Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Lis 2020

Adria Winch oprema flotu za Azerbajdžan a rusima obnavlja koće

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Jozo Vrdoljak  

Adria Winch oprema flotu za Azerbajdžan a rusima obnavlja koće

Adria Winch nije propao, već se konsolidirao, dobio nove poslove i u samoj je završnici financijskog i operativnog restrukturiranja. Tako tvrdi rukovodeća ekipa splitske tvrtke koja je izrasla u svjetskog dobavljača palubnih strojeva na čelu s direktorom Deanom Ratkovićem, a još ju čine Branimir Bilić, Mate Skender, Mate Peruzović i Miroslav Komlenović. Na pitanje je li bilo pokušaja preuzimanja naši sugovornici kažu da su oni ostali samo na pokušaju.
U ožujku 2019. godine započet je proces predstečajne nagodbe, koja je sklopljena i postala pravomoćna u siječnju ove godine. U tom razdoblju proizvodnja i poslovanje financirani su iz tekućeg poslovanja.

Sporazum s Evotec AS-om

- Nakon nekoliko godina lošijih rezultata bili smo prisiljeni, kroz predstečajni postupak, restrukturirati dugove. Sklopili smo dogovor s vjerovnicima. Izuzetak je PBZ koji se izdvojio, s kojim pregovaramo i blizu smo konačnog sporazuma. Dio obveza prema PBZ-u namirili smo iz tekuće likvidnosti, a ostatak ćemo, vjerujemo, ubrzo namiriti prodajom naše neoperativne imovine - pojašnjava Branimir Bilić, financijski direktor Adria Wincha, koji PBZ-u zahvaljuje na strpljenju i povjerenju u Adria Winch.

- Napravili smo dobar posao očuvavši Adria Winch u vrlo izazovnoj prošloj godini, a ove godine smo preokrenuli poslovni trend. Bez racionalizacija koje smo proveli i provodimo ne bismo uspjeli. Aktivirali smo puno unutarnjih rezervi, na putu smo unifikacije i standardizacije proizvoda koji donose 80 posto naših prihoda. Taj rez snižava izravne troškove za više od 20 posto - kaže financijski direktor.
Adria Winch proizvodi brodsku palubnu opremu. Čak 97 posto proizvodnje izvozi. Glavna tržišta su im Rusija i Norveška te države vezane uz narudžbe norveških vlasnika brodogradilišta u Turskoj, Španjolskoj i Islandu i sva poljska brodogradilišta.

- Nedavno smo dogovorili strateško partnerstvo s norveškom tvrtkom Evotec AS koje nam omogućava brži i bolji pristup većem broju novogradnji. Komplementarni smo po programu, tako da naši vinčevi nadopunjuju njihove pakete brodske opreme, a mi njihovom opremom širimo našu ponudu u Turskoj i Rusiji. Komplementarnost omogućava rast prihoda obje strane, čak i ako broj dohvatljivih novogradnji ne bi rastao. Očekujemo da će samo to partnerstvo već u prvoj idućoj punoj godini donijeti poslove vrijedne oko četiri milijuna eura. U samo mjesec dana partnerstva ugovorili smo poslove vrijedne više od 300 tisuća eura - pojašnjava Dean Ratković i dodaje da će u sklopu tog sporazuma Evotec AS značajno zapošljavati kapacitete Dalstroja, proizvodne tvrtke kćeri.

Više mjesta

- Zahvaljujući sporazumu, Evotec AS će umjesto na više mjesta u Baltičkoj regiji sve proizvoditi u Splitu. Prve narudžbe se već realiziraju u Dalstroju. Očekivanja nam nisu skromna. Evotec AS je odlično pozicioniran na najširem tržištu opreme za najveće ribarske i radne brodove - ističe Ratković.

Adria Winch je u prošloj poslovnoj godini ostvario prihod od oko 7,5 milijuna eura.
- Mogli smo i više, jer smo zadržali oko 95 posto kupaca, da smo imali dovoljno kapitala. Za vrijeme predstečajne nagodbe morali smo avansno plaćati sve materijale i komponente. Unatoč svemu zadovoljni smo odlično obavljenim poslom te naročito uzlaznim trendom prodaje, isporuka i rastom pokazatelja poslovanja. Za vrijeme predstečajne nagodbe došlo je do kadrovskog osipanja. To je utjecalo na poslovanje, ali su ukupne kompetencije Adria Wincha ostale netaknute. Bližimo se optimalnom broju radnika i razini troška zaposlenika. U Dalstroju i Adria Winchu radi oko 110 radnika i još uvijek zapošljavamo. Upravo zapošljavamo dva inženjera strojarstva - otkriva Ratković.

Novi poslovi

Mate Peruzović, direktor prodaje Adria Wincha, kaže da su uspjeli zadržati 95 posto kupaca jer su uspjeli iskomunicirati da nisu bankrotirali, nego da prolaze proces restrukturiranja.
- Brodska oprema koju mi proizvodimo je raznovrsna, tako da smo morali braniti svaku pojedinu tržišnu nišu od konkurencije, koja se pojavljuje sa sve jeftinijim i, jasno, nekvalitetnijim proizvodima. Proizvodimo opremu za trajekte, ribarice, radne brodove, mini kruzere, trgovačku flotu, off-shore servisne brodove te oceanske tegljače. Adria Winch je u svijetu poznat po kvaliteti i širini asortimana. U tim je krugovima trebalo zaustaviti i prefrazirati priču o bankrotu koja je došla do naših partnera - pojašnjava Mate Peruzović.
Peruzović otkriva da je probijeno tržište Azerbejdžana, gdje isporučuju palubnu opremu za njihovu trgovačku flotu. Isporučili su opremu i za veliko kinesko brodogradilište, a uključeni su i u program obnove ruske ribarske flote.
- Prošle godine smo, putem naših tamošnjih tvrtki, dobili ugovore za opremanje serije obalnih koćarica. .Tri serijski izgrađene norveške oceanske ribarice opremljene našim vitlima proglašene su najboljim ribarskim brodovima na svijetu 2016. godine - zaključuje Mate Peruzović.


Komentari članka

Vezani članci

Uljanik još ne radi, što se čeka?

19.10.2020.

Riječki Treći maj nedavno isporučio je svoj prvi brod nakon puno vremena. A što je s pulskim brodogradilištem? Iako je država dala jamstva - proizvodnja u Puli još nije pokrenuta.

I obalni ophodni brodovi mogli bi postati izvozni proizvod

07.09.2020.

U brodogradilištu Brodosplit, koje je u sastavu DIV grupe, položene su kobilice dviju novogradnji iz serije obalnih ophodnih brodova koje je tvrtka ugovorila s Ministarstvom obrane RH.

Član Uprave Brodotrogira: 'Da bi opstali, moramo brzo dobiti jamstva'

01.09.2020.

S Mateom Tramontanom, dugogodišnjim članom Uprave Brodotrogira, razgovarali smo o stanju u Brodotrogiru i tvrtkama koje posluju na kompleksu trogirskog brodogradilišta.

Brodosplit radi brodove za HRM

11.08.2020.

U splitskom škveru počelo je rezanje limova za nova 4 ophodna broda Obalne straže. Prvi od pet ugovorenih brodova, obalni ophodni brod Omiš, u operativnoj je uporabi i prema njegovim specifikacijama bit će izgrađena preostala četiri.

Brojimo šlepere: Izvozni projekti Tehnomont Brodogradilišta Pula ove godine premašuju 10 milijuna eura

15.06.2020.

Iako brodovi ne stanu u šlepere koje Lider s radošću ispraća na razne izvozne rute, i oni se itekako računaju i doprinose vanjskotrgovinskoj bilanci. Ukupna vrijednost projekata Tehnomont Brodogradilišta Pula koji će ići u izvoz ove godine premašuje deset

Tag cloud

 1. 2057 članka imaju tag hrvatska
 2. 2138 članka imaju tag turizam
 3. 1598 članka imaju tag financije
 4. 1335 članka imaju tag izvoz
 5. 1112 članka imaju tag svijet
 6. 782 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 8. 1040 članka imaju tag trgovina
 9. 1065 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 982 članka imaju tag ict
 11. 881 članka imaju tag investicije
 12. 1017 članka imaju tag EU
 13. 714 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 912 članka imaju tag industrija
 15. 794 članka imaju tag menadžment
 16. 938 članka imaju tag kriza
 17. 629 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 508 članka imaju tag krediti
 21. 523 članka imaju tag tehnologija
 22. 319 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 290 članka imaju tag potpore
 25. 374 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 365 članka imaju tag eu fondovi
 27. 414 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 338 članka imaju tag opg
 29. 394 članka imaju tag porezi
 30. 371 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 321 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 388 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 307 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici