Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

17 Lip 2021

Odlične vijesti iz Njemačke: Hrvatska postaje prva “COVID-safe destinacija”. Evo što to znači

Izvor: www.novilist.hr · Autor: Alenka Juričić Bukarica  

Odlične vijesti iz Njemačke: Hrvatska postaje prva “COVID-safe destinacija”. Evo što to znači

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac započela je jučer dvodnevni radni posjet Münchenu, i to sastankom s Karlheinzom Jungbeckom, zamjenikom predsjednika Njemačkog autokluba ADAC čije je sjedište u bavarskom glavnom gradu. Riječ je o najvećem takvom udruženju u Europi koje čini 22 milijuna članova i koje je jedna od najutjecajnijih europskih institucija što se tiče putovanja automobilom i kampinga.

Naime, vodič ADAC-a često se, ne bez razloga, naziva »Biblijom za kampiste«. Ministrica je, uz ostalo, na radnom sastanku, kojem su prisustvovali i drugi predstavnici hrvatskog turističkog sektora, predstavila sve ono što je Hrvatska kao jedna od omiljenih turističkih destinacija Bavaraca, i općenito gostiju iz Njemačke, ove godine odradila na pripremi sezone, prvenstveno na planu sigurnosti.

Kako doznajemo, domaćini iz ADAC-a bili su iznimno zainteresirani za hrvatski projekt Safe Stay in Croatia. ADAC je za glavnu temu svibanjskog broja njihova Reisemagazina, jednog od najpoznatijih njemačkih izdanja za putovanja, odabrao Kvarner i Istru što je dodatna potvrda popularnosti hrvatskih destinacija među njemačkim ljubiteljima putovanja.

Suradnja će se, doznali smo nakon sastanka, još intenzivirati.

Brzo do informacija

– Drago mi je što mogu reći kako je sastanak jako dobro prošao. Naime, u ADAC-u su iskazali interes da našu suradnju podignemo na još viši nivo te su nam ponudili prvi institucionalni okvir, odnosno sporazum između ADAC-a i našeg Ministarstva, kroz koji bi ustvari Hrvatska bila označena kao prva »COVID-safe destinacija«.

S obzirom na to da ADAC ima 22 milijuna članova, jasno je kakve koristi nam to donosi, rekla je Brnjac nakon sastanka pojasnivši kako bi konkretiziranje suradnje uvelike pridonijelo vidljivosti Hrvatske i olakšavanju dolazaka njemačkim gostima u našu zemlju. Konkretno, gost će jednostavno i brzo dobiti sve potrebne informacije, preko ADAC-ove aplikacije najboljih cestovnih ruta, informacija kako ući u Hrvatsku, do ADAC-ove aplikacija za nautički turizam, s obzirom na to da je Hrvatska istaknuta i kao jedna od najtraženijih nautičkih destinacija, ali i auto i moto karte Hrvatske, kamping karte, ostalih publikacija vezanih uz kampove te pojačane zajedničke promocije…

Bila je to prilika i da se članovi hrvatske delegacije zahvale članovima ADAC-a, ali i svim ostalim gostima iz Njemačke koji su lani, u teškoj turističkoj godini, ostali vjerni Hrvatskoj kao destinaciji. Isto tako, ministrica je, dakle, predstavila i projekt Safe Stay in Croatia koji je naišao na odličan odaziv te je dogovoreno kako će se njemačke partnere redovito direktno informirati o svemu što se čini na pripremi sezone i sigurnosti gostiju.

– Doista mogu reći kako su nam pružili ruku partnerstva i suradnje jer upravo u Hrvatskoj vide velik potencijal. Primjerice, što se tiče kampova, mi smo na drugom mjestu po interesu njihovih članova, a ove godine je 13 hrvatskih kampova označeno najprestižnijom oznakom ADAC-a Superplatz. U ADAC-u su prepoznali i činjenicu da smo među rijetkim zemljama koje su u prioritet stavile procjepljivanje turističkog sektora te izuzetno dobar odaziv turističkih djelatnika, kao i to da radimo puno na samoj edukaciji turističkog sektora kroz projekt Safe Stay, koji, uz ostalo, uključuje i kontrolu. Pojasnili smo i kako je u konačnici cilj da se probudi svijest da se svi u sektoru moraju pridržavati mjera, rekla je resorna ministrica.

Povećanje kvalitete

Na pitanje kako je kod njemačkih partnera primljena vijest Instituta Robert Koch prema kojem je Hrvatska »u zelenom«, dakle, Nijemci koji se vraćaju iz Hrvatske u svoju zemlju ne trebaju testiranja, osim u avioprometu pri čemu je za boarding potreban brzi antigenski test, Brnjac je istaknula kako je ta vijest imala odličan odjek u Bavarskoj.

– Već iz prvih kontakata u glavnom bavarskom gradu optimistična sam što se tiče sezone i dolazaka njemačkih gostiju. Hrvatska je dugogodišnja omiljena autodestinacija ovih gostiju i sigurno da nam u prilog ide i dogovorena daljnja suradnja s ADAC-om oko promoviranja Hrvatske kao COVID-sigurne destinacije broj jedan, zaključila je Brnjac.

Na sastanku u ADAC-u Brnjac je istaknula i planove Hrvatske po pitanju nacionalnog plana oporavka i otpornosti, odnosno kazala kako će se sredstva plasirati u povećanje kvalitete, od smještajnih kapaciteta do turističke ponude, po čemu je Hrvatska visokorangirana.

Hrvatska ministrica turizma jučer poslijepodne razgovarala je i s Hubertom Aiwangerom, potpredsjednikom bavarske Vlade i državnim ministrom gospodarstva, zemaljskog razvoja i energetike.
Danas su, pak, na redu sastanci s predstavnicima bavarske Udruge autobusnih prijevoznika, s obzirom na to da je autobusni promet, pogotovo za Kvarner i Istru važan izvan glavne sezone, a autobuseri su u pandemiji imali snažan pad prometa, kao i s Melanie Huml, bavarskom državnom ministricom za europske i međunarodne poslove.

Lani milijun i pol gostiju

Njemački gosti prošle godine doista su dokazali vjernost Hrvatskoj i Jadranu – »bavarskom moru«. Naime, u pretpandemijsko vrijeme Hrvatska je ugošćavala oko 3 milijuna gostiju iz Njemačke, s time da je udio Bavaraca iznosio oko 40 posto. Međutim, lani je taj udio povećan jer je većina gostiju iz Njemačke putovala automobilom pa je najviše dolazaka ostvareno upravo iz južnih njemačkih pokrajina Bavarske i Baden-Württemberga. Ukupno je tako prošle godine Hrvatsku posjetilo oko milijun i pol Nijemaca čime je ova zemlja uvjerljivo zadržala prvo mjesto kao najvažnije emitivno tržište, a nerijetko se od turističkih djelatnika prošlog ljeta čulo – »danke Deutschland« jer su u mnogim destinacijama ovi gosti spašavali sezonu.


Komentari članka

Vezani članci

Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde

25.07.2021.

Kriterij za dodjelu potpore je i dokaz o padu prihoda/primitaka u propisanim usporednim razdobljima, pri čemu su već spomenuti izuzetak poslodavci s područja pogođenih potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, koji ne mora

Poljoprivrednici na prvoj crti obrane od katastrofalnih poplava u Njemačkoj

24.07.2021.

Traktorima, utovarivačima, viličarima, cisternama, ali i lopatama i golim rukama njemački poljoprivrednici pomažu svim stanovnicima u poplavljenim područjima.

Padaju turistički rekordi: U Hrvatskoj više od 800.000 gostiju

22.07.2021.

U prvih 19 dana srpnja u Hrvatskoj je zabilježeno više od dva milijuna turističkih dolazaka, što je 42 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, i 13,2 milijuna turističkih noćenja, što predstavlja porast od 35 posto u odnosu na isto razdoblje proš

Što se događa s milijarderskim prihodima od prodaje cjepiva

21.07.2021.

Budući da su farmaceutske tvrtke koje proizvode cjepivo od njegove prodaje ostvarile profit koji se broju u milijardama, potpuno je opravdano zapitati se kako one upravljaju tim prihodom od cjepiva, pogotovo ako se uzme u obzir da u njega nisu samostalno

U Istri su baš ljuti što su dospjeli u narančasto: 'Uzalud nam dobre brojke kad ovisimo o drugima'

19.07.2021.

U Istarskoj županiji ni danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je ispitano 215 briseva, izvijestio je u petak Stožer civilne zaštite koji negoduje jer je Istra, neovisno o povoljnoj epidemiološkoj situaciji, od jučer zajedno s ostatkom

Tag cloud

 1. 2225 članka imaju tag turizam
 2. 2123 članka imaju tag hrvatska
 3. 1402 članka imaju tag izvoz
 4. 1631 članka imaju tag financije
 5. 1214 članka imaju tag svijet
 6. 915 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1145 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1073 članka imaju tag trgovina
 9. 1039 članka imaju tag ict
 10. 899 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 912 članka imaju tag investicije
 12. 1043 članka imaju tag EU
 13. 739 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 941 članka imaju tag industrija
 15. 824 članka imaju tag menadžment
 16. 439 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 440 članka imaju tag poticaji
 19. 640 članka imaju tag maloprodaja
 20. 598 članka imaju tag marketing
 21. 414 članka imaju tag opg
 22. 537 članka imaju tag tehnologija
 23. 516 članka imaju tag krediti
 24. 400 članka imaju tag eu fondovi
 25. 314 članka imaju tag potpore
 26. 436 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 389 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 459 članka imaju tag obrazovanje
 29. 416 članka imaju tag porezi
 30. 391 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 338 članka imaju tag osijek
 32. 394 članka imaju tag hnb
 33. 439 članka imaju tag dzs
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 319 članka imaju tag hgk
 36. 398 članka imaju tag vlada
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 409 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici