Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Svi 2023

Međunarodni ulagači okreću se sve više japanskim tvrtkama

Izvor: lidermedia.hr · Autor: lider.hr  

Međunarodni ulagači okreću se sve više japanskim tvrtkama

U travnju je Berkshire Hathaway, tvrtka Warrena Buffetta povećala svoje udjele u pet najvećih japanskih trgovačkih kuća: Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui & Co i Sumitomo. Legendarni investitor sada posjeduje 7,4 posto u svakoj tvrtki, predstavljajući Berkshireov najveći kapital izvan SAD-a i Europe.

U svom nedavnom intervjuu za CNBC, Buffett je rekao da su japanske korporacije prodavale po, kako on misli, ‘smiješnoj cijeni, u usporedbi s kamatnim stopama koje su prevladavale u to vrijeme‘. Štoviše, milijarder je rekao da bi mogao aktivnije ulagati u zemlju.

Zašto Japan privlači pozornost?
Desetljećima su japanske tvrtke bile poznate po svojoj neučinkovitosti u raspodjeli kapitala. Njihov povrat na uloženi kapital (ROIC) zaostajao je za američkim i europskim tvrtkama. Međutim, posljednjih su godina japanske tvrtke postigle značajan napredak u poboljšanju svoje operativne učinkovitosti. Kao rezultat toga, srednji ROIC za japanske blue chipove dosegao je iste razine kao u SAD-u i malo nadmašio Europu.

Danas japanske tvrtke pokazuju dobru operativnu učinkovitost, ali ostaju podcijenjene. Trebat će vremena prije nego što investitori promijene svoj stav prema Japanu. Kupnje Berkshire Hathawaya mogle bi biti pokretač takvih promjena.

Početkom travnja, Tokijska burza poslala je memorandum uvrštenim tvrtkama u kojem se navodi da bi tvrtke koje trguju s diskontom u odnosu na knjigovodstvene vrijednosti trebale službeno dostaviti popis radnji usmjerenih na poboljšanje raspodjele kapitala za podizanje cijena dionica. Ta je činjenica očito privukla pozornost stranih investitora. Također krajem ožujka, renomirani hedge fond Kena Griffina, Citadel, vrijedan 54 milijarde dolara, objavio je plan ponovnog otvaranja svog ureda u Tokiju ove godine.

Takva pažnja prema Japanu ukazuje na sve veću investicijsku atraktivnost zemlje. Analitičari Freedom24 odabrali su tri japanske dionice koje svojim ulagačima mogu pružiti visoke povrate:

Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) najveći je bankarski holding u Japanu. Osim na domaćem tržištu, tvrtka je aktivna i u SAD-u, Europi, Aziji i Oceaniji te drugim međunarodnim tržištima. Mitsubishi UFJ Financial pruža širok raspon usluga, uključujući komercijalno bankarstvo, fiducijarne usluge, kao i usluge investicijskog bankarstva.

Mitsubishi UFJ Financial ističe se kvalitetom i diverzificiranim kreditnim portfeljem. Najveći dio kredita u bilanci banke čine krediti domaćim poduzećima, dok značajan udio predstavljaju i inozemni krediti, čime se smanjuju valutni rizici za inozemne investitore. Na kraju posljednjeg izvještajnog razdoblja, udio nenaplativih kredita tvrtke iznosio je 1,02%, što je ispod prosječne razine u američkoj bankarskoj industriji.

Mnogi institucionalni investitori nedavno su povećali svoje udjele u Mitsubishi UFJ Financial. Oni uključuju UBS Group, koja je povećala svoj dionički udjel Mitsubishi UFJ Financial za impresivnih 628% na 3,39 milijuna dolara. Boothbay Fund Management povećao je svoju poziciju za 112,5% na 4,21 milijun dolara. Capricorn Fund Managers utrostručio je svoj udio na 9,37 milijuna dolara, a Jane Street Group povećala je svoj udjel u kapitalu za nevjerojatnih 1.929,8% na 27,6 milijuna dolara.

Canon (CAJ) specijalizirana je tvrtka za proizvodnju optike, industrijske opreme i proizvoda za obradu slika. Proizvodi tvrtke uključuju video i foto kamere, profesionalne zaslone, projektore, fotolitografsku opremu, skenere, pisače, dalekozore, mikroskope, dijagnostičke sustave, rješenja za video nadzor i rotacijske kodere.

Dok većina potrošača zna Canon po fotoaparatima, glavi fokus tvrtke su komercijalna i B2B tržišta. Canon djeluje u pet segmenata: ispis, obrada slika (uključujući video i foto kamere), medicinski uređaji, industrijske i druge operacije. Više od 55% očekivanog godišnjeg prihoda tvrtke dolazi od segmenta ispisa. U isto vrijeme, prihodi tvrtke široko su diverzificirani po geografskim regijama, od kojih su najveće Sjeverna Amerika i Europa, što minimizira valutne rizike za potencijalne ulagače. Ulagači bi trebali imati na umu da su se fotografske mogućnosti drugih digitalnih uređaja, uključujući pametne telefone, znatno poboljšale, a preferencije potrošača počele su se mijenjati. Kao rezultat toga, tržište digitalnih fotoaparata se smanjuje, a tržišna konkurencija jača.

U studenom 2022. Canon je najavio osnivanje nove podružnice kako bi ojačao svoju prisutnost na američkom medicinskom tržištu. Medicinski segment treći je najveći izvor prihoda tvrtke, a širenje prisutnosti na najutjecajnijem svjetskom tržištu moglo bi potaknuti rast. Očekuje se da će nova podružnica, Canon Healthcare USA, nadopuniti ponudu prethodno osnovanog Canon Medical Systems USA, a prve rezultate ćemo vidjeti ove godine. U 2022. medicinski segment porastao je za 6,9% u odnosu na prethodnu godinu.

Sony Group Corporation (SONY) dizajnira, proizvodi i prodaje elektroničku opremu i uređaje za potrošačka, profesionalna i industrijska tržišta u Japanu, SAD-u, Europi, Kini, azijsko-pacifičkoj regiji i drugim zemljama. Osim toga, tvrtka stvara i distribuira digitalne i zabavne sadržaje.

Game & Network Service (GNS) je dugo bio najveći poslovni segment tvrtke. Do kraja posljednjeg izvještajnog razdoblja prihod GNS-a u lokalnoj valuti porastao je za impresivnih 53,3 posto na godišnjoj razini. Očekujemo da će segment nastaviti rasti jer Sony nastavlja bilježiti tržišnu potražnju za igraćom konzolom, PlayStation 5. Unutar segmenta zabave, tehnologije i usluga, Sony nudi senzore za dodir i druga rješenja gotovo svim vodećim proizvođačima pametnih telefona. Glazbeni segment također je porastao za 22,9 posto, potaknut rastom prodaje snimljene glazbe i glazbenih publikacija putem streaming usluga. Sonyjev segment filmova i serija također ima nekoliko pokretača za dugoročni rast. Sony posjeduje prava na nekoliko kultnih franšiza uključujući Spider-Man, Jumanji, Uncharted i The Last of Us. Velika izdanja poput Spider-Man: Across The Spider-Verse, Kraven the Hunter i Ghostbusters Sequel stižu uskoro.

Osim toga, Sony ima značajan potencijal na tržištu videoigara virtualne stvarnosti (VR). Očekuje se da će VR tržište u gaming industriji rasti nevjerojatnih 30,4 posto godišnjom stopom do 2030. kako bi dosegnulo 76,4 milijarde dolara do kraja predviđenog razdoblja. Sony je nedavno predstavio najnoviju iteraciju vlastitih VR slušalica, PlayStation VR 2. Iako su prednarudžbe bile ispod očekivanja, slušalice su dobile visoke ocjene od stručnjaka iz industrije.


Komentari članka

Vezani članci

BMW planira zaposliti oko 3.000 radnika, evo koliko kod njih zarađuju pripravnici

25.05.2023.

Kako pišu njemački mediji, nova tvornica BMW-a trebala bi biti izgrađena na površini od oko 60 hektara. Ondje će se proizvoditi do 330.000 visokonaponskih baterija godišnje za pogone proizvođača automobila u Münchenu i Regensburgu – navodi Fenix-magazin.

Financijski menadžment: Jesmo li uskraćeni za 13-tu plaću?

24.05.2023.

Prema hrvatskom Zakonu o radu, isplata plaće se obavlja jednom mjesečno, s redovitim platnim razdobljem ne dužim od mjesec dana. Kako svaki mjesec ima različit broj radnih dana, ako nam je fiksna plaća na mjesečnoj razini onda i naša "satnica" varira iz m

Veliki igrači: Boli glava od love koja se lovi oko sportskih terena

23.05.2023.

Svako svjetsko, kontinentalno, nacionalno natjecanje, ma i svaka liga ruralnih ekipa pravi je poligon za iskazivanje snage brendova koji su u sportu našli inspiraciju za dolazak do navijača. Sport je postao prava tvornica novca

Profesor s FER-a o najvećoj solarnoj elektrani kod Knina: ‘Velika prilika za ovaj pasivni kraj’

22.05.2023.

Kod Knina će uskoro niknuti najveća solarna elektrana u regiji, veličine čak 600 nogometnih terena! Solarni paneli bit će postavljeni na čak 300 hektara, a izgradnja će trajati oko godinu dana za što će biti angažirano 200 radnika svaki dan. O svemu smo p

Tržišna kapitalizacija Applea veća od gotovo bilo koje burze na svijetu

19.05.2023.

Budući da iPhone najviše pridonosi Appleovim prihodima i glavni mu je oslonac, zanimljivo ga je usporediti s konkurencijom. Na primjer, tržišni lider po količini prodaje je Samsung. Međutim, južnokorejski proizvođač djeluje i natječe se u svim cjenovnim s

Tag cloud

 1. 2465 članka imaju tag turizam
 2. 2313 članka imaju tag hrvatska
 3. 1439 članka imaju tag svijet
 4. 1516 članka imaju tag izvoz
 5. 1780 članka imaju tag financije
 6. 1116 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1219 članka imaju tag ict
 8. 1182 članka imaju tag trgovina
 9. 1328 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1056 članka imaju tag investicije
 11. 988 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1089 članka imaju tag industrija
 13. 802 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1102 članka imaju tag EU
 15. 907 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 502 članka imaju tag poticaji
 18. 704 članka imaju tag maloprodaja
 19. 518 članka imaju tag opg
 20. 958 članka imaju tag kriza
 21. 653 članka imaju tag marketing
 22. 355 članka imaju tag potpore
 23. 479 članka imaju tag eu fondovi
 24. 579 članka imaju tag tehnologija
 25. 442 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 527 članka imaju tag krediti
 27. 492 članka imaju tag obrazovanje
 28. 458 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 459 članka imaju tag porezi
 30. 394 članka imaju tag osijek
 31. 435 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 384 članka imaju tag start up
 33. 464 članka imaju tag dzs
 34. 411 članka imaju tag energetika
 35. 401 članka imaju tag hnb
 36. 437 članka imaju tag BDP
 37. 332 članka imaju tag hgk
 38. 409 članka imaju tag vlada
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor