Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Tra 2021

U turističkim gradovima čak 15 posto privatnih iznajmljivača odustaje od turizma

Izvor: www.lider.media · Autor: Željka Laslavić  

U turističkim gradovima čak 15 posto privatnih iznajmljivača odustaje od turizma

Zadnjih godina bila je vrlo popularna teza da Hrvatska ima previše privatnog smještaja koji narušava konkurentnost hrvatskog turizma. I doista, 'zimmer frei' kreveti nicali su prije pandemije kao da sutra ne postoji. No sutra je došlo u svom najgorem obliku i mnogim vlasnicima obiteljskog smještaja poremetilo poslovne planove.

Prošle sezone koronavirus nije u tolikoj mjeri utjecao na tržište obiteljskog smještaja u kontekstu kategorizacije jer je sve bilo novo i neizvjesno. Sada, kada su iznajmljivači shvatili da bi mogli izgubiti još jednu sezonu, bavljenje turizmom čini se kao loša ideja.

No ne svugdje i ne kod svih iznajmljivača. Trenutno na tržištu imamo dva paralelna trenda koja se međusobno pobijaju. S jedne strane putem društvenih mreža intezivira se potražnja i ponuda privatnog smještaja za ljetne mjesece, a s druge otkazuju rješenja o kategorizaciji smještaja.

Martina Nimac Kalcina, predsjednica Udruge obiteljskog smještaja pri HGK objašnjava da se putem društvenih mreža trenutno iznajmljuju kapaciteti koji imaju standardnu popunjenost dva mjeseca u godini.

- Situacija u turističkim gradovima koji imaju dulju sezonu je drukčija i primjetan je trend otkazivanja rješenja o kategorizaciji i to do 15 posto. Ako imate objekt s tri do četiri sobe, za koje plaćate i turističke troškove i održavanje i režije od dvije tisuće kuna mjesečno, a već drugu godinu za redom nemate turističkog prometa, to je razumljivo – kaže Nimac Kalcina.

Iznajmljivači bi najradije svoje nekretnine prebacili u dugoročan najam, međutim to im baš i ne ide tako lako.

- Primjerice na području Splita većina mladih traži stanove na rubnim dijelovima grada, a ne u središtu jer im je život tamo jeftiniji i komforniji. Tako da su nekretnine u središtu Splita prazne. Uz to, većina podstanara dolazila je iz redova turističkih djelatnika koji su dolazili na sezonski rad u hotele, restorane, konobe ili studenata koji prate nastavu online pa im se ne isplati plaćati najam stana. Prema našim podacima, broj otkazanih kategorizacija se u nekim mjestima vrti od četiri pa do 15 posto – zaključuje Nimac Kalcina.

Podaci sustava eVisitor pokazuju da je trenutno u kategoriji 'objekti u domaćinstvu' registrirano 101.699 objekata s 581.934 osnovnih ležaja. Prošle godine na današnji dan u istoj je kategoriji bilo registrirano 108.011 objekata sa 613.063 osnovnih ležaja. Znači preko 30.000 kreveta je manje na tržištu.

Gradovi koji će, izgleda, i ove godine biti najveće žrtve korone su Zagreb i Dubrovnik. Nikola Grubelić, suvlasnik Direct Bookera, male dubrovačke agencije koja je postala prepoznatljiv franšizni brend diljem svijeta, kaže da broj otkazivanja rješenja o kategorizaciji čak i nije toliko velik koliko se moglo očekivati s obzirom na trendove, ali ističe i razliku u vrsti smještaja.

– Iznajmljivači s kojima mi surađujemo jesu profesionalci koji žele ostati u ovom poslu i rade sve da smanje troškove, čekajući da se stanje vrati u normalu. Oni koji su u ovu djelatnost ušli radi lake zarade i imaju po jedan apartman izlaze iz biznisa. Na području Dubrovnika povećala se prodaja nekretnina i smanjile su se cijene najma stanova. Tržište dugoročnog najma se zasitilo, potražnje nema toliko koliko ima praznih nekretnina i došlo je do pada cijena najma. Prijašnjih godina mjesečni najam iznosio je između tri i tri pol tisuće kuna, a sada se stanovi u Dubrovniku mogu unajmiti za dvije tisuće. Radna snaga ne dolazi u grad – komentira Grubelić.

Istaknuo je i neke nove trendove na tržištu iznajmljivanja koji će obilježiti ovu godinu.

– U agenciju nam dolaze iznajmljivači koji su do sada samostalno prodavali kapacitete na jednoj ili dvije globalne platforme. Sada su uvidjeli da im treba još kanala prodaje, da moraju pratiti i pravovremeno znati korigirati cijene te biti vrlo fleksibilni kod otkazivanja rezervacija. Uz to, nekada se 40 posto rezervacija plaćalo avansno, sada toga više nema – kaže Grubelić.

Iako je Dubrovnik destinacija koja se ove godine najmanje treba oslanjati na optimizam on ipak smatra da će sezona biti bolja od lanjske zbog veće svjesnosti o tome s čime se borimo, kakve su procedure i sve veće procijepljenosti. S obzirom na to da se 30 posto kapaciteta obiteljskog smještaja u Dubrovniku iznajmljuje putem Direct Bookera, promet agencije može se preslikati i na čitavu destinaciju. Tako je lani agencija ostvarila 18 posto prometa iz 2019, a ove godine se nada brojci od barem 30 posto. Sudbina Dubrovnika je, zaključuje Grubelić, u rukama britanskog premijera Borisa Johnsona koji u svibnju mora donijeti odluku o tome smiju li Britanci putovati izvan svojih granica.

U Turističkoj zajednici Grada Zagreba navode malo drukčiji trend. Naime, i u Zagrebu je došlo do otkazivanja kategorizacija, ali se pojavljuju i novi iznajmljivači.

- Od 1. siječnja do 31. ožujka 2021., rješenje o kategorizaciji otkazao je 69 pružatelja usluge smještaja u privatnom smještaju s 82 smještajne jedinice i 188 postelja. Međutim, jednako tako, u navedenom razdoblju u Zagrebu je registriran 31 novi pružatelj usluga u privatnom smještaju s 46 smještajne jedinice i 133 postelja – kažu u TZ Zagreba. Dakle još uvijek je upola manje novih nego što ih je otkazalo rješenje o kategorizaciji.

Čini je da, kad već sustavan i planski razvoj turističkih kapaciteta nije napravio reda na tržištu, korona je uzela stvar u svoje ruke.


Komentari članka

Vezani članci

Ne nadate se više gostima, odjavili ste ugostiteljski paušal? Evo što trebate znati ako ponovno zatražite kategorizaciju objekta

21.04.2021.

Već više od deset godina građani u domaćinstvu koji pružaju ugostiteljske usluge smještaja plaćaju paušalni porez i turističku pristojbu po stalnom krevetu, za razliku od obrtnika i trgovačkih društava koji porez plaćaju sukladno ostvarenom prihodu, a tur

Ponovno porasle cijene nekretnina, u Zagrebu za 8.5 posto

15.04.2021.

Cijene stambenih objekata, mjerene indeksom cijena stambenih objekata, u četvrtom tromjesečju 2020. u odnosu na četvrto tromjesečje 2019. u prosjeku su bile više za 6.4 posto.

Brojne kolege nisu to mogle podnijeti više. Trajno zatvaraju lokale i planiraju odseliti

12.04.2021.

Domaći gosti najbrojniji su na dubrovačkom području ovih dana. S druge strane, u Dubrovniku su zatvoreni restorani pa se gosti snalaze na razne načine

Ryanair će iz Zagreba imati 12 linija prema 8 država, na virtualnoj konferenciji za novinare iznijeli detalje

01.04.2021.

Irski i jedan od vodećih europskih avioprijevoznika Ryanair uvodi 12 međunarodnih linija iz Zagreba prema gradovima u osam zemalja, te od jeseni otvara bazu u Zagrebu, najavili su u utorak čelni ljudi tog prijevoznika i Međunarodne zračne luke (MZLZ) na v

ŠTO NAKON BANDIĆA: Brojnim poduzetnicima izmaklo tlo pod nogama

05.03.2021.

U nekoj idealnoj situaciji bi se trebali uspostaviti komercijalni odnosi grada i holdinga s jedne strane i njihovih dobavljača s druge strane, koji bi zamijenili postojeći model odnosa koje je brižno njegovao gradonačelnik Bandić sa svojim suradnicima.

Tag cloud

 1. 2105 članka imaju tag hrvatska
 2. 2191 članka imaju tag turizam
 3. 1382 članka imaju tag izvoz
 4. 1623 članka imaju tag financije
 5. 1188 članka imaju tag svijet
 6. 894 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1117 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1063 članka imaju tag trgovina
 9. 893 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1021 članka imaju tag ict
 11. 905 članka imaju tag investicije
 12. 1035 članka imaju tag EU
 13. 729 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 937 članka imaju tag industrija
 15. 814 članka imaju tag menadžment
 16. 419 članka imaju tag koronavirus
 17. 944 članka imaju tag kriza
 18. 636 članka imaju tag maloprodaja
 19. 431 članka imaju tag poticaji
 20. 590 članka imaju tag marketing
 21. 534 članka imaju tag tehnologija
 22. 514 članka imaju tag krediti
 23. 391 članka imaju tag opg
 24. 393 članka imaju tag eu fondovi
 25. 309 članka imaju tag potpore
 26. 433 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 386 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 454 članka imaju tag obrazovanje
 29. 408 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 334 članka imaju tag osijek
 32. 438 članka imaju tag dzs
 33. 392 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 397 članka imaju tag vlada
 36. 315 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 407 članka imaju tag BDP
 39. 357 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici