Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Ou 2021

Njemački gospodarstvenici kipe od srdžbe

Izvor: www.dw.com · Autor: dw  

Njemački gospodarstvenici kipe od srdžbe

Nove odluke njemačke savezne vlade i vlada saveznih pokrajina o dodatnim mjerama protiv pandemije oko Uskrsa su i u gospodarstvu bile zadnja kap u čaši strpljenja. Neke odluke su očito već ukinute.

Broj novozaraženih u Njemačkoj raste - prošli tjedan ih je bilo 13.435, a ovog utorka 15.813, tjedni indeks novozaraženih na 100.000 stanovnika se popeo na 108,1 i bilo je za očekivati da će na sastanku kancelarke Merkel i čelnika njemačkih pokrajina biti odlučeno o novim mjerama obuzdavanja pandemije.

Ali odluke, makar su i one donesene opet nakon dugog natezanja, jedva da može itko razumjeti: sve se zapravo svodi da nove mjere ne stupe na snagu odmah, nego tek oko Uskrsa. Isprva je odlučeno da već četvrtak u Velikom tjednu bude proglašen danom mirovanja, a isto je trebalo vrijediti i za subotu uoči Uskrsa kad bi smjele raditi samo trgovine živežnim namirnicama.

Što to znači? U poduzećima uzaludno pokušavaju dobiti odgovor od nadležnih institucija vlade: "Odjednom zaustaviti pogone je u gospodarstvu koje posluje s čitavim svijetom jednostavno nemoguće", upozorava predsjednica Udruge njemačkih proizvođača automobila Hildegard Müller. "Ne možete jednostavno prekinuti rad lakiraonica ili elektrana tek tako, kad netko tako odluči."

Politika je - zakazala

Raspoloženje u gospodarstvu je puno srdžbe - i zbunjenosti, kaže i predsjednik udruge poslodavaca Rainer Dulger: "Mnogi poslodavci su ogorčeni kako naš federalni ustroj i politička elita prijeti propasti na ovom izazovu." Jer političarima je očito jednostavno nešto reći i potpisati makar onda niti sami ne znaju reći, što to konkretno znači.

Jer što bi to značilo "dan mirovanja"? Je li to onda službeni praznik - a i na bilo koji praznik čitavo mnoštvo ljudi mora raditi, ali naravno da im se onda treba platiti dodatak: "Je li to znači da su četvrtak i subota praznici? A to znači i za uslužne djelatnosti, za zanatlije i industriju! Tko će platiti taj manjak prihoda?" U vladi očito vlada parola kako novac pada s neba! - ljuti se Reinhold von Eben-Worlee iz Udruge obiteljskih tvrtki.

I predsjednik Udruge njemačke industrije Siegfried Russwurm više nema razumijevanja za politiku kakva se vodi u Njemačkoj: "Dok druge države više i brže provode cijepljenje građana kako bi održale slobodu svojih građana, Njemačka sad uvodi vrijeme mirovanja."

"Dani mirovanja" već ukinuti

Odluke su izazvale žestoke kritike ne samo gospodarstvenika, nego i medija i oporbenih političara. Predsjednik Liberala Christian Lindner je ove zaključke kancelarke Merkel i pokrajinskih čelnika nazvao "potresnim svjedočanstvom politike bez ikakvog koncepta ove kancelarke kojoj je načelo 'ostanite kod kuće' i nakon preko godine dana još uvijek središnji odgovor na pandemiju".

Obzirom da će ove srijede kancelarka i u Bundestagu morati obrazložiti zastupnicima svoju politiku u suzbijanju pandemije, jutros je hitno opet sazvala predsjednike pokrajinskih vlada kako bi "malo popravila" ono što je zaključeno jučer. Već u prvim rečenicama na video-konferenciji je Angela Merkel odustala od tih "dana mirovanja" u četvrtak i subotu. No to je rasrdilo i političara SPD-a Carstena Schneidera jer je očito kancelarka Merkel vrlo brza kad treba udovoljiti gospodarstvenicima, čak i ako pritom treba zaboraviti na mišljenje i zdravlje građana.

Nejasno, nelogično - a možda i nezakonito i protuustavno

No glavna kritika gospodarstva nisu novi praznici, nego ukupan koncept: sve više tvrtki same provode testiranje svojih zaposlenih, makar je čitav postupak na dragovoljnoj osnovi. Ali tu se pojavljuju dva, podjednako velika problema: prvi je što ni tako te tvrtke nemaju mogućnosti ukinuti neka od ograničenja koja je proglasila vlada, a drugi se tiče samih zaposlenih. Tu poslodavac posve očito zadire u intimne i povjerljive podatke svojih zaposlenih - jesu li ili nisu bili u kontaktu s virusom - i zaposlenik nije u stanju odbiti takav test ako želi i dalje raditi. Ništa od toga nije regulirano nekim pravnim propisima i zakonima.

A tu je onda i zaključak kancelarke i pokrajinskih čelnika o jednom posve osobitom "poslodavcu": Crkvi. Preporučeno je Katoličkoj i Evangeličkoj crkvi da vjernicima uskrate osobno sudjelovanje na misi i drugim uskrsnim vjerskim obredima što je pak razbjesnilo i njemačkog ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera. Teoretski, crkve spadaju u nadležnost njegovog ministarstva, ali on nije bio niti informiran da se tako nešto sprema. Upozorava kako su mnoge crkve učinile sve kako bi spriječile mogućnost zaraze, a dodaje i kako "me je stvarno zaprepastilo da baš stranke koje imaju 'k' u svom nazivu su tako lake u zabrani bogoslužja. I to čak na Uskrs", izjavio je Seehofer za tabloid Bild.


Komentari članka

Vezani članci

[PODUZETNICI vs. KORONA] Platforma za e-trgovinu Inchoo kao pobjednica dviju recesija

07.05.2021.

Prije nego što je proljetos eksplodirala e-trgovina, osječka tvrtka Inchoo radila je s oko 150 klijenata iz pedesetak zemalja, a u koroni je dobila 15-ak novih klijenata kojima nudi kompletnu uslugu organizacije e-trgovine. Više od 95 posto prihoda ostvar

Iz lockdowna na godišnji odmor iz snova

04.05.2021.

Cijepljeni građani sada mogu jednostavnije putovati i posjećivati sve više zemalja svijeta. Oni se mogu nadati odmoru iz snova i to bez većih gužvi. A što je s onima koji nisu cijepljeni?

Ivan Šulog dobio pandemijski vjetar u leđa za uzgoj egzotičnog voća

03.05.2021.

Zbog blizine tržišta Europske unije možemo prodavati proizvode po tri eura za kilogram, koliko konkurenciju iz dalekih zemalja stoji samo zračni prijevoz. Inače, indijanskoj banani, mongolskoj trešnji i borovnici, sibirskoj borovnici, minikiviju i žutom k

Grčka i Izrael se pripremaju za turističku sezonu, Izrael se već otvara za manje grupe

29.04.2021.

Grčka otvara vrata turistima 15. svibnja, a cijepljeni strani turisti moći će ući u Izrael od 23. svibnja

Utjecaj pandemije na (ne)zaposlenost studenata - Mnogi su se odlučili pokrenuti svoj posao

22.04.2021.

Znatan se broj studenata, nakon gubitka posla i odustajanja od traženja drugog, odlučio za pokretanje vlastitog posla pa se sad bave onime što zapravo vole. Time dolazi do stvaranja pozitivne radne atmosfere, ali i značajnog zadovoljstva kupaca jer dobiva

Tag cloud

 1. 2105 članka imaju tag hrvatska
 2. 2191 članka imaju tag turizam
 3. 1382 članka imaju tag izvoz
 4. 1623 članka imaju tag financije
 5. 1188 članka imaju tag svijet
 6. 894 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1117 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1063 članka imaju tag trgovina
 9. 893 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1021 članka imaju tag ict
 11. 905 članka imaju tag investicije
 12. 1035 članka imaju tag EU
 13. 729 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 937 članka imaju tag industrija
 15. 814 članka imaju tag menadžment
 16. 419 članka imaju tag koronavirus
 17. 944 članka imaju tag kriza
 18. 636 članka imaju tag maloprodaja
 19. 431 članka imaju tag poticaji
 20. 590 članka imaju tag marketing
 21. 534 članka imaju tag tehnologija
 22. 514 članka imaju tag krediti
 23. 391 članka imaju tag opg
 24. 393 članka imaju tag eu fondovi
 25. 309 članka imaju tag potpore
 26. 433 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 386 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 454 članka imaju tag obrazovanje
 29. 408 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 334 članka imaju tag osijek
 32. 438 članka imaju tag dzs
 33. 392 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 397 članka imaju tag vlada
 36. 315 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 407 članka imaju tag BDP
 39. 357 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici