Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Lip 2021

Probili smo Libanon, no repromaterijal je sve veći problem

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Jozo Vrdoljak  

Probili smo Libanon, no repromaterijal je sve veći problem

U prvih pet mjeseci ove godine Drvoproizvod iz Jastrebarskog značajno je povećao izvoz u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, napose na njemačko tržište.

- Plasman naših proizvoda na njemačko tržište porastao je otprilike 70 do 80 posto. Zadovoljni smo i činjenicom da nam se otvaraju neka nova tržišta, na kojima do sada nismo bili prisutni. Počeli smo izvoziti na tržište Libanona, a nedavno smo imali uspješan sastanak s potencijalnim novim kupcem naših proizvoda iz Kalifornije. Izgledno je da ćemo početi izvoziti i na ostatak američkog tržišta - kaže Igor Josip Leščić, predsjednik Uprave Drvoproizvoda, te dodaje da je ukupno poslovanje stabilno.

Međutim, otkriva nam da su u ovom trenutku suočeni s velikim rastom cijena repromaterijala. Prema njegovu iskustvu, cijene pojedinih vrsta repromaterijala rastu iz dana u dan i to je, naglašava, ogroman problem.

Šperploča od breze
- Danas radite ponudu za opremanje nekih objekata u rujnu i listopadu, a ne znate na što možete računati. Drvoproizvod za potrebe izrade višeslojnih podova iz Rusije nabavlja šperploču od breze. Pritom nailazimo na dvije vrste problema. Prvi je cijena, koja se udvostručila u odnosu na prošlu godinu, a drugi da je vrlo teško doći do nje unatoč rastu cijene - pojašnjava.

Ističe da su cijene svih vrsta repromaterijala narasle te da se suočavaju s manjkom na tržištu.

- Nedostaje čak i ljepila, koje kupujemo od poznatih svjetskih kompanija koje imaju predstavništva u Hrvatskoj. Kod svih naših kupaca nailazimo na razumijevanje. Uvažavaju činjenicu da smo bili prisiljeni povisiti cijene. Međutim, to su veliki skokovi, tako da je situacija jako teška. Tržište će tolerirati poskupljenje do neke razine. Možete računati da će se prihvatiti tri do pet posto više cijene, jer ne možete sve troškove prebaciti na krajnjeg potrošača, a kako će biti u studenom, kada se u pravilu ugovaraju cijene s kupcima, ostaje nam vidjeti - kaže Leščić.

Prodaja na domaćem tržištu je stabilna i u porastu, a izlaz iz ove situacije Leščić vidi u što većoj automatizaciji i racionalizaciji proizvodnih procesa.

U ovoj situaciji, pohvalio se, ima i dobrih vijesti. Sada, nakon koronakrize, puno lakše mogu doći do radnika nego prije.

Više radnika
Prema njegovu iskustvu, tržište radne snage je stabilno i može se osigurati dovoljan broj radnika, ali je i dalje izražen problem nedostatka kvalificirane radne snage.

- Većina učenika upisuje gimnazije dok interes za proizvodnim zanimanjima slabi iz godine u godinu. Prošle smo godine imali 108 radnika, a danas ih 145 - ističe Leščić.

Proizvođačima iz drvnog sektora sigurnost, kaže, pružaju ugovori s Hrvatskim šumama, odakle Drvoproizvod po ugovorenim cijenama dobiva određene količine sirovine. Ostala nabava materijala trenutačno im je usporena.

Lani započete investicije u međuvremenu su dovršene. Drvoproizvod je tako dovršio ulaganje u novu proizvodnu liniji za profiliranje višeslojnog poda s pripadajućom opremom, pri čemu je sagrađen novi pogon te je pokrenuta kompletna proizvodnja višeslojnih podova koji je sada u funkciji. Dovršena je investicija u liniju za lakiranje, pri čemu je taj proces automatiziran, montirana je linija za peletiranje. Ukupno su to investicije veće od milijun eura.- Upravo smo prošli na natječaju IRI 2, gdje smo se prijavili s projektom istraživanja površinske obrade višeslojnih podova. Projekt je vrijedan, s naše strane, gotovo četiri milijuna, a ukupno je njegova vrijednost gotovo šest milijuna kuna. Želimo napraviti neke nove proizvode na bazi površinske obrade drveta, koji bi imali što dulji period trajanja te da budu najbolji i po nečemu jedinstveni na tržištu. Prijavili smo i projekt poboljšanja energetske učinkovitosti vrijedan 12 milijuna kuna. Uskoro očekujemo rezultate natječaja. Ta sredstva uistinu jako puno pomažu proizvodnim tvrtkama i nadam se da će ih što više proizvodnih tvrtki dobiti. Pogotovo to pomaže tvrtkama iz drvne industrije, koja je u prosjeku podinvestirana - zaključuje Leščić.


Komentari članka

Vezani članci

Fran Reizl: Najveći pothvat bio je izraditi ružičastu čokoladu, najsloženiji izvoz u Japan

16.06.2021.

Mnogi su ljubitelji čokolade svoju strast pokušali pretvoriti u biznis, ali nema mnogo onih koji su i uspjeli. Među onima kojima je to pošlo za rukom jest Vrsna Chocolates, tvrtka iz Sesvetskoga Kraljevca. Njezini proizvodi naručuju se za poslovne i prigo

Rade Bobanović: Planiram proizvoditi bezalkoholna vina za tržište Saudijske Arabije

14.06.2021.

Mladim poljoprivrednicima poručuje da uče, slušaju i odvaže se na proizvodnju te neka ne bježe iz Hrvatske. Trebaju sakupljati znanje i savjetovati se sa ljudima koji su već prošli "kalvariju" i naučiti kako biti dio tima, kaže Rade i nastavlja "Meni u ov

Darko Pervan - U Hrvatsku investirao dvije milijarde kuna. I još će!

11.06.2021.

Švedski državljanin koji je, među ostalim, izumio laminat i horizontalno spajanje podnih obloga tzv. klik-sustavom, odlučio je stvoriti najveću grupu za preradu drva u Hrvatskoj. Ulaže u nove pogone, ali i preuzima. Zadnja mu je akvizicija Spačva i na tom

Domaće prehrambene tvrtke predstavljene na sajmu u Kini

11.06.2021.

Hrvatska je u Kini poznata turistička destinacija koju je u 2019. godini posjetilo gotovo pola milijuna kineskih turista, stoga su sajmovi ovakve vrste i prilika da potencijalni kineski turisti upoznaju domaće okuse i kvalitetu i prije posjeta Hrvatskoj.

Ekos najavljuje značajne investicije u Hrvatskoj od 37,5 milijuna kuna

09.06.2021.

Najveći hrvatski proizvođač i izvoznik svježih i duboko zamrznutih slastičarskih proizvoda te specijalnih pekarskih proizvoda najavljuje širenje proizvodnje te se odlučio na ulaganje u izgradnju novoga suvremenog pogona u sklopu tvornice slastičarskih pro

Tag cloud

 1. 2113 članka imaju tag hrvatska
 2. 2208 članka imaju tag turizam
 3. 1394 članka imaju tag izvoz
 4. 1627 članka imaju tag financije
 5. 1205 članka imaju tag svijet
 6. 906 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1132 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1069 članka imaju tag trgovina
 9. 1035 članka imaju tag ict
 10. 897 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 912 članka imaju tag investicije
 12. 1037 članka imaju tag EU
 13. 734 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 938 članka imaju tag industrija
 15. 820 članka imaju tag menadžment
 16. 430 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 638 članka imaju tag maloprodaja
 19. 438 članka imaju tag poticaji
 20. 594 članka imaju tag marketing
 21. 536 članka imaju tag tehnologija
 22. 515 članka imaju tag krediti
 23. 401 članka imaju tag opg
 24. 396 članka imaju tag eu fondovi
 25. 312 članka imaju tag potpore
 26. 389 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 434 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 458 članka imaju tag obrazovanje
 29. 415 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 337 članka imaju tag osijek
 32. 439 članka imaju tag dzs
 33. 393 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 398 članka imaju tag vlada
 36. 318 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 408 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici