Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

26 Sij 2022

300 milijuna kuna vaučera za obrazovanje odraslih

Izvor: www.hgk.hr · Autor: hgk.hr  

300 milijuna kuna vaučera za obrazovanje odraslih

U iduće četiri godine osigurano je 300 milijuna kuna za projekt "Provedba sustava vaučera za obrazovanje odraslih" koji započinje 1. travnja 2022. Tim povodom je Zajednica za obrazovanje odraslih Hrvatske gospodarske komore organizirala dvodnevnu konferenciju kako bi povezala sve ključne dionike projekta te informirala svoje članice i zainteresirane ustanove za obrazovanje odraslih o tome kako se mogu akreditirati i postati ustanove gdje će se vaučer moći koristiti.

"Vaučere za obrazovanje moći će koristiti zaposlene i nezaposlene osobe koje zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći zaposlenje ili im u nedostatku vještina prijeti gubitak postojećeg zaposlenja. Dodjelom vaučera osigurava se stjecanje potrebnih vještina na brz i učinkovit način, a naglasak je na individualnim potrebama korisnika koji mogu birati obrazovni program i ustanovu koju žele pohađati. Dodijeljeni vaučeri moći će se koristiti u akreditiranim ustanovama za obrazovanje odraslih", uvodno je pojasnio savjetnik predsjednika HGK Petar Mišević, dodavši kako će hrvatsko gospodarstvo kroz ovaj projekt dobiti višu razinu kompetencija i znanja, kako bi bilo globalno konkurentnije.

Predsjednik Zajednice za obrazovanje odraslih HGK Ivan Gale kazao je da je Zajednica od početka sudjelovala u donošenju regulative i izradi smjernica te da će biti aktivni i u implementaciji vaučera. "Ovo donosi svjetliju budućnost u obrazovanju odraslih. Nadam se da ćemo na konferenciji saznati odgovore na sva pitanja koja imamo i vjerujem da nas čekaju veliki i konkretni pomaci u poboljšanju sustava obrazovanja odraslih", rekao je Gale.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak naglasio je kako je Zakon o obrazovanju odraslih jednoglasno donesen u Saboru, što dovoljno govori o njegovoj važnosti. "Sretan sam što smo se intersektorski našli na ovoj priči jer naši ljudi, u odnosu na europski prosjek nisu skloni raditi na sebi i nadgradnji svog obrazovanja. Jedan od glavnih razloga za to je nedostatak financijskih sredstva. Zato sam siguran da će vaučeri u tom smislu jako dobro doći", poručio je Paljak.

Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, detaljnije je predstavio projekt istaknuvši kako će prosječna vrijednost vaučera iznositi 10 tisuća kuna po osobi, odnosno da se mjerom planira obuhvatiti 30.000 ljudi.

"Korisnici sustava vaučera bit će nezaposlene osobe, od čega minimalno 12.000 dugotrajno nezaposlenih, kao i zaposlene osobe koje su zbog uvođenja novih tehnologija ili prelaska na zelenu proizvodnju i gospodarstvo suočene s mogućnosti gubitka posla ili žele promijeniti karijeru. Trajanje programa obrazovanja putem vaučera ne može biti duže od šest mjeseci, a osoba nakon odobrenja zahtjeva ima na raspolaganju šest mjeseci za njegovu aktivaciju", pojasnio je Vidiš, uz napomenu kako se radi o dugoročnoj priči koja će dati novi zamah obrazovanu odraslih u Hrvatskoj.

Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), naglasio je kako je iznimno važno da se svi upoznaju s onim što ih čeka. "Značaj cjeloživotnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, s obzirom na dinamiku kretanja na tržištu rada, vrlo je velik. Što kvalitetnija i što brža prilagodba potrebama tržišta rada je ključna. Ovaj sustav obrazovanja koji provodimo iziskuje veliki trud, ali uspjeli smo kroz njega osposobiti preko 23.000 ljudi. Već godinu dana intenzivno radimo na pripremi provedbe vaučera i ovo je dodatni iskorak u obrazovanju odraslih", poručio je Lončar.

"Novi Zakon o obrazovanju odraslih dao nam je temelje za razvoj sustava i dobro je prihvaćen od ustanova koje su ključne za njegovo provođenje. Dugo se brusio i donio je veliku euforiju u sustav. Novost dolazi kroz inicijativu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i HZZ-a o ozbiljnom i sustavnom financiranju obrazovanja odraslih. Digitalne i zelene vještine su ključne u ovoj priči i vjerujem da će sve institucije aktivno sudjelovati u ubrzanom razvoju sustava", izjavio je ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.

Što se tiče kvalitete obrazovnih programa i njihova usklađenost s potrebama tržišta rada, svi oni moraju biti izrađeni sukladno Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO-u). HGK sudjeluje kao partner u projektu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pod nazivom "Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada" u vrijednosti od 25 milijuna kuna. S obzirom na povezanost s tržištem rada, Komora je među svojim članicama provela istraživanje koje je za cilj imalo davanje realnog uvida u potrebe poslodavca o unapređenju konkretnih znanja i vještina postojećih zaposlenika koje bi se mogle unaprijediti konkretnim edukacijama. Time bi se zaposlenicima dala dodana vrijednost na tržištu rada, a tvrtkama bi se omogućile dodatne poslovne mogućnosti i veća konkurentnost na tržištu rada.

Inače, prvi dan konferencije posvećen je predstavljanju vaučera, prezentaciji registra HKO-a u izradi i vrednovanju standarda zanimanja, analitičkoj i sektorskoj utemeljenosti standarda zanimanja, izradi standarda zanimanja i predstavljanju novog Zakona o obrazovanju odraslih, dok će drugog dana biti govora o metodologiji izrade standarda kvalifikacija, metodologiji programa obrazovanja odraslih za stjecanje mikrokvalifikacija, djelomičnih kvalifikacija i cjelovitih kvalifikacija na razini 2, financiranih putem vaučera i drugih izvora financiranja.

Zajednica za obrazovanje odraslih HGK planira organizirati daljnje radionice kao potporu svojim članicama, kako bi se maksimalno olakšao proces implementacije vaučera.


Komentari članka

Vezani članci

Tinker Labs iz Osijeka širi franšizu za popularizaciju STEM područja među djecom

17.05.2022.

Točno prije deset godina američki Hrvat Alan Mate Orlić i njegova supruga Tijana, s tada trogodišnjom kćerkom Adrianom, preselili su iz New Yorka u Hrvatsku. On je doktorirao filozofiju i povijest umjetnosti, bio je slikar, radio u umjetničkoj galeriji, k

Industrija želi preuzeti kvalitetno sortiran otpad na daljnje korištenje

17.05.2022.

U Hrvatskoj je godišnje raspoloživo oko 40.000 tona tekstilnog otpada, a samo u Zagrebu 7.000 tona. Uvjeti da se taj otpad maksimalno iskoristi ne postoje, pa tako tvrtka Regeneracija uvozi tekstilni otpad iz Italije, Slovenije i Austrije jer od 6.000 ton

Mladi se sve manje zapošljavaju u struci, sve ih više nakon studija odlazi van

20.04.2022.

Jedan od razloga zabrinjavajućih podataka o zapošljivosti diplomanada neadekvatna je prilagodba fakutetskih programa potrebama tržišta rada

Građevinari gomilaju gubitke, za obnovu trebaju 20.000 novih radnika

11.04.2022.

Zbog konstantnog rasta ulaznih troškova građevinari kumuliraju nove gubitke i pitaju se hoće li situacija eskalirati do te mjere da više neće moći izvršavati svoje obveze, a nedostaju im radnici koji sada dolaze iz sve udaljenijih zemalja. Samo za obnovu

Algebra otvorila sveučilišni kampus vrijedan 110 milijuna kuna

07.04.2022.

Unutar novog sveučilišnog kampusa smjestio se i coworking prostor za 35 osoba te knjižnica koja studentima nudi 18.500 primjeraka literature kojima pokriva 120 posto potreba za knjigama u odnosu na broj upisanih studenata. Novi kampus odlikuje i odlična i

Tag cloud

 1. 2333 članka imaju tag turizam
 2. 2201 članka imaju tag hrvatska
 3. 1332 članka imaju tag svijet
 4. 1450 članka imaju tag izvoz
 5. 1694 članka imaju tag financije
 6. 999 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1232 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1115 članka imaju tag trgovina
 9. 1127 članka imaju tag ict
 10. 933 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 974 članka imaju tag investicije
 12. 768 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 996 članka imaju tag industrija
 14. 1063 članka imaju tag EU
 15. 861 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 953 članka imaju tag kriza
 18. 466 članka imaju tag poticaji
 19. 662 članka imaju tag maloprodaja
 20. 629 članka imaju tag marketing
 21. 460 članka imaju tag opg
 22. 555 članka imaju tag tehnologija
 23. 438 članka imaju tag eu fondovi
 24. 523 članka imaju tag krediti
 25. 333 članka imaju tag potpore
 26. 419 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 449 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 476 članka imaju tag obrazovanje
 29. 431 članka imaju tag porezi
 30. 411 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 358 članka imaju tag osijek
 32. 398 članka imaju tag hnb
 33. 445 članka imaju tag dzs
 34. 382 članka imaju tag energetika
 35. 324 članka imaju tag hgk
 36. 404 članka imaju tag vlada
 37. 349 članka imaju tag start up
 38. 440 članka imaju tag banke
 39. 417 članka imaju tag BDP
 40. 336 članka imaju tag agrokor