Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

02 Svi 2022

Nakon DIV Grupe predložit će se predstečaj i za Brodosplit

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Jozo Vrdoljak  

Nakon DIV Grupe predložit će se predstečaj i za Brodosplit

Nakon što je jučer Trgovački sud u Zagrebu zaprimio prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka DIV grupe na osnovi evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u iznosu od 41,69 milijuna kuna, očito je da će tim putem krenuti i Brodosplit za koji zasad nije pokrenut predstečajni postupak. Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka podnijela je DIV Grupa putem odvjetničkog ureda.

Voditelj odnosa s javnošću Brodosplita Josip Jurišić pojasnio je da je račun Brodosplita blokiran i otkrio da je odluka uprave da se, u cilju zaštite interesa svih dionika poslovanja, i za Brodosplit pokrenu radnje potrebne za otvaranje predstečajnog postupka. "Otvaranjem predstečajnog postupka odblokiravaju se poslovni računi i nastavlja se poslovanje. Novonastale obveze podmiruju se u rokovima dospijeća, a stare se obveze plaćaju temeljem prihvaćenog predstečajnog plana koji odobravaju vjerovnici. Imali smo osiguran novac za nastavak financiranja naših projekata, preko kredita VTB Europe iz Frankfurta, koji je najveći kreditor DIV grupe, međutim, zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji onemogućeni su svi daljnji plasmani po kreditnim linijama i mi smo ispali kolateralna žrtva", pojasnio je Jurišić.

Jurišić je dodao da je problem zaustavljenog financiranja VTB-a i objave u javnosti o postojanju više sile potaknuo poslovne partnere-dobavljače i banke da pošalju na naplatu sva svoja i dospjela i nedospjela potraživanja i doveo do blokade računa DIV Grupe i Brodosplita.

"Kako bi zaštitili i Brodosplit i DIV grupu, sve radnike i projekte u tijeku, a i sve ostale dionike našeg poslovanja, bili smo primorani poslati prijedlog Trgovačkom sudu za otvaranje predstečaja DIV grupe. Nemamo velike dugove, ali ne možemo si dozvoliti nastavak gradnje projekata tako da ne možemo izvršiti svoje obveze prema radnicima i kooperantima. Dostavit ćemo plan otplate u predviđenom zakonskom roku. Vrijeme je vrlo važan faktor i nadamo se brzom donošenju važnih odluka", ističe Josip Jurišić.

OGLAS

U dokumentaciji koja je dostavljena Trgovačkom sudu u Zagrebu istaknuto je kako DIV grupa kao matično društvo grupacije neposredno zapošljava 862 radnika, a svim tvrtkama unutar grupacije zaposleno je gotovo 4000 radnika. U prijedlogu je navedeno i da je DIV Grupa najveći poslodavac u Kninu te da zapošljava 15 posto od ukupnog radno sposobnog stanovništva grada Knina. U Kninu je vlasnik najveće tvornice standardnih vijaka u Europi, koja plasira svoje proizvode na europsko i na tržišta sjeverne Afrike, Bliskog istoka i Amerike. Istaknuto je i da DIV grupa, preko povezanih društava grupacije, izravno utječe na obavljanje specifičnih djelatnosti, uključujući i brodogradnju. DIV grupa će dostaviti i plan restrukturiranja u predviđenom zakonskom roku od dana pravomoćnosti rješenja o utvrđenim i osporenim tražbinama.

Podsjetimo, račun DIV grupe blokiran je polovicom travnja zbog financijske pomoć matične kompanije Brodosplitu zbog problema refinanciranja kredita VTB Europa i blokade računa pojedinih dobavljača nakon što je javnost upozorena na te probleme. Tomislav Debeljak je u intervju Jutarnjem listu upozorio da je Brodosplitu blokirano 60 milijuna eura zbog financiranja gradnje dva broda sredstvima VTB Europe sa sjedištem u Frankfurtu jer je banka u ruskom vlasništvu.

Zanimljivo je da smo nakon blokade računa DIV Grupe pitali Debeljaka polovicom travnja o mogućem pokretanju predstečajnog postupka. Debeljak nam je odgovorio da se nada kako neće biti prisiljeni pokrenuti predstečajni postupak blokirane DIV Grupe i Brodosplita.

"A ako do toga i dođe, i radnici i banke bili bi u potpunosti i u ugovornim rokovima isplaćeni. A dobavljače bi isto tako pokušali isplatiti u cijelosti s pomakom u rokovima plaćanja kada prestane utjecaj više sile", kazao nam je Debeljak i dodao da bi kredit HBOR-a kojim bi se potpuno stabiliziralo stanje trebao ukupno iznositi 120 milijuna eura, a toliko je trebao biti i u VTB banci.

Debeljak nam je tada kazao kako ukupni dug čitave DIV Grupe dobavljačima izvan grupe iznosi tri tjedna prometa DIV Grupe. "Kako već nekoliko tjedana traju sankcije i nemamo riješeno financiranje, na žalost, dogodilo se što smo nagovještavali da bi se moglo dogoditi ako se brzo ne riješi problem. DIV je velika i jaka tvrtka s velikom dobiti i velikim kapitalom, pa se i ova viša sila koja se dogodila neće previše odraziti na naše poslovanje", ističe Tomislav Debeljak.

Porezna uprava blokirala je račun Brodosplita tako da je potom odnosno nakon blokade Porezne uprave došlo je do lančane reakcije, odnosno još nekoliko blokada. "U Brodosplitu je jako slična priča kao i u DIV-u, dugovi nisu veliki i Brodosplit dobro posluje", kazao nam je polovicom travnja Debeljak.


Komentari članka

Vezani članci

U Brodosplitu upitna sudbina 400 radnika: Treba im čudo, ali postoji jedno moguće rješenje...

11.05.2022.

Dakle, ako se ne dogodi čudo i u kratkom roku stvari vrate na poziciju od prije nekoliko mjeseci, na prostoru Brodosplita radit će manji broj radnika, radit će se manji brodovi i možda drugačiji projekti poput servisiranja, a možda tko zna i nikne nekakva

Oživjela brodogradnja na dokovima u Puli

06.05.2022.

Tri godine nakon propasti starog Uljanika, nova tvrtka nastala na njegovim temeljima, Uljanik Brodogradilište 1856, oživjela je brodogradnju na dokovima. Sklapaju se novi poslovi, zapošljavaju radnici, rade planovi.

Predložen predstečaj Div grupe zbog 41,69 milijuna kuna duga

26.04.2022.

Trgovački sud u Zagrebu zaprimio je prijedlog za otvaranje predstečaja Div grupe, krovne tvrtke poduzetnika Tomislava Debeljaka, u kojem se kao razlog navode evidentirane neizvršene osnove za plaćanje od 41,69 milijuna kuna utvrđene polovicom travnja.

Završen proces sanacije Sberbanka, Nova hrvatska banka počinje s radom

15.04.2022.

Paralelno s procesom sanacije započeo je i proces integracije Nove hrvatske banke u HPB čije trajanje se okvirno procjenjuje na oko godinu dana. S obzirom na složenost i važnost priprema za uvođenje eura koje se odvijaju u obje banke, očekivano pripajanje

U Iskra brodogradilištu grade brodice za hitnu medicinsku pomoć

01.04.2022.

Posao gradnje i opremanja šest brodica hitne pomorske medicinske pomoći vrijedan je oko 76,4 milijuna kuna, a povjeren je domaćem konzorciju, koji čine Iskra brodogradilište Šibenik i brodogradilište Tehnomont iz Pule. Ugovoreni rok izgradnje je 24 mjesec

Tag cloud

 1. 2333 članka imaju tag turizam
 2. 2201 članka imaju tag hrvatska
 3. 1332 članka imaju tag svijet
 4. 1450 članka imaju tag izvoz
 5. 1694 članka imaju tag financije
 6. 999 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1232 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1115 članka imaju tag trgovina
 9. 1127 članka imaju tag ict
 10. 933 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 974 članka imaju tag investicije
 12. 768 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 996 članka imaju tag industrija
 14. 1063 članka imaju tag EU
 15. 861 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 953 članka imaju tag kriza
 18. 466 članka imaju tag poticaji
 19. 662 članka imaju tag maloprodaja
 20. 629 članka imaju tag marketing
 21. 460 članka imaju tag opg
 22. 555 članka imaju tag tehnologija
 23. 438 članka imaju tag eu fondovi
 24. 523 članka imaju tag krediti
 25. 333 članka imaju tag potpore
 26. 419 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 449 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 476 članka imaju tag obrazovanje
 29. 431 članka imaju tag porezi
 30. 411 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 358 članka imaju tag osijek
 32. 398 članka imaju tag hnb
 33. 445 članka imaju tag dzs
 34. 382 članka imaju tag energetika
 35. 324 članka imaju tag hgk
 36. 404 članka imaju tag vlada
 37. 349 članka imaju tag start up
 38. 440 članka imaju tag banke
 39. 417 članka imaju tag BDP
 40. 336 članka imaju tag agrokor