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 238 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 314 članka imaju tag eu fondovi
 30. 319 članka imaju tag agrokor
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 285 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 311 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 358 članka imaju tag BDP