Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Svi 2023

Međunarodni ulagači okreću se sve više japanskim tvrtkama

Izvor: lidermedia.hr · Autor: lider.hr  

Međunarodni ulagači okreću se sve više japanskim tvrtkama

U travnju je Berkshire Hathaway, tvrtka Warrena Buffetta povećala svoje udjele u pet najvećih japanskih trgovačkih kuća: Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui & Co i Sumitomo. Legendarni investitor sada posjeduje 7,4 posto u svakoj tvrtki, predstavljajući Berkshireov najveći kapital izvan SAD-a i Europe.

U svom nedavnom intervjuu za CNBC, Buffett je rekao da su japanske korporacije prodavale po, kako on misli, ‘smiješnoj cijeni, u usporedbi s kamatnim stopama koje su prevladavale u to vrijeme‘. Štoviše, milijarder je rekao da bi mogao aktivnije ulagati u zemlju.

Zašto Japan privlači pozornost?
Desetljećima su japanske tvrtke bile poznate po svojoj neučinkovitosti u raspodjeli kapitala. Njihov povrat na uloženi kapital (ROIC) zaostajao je za američkim i europskim tvrtkama. Međutim, posljednjih su godina japanske tvrtke postigle značajan napredak u poboljšanju svoje operativne učinkovitosti. Kao rezultat toga, srednji ROIC za japanske blue chipove dosegao je iste razine kao u SAD-u i malo nadmašio Europu.

Danas japanske tvrtke pokazuju dobru operativnu učinkovitost, ali ostaju podcijenjene. Trebat će vremena prije nego što investitori promijene svoj stav prema Japanu. Kupnje Berkshire Hathawaya mogle bi biti pokretač takvih promjena.

Početkom travnja, Tokijska burza poslala je memorandum uvrštenim tvrtkama u kojem se navodi da bi tvrtke koje trguju s diskontom u odnosu na knjigovodstvene vrijednosti trebale službeno dostaviti popis radnji usmjerenih na poboljšanje raspodjele kapitala za podizanje cijena dionica. Ta je činjenica očito privukla pozornost stranih investitora. Također krajem ožujka, renomirani hedge fond Kena Griffina, Citadel, vrijedan 54 milijarde dolara, objavio je plan ponovnog otvaranja svog ureda u Tokiju ove godine.

Takva pažnja prema Japanu ukazuje na sve veću investicijsku atraktivnost zemlje. Analitičari Freedom24 odabrali su tri japanske dionice koje svojim ulagačima mogu pružiti visoke povrate:

Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) najveći je bankarski holding u Japanu. Osim na domaćem tržištu, tvrtka je aktivna i u SAD-u, Europi, Aziji i Oceaniji te drugim međunarodnim tržištima. Mitsubishi UFJ Financial pruža širok raspon usluga, uključujući komercijalno bankarstvo, fiducijarne usluge, kao i usluge investicijskog bankarstva.

Mitsubishi UFJ Financial ističe se kvalitetom i diverzificiranim kreditnim portfeljem. Najveći dio kredita u bilanci banke čine krediti domaćim poduzećima, dok značajan udio predstavljaju i inozemni krediti, čime se smanjuju valutni rizici za inozemne investitore. Na kraju posljednjeg izvještajnog razdoblja, udio nenaplativih kredita tvrtke iznosio je 1,02%, što je ispod prosječne razine u američkoj bankarskoj industriji.

Mnogi institucionalni investitori nedavno su povećali svoje udjele u Mitsubishi UFJ Financial. Oni uključuju UBS Group, koja je povećala svoj dionički udjel Mitsubishi UFJ Financial za impresivnih 628% na 3,39 milijuna dolara. Boothbay Fund Management povećao je svoju poziciju za 112,5% na 4,21 milijun dolara. Capricorn Fund Managers utrostručio je svoj udio na 9,37 milijuna dolara, a Jane Street Group povećala je svoj udjel u kapitalu za nevjerojatnih 1.929,8% na 27,6 milijuna dolara.

Canon (CAJ) specijalizirana je tvrtka za proizvodnju optike, industrijske opreme i proizvoda za obradu slika. Proizvodi tvrtke uključuju video i foto kamere, profesionalne zaslone, projektore, fotolitografsku opremu, skenere, pisače, dalekozore, mikroskope, dijagnostičke sustave, rješenja za video nadzor i rotacijske kodere.

Dok većina potrošača zna Canon po fotoaparatima, glavi fokus tvrtke su komercijalna i B2B tržišta. Canon djeluje u pet segmenata: ispis, obrada slika (uključujući video i foto kamere), medicinski uređaji, industrijske i druge operacije. Više od 55% očekivanog godišnjeg prihoda tvrtke dolazi od segmenta ispisa. U isto vrijeme, prihodi tvrtke široko su diverzificirani po geografskim regijama, od kojih su najveće Sjeverna Amerika i Europa, što minimizira valutne rizike za potencijalne ulagače. Ulagači bi trebali imati na umu da su se fotografske mogućnosti drugih digitalnih uređaja, uključujući pametne telefone, znatno poboljšale, a preferencije potrošača počele su se mijenjati. Kao rezultat toga, tržište digitalnih fotoaparata se smanjuje, a tržišna konkurencija jača.

U studenom 2022. Canon je najavio osnivanje nove podružnice kako bi ojačao svoju prisutnost na američkom medicinskom tržištu. Medicinski segment treći je najveći izvor prihoda tvrtke, a širenje prisutnosti na najutjecajnijem svjetskom tržištu moglo bi potaknuti rast. Očekuje se da će nova podružnica, Canon Healthcare USA, nadopuniti ponudu prethodno osnovanog Canon Medical Systems USA, a prve rezultate ćemo vidjeti ove godine. U 2022. medicinski segment porastao je za 6,9% u odnosu na prethodnu godinu.

Sony Group Corporation (SONY) dizajnira, proizvodi i prodaje elektroničku opremu i uređaje za potrošačka, profesionalna i industrijska tržišta u Japanu, SAD-u, Europi, Kini, azijsko-pacifičkoj regiji i drugim zemljama. Osim toga, tvrtka stvara i distribuira digitalne i zabavne sadržaje.

Game & Network Service (GNS) je dugo bio najveći poslovni segment tvrtke. Do kraja posljednjeg izvještajnog razdoblja prihod GNS-a u lokalnoj valuti porastao je za impresivnih 53,3 posto na godišnjoj razini. Očekujemo da će segment nastaviti rasti jer Sony nastavlja bilježiti tržišnu potražnju za igraćom konzolom, PlayStation 5. Unutar segmenta zabave, tehnologije i usluga, Sony nudi senzore za dodir i druga rješenja gotovo svim vodećim proizvođačima pametnih telefona. Glazbeni segment također je porastao za 22,9 posto, potaknut rastom prodaje snimljene glazbe i glazbenih publikacija putem streaming usluga. Sonyjev segment filmova i serija također ima nekoliko pokretača za dugoročni rast. Sony posjeduje prava na nekoliko kultnih franšiza uključujući Spider-Man, Jumanji, Uncharted i The Last of Us. Velika izdanja poput Spider-Man: Across The Spider-Verse, Kraven the Hunter i Ghostbusters Sequel stižu uskoro.

Osim toga, Sony ima značajan potencijal na tržištu videoigara virtualne stvarnosti (VR). Očekuje se da će VR tržište u gaming industriji rasti nevjerojatnih 30,4 posto godišnjom stopom do 2030. kako bi dosegnulo 76,4 milijarde dolara do kraja predviđenog razdoblja. Sony je nedavno predstavio najnoviju iteraciju vlastitih VR slušalica, PlayStation VR 2. Iako su prednarudžbe bile ispod očekivanja, slušalice su dobile visoke ocjene od stručnjaka iz industrije.


Komentari članka

Vezani članci

Hotelijeri: Za veće investicije u hotelskom sektoru nije dovoljan NPOO, trebamo dodatne poticaje

29.11.2023.

Domaće turističke kompanije ove godine su uspjele pokriti gubitke iz pandemijske 2020. godine. No financijsko stanje sektora uzrokovano covid krizom, zajedno s nastavkom očekivanog inflacijskog rasta troškova i zaoštravanja uvjeta financiranja ograničava

Kupnja uživo: Bez obzira na bum online trgovina, uvijek će biti kupaca koji žele u zemaljski dućan

28.11.2023.

Nekoć jedan od najvećih američkih, pa i globalnih trgovačkih lanaca, čak 121 godinu star JCPenney upravljao je s više od 800 trgovina u 49 saveznih država. No mračne 2020. godine, usred pandemijskih lockdowna, Uprava kompanije priznala je da su u banani i

EcoCortec Borisa Mikšića prva tvornica bioplastike u Europi s vlastitom solarnom elektranom

24.11.2023.

Tvornica je nedavno instalirala najsuvremeniji stroj za regranulaciju, Erema kojim se prerađuje plastični otpad. EcoCortecovi kupci i druge tvrtke sada šalju svoje iskorištene plastične vrećice natrag u EcoCortec gdje se recikliraju u nove materijale.

Otpuštanja u Cimosu: Upitna budućnost za stotinu radnika u Hrvatskoj i Sloveniji

23.11.2023.

Slovenskom medijskom scenom strelovito se proširila vijest da u Grupaciji Cimos najavljuju otpuštanja. Upitna je budućnost 40 radnika u slovenskom i 60 u hrvatskom dijelu Cimosa.

Rekordni Crni petak: 74 posto potrošača sprema se u kupovinu

23.11.2023.

Značajan broj kupaca, njih 68 posto, planira iskoristiti studeni za kupnju božićnih i blagdanskih darova, pri čemu većina kupovine za Crni petak započinje putem online trgovina, s Amazonom i Googleom koji i dalje dominiraju na globalnoj razini. S 30 posto

Tag cloud

 1. 2544 članka imaju tag turizam
 2. 2380 članka imaju tag hrvatska
 3. 1522 članka imaju tag svijet
 4. 1175 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1543 članka imaju tag izvoz
 6. 1816 članka imaju tag financije
 7. 1225 članka imaju tag trgovina
 8. 1264 članka imaju tag ict
 9. 1386 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1096 članka imaju tag investicije
 11. 1006 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1136 članka imaju tag industrija
 13. 1128 članka imaju tag EU
 14. 819 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 942 članka imaju tag menadžment
 16. 729 članka imaju tag maloprodaja
 17. 544 članka imaju tag opg
 18. 509 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 960 članka imaju tag kriza
 21. 657 članka imaju tag marketing
 22. 366 članka imaju tag potpore
 23. 487 članka imaju tag eu fondovi
 24. 596 članka imaju tag tehnologija
 25. 459 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 531 članka imaju tag krediti
 27. 474 članka imaju tag porezi
 28. 448 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 495 članka imaju tag obrazovanje
 30. 401 članka imaju tag osijek
 31. 463 članka imaju tag prehrambena industrija
 32. 392 članka imaju tag start up
 33. 419 članka imaju tag energetika
 34. 471 članka imaju tag dzs
 35. 446 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 333 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor