Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Tra 2024

Robert Jurišić za Forbes analizira prodaju Fortenovina agrobiznisa: Mađari bi mogli visoko dići cijenu

Izvor: forbes.n1info.hr · Autor: Nikolina Oršulić  

Robert Jurišić za Forbes analizira prodaju Fortenovina agrobiznisa: Mađari bi mogli visoko dići cijenu

Fortenovin agrobiznis komplementarniji je Žitu i Osatini nego Podravki. No, upitno je hoće li Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Vinka u ruke tih hrvatskih kompanija. Prema neslužbenim informacijama, u užem izboru je i mađarska Mészáros Grupa, a njihova bi ponuda mogla nadmašiti ponude protukandidata. Sve će ovisiti o apetitima ponuđača, ali i Fortenove, komentira za Forbes Hrvatska poljoprivredni analitičar Robert Jurišić

Fortenova grupa objavila je u četvrtak, 28. ožujka, kako su nakon zaprimanja niza neobvezujućih ponuda za preuzimanje njihovog poslovnog područja poljoprivrede odabrali ponuđače kojima će omogućiti dubinsko snimanje. Kompanija nije službeno objavila tko je ušao u uži krug, no FORBES Hrvatska je neslužbeno doznao kako je to uspjelo Podravci, Žitu koje je udružilo snage s Osatina Grupom, te mađarskoj Mészáros Grupi. Te su se tvrtke najčešće spominjale i u medijskim spekulacijama, a uz njih se kao potencijalni zainteresirani kupac navodio i srpski Delta Holding.

Iz Fortenove su naglasili kako su u potrazi za strateškim partnerom koji će uz fer cijenu dati i “maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje”.

“Za Fortenovine agro kompanije bilo bi najbolje da nađu nekog strateškog partnera iz branše koji će ih moći integrirati u svoj sustav, donijeti im svoj know-how, prekopirati svoje procesa i politike, način upravljanja, sve što bi poboljšalo te kompanije. Najmanje bi bilo poželjno da ih preuzme neki fond kojem je jedini interes restrukturirati ih, upakirati u lijepu ambalažu s mašnom, preprodati ih i zaraditi na toj priči”, komentira za FORBES Hrvatska Robert Jurišić, trgovac Mauthnera te osnivač i direktor S-Grain BI, tvrtke specijalizirane za posredovanje u trgovini poljoprivrednim burzovnim robama. On je više od 15 godina proveo u Agrokoru baveći se uglavnom trgovanjem proteinima, žitaricama i uljaricama, a dvije godine bio je i član Uprave PIK Vinkovci.

Velika dodatna ulaganja
Budući da je dobro upoznat sa sektorom, naglašava kako će kupac uz transakciju za kupnju morati biti spreman i na velika dodatna ulaganja s dugim rokom za povrat investicija od barem pet do deset godina.

“Ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju su strateška i dugoročna. To je stara i troma branša koja ne donosi ogromne profite u kratkom vremenu, a profitabilnost ovisi i o faktorima na koje se ne može utjecati poput vremenskih nepogoda. Kako proizvodnja hrane ima stratešku važnost u razvoju društva, prodaja Fortenovina agrobiznisa je pod posebnim povećalom javnosti”, objašnjava analitičar.

“Svakome tko ih kupi mora biti jasno da će tu biti potrebna velika dodatna ulaganja. Da se razumijemo, to nisu zapuštene kompanije, ali je branša takva da se u nju mora neprestano investirati. Trebat će nadoknaditi i ulaganja koja su propuštena u posljednjem periodu vladavine Ivice Todorića pa do početka ere Fortenova”, navodi analitičar.

Upravo to dodatan je uteg za novog kupca. Trebat će mu mnogo obrtnih sredstava za investicije u opremu, mehanizaciju, modernizaciju ili povećanje kapaciteta linija, a i ciklusi proizvodnje su vrlo dugi, mogu potrajati i do dvije godine.


Komentari članka

Vezani članci

Kako izgleda poslovno carstvo mađarskog milijardera Mészárosa koji želi Fortenovin agrobiznis

10.04.2024.

Jedan od glavnih kandidata, a prema nekima i favorit u nadmetanju za preuzimanje Fortenovina agrobiznisa, osnivač Mészáros Grupe, Lőrinc Mészáros, iza sebe ima golemo poslovno carstvo. Iako im to nije core biznis, iz grupacije ne kriju megalomanske poljop

Jamnica podiže plaće i dodatak za topli obrok. Najavljena nova zapošljavanja

04.03.2024.

Osim povećanja bruto plaća Jamnica također kontinuirano ulaže i u dodatna primanja pa tako svaki zaposlenik Jamnice ima pravo na novčane nagrade: regres, božićnica, dar za dijete, uskrsnica te topli obrok.

ABC sirevi na tržištima Mađarske, Španjolske...

25.02.2024.

Jurica Belle, direktor prodaje i marketinga Belja, ističe da je ABC sir najvažniji izvozni proizvod Belja, a za nova izvozna tržišta kaže: “Istodobno radimo na izvoznim potencijalima u Europi i Sjevernoj Americi, gdje smo prisutni u SAD-u i Kanadi. Izlaza

Podravka i Žito najizgledniji kupci Fortenovinog agrobiznisa, šanse za mađarskog i srpskog investitora u izbornoj godini nikakve

06.02.2024.

Slanjem informativnog materijala na adrese više moguće zainteresiranih kupaca, Fortenova grupa je prošlog tjedna započela proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju poslovnog područja poljoprivreda. Neobvezujuće ponude očekuju se već, izvijestili

Vujnovac za Bloomberg otkrio što misli s Fortenovom nakon što isplati Ruse

22.01.2024.

Hrvatski poduzetnik Pavao Vujnovac planira pripremiti Fortenova Grupu za inicijalnu javnu ponudu (IPO) čim novi većinski vlasnik ovog velikog balkanskog trgovačkog lanca, refinancira skupi zajam za spas tvrtke.

Tag cloud

 1. 2587 članka imaju tag turizam
 2. 2444 članka imaju tag hrvatska
 3. 1563 članka imaju tag svijet
 4. 1229 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1845 članka imaju tag financije
 6. 1561 članka imaju tag izvoz
 7. 1241 članka imaju tag trgovina
 8. 1288 članka imaju tag ict
 9. 1411 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1126 članka imaju tag investicije
 11. 1164 članka imaju tag industrija
 12. 1021 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 1134 članka imaju tag EU
 14. 830 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 971 članka imaju tag menadžment
 16. 561 članka imaju tag opg
 17. 738 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 961 članka imaju tag kriza
 21. 664 članka imaju tag marketing
 22. 371 članka imaju tag potpore
 23. 603 članka imaju tag tehnologija
 24. 491 članka imaju tag eu fondovi
 25. 468 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 487 članka imaju tag porezi
 27. 532 članka imaju tag krediti
 28. 473 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 457 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 500 članka imaju tag obrazovanje
 31. 406 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag energetika
 33. 480 članka imaju tag dzs
 34. 396 članka imaju tag start up
 35. 449 članka imaju tag BDP
 36. 405 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor