Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Ruj 2022

Šokirani gospodarstvenici: ‘Preskupa struja ugasit će šibenske pogone, ugroženo je 1000 radnih mjesta‘

Izvor: sibenski.slobodnadalmacija.hr · Autor: IVO MIKULIČIN  

Šokirani gospodarstvenici: ‘Preskupa struja ugasit će šibenske pogone, ugroženo je 1000 radnih mjesta‘

Gasi li vrtoglavo povećanje cijene struje najveće šibenske proizvodne pogone!? Mogu li "TLM-Impol", "Vikom" ("Zagrebmontaža"), "Ivanal", šibensko-slovensko brodogradilište "Iskra", "Jumbo-staklo" i slični, za šibensko gospodarstvo i te kako značajni proizvodni subjekti preživjeti poskupljenje električne energije, koje u nekim slučajevima doseže i neprihvatljivih 500 posto!?

Hoće li šibenska industrija ostati bez gotovo tisuću radnih mjesta!? Ta pitanja postavlja glasno i zabrinuto u razgovoru za medije ing. Živko Mikulandra, vlasnik tvrtke "Jumbo-staklo". Stručnjak koji je u šibenskom gospodarstvu ostavio dubok trag i kao direktor odavno posrnulog "Elemesa" te kao predstavnik "onog" TLM-a (čitaj: najvećeg proizvođača aluminija u bivšoj državi) u Berlinu.

‘NERJEŠIV PROBLEM‘
– Iz sadašnje perspektive problem se doima gotovo nerješivim. Ako se nešto bitno ne promijeni, ne vidim način kako će moja tvrtka preživjeti poskupljenje struje od gotovo 500 posto! Da bi vašim čitateljima problem bio to jasniji, otkrit ću podatak kako u novonastalim (ne)prilikama izdvajam više za troškove električne energije nego za bruto plaće radnicima. A tako se ne može trajati na osjetljivom hrvatskom tržištu ni mjesec-dva, a kamoli poslovati na duge staze – kazivao nam je ing. Mikulandra u razgovoru, u kojemu je "kraljevala" nemala zabrinutost.

Naš sugovornik ne stoji, međutim, prekriženih ruku. Pisao je i pokucao na sve moguće i "nemoguće" adrese ne bi li našao rješenje za nimalo zavidnu situaciju.

– Potrebno je inicirati veliku medijsku uzbunu, upozoriti na nemali problem. Ne samo šibenskoga, već i ukupnoga hrvatskoga gospodarstva. Da zajednički nađemo prihvatljivo rješenje – dobio je Mikulandra odgovor od "Glasa poduzetnika", u kojemu naslovnu ulogu ima zagrebački Šibenčanin Hrvoje Bujas.

Ing. Mikulandra posebno zahvaljuje i Damiru Zoriću, predsjedniku Hrvatskog udruženja poduzetnika, na detaljnom objašnjenju novonastale situacije s opskrbom električne energije i ozbiljnom upozorenju kakve bi sve teške posljedice mogao izazvati taj problem.

Vlado Čović, jedan od najdugovječnijih i najuspješnijih šibenskih gospodarstvenika, ne bježi od Mikulandrinih teza i argumenata, ali i otkriva specifičan položaj svojih tvrtki, kćeri "Zagrebmontaže", "ZM-Vikoma" i trgovinskog centra "Dalmare". "ZM-Vikom" je tvrtka koja već 14 godina radi u industrijskoj zoni Podi, na prostoru površine 150 tisuća četvornih metara.

SLOŽENA PROCEDURA
– Situacija je, slažem se, teška, da ne kažem alarmantna. No vjerujem da su naše tvrtke u povoljnijoj situaciji od drugih. Iz jednostavnog razloga što smo ne tako davno potpisali trogodišnji ugovor s HEP-om o isporuci električne energije po, za sadašnje neprilike, iznimno povoljnoj cijeni. Zbog toga sam siguran da je mala vjerojatnost kako će nam se cijena struje u skoro vrijeme bitno promijeniti na gore. Htio bih, međutim, istaknuti da smo gotovo proročanski računali na moguće probleme s električnom energijom, te prije godinu dana počeli s pripremom projekta solarnih panela. Jednako na trgovinskom centru "Dalmare" i "ZM-Vikomu". Procedura oko toga nije ni jednostavna, ni brza, ali mi smo u tom smislu daleko odmaknuli, pa ćemo, uvjeren sam, izbjeći veće teškoće – otkrio nam je Vlado Čović.

U solarnoj elektrani vidi rješenje i Roko Vuletić, direktor šibensko-slovenskog brodogradilišta "Iskra", koje je istodobno pogođeno s dva nemala problema: propalom investicijom izgradnje novog doka, zbog rata koji je zahvatio ukrajinsko brodogradilište u okupiranom Hersonu, i vrtoglavim povećanjem cijene električne energije.

MINISTRI, POMOZITE!
Pri kraju teksta neizbježno se vraćamo našem prvom sugovorniku ing. Živku Mikulandri, koji ne poseže samo za kuknjavom, već i nudi specifično rješenje problema.

– Pomno sam slušao nedavna izlaganja dvojice ministara, Marka Primorca i Davora Filipovića, te osjetio dobru volju da se problem riješi, pomogne gospodarstvenicima. Moj je prijedlog hrvatskoj Vladi da se s poskupljenjem električne energije gospodarskim subjektima, ako je to moguće, ide postupno, a usporedo učini sve da se ubrza procedura oko zamjene struje solarnom energijom.

U tom smislu šibenski gospodarstvenici očekuju i pomoć Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije. Ušli smo u razdoblje kad političke igre i igrice moraju ustuknuti u odnosu na želju da se pomogne gospodarstvu. U administrativnom, financijskom, pa i ljudskom smislu. Osobno vjerujem da će dva ministra, Davor Filipović i Marko Primorac, kao stručni i ozbiljni političari, u skoro vrijeme pronaći neko prihvatljivo rješenje – nada se Mikulandra.


Komentari članka

Vezani članci

Uspješan uzlet hrvatske tvrtke: Đuri Đakoviću posao s Amerikancima vrijedan 3,8 milijuna dolara

18.09.2023.

Đuro Đaković Grupa pustila je preko Zagrebačke burze informaciju da je Đuro Đaković Specijalna vozila ugovorilo suradnju vezanu za isporuku oklopnih vozila Bradley u vrijednosti od 3.824.918,75 dolara.

Labinski Novatec postao dio posla vrijednog 600 milijuna dolara

18.09.2023.

Kompanija Novatec sa sjedištem u Labinu te uredima u Zagrebu i Beogradu, ali i Johannesburgu, snažno nastavlja svoje aktivnosti na afričkom tržištu kroz novi posao u trenutno najvećem rudarskom projektu na afričkom kontinentu.

Elka: Uspjeh je došao uz dosta uspona i padova

05.09.2023.

Elka je danas u vlasništvu slovenske grupacije Iskre, poznate po predsjedniku Uprave Dušanu Šešoku, bivšemu slovenskom ministru koji je u privatizaciji počeo otkupljivati i okrupnjivati slovensku Iskru. Kad je već stasala u ozbiljnu elektroindustriju i oz

Ana Baričić, Marex Elektrostroj: Učenicima na praksi nudimo zaposlenje, ali budući bravari radije odlaze u konobare

04.09.2023.

Ana Baričić direktorica je i suvlasnica zadarskog Marex Elektrostroja, tržišnog lidera u proizvodnji priključnih energetskih ormarića za marine i autokampove koji kao pravni subjekt u kontinuitetu posluje od daleke 1964. godine. Tada je osnovana udružena

Pala prodaja električnih auta, ali Volkswagen ne odustaje: Najavio 11 novih modela

04.09.2023.

NJEMAČKI proizvođač automobila Volkswagen se nada da će potražnja za električnim vozilima narasti nakon nedavnog slabljenja te se i dalje usredotočuje na njih, rekao je upravitelj tvrtke Thomas Schaefer uoči sajma automobila IAA.

Tag cloud

 1. 2529 članka imaju tag turizam
 2. 2357 članka imaju tag hrvatska
 3. 1498 članka imaju tag svijet
 4. 1534 članka imaju tag izvoz
 5. 1799 članka imaju tag financije
 6. 1146 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1248 članka imaju tag ict
 9. 1369 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1083 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1120 članka imaju tag industrija
 13. 817 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1112 članka imaju tag EU
 15. 933 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 534 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 655 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 592 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 468 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 390 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 413 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor