Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Srp 2021

Tvrtka Agronom postat će član češke Agrofert grupe

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Tomislav Sekulić  

Tvrtka Agronom postat će član češke Agrofert grupe

Krajem lipnja vlasnici tvrtke Agronom d.o.o. i predstavnici Agrofert a.s. potpisali su ugovor o prodaji i kupnji većinskog vlasničkog udjela u Agronomu. Na temelju ovog sporazuma, Agrofert će postati 70-postotni vlasnik Agronoma, s trenutačnim većinskim vlasnikom Darkom Aračićem, koji zadržava preostalih 30 % udjela u tvrtki. Ova transakcija označava izravan ulazak Agroferta na hrvatsko tržište s poljoprivrednim inputima i robama te njegovo prvo kapitalno ulaganje u zemlji.

Agronom je jedna od najvećih tvrtki koja djeluje u hrvatskoj poljoprivredi kroz osiguravanje inputa i ugovaranje poljoprivredne proizvodnje s poljoprivrednicima, trgovinu žitaricama i uljaricama, upravljanje vlastitom primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, kao i distribucijom traktora i poljoprivrednih strojeva. Ujedno, valja spomenuti da je tvrtka Agronom i jedan od organizatora specijaliziranog sajma poljoprivredne mehanizacije Farm Show Osijek, koji se svake godine održava na prostoru Sportske zračne luke Osijek-Čepin.

Kapitalno ulaganje

Agrofert grupa ima sjedište u Pragu, Češka, a njezina aktivnost je u kemijskoj industriji, proizvodnji gnojiva, poljoprivredi, proizvodnji hrane, šumarstvu i medijima. U navedenim područjima zauzima važno mjesto u srednjoj i istočnoj Europi.

Libor Němeček, član Upravnog odbora Agroferta odgovoran za spajanja i akvizicije te korporativne financije, izjavio je: "Širenje naših aktivnosti na nove zemlje jugoistočne Europe već je neko vrijeme važan dio naše razvojne strategije. Kapitalno ulaganje u Agronom je sjajan početak naše izravne prisutnosti u Hrvatskoj. Agronom predstavlja vodećeg tržišnog igrača u svim područjima svog djelovanja. S obzirom na podudarnost u poslovnom fokusu i strategiji između naših grupa, uvjeren sam da ćemo zajedno dalje uspješno razvijati poslovanje Agronoma i jačati njegovu tržišnu poziciju u Hrvatskoj kao i u susjednim zemljama, uz daljnje sudjelovanje gospodina Darka Aračića kao predsjednika Uprave i njegova tima, te se radujemo ovoj suradnji", izjavio je Libor Němeček, član Upravnog odbora Agroferta odgovoran za spajanja i akvizicije te korporativne financije.

Darko Aračić, vlasnik i predsjednik Uprave Agronoma, dodao je: "Mogu izraziti zadovoljstvo što smo uspješno završili pregovore o kupoprodaji poslovnih udjela tvrtke Agronom i što nam partner postaje jedna od najvećih korporacija u poljoprivredi u Europskoj uniji. Vjerujemo da će ova transakcija pridonijeti daljnjem poslovnom razvoju Agronoma kao i dobrobiti naših poljoprivrednih proizvođača šire društvene zajednice."

Josip Vuko, investicijski direktor KJK-a, također je komentirao: "Agronom je bio prva i dosad najuspješnija investicija KJK-a u Hrvatskoj i vrlo smo ponosni što smo ih podržali u tako uspješnom poglavlju. Tijekom posljednjih sedam godina tvrtka je više nego utrostručila svoj promet i povećala svoj EBITDA za gotovo šest puta. Vrlo smo zahvalni gospodinu Aračiću i njegovu timu na izvrsnom odnosu tijekom ovih godina i želimo Agronomu sve najbolje u budućnosti. Ovo uspješno iskustvo potvrđuje interes KJK-a za buduće poslovne prilike u Hrvatskoj."

Rast prihoda

Agronom je trenutačno u većinskom vlasništvu Darka Aračića, a manjinskim udjelom u vlasništvu KJK Balkan Holding S.a.r.l. Obavlja ponajprije distribuciju i maloprodaju poljoprivrednih inputa te ostale robe za trgovinu poljoprivrednim proizvodima te prodaju i servisiranje traktora i poljoprivrednih strojeva, ugovara poljoprivrednu proizvodnju i otkupljuje žitarice i uljarice od proizvođača. Tvrtka također upravlja maloprodajnom mrežom više od 70 poljoprivrednih ljekarni koje opslužuju poljoprivrednike diljem Hrvatske. Prihodi od prodaje Agronoma premašili su 100 milijuna eura u 2020. godini, što je rast od 40 % u odnosu prema 2019. godini.

Budući da transakcija mora biti odobrena od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja u Hrvatskoj, kao i nekim drugim zemljama, provedena će biti tek nakon dobivanja ovih odobrenja. Strane su se složile da neće objavljivati daljnje detalje transakcije.


Komentari članka

Vezani članci

Stanić Beverages postat će novi vlasnik 98,25 posto dionica zadarske Maraske

17.09.2021.

Stanić Beverages je proizvođač sokova u Hrvatskoj te vlasnik dviju tvornica u Hrvatskoj i BiH, zajedničkog kapaciteta od 150 milijuna litara godišnje

Nakon kogeneracije u Belišću, irski EQTEC kupio postrojenje i u Karlovcu

17.09.2021.

Kompanija za proizvodnju energije iz otpada EQTEC objavila je u utorak da je dovršila akvizicijski postupak te zajedno s hrvatskim projektnim partnerom Sense ESCO-om preuzela kogeneracijsko postrojenje snage 1,2 megavata u Karlovcu.

Bazzar dobio investiciju za daljnji rast od EMMA Capital Group

06.08.2021.

EMMA Capital Group, investicijski holding usmjeren na tržišta u razvoju u srednjoj i jugoistočnoj Europi, zaključio je ulaganje (growth equity) u Bazzar, najbrže rastuću tehnološku tvrtku koja posluje na tržištu e-trgovine u jugoistočnoj Europi. EMMA Capi

Osnivač Twittera kupio ‘australsko oružje’ za tržišni boj s PayPalom

04.08.2021.

Povezivanje dviju kompanija stvorit će globalnog diva u online plaćanjima što bi moglo ubrzati okrupnjavanje tržišta.

Kraš - Sklopljen ugovor o pripajanju osječke tvornice Karoline

02.08.2021.

Odluka o pripajanju dio je transformacije Kraša koji namjerava redefinirati poslovni model Društva zbog nestabilnosti u okružju i vlasničkih preslagivanja u industriji.

Tag cloud

 1. 2262 članka imaju tag turizam
 2. 2138 članka imaju tag hrvatska
 3. 1410 članka imaju tag izvoz
 4. 1640 članka imaju tag financije
 5. 1231 članka imaju tag svijet
 6. 931 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1153 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1084 članka imaju tag trgovina
 9. 1057 članka imaju tag ict
 10. 902 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 920 članka imaju tag investicije
 12. 746 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1046 članka imaju tag EU
 14. 946 članka imaju tag industrija
 15. 831 članka imaju tag menadžment
 16. 442 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 646 članka imaju tag maloprodaja
 19. 443 članka imaju tag poticaji
 20. 604 članka imaju tag marketing
 21. 429 članka imaju tag opg
 22. 538 članka imaju tag tehnologija
 23. 517 članka imaju tag krediti
 24. 406 članka imaju tag eu fondovi
 25. 316 članka imaju tag potpore
 26. 393 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 438 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 460 članka imaju tag obrazovanje
 29. 418 članka imaju tag porezi
 30. 394 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 341 članka imaju tag osijek
 32. 395 članka imaju tag hnb
 33. 440 članka imaju tag dzs
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 319 članka imaju tag hgk
 36. 398 članka imaju tag vlada
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 413 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici