Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Svi 2019

Alarmantno stanje u pčelarstvu, pčelari traže proglašenje elementarne nepogode

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Vjekoslav Hudolin  

Alarmantno stanje u pčelarstvu, pčelari traže proglašenje elementarne nepogode

"Baš su prefine ove palačinke s medom“, glasno je komentirao jedan mališan, dok je sa svojim prijateljima iz dječjeg vrtića uživao u šatoru na središnjem novogradiškom trgu na prvom Mednom doručku s hrvatskih pčelinjaka. Kušanje meda hrvatskih pčelinjaka organizirali su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Hrvatski pčelarski u sklopu trodnevne manifestacije Proljetni sajam i 21. poljoprivredno-poduzetničke ideje koje su organizirali Brodsko-posavska županija, Grad Nova Gradiška i novogradiški Quad club “Lotus“ pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Cilj ove hvalevrijedne akcije je promidžba meda i drugih pčelinjih proizvoda, kako bi najmlađi od najranije dobi shvatili koliko je ta namirnica ukusna i važna u prehrani, a i da stariji shvate koliko je važnost pčelarstva za hrvatsku poljoprivredu.

Medni doručak podržali su i članovi pčelarskih udruga s područja Brodsko-posavske županije: "Nektar“ iz Nove Gradiške, "Zrinski“ iz Slavonskog Broda i "Sibinj“ iz Sibinja. Pčelari novogradiškog kraja iskoristili su priliku i istaknuli da su krajem prošle i početkom ove godine pretrpjali ogromne gubitke i da bi im mjerodavni trebali pomoći u saniranju štete.

Traže proglašenje elementarne nepogode za pčelare
"Što se stradavanja pčela i ogromnih gubitaka tiče, ja mislim da bi na našem području trebalo proglasiti elementarnu nepogodu za pčelare. Nekima je od stotinjak pčelinjih zajednica preživjelo tek desetak. Osim toga, cijeli mjesec svibanj je kišovit, hladno je, tako da od bagremove paše neće biti ništa. Mi koji selimo možda ćemo nešto uhvatiti na kasnom bagremu, ali i to će biti jako male količine. Amorfa je smrznula, rijeka Sava se razlila u odteretna polja, tako da će pčelari ovog kraja praktično ove godine ostati bez meda na glavnim pašama“, žali se na ovu sezonu Mijo Kurić, predsjednik Pčelarske udruge "Nektar“ Nova Gradiška.

"Pčelarstvom se bavim od djetinjstva, naučio sam to od svojih predaka, i uvijek sam radio isto, nije bilo problema. Znalo se dogoditi da ugine neko društvo, što je i normalno, jer nisu sva društva bila jednako razvijena pred zimu. Meni je od 80-ak pčelinjih zajednica, stradalo 60. Ovoliki pomor pčela koji smo doživjeli ne pamtim u mome dugogodišnjem pčelarskom stažu“, rekao je 63-gorišnji Marko Stanić, pčelar iz Nove Gradiške.

Poznati pčelar Krešo Kastmiler iz Novog Varoša, inače pčelarski povjerenik u zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije, kaže da su ove godine problemi u pčelinjacima novogradiškog kraja ogromni, da na zna kako će opstati oni koji su pretrpjeli najveću štetu, pa će od Ministarstva poljoprivrede zatražiti pomoć.

"Prošle godine imali smo strašnu najezdu varoe, najvećeg pčelinjeg nametnika, zbog nje smo izgubili puno pčelinjih zajednica. Ako tomu dodamo ove loše vremenske prilike, kada pčele praktično ništa ne donose iz prirode i kada ih moramo hraniti šećerom, a muči nas i veliki uvoz meda, stanje je više nego alarmantno, a o tomu se vrlo malo govori“, kaže Kastmiler.

“Od 60 pčelinjih zajednica meni je stradalo trideset, mnogim pčelarima su pčele stradale u mnogo većem postotku, samo o tomu se ne priča puno. Mislim da je glavni razlog varoa koja je prošle godine napala pčelinjake ranije nego što je to uobičajeno i napravila pravi "pokolj“, kaže iskusni 80.-godišnji pčelar Mihailo Rapaić iz Nove Gradiške.

Za obnovu i saniranje stanja i pčelinjaka trebat će i vremena i novca, pa bi pčelarima koji su stradali dobro došla svaka pomoć, kažu naši sugovornici. Na izložbeno-edukativnoj manifestaciji Proljetni sajam i 21. Poljoprivredno-poduzetničke ideje na središnjem novogradiškom gradskom trgu i u ulici Slavonskih graničara okupilo se oko 120 izlagača iz sedam hrvatskih županija i nekoliko susjednih država. Svoje proizvode predstavili su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnici, tvrtke, ali i općine. Zahvaljujući lijepom vremenu ovu manifestaciju obišao je i velik broj posjetitelja.

Majdak: Zemljište neće završiti u vlasništvu stranaca
Organizirano je i više edukativnih predavanja, a posebno aktualno bilo je ono o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske. O tomu je govorio Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstu poljoprivrede. Rekao je da je do sada Ministarstvu poljoprivrede dostavljen 381 program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, a za 158 programa izdane su suglasnosti i ti gradovi i općine mogu krenuti u raspisivanje natječaja.

Rekao je da gradovi, općine poljoprivrednici i tvrtke ne moraju strahovati da će državna zemlja završiti u vlasništvu stranaca. "Pristupnim ugovorom Republike Hrvatske Europskoj uniji koji je stupio na snagu 1. srpnja 2013. i traje do 1. srpnja 2020. godine omogućen je Hrvatskoj moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, dakle i državnog i privatnog, uz klauzulu da se taj rok može produljiti na naredne tri godine. Ministarstvo poljoprivrede još ima malo više od godinu dana za podnošenje zahtjeva i ono će ga pravovremeno podnijeti“, rekao je tajnik Tugomir Majdak.

Zamjenik brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjaković i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić istaknuli su zadovoljstvo zajedničkom organizacijom Proljetnog sajma i 21. poljoprivredno-poduzetničkih ideja koji, kako su istaknuli, doprinose razvoju poljoprivrede u toj županiji.


Komentari članka

Vezani članci

Milanko Barać odustao od pušenja i ušteđeni novac uložio u kupnju prvih košnica

09.05.2019.

Pčelarstvo je najbolnija grana poljoprivrede, toliko bolna da mnogi odustaju od njega već nakon nekoliko uboda pčela. S druge strane je to najbolji način da se maknemo iz monotone svakodnevice, a uz nešto ulaganja, puno truda i znanja može se upotpuniti k

Josip 11 godina uzgaja solitarne pčele, jedna ima učinak kao 120 radilica medonosne pčele?

03.05.2019.

Josip Popčević već se 11 godina bavi proučavanjem i uzgojem solitarnih pčela. Izrađuje i nastambe za solitarke, a pozivi mu stižu iz cijele Hrvatske. Znate li po čemu se solitarne pčele razlikuju od medarica?

Pčelari, bliži se kraj roka za podnošenje zahtjeva za isplatu potpora!

11.04.2019.

Agencija za plaćanja podsjeća korisnike mjera u pčelarstvu i da je potrebno koristiti nove obrasce za prijavu!

Nenad Usorac: Lijep je osjećaj kad si sam svoj gazda

04.04.2019.

Bilo me je sram da s 18 godina mlad dečko, koji može zaraditi sam svoj novac, traži roditelje 20 kuna kada hoće otići na kavu. Tim razmišljanjem je krenula moja avantura u pčelarstvu koja se ubrzo pretvorila u ljubav i ozbiljan posao, govori Nenad Usorac

Preko LAG-a do vrijedne potpore, bespovratni novac EU veliki vjetar u leđa mladom pčelaru

03.01.2019.

Igor Pecko iz Ilove trenutačno ima dvadeset košnica pčela, a uz pomoć bespovratnih sredstava dobivenih javljanjem na natječaj za tip operacije 6.3.1., koji je kroz podmjeru 19.2. objavila LAG Moslavina, nada se da će modernizirati i proširiti pčelinjak na

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1959 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 članka imaju tag trgovina
 8. 964 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 903 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 584 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 260 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija