Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Stu 2017

Bizovačka Termia bit će srušena, na njezinu mjestu niče novi hotel

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Lidija ANIČIĆ  

Bizovačka Termia bit će srušena, na njezinu mjestu niče novi hotel

Vlasnik Bizovačkih toplica Jako Andabak odlučio je srušiti zgradu hotela Termia, jednu od najneobičnijih građevina u Slavoniji.

- Na rušenje starog kompleksa hotela Termia odlučili smo se nakon opsežnih analiza i konzultacija s našim Odjelom investicija i arhitektima. Detaljne usporedbe troškova adaptacije postojećeg objekta, kao i one rušenja i gradnje novog, pokazale su da je druga opcija prihvatljivija. Naime, adaptacija postojećeg objekta u kojem omjer smještajnog dijela i zajedničkih prostora više ne udovoljava zahtjevima tržišta, ni u smislu iskoristivosti, ni komfora nije isplativa - pojasnio je Jako Andabak, predsjednik Nadzornog odbora Sunce koncerna d.d. za naš list. Ističe kako je projekt za rušenje gotov, a “istovremeno se završava projekt novog hotela koji će imati 160 smještajnih jedinica, dva restorana i wellness centar, te će, prema kategorizaciji - udovoljavati svim uvjetima hotela s 4 zvjezdice”.

- Rušenje postojećeg kompleksa hotela treba započeti do kraja ove godine. Vrijednost ovog projekta je oko deset milijuna eura, čime ulazimo u posljednju fazu uređenja kompleksa Bizovačkih toplica - zaključuje Andabak.
Nefunkcionalno

Svima koji su bar jednom posjetili ovo neobično arhitektonsko zdanje na izvorištu Panonskog mora, jasno je da bi prenamjena u prostor koji bi bio funkcionalan i maksimalno iskorišten bila golem i istinski izazov za svakog arhitekta s obzirom na to da većinu sadašnjeg hotela zauzimaju golemi i nepregledni hodnici, predvorja, dvorane..., u usporedbi s kojima je broj smještajnih kapaciteta i soba, koje zauzimaju manje od 30 posto ukupnog prostora, bio oduvijek premalen. Prema prvim procjenama iznesenim početkom ove godine, obnova i rekonstrukcija hotela zahtijevala bi prema predračunskoj vrijednosti oko 30 milijuna eura, a Andabak ističe kako bi gradnja novog hotela stajala tri puta manje. No, činjenica je da je trebalo i nemalo hrabrosti donijeti odluku o rušenju jednog od najpoznatijih zdanja s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog stoljeća, koje je istovremeno svojim izgledom bilo, koliko zaštitni znak ovih prostora, toliko i svojevrsni “prst u oko” u okolici s kojom se nikada istinski nije uspjelo stopiti.

Priča o povijesti ovog hotela seže u 1974. godinu, kada su na prostoru Bizovačkih toplica podignuti najnužniji objekti i geotermalna voda iz kanala preusmjerena u bazene. Prema navodima iz knjige autora Srećka Vukovića “Bizovačke toplice 1974.-2004.”, sve do 1987. godine rađene su dogradnje i adaptacije postojećih kupališnih objekata, kako bi zadovoljile sve veću potražnju, no sve to nije bilo dovoljno, pa su 1985. i 1986. godine u Bizovačkim toplicama intenzivirani napori u radi pronalaženja rješenja koje će omogućiti gradnju novih smještajnih, sportsko-rekreativnih i medicinsko-rehabilitacijskih sadržaja. U tom je smislu napravljeno više istraživanja, izrađeno nekoliko studija, pripremljeni su program razvoja i urbanistički plan, a sve je to trebalo poslužiti kao osnovno polazište daljnjem razvojnom procesu Bizovačkih toplica. U svim istraživanjima i razmišljanjima o razvoju Bizovačkih toplica polazilo se od termomineralne vode kao osnovnog prirodnog resursa čija termalna, kemijska i balneološka svojstva uz izdašnost izvora omogućavaju stavljanje ovog potencijala u funkciju medicine i turizma.
Otvoren 1990.

“Najviše zanimanja za izgradnju smještajnih, terapeutskih i pratećih kapaciteta u Bizovačkim toplicama iskazala je tadašnja Zajednica mirovinsko-invalidskog osiguranja u Osijeku. Dopunskim ulaganjem kapitala od strane RF MIORH-a, realizirana je izgradnja novih kapaciteta, između ostalog hotela Termia te dijagnostičko-terapeutskog centra za preventivu i postrehabilitaciju”, piše Vuković te nastavlja: “Hotel Termia arhitektonsko je rješenje arhitekta Milana Mitevskog s 205 postelja, čija je izgradnja trajala tri godine, a svečano je otvoren 1. srpnja 1990. godine, kao hotel visoke B kategorije. U sklopu modernog objekta površine 16.037 četvornih metara, uređen je pansionski restoran s 550 i nacionalni restoran sa 125 sjedećih mjesta namijenjenih organiziranju svadbenih svečanosti, zabavnih i plesnih večeri, maturalnih zabava, poslovnih i obiteljskih ručkova i ostalih programa. Bogatu turističku ponudu u Hotelu Termia čine i raznovrsne prateće uslužne djelatnosti: banka, suvernirnica, salon za njegu tijela i masažu, frizerski salon, prodavaonica novina, prodavaonica sportske odjeće i modernih odjevnih predmeta. Uz to, posjetiteljima su na raspolaganju noćni bar, caffe bar, televizijska dvorana, kapelica, fitness dvorana, suvenirnica, četverostazna kuglana, konferencijske dvorane u kojima se organiziraju savjetovanja, seminari, prezentacije, sastanci i dr.” navodi Vuković.

No, isto toliku euforiju koliku je izazvalo otvaranje dotada neviđenog objekta na ovim prostorima, ubrzo je zamijenilo razočaranje kada su se počeli otkrivati njegovi nedostaci. Jedan od njih bili su i previsoki računi za energente jer hotel za grijanje i energiju uopće nije koristio vodu iz geotermalnih izvora gdje su Toplice smještene. Upućeni kažu da su zbog takvog gospodarenja godinama svakog mjeseca troškovi održavanja za svaki energent iznosili više od 100.000 kuna, što je pridonijelo da se Bizovačke toplice gotovo uguše u dugovanjima većim od 120 milijuna kuna, kojima do otvaranja stečaja više nisu mogle pomoći ni financijske injekcije države, ni stalno smanjivanje broja zaposlenika koji su, ispostavilo se, bili najmanji trošak u poslovanju Toplica. Agonija Toplica konačno je završila u lipnju 2014. godine, kada ih je prilikom sedmog pokušaja prodaje kupio poznati poduzetnik Jako Andabak za 14,6 milijuna kuna.

Nakon što je sagrađeno novo moderno lječilište te najveći bazen s umjetnim valovima u Hrvatskoj, u siječnju ove godine službeno je zatvoren i hotel Termia s ciljem početka renoviranja. U to vrijeme direktor Sunčanih toplica d.d., Stjepko Bulić, najavio je kako je rekonstrukcija hotela tek jedno u nizu planiranih ulaganja kojima se od Bizovačkih toplica želi stvoriti moderni hotelsko-turistički kompleks prema najvišim standardima.

OVE GODINE VEĆ JE ULOŽENO VIŠE OD DVA MILIJUNA KUNA

Hotel Termia zatvoren je sredinom siječnja 2017., a bazeni su bili zatvoreni do sredine lipnja. “Za to vrijeme sagradili smo vlastitu hidrostanicu, odnosno iskoristili smo prirodna bogatstva koja imamo, te na taj način imamo vlastitu vodu za upotrebu, sagradili smo novu blagajnu, odnosno ulaz u kupalište, novi prilaz bazenima, unaprijedili i uveli nove gastropunktove, dodatno uredili okoliš i obnovili saune. Investicija je iznosila više od dva milijuna kuna”, kaže Stjepko Bulić, direktor društva Sunčane toplice d.o.o.

GOSTI IZGUBLJENI U LABIRINTU

Hotel Termia pravi je labirint u kojem su se mnogi znali i izgubiti. “Imali smo nerijetko slučajeve gostiju koji bi otišli na toalet i u kupalište nakon čega se bez pomoći osoblja Toplica više nisu znali vratiti u svoje hotelske sobe ili restorane, tako da smo još godinama, čak i desetljećima poslije, gostima bili jednako toliko na usluzi kao vodiči koliko kao ugostitelji. A to je s godinama istinski umaralo”, pričali su nam svojedobno neki od bivših zaposlenika ovog zdanja.

Srećko Vuković
načelnik Općine Bizovac
OVI PROJEKTI PRIDONOSE NAPRETKU NAŠE OPĆINE

Načelnik Općine Bizovac, Srećko Vuković, pozdravio je nove poslovne planove Jake Andabaka o gradnji novog hotela. “S obzirom na dosad realizirane projekte koji su bili iznimno kvalitetni i pridonose napretku i same Općine Bizovac kao sve poželjnijoj turističkoj destinaciji kontinentalne Hrvatske, držimo da će i ove najnovije najave o gradnji novog, modernog hotela ići u pravom smjeru, a bizovačkoj općini podariti neke nove, drukčije vizure u kojima će podjednako uživati i stanovnici i turisti koji ovamo dolaze iz svih dijelova Europe i svijeta”, poručuje Vuković.


Komentari članka

Vezani članci

Šefica Hiltona za Hrvatsku najavila otvaranje još dva hotela u Zagrebu

18.12.2017.

U Zagrebu će do kraja 2019. biti tri hotela pod različitim brendovima svjetske hotelske grupacije Hilton, jer će se postojećem hotelu Double Tree by Hilton iduće godine pridružiti hotel Canopy by Hilton, a u 2019. Hilton Garden Inn

Slavonija u najvećem turističkom katalogu

01.12.2017.

Za nas je izlazak ovog kataloga vrlo važan događaj, jer označava početak intenzivnog bookinga za novu turističku sezonu. Danas, kada se mnogo toga događa na internetu, brošure ili katalozi tiskaju se vrlo racionalno

NOVA PRIZNANJA BARANJCIMA Nagrađeni su - Vladimir Škrobo-Bajo, te Restoran vinarija Josić i hotel Patria

22.11.2017.

Sigurno je da nagradu ne bih osvojio da nema mojih djelatnika, suradnika i prijatelja koji me prate - skromno kaže Škrobo, vlasnik karanačke Baranjske kuće i smještajnih kapaciteta te organizator Akademije blata i karanačkih vašara, odnosno Čvarak festa

Spoj javnog i privatnog je najbolje što se moglo dogoditi Zagrebu

22.11.2017.

U Zagrebu se probudio privatni sektor tj. vidio svoj interes – a to je zarada. Tako smo svjedoci u zadnjih par godina booma raznih novih restorana, smještajnih kapacitet, ponuda i sadržaja. Dakle, bez obzira na aktivnosti TZG Zagreba, u isto vrijeme posje

Dalmacija dobiva još jednu mega-investiciju: ulagači kupili čak 32 hektara zemljišta u prekrasnim uvalama, gradit će luksuzni hotelski kompleks

21.11.2017.

TUI i "Bluesun hoteli" putem svoje zajedničke tvrtke "Punta Zlatarac Tučepi" kupili su 32 hektara zemljišta na Braču u prekrasnim i poznatim uvalama Tiha i Stiniva nadomak Sutivana, gdje planiraju graditi luksuzni hotelski kompleks s dva do tri hotela na

Tag cloud

 1. 1720 članka imaju tag hrvatska
 2. 1738 članka imaju tag turizam
 3. 1478 članka imaju tag financije
 4. 1132 članka imaju tag izvoz
 5. 724 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 915 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 878 članka imaju tag trgovina
 8. 622 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 721 članka imaju tag investicije
 10. 894 članka imaju tag EU
 11. 817 članka imaju tag industrija
 12. 804 članka imaju tag ict
 13. 737 članka imaju tag menadžment
 14. 749 članka imaju tag svijet
 15. 908 članka imaju tag kriza
 16. 536 članka imaju tag maloprodaja
 17. 502 članka imaju tag marketing
 18. 465 članka imaju tag krediti
 19. 451 članka imaju tag tehnologija
 20. 292 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 23. 418 članka imaju tag dzs
 24. 383 članka imaju tag obrazovanje
 25. 367 članka imaju tag hnb
 26. 333 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 27. 334 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 216 članka imaju tag potpore
 29. 293 članka imaju tag hgk
 30. 266 članka imaju tag poduzetnici
 31. 273 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag energetika
 33. 294 članka imaju tag agrokor
 34. 339 članka imaju tag recesija
 35. 356 članka imaju tag vlada
 36. 279 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 280 članka imaju tag rast
 39. 271 članka imaju tag hotelijerstvo
 40. 174 članka imaju tag edukacija