Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Ou 2024

Tvornica tekstila Trgovišće prodaje svoje proizvode od Las Vegasa do Dubaija

Izvor: forbes.n1info.hr · Autor: Nikolina Oršulić  

Tvornica tekstila Trgovišće prodaje svoje proizvode od Las Vegasa do Dubaija

Svojim je posteljinama, stolnjacima i salvetama Tvornica tekstila Trgovišće osvojila tržišta od Las Vegasa do Dubaija. Njihovi proizvodi našli su mjesto u prestižnim svjetskim restoranima i hotelima, a odnedavno brendom Merla osvajaju i hrvatske građane. Kako im je uspjelo upisati uspjeh u inače tužnoj hrvatskoj tekstilnoj industriji za Forbes Hrvatska ispričali su izvršni direktor TTT-a Mario Popić i financijski direktor Dražen Kolarek

Uz zagorsku magistralu u Velikom Trgovišću smjestila se jedna naizgled sasvim obična tvornica, no ono što se u njoj radi toliko je jedinstveno da nema premca od Milana do Istanbula. Tamo se pripremaju pamučne niti za tkanje koje potom strojevi kirurškom preciznošću pretvaraju u tkaninu, damast. Uzorke dizajniraju sami ili po želji naručitelja, a nakon dorade i bojanja u Milanu, tkanine se vraćaju u tvornicu gdje se od njih šivaju zavjese, posteljine, ubrusi, stolnjaci. Ti se proizvodi potom prodaju od Las Vegasa do Dubaija i to uvaženim klijentima poput restorana Gordona Ramseyja, Ritz hotela u Londonu, Caesars Palacea u Las Vegasu te bečkog Hotela Sacher.

Prije nekoliko godina osmislili su i posebnu liniju proizvoda Merla koju kroz maloprodajne kanale nude građanima. Priča o Tvornici tekstila Trgovišće atipična je, ne uklapa se u okvire ustaljenog narativa o propasti hrvatske tekstilne industrije. Dapače, poslovanje im je na vrhuncu, za Forbes Hrvatska to potvrđuju izvršni direktor TTT-a Mario Popić i financijski direktor Dražen Kolarek.

“Ove godine slavimo sto godina poslovanja. Lani smo ostvarili rekordne rezultate i to prvenstveno jer smo usprkos nestašicama sirovina, poremećajima tržišta i dobavnih lanaca uspjeli organizirati proizvodnju i naći kupce za svoju robu”, pomalo slavljenički započinje razgovor izvršni direktor dok sjedimo u sobi za sastanke. Dugi drveni stol dominira prostorijom čije police i zidovi krase izlošci proizvoda koji nastaju nekoliko metara dalje. Inače je, doznajemo, u prostoriji i veliki krevet s posteljinom, no trenutno je odsutan po službenoj dužnosti, predstavlja tvrtku na sajmu.

Tvornica tekstila Trgovišće je u vlasništvu hrvatskog poduzetnika Željka Lukača.

TTT je lani s prihodom od 5,7 milijuna eura, 16 posto višim nego godinu prije, zabilježio najbolji rezultat u svojoj novijoj povijesti. Većina tih prihoda, oko 75 posto ostvarena je izvozom.

“To su kupci s kojima godinama surađujemo i isporučujemo im puno brže no što bi čekali robu iz Azije. Izvozimo po cijelome svijetu, od Las Vegasa do Dubaija i sve između toga. Ključno tržište nam je Ujedinjeno Kraljevstvo gdje ostvarujemo 30 posto prihoda. Drugo najveće tržište nam je Hrvatska s 20 posto prihoda. Slijedi tržište Europske unije s puno manjih kupaca gdje imamo Austriju, Švicarsku, Švedsku, Njemačku i Sloveniju. Klijenti su nam između ostalog i na Islandu, Cipru, u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi”, kaže Popić.

Stogodišnja povijest
Tvornica tekstila Trgovišće ima bogatu povijest. Prije no što je 2008. godine preselila u Veliko Trgovišće i dobila novo ime, poslovala je pod imenom Tekstilni kombinat Zagreb (TKZ) na Črnomercu. Podsjetnik na taj veliki pogon tek je zgrada Laube koja je bila dio velikog proizvodnog kompleksa TKZ-a, nekoć hrvatskog tekstilnog diva koji je zapošljavao dvije tisuće ljudi. TKZ je osnovan šezdesetih godina prošlog stoljeća, ali bio je to nastavak poslovanja tvornice koju je 1924. godine osnovao bečki industrijalac Felix Pollack von Parnegg. U to je doba bila poznata pod nazivom Tvornica za pamučnu industriju.

Osvajanje Las Vegasa
“Neki su kupci klijenti još od osamdesetih i s njima razgovori o velikim narudžbama teku kao oni s ukućanima. ‘Treba ti salveta u vrijednosti 200 tisuća eura? – Ok, poslat ćemo ti. Čujemo se.'”, karikira izvršni direktor uz smijeh objašnjavajući kako su im odnosi s većinom klijenata već vrlo prijateljski. Sve uglavnom pokrivaju iz Velikog Trgovišća, općine koja broji jedva pet tisuća stanovnika. Posebne agente imaju samo za tržište u Dubaiju, dok im ekskluzivni zastupnik iz Vancouvera pokriva Kanadu i SAD.

Iako bi im to zasigurno olakšalo poslovanje na dalekim tržištima, zasad ne planiraju otvaranje ureda u inozemstvu. To je prevelika investicija, kažu. Ipak, to ih ne zaustavlja da se na tim tržištima šire. Prije mjesec dana u Las Vegasu su obišli 50-ak restorana i hotela. Tamo već imaju klijenata, prije svega to je restoran Hell’s Kitchen Gordona Ramseyja. Njegove restorane tekstilci iz Trgovišća opskrbljuju salvetama i to ne samo u SAD-u.

“Već nekoliko godina radimo za Gordona Ramseyja, on je velika zvijezda u Las Vegasu. Sad smo išli na sastanke s drugim hotelskim i restoranskim lancima. Vjerujemo kako će nam kroz godinu dana Las Vegas biti treće najveće tržište”, rekao je Popić.


Komentari članka

Vezani članci

Ova obiteljska tvrtka hrabro uvozi i promovira hrvatska vina u SAD-u: Rezultati nisu izostali

18.04.2024.

Dijaspora i poznavatelji vina u SAD-u zadnjih par godina mogu vrlo lako nabaviti hrvatska vina. Za to su zaslužni Mirena Bagur i njen muž Win Burke koji u tu državu uvoze brojna poznata i manje poznata vina.

Rekordni prihodi i dobit vlasnika Zare

14.03.2024.

ŠPANJOLSKA modna tvrtka Inditex, vlasnik Zare, izvijestila je u srijedu da je poslovnu 2023. godinu zaključila dvoznamenkastim rastom prihoda i dobiti, uz veći obujam prodaje u fizičkim trgovinama i skok prihoda u internetskoj prodaji.

Poduzetnici u tekstilnoj industriji u 2022. ostvarili 152,6 milijuna kuna neto dobiti

11.03.2024.

Poduzetnici u tekstilnoj industriji u 2022. su ostvarili 152,6 milijuna kuna neto dobiti, što je rast od 53 posto u odnosu na godinu ranije, pokazuje analiza Financijske agencije (Fina) o poslovanju poduzetnika u tekstilnoj industriji.

Dalekovodu posao u Švedskoj vrijedan 40 milijuna eura

07.03.2024.

Dalekovod je dobio još jedan posao u Švedskoj vrijedan 40 milijuna eura, objavila je ta kompanija na Zagrebačkoj burzi. Naime, Svenska kraftnät, švedska nacionalna kompanija za prijenos električne energije, nakon evaluacijskog procesa, poslala je obavijes

ABC sirevi na tržištima Mađarske, Španjolske...

25.02.2024.

Jurica Belle, direktor prodaje i marketinga Belja, ističe da je ABC sir najvažniji izvozni proizvod Belja, a za nova izvozna tržišta kaže: “Istodobno radimo na izvoznim potencijalima u Europi i Sjevernoj Americi, gdje smo prisutni u SAD-u i Kanadi. Izlaza

Tag cloud

 1. 2587 članka imaju tag turizam
 2. 2444 članka imaju tag hrvatska
 3. 1563 članka imaju tag svijet
 4. 1229 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1845 članka imaju tag financije
 6. 1561 članka imaju tag izvoz
 7. 1241 članka imaju tag trgovina
 8. 1288 članka imaju tag ict
 9. 1411 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1126 članka imaju tag investicije
 11. 1164 članka imaju tag industrija
 12. 1021 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 1134 članka imaju tag EU
 14. 830 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 971 članka imaju tag menadžment
 16. 561 članka imaju tag opg
 17. 738 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 961 članka imaju tag kriza
 21. 664 članka imaju tag marketing
 22. 371 članka imaju tag potpore
 23. 603 članka imaju tag tehnologija
 24. 491 članka imaju tag eu fondovi
 25. 468 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 487 članka imaju tag porezi
 27. 532 članka imaju tag krediti
 28. 473 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 457 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 500 članka imaju tag obrazovanje
 31. 406 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag energetika
 33. 480 članka imaju tag dzs
 34. 396 članka imaju tag start up
 35. 449 članka imaju tag BDP
 36. 405 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor