Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Svi 2019

Alarmantno stanje u pčelarstvu, pčelari traže proglašenje elementarne nepogode

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Vjekoslav Hudolin  

Alarmantno stanje u pčelarstvu, pčelari traže proglašenje elementarne nepogode

"Baš su prefine ove palačinke s medom“, glasno je komentirao jedan mališan, dok je sa svojim prijateljima iz dječjeg vrtića uživao u šatoru na središnjem novogradiškom trgu na prvom Mednom doručku s hrvatskih pčelinjaka. Kušanje meda hrvatskih pčelinjaka organizirali su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Hrvatski pčelarski u sklopu trodnevne manifestacije Proljetni sajam i 21. poljoprivredno-poduzetničke ideje koje su organizirali Brodsko-posavska županija, Grad Nova Gradiška i novogradiški Quad club “Lotus“ pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Cilj ove hvalevrijedne akcije je promidžba meda i drugih pčelinjih proizvoda, kako bi najmlađi od najranije dobi shvatili koliko je ta namirnica ukusna i važna u prehrani, a i da stariji shvate koliko je važnost pčelarstva za hrvatsku poljoprivredu.

Medni doručak podržali su i članovi pčelarskih udruga s područja Brodsko-posavske županije: "Nektar“ iz Nove Gradiške, "Zrinski“ iz Slavonskog Broda i "Sibinj“ iz Sibinja. Pčelari novogradiškog kraja iskoristili su priliku i istaknuli da su krajem prošle i početkom ove godine pretrpjali ogromne gubitke i da bi im mjerodavni trebali pomoći u saniranju štete.

Traže proglašenje elementarne nepogode za pčelare
"Što se stradavanja pčela i ogromnih gubitaka tiče, ja mislim da bi na našem području trebalo proglasiti elementarnu nepogodu za pčelare. Nekima je od stotinjak pčelinjih zajednica preživjelo tek desetak. Osim toga, cijeli mjesec svibanj je kišovit, hladno je, tako da od bagremove paše neće biti ništa. Mi koji selimo možda ćemo nešto uhvatiti na kasnom bagremu, ali i to će biti jako male količine. Amorfa je smrznula, rijeka Sava se razlila u odteretna polja, tako da će pčelari ovog kraja praktično ove godine ostati bez meda na glavnim pašama“, žali se na ovu sezonu Mijo Kurić, predsjednik Pčelarske udruge "Nektar“ Nova Gradiška.

"Pčelarstvom se bavim od djetinjstva, naučio sam to od svojih predaka, i uvijek sam radio isto, nije bilo problema. Znalo se dogoditi da ugine neko društvo, što je i normalno, jer nisu sva društva bila jednako razvijena pred zimu. Meni je od 80-ak pčelinjih zajednica, stradalo 60. Ovoliki pomor pčela koji smo doživjeli ne pamtim u mome dugogodišnjem pčelarskom stažu“, rekao je 63-gorišnji Marko Stanić, pčelar iz Nove Gradiške.

Poznati pčelar Krešo Kastmiler iz Novog Varoša, inače pčelarski povjerenik u zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije, kaže da su ove godine problemi u pčelinjacima novogradiškog kraja ogromni, da na zna kako će opstati oni koji su pretrpjeli najveću štetu, pa će od Ministarstva poljoprivrede zatražiti pomoć.

"Prošle godine imali smo strašnu najezdu varoe, najvećeg pčelinjeg nametnika, zbog nje smo izgubili puno pčelinjih zajednica. Ako tomu dodamo ove loše vremenske prilike, kada pčele praktično ništa ne donose iz prirode i kada ih moramo hraniti šećerom, a muči nas i veliki uvoz meda, stanje je više nego alarmantno, a o tomu se vrlo malo govori“, kaže Kastmiler.

“Od 60 pčelinjih zajednica meni je stradalo trideset, mnogim pčelarima su pčele stradale u mnogo većem postotku, samo o tomu se ne priča puno. Mislim da je glavni razlog varoa koja je prošle godine napala pčelinjake ranije nego što je to uobičajeno i napravila pravi "pokolj“, kaže iskusni 80.-godišnji pčelar Mihailo Rapaić iz Nove Gradiške.

Za obnovu i saniranje stanja i pčelinjaka trebat će i vremena i novca, pa bi pčelarima koji su stradali dobro došla svaka pomoć, kažu naši sugovornici. Na izložbeno-edukativnoj manifestaciji Proljetni sajam i 21. Poljoprivredno-poduzetničke ideje na središnjem novogradiškom gradskom trgu i u ulici Slavonskih graničara okupilo se oko 120 izlagača iz sedam hrvatskih županija i nekoliko susjednih država. Svoje proizvode predstavili su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnici, tvrtke, ali i općine. Zahvaljujući lijepom vremenu ovu manifestaciju obišao je i velik broj posjetitelja.

Majdak: Zemljište neće završiti u vlasništvu stranaca
Organizirano je i više edukativnih predavanja, a posebno aktualno bilo je ono o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske. O tomu je govorio Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstu poljoprivrede. Rekao je da je do sada Ministarstvu poljoprivrede dostavljen 381 program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, a za 158 programa izdane su suglasnosti i ti gradovi i općine mogu krenuti u raspisivanje natječaja.

Rekao je da gradovi, općine poljoprivrednici i tvrtke ne moraju strahovati da će državna zemlja završiti u vlasništvu stranaca. "Pristupnim ugovorom Republike Hrvatske Europskoj uniji koji je stupio na snagu 1. srpnja 2013. i traje do 1. srpnja 2020. godine omogućen je Hrvatskoj moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, dakle i državnog i privatnog, uz klauzulu da se taj rok može produljiti na naredne tri godine. Ministarstvo poljoprivrede još ima malo više od godinu dana za podnošenje zahtjeva i ono će ga pravovremeno podnijeti“, rekao je tajnik Tugomir Majdak.

Zamjenik brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjaković i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić istaknuli su zadovoljstvo zajedničkom organizacijom Proljetnog sajma i 21. poljoprivredno-poduzetničkih ideja koji, kako su istaknuli, doprinose razvoju poljoprivrede u toj županiji.


Komentari članka

Vezani članci

Proglašena elementarna nepogoda: Štete od tuče veće od 10 milijuna kuna!

22.05.2020.

U nevremenu i tuči nisu stradali samo vinogradi nego i voćnjaci - trešnje, bajami, masline… Štete su stvarno velike na svim kulturama. “Tko ima trešnje na tom području sigurno ih neće brati”, kaže Zvonimir Vlatković. Kako osigurati svoje usjeve, biljke i

U požaru im izgorjela gotovo sva oprema, obitelj Šarar pčelama su vratila EU sredstva

14.05.2020.

Ništa ne dodajemo, što je u košnici, to završi u tegli i tako je od prvoga dana, kažu Tihomir i Mara Šarar čiji obiteljski posao su u život vratila sredstva Programa ruralnog razvoja.

Zbog koronavirusa med nikad traženiji

27.03.2020.

Trenutačno su najtraženiji cvjetni i šumski med te propolis. Veliko je zanimanje i za gigamedom, kaže Ivan Knežević

Ludbreški pčelari - nove generacije, nove ideje

02.03.2020.

Pčelarima posljednjih godina nije lako. Redaju se loše pašne sezone, nema meda. Usto raste i uvoz - pčelari jeftinom uvoznom medu jedva konkuriraju. Teško im je i povećati proizvodnju jer godine su takve kakve su. Pa gdje je rješenje? Znaju ga u Ludbregu.

Danas je poznati uzgajivač selekcioniranih matica, a počeo je s 10 košnica dede Slaveka

08.11.2019.

Ljubav prema pčelarstvu Miroslav Antolčić, ponosni vlasnik znaka Med hrvatskih pčelinjaka, razvio je još kao dječak trčkarajući oko djedovih košnica. Danas ima gotovo 400 zajednica, brojna priznanja, otvorio je api kućicu...

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 702 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija