Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

24 Svi 2021

Slovenska Iskra preuzima zagrebačku Elku

Izvor: privredni.hr · Autor: Hina/P.hr  

Slovenska Iskra preuzima zagrebačku Elku

Slovenska tvrtka Iskra preuzima hrvatsku tvrtku Elka, a transakcija će se provesti po ispunjenju uvjeta, koji uključuju i odobrenje nadležnih regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja u dvije države, objavile su u nedjelju dvije kompanije.

"Tvrtka Iskra, elektro i sistemske rešitve iz Ljubljane potpisala je ugovor o kupnji 100 posto udjela u hrvatskom poduzeću Elka, najvećem proizvođaču električnih kabela u ovom dijelu Europe", navodi se u zajedničkom priopćenju u kojem se ne iznosi vrijednost transakcije.

Ugovor o preuzimanju poslovnih udjela potpisali su glavni glavni direktor i vlasnik Iskre Dušan Šešok i vlasnik grupe Elka - Cotra Miljenko Hacek.

Šešok u priopćenju ističe da Iskra posluje iznimno dobro, unatoč pandemiji koronavirusa.

"Prošlu godinu završili smo s rekordnih 130 milijuna eura konsolidiranih prihoda, a ove godine očekujemo daljnji rast od preko 20 posto", izjavio je direktor i većinski vlasnik Iskre.

Rezultat je to, kaže, i okretanja europskih kupaca prema europskim proizvođačima, kada je riječ o komponentama, kao i o sistemskim rješenjima za energetiku, telekomunikacije, željeznicu, automatizaciju u industriji.

"Uvjereni smo da će se tendencija vraćanja proizvodnje iz Azije u Europu nastaviti pa je preuzimanje Elke dio naše strategije širenja akvizicijama proizvodnih firmi s tržišnim potencijalom. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva kako zbog blizine, poznavanja tržišta i dobrih iskustava u Šibeniku, tako i zbog recentno poboljšanih političkih odnosa dviju država. Iskra kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja, što ćemo kao novi vlasnik svakako primijeniti u daljnjem razvoju tvrtke Elka koju preuzimamo. Ulazak Elke u grupu Iskra odlična je vijest za slovensko i hrvatsko gospodarstvo budući da se sinergijski povezuju prepoznatljivi brendovi i dvije kompanije s dugogodišnjom tradicijom koje su, svaka u svom segmentu, simbol pouzdanosti i kvalitete", ističe Šešok.

Grupi Iskra je preuzimanje Elke druga značajna investicija u Hrvatskoj od 2019. godine, kada je preuzela Remontno brodogradilište u Šibeniku, podsjeća se u priopćenju.

Elka tijekom dvije godine provela restrukturiranje
Vlasnik Elker Miljenko Hacek kaže kako je Elka tijekom protekle dvije godine provela dubinsko financijsko i operativno restrukturiranje i funkcionalnu reorganizaciju te implementirala novi menadžment.

"To su bile temeljne pretpostavke za postizanje izuzetno dobrih poslovnih rezultata, ali i privlačenje potencijalnih investitora zainteresiranih za strateško partnerstvo. Takav pristup polučio je očekivani učinak. Elka je privukla veliki broj zainteresiranih ulagača i potencijalnih strateških partnera među kojima je bila i Iskra za koju sam procijenio da je upravo ta snažna i agilna slovenska grupa partner koji će Elki omogućiti rast, razvoj stabilnost i napredak kroz ulaganja, učinkovitost resursa i know-how, dakle transfer znanja bez kojeg nije moguće držati korak s globalnim razvojem novih tehnologija i proizvodnih procesa", naglasio je Hacek.

Tvrdi da na poslovno pripajanje Elke grupi Iskra treba gledati "i kroz prizmu širih interesa, a ne samo kao na lijepi epilog uspješne suradnje dvaju kompanija".

"Riječ je i o obostrano korisnoj suradnji Republike Hrvatske i Republike Slovenije te širem interesu Republike Hrvatske da se njeno gospodarstvo snažnije poveže s gospodarstvom Slovenije jer će tako moći uspješnije nastupati i poslovati na međunarodnim tržištima i učinkovito odgovarati na izazove globalne konkurencije. U tom kontekstu uvjeren sam da je ova akvizicija s tako renomiranom tvrtkom kao što je Iskra, preduvjet napretka obje tvrtke i gospodarskoga razvitka obiju zemalja te da je ostvarena na dobrobit svih poslovnih partnera Elke i njenih zaposlenika", zaključio je Hacek.

Kako se navodi u priopćenju, ekskluzivni financijski savjetnik prodavatelja bila je tvrtka Grubišić & Partneri, dok je kupac angažirao odvjetničko društvo Krehić & Partneri u suradnji s Deloittom.

Elka je osnovana u Zagrebu 1927. godine, a od početne proizvodnje vodova i kabela proširivala je djelokrug rada prema proizvodnji novih tipova kabela - telekomunikacijskih, svjetlovodnih, zaštitne užadi sa svjetlovodnim vlaknima, teško gorivih i bezhalogenih brodskih kabela, kabela za petrokemijsku industriju i drugih.

Grupa Iskra ove godine obilježava 75. obljetnicu nastanka i kontinuirane proizvodnje, a izrasla je u najveće slovensko poduzeće koje se bavi automatizacijom procesa, komunikacijskim i sigurnosnim sustavima za distribuciju električne energije, prijenosnih i mrežnih sustava, pročišćivačima voda, komunikacija putem visokonaponskih vodova, automatizacije željezničkog i cestovnog prijevoza te softverskih rješenja na području energetike i logistike. Grupa Iskra je u 100 postotnom vlasništvu obitelji Šešok, zapošljava više od 1300 radnika, a temeljni kapital tvrtke je nešto više od 28 milijuna eura, podatci su iz priopćenja.


Komentari članka

Vezani članci

Spremaju li se poljoprivredne tvrtke za kupnju članica Fortenova grupe?

17.06.2021.

Herman Gref, predsjednik Uprave Sberbank, najavio je prije dva tjedna na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu kako najveća ruska banka namjerava u iduće dvije godine prodati svoje udjele u Fortenova grupi.

Pervanovo: Nema razloga da radnici strahuju od otkaza

08.06.2021.

Nakon što je međunarodna tvrtka Pervanovo, švedskog poduzetnika hrvatskih korijena Darka Pervana, preuzela najvećeg hrvatskog drvoprerađivača, vinkovačku Spačvu d.d., u dijelu od ukupno 850 radnika Spačve pojavila se bojazan hoće li novi "gazda" smanjiti

Bjelin akvizicijom Spačve najveći europski proizvođač hrastova furnira

04.06.2021.

"Dodatnih 850 zaposlenika bit će dodano radnoj snazi Grupe, koja će nakon toga postati jednim od najvećih europskih proizvođača hrastova furnira, s ukupno 1.700 zaposlenika raspoređenih u pet proizvodnih pogona u Hrvatskoj. U Vikenu na jugu Švedske i dalj

Kad je plaća solidna, radnici ne mare tko je vlasnik

31.05.2021.

Japanska tvrtka Nipro, koja diljem svijeta ima 33 tisuće zaposlenih, novi je vlasnik Piramide, vodećeg hrvatskog proizvođača staklene farmaceutske ambalaže. Japancima ju je prodao dosadašnji vlasnik, luksemburški investicijski Fond Blue Sea Capital. Tvrtk

Comping preuzeo dio poslovanja tvrtke Megatrend poslovna rješenja

28.05.2021.

Megatrend poslovna rješenja nastavljaju daljnje poslovanje u dva segmenta: u razvoju rješenja u segmentu umjetne inteligencije i znanosti o podacima te u razvoju specifičnih softverskih rješenja za svoje klijente.

Tag cloud

 1. 2113 članka imaju tag hrvatska
 2. 2208 članka imaju tag turizam
 3. 1394 članka imaju tag izvoz
 4. 1627 članka imaju tag financije
 5. 1205 članka imaju tag svijet
 6. 906 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1132 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1069 članka imaju tag trgovina
 9. 1035 članka imaju tag ict
 10. 897 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 912 članka imaju tag investicije
 12. 1037 članka imaju tag EU
 13. 734 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 938 članka imaju tag industrija
 15. 820 članka imaju tag menadžment
 16. 430 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 638 članka imaju tag maloprodaja
 19. 438 članka imaju tag poticaji
 20. 594 članka imaju tag marketing
 21. 536 članka imaju tag tehnologija
 22. 515 članka imaju tag krediti
 23. 401 članka imaju tag opg
 24. 396 članka imaju tag eu fondovi
 25. 312 članka imaju tag potpore
 26. 389 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 434 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 458 članka imaju tag obrazovanje
 29. 415 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 337 članka imaju tag osijek
 32. 439 članka imaju tag dzs
 33. 393 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 398 članka imaju tag vlada
 36. 318 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 408 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici