Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Srp 2021

Lažne deklaracije i niža cijena ugrožavaju domaće voćare

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Zdenka Rupčić  

Lažne deklaracije i niža cijena ugrožavaju domaće voćare

Hrvatske voćare očekuje neizvjesna jesen jer će urod, s obzirom na tuču i mraz u travnju, biti smanjen, a neizvjesna je i otkupna cijena ovogodišnje jabuke. Usto, voćari su ljutiti na uvoznike koji nižom cijenom, ali i sumnjivom kvalitetom jabuka koje se mogu naći u trgovačkim lancima, konkuriraju domaćim jabukama, jer, kako tvrde, na deklaracijama jabuka iz Poljske stoji da su proizvedene u Hrvatskoj.

Kršenje zakona

Proizvođač jabuka Željko Ledinski, predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorio je još u travnju na lažne deklaracije. "Već po samom izgledu tih jabuka i načinu pakiranja utvrdili smo da to nije iz naše proizvodnje, premda je istaknuta deklaracija da je iz Hrvatske", rekao je tada Ledinski, dodajući kako voćari traže strože kontrole uvoza svih vrsta voća te kazne u slučaju kršenja Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama. U svibnju je Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, naveo primjer jabuka deklariranih da su proizvedene u Hrvatskoj, a zapravo su bile iz Poljske, i sadržavale su ostatke pesticida koji su u EU-u zabranjeni već nekoliko godina, a bile su namijenjene - Ukrajini.

- Radi ispravnog obavještavanja javnosti, zaštite domaće proizvodnje i integriteta domaćeg tržišta, lijepo molimo nadležne institucije da provjere naše sumnje u neispravno deklariranje kroz sveobuhvatnu i dublju kontrolu odakle je jabuka došla, gdje je skladištena, kome je plasirana u maloprodaju, i s kakvom deklaracijom - navode iz HVZ-a u prijavi Državnom inspektoratu i Ministarstvu poljoprivrede. Državni inspektorat ubrzo je odgovorio kako je proveo nadzore na 85 prodajnih mjesta kod 33 trgovca voćem i povrćem, pregledana je 381 identifikacijska lot oznaka i utvrđeno je 25 nepropisnih lotova jabuka i krumpira, jer nije navedena zemlja podrijetla, ili je riječ o nepropisnom označavanju i neudovoljavanju minimalnim zahtjevima kvalitete te je u pet slučajeva privremeno zabranilo prodaju voća i pokrenuo prekršajne postupke. Voćari i dalje traže strože kontrole, ali i vidljivije označavanje jabuka, primjerice nacionalnim zastavama, kako bi kupac znao iz koje zemlje one dolaze. Za Glas Slavonije poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata navodi kako je lani provedeno 950 inspekcijskih nadzora usklađenosti voća i povrća s propisanim tržišnim standardima, pri čemu su u 87 slučajeva utvrđene nepravilnosti. Doneseno je 80 upravnih mjera i pokrenut je 31 prekršajni postupak.

Stjepan Zorić, potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice, kaže kako se unatoč štetama od mraza ove godine ipak može očekivati proizvodnja jabuka na razini prošlogodišnje od oko 55.000 tona, ili malo više, a što je dostatno za domaće potrebe. Razlog tomu je što su štete na nekim dijelovima iznosile 100 posto, a na nekim ih dijelovima nije bilo. Voćari priželjkuju otkupne cijene na razini lanjskih - 2,5 do tri kn/kg. No, i dalje ih brine uvoz jabuka iz Poljske koja je također pretrpjela velike štete od mraza proljetos, ali i dalje ima oko dva milijuna tona jabuka za izvoz.

Stati tome na kraj

- Nemamo ništa protiv uvoza, ali smo protiv nelojalne konkurencije - kaže Zorić, i dodaje da se trgovački lanci ipak polako okreću domaćem proizvodu, jer sve više jača svijest o potrošnji domaćeg. To je i jedan od razloga što su neke domaće tvrtke počele uvoziti jeftine jabuke iz Poljske te na pošiljke zalijepe etikete da su proizvedene u Hrvatskoj. "Na to smo mi iz voćarske zajednice proljetos upozorili inspektorat koji je napravio izvide, utvrdio nepravilnosti i vjerojatno odredio kaznu. Međutim, problem je što je riječ o tvrtkama koje su toliko financijski jake da mogu lagano podnijeti plaćanje kazni. Osim toga, inspektorima je jako teško utvrditi da se radi o uvoznim jabukama koje se prodaju pod domaće, jer tvrtke koje to rade i same imaju voćnjake. Tako da tu ne pomaže ni Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse", kaže Zorić.

Voćar Miroslav Milovuković iz Orahovice svoj je urod uspio zaštititi zahvaljujući investiranju u zaštitnu mrežu. "Sve sam uspio spasiti i urod je jako dobar. Uspijem sve prodati na tržnici u gradu i okolici", kaže Milovuković te dodaje kako slučajevi otkupa velikih trgovačkih lanaca jabuka izvana jako štete malim voćarima. "Te su jabuke i umnogome lošije od naših, a česta je pojava da otkupe prošlogodišnje jabuke koje godinu dana stoje na skladištu i stave našu deklaraciju", kaže Milovuković.

Romi Suk Barić ostala je nakon prvog leda u Orahovici gotovo bez cijelog uroda. "Nešto će ‘preživjeti‘, ali vidjet ćemo. Plan mi je za koju godinu pokrenuti ekoproizvodnju jabuka. Kada je riječ o uvozu jabuka, primjerice poljske su kao krumpir, nemaju ni slatkoće ni mirisa, i nije ih teško prepoznati. Nadam se i vjerujem kako će se tome stati na kraj", zaključila je Suk Barić.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatska voćarska zajednica: Procjena uroda jabuka kreće se oko 65.000 tona

26.08.2021.

Voćari žele bolje označavanje proizvoda u trgovačkim lancima, a podržavaju sustav "Dokazane kvalitete", te ističu važnost jačanja suradnje između svih dionika kao i praćenje tržišta u proizvodnji jabuka i krušaka

U 12 minuta nestao sav trud - tuča uništila nasad eko bajama Jerka Majića

13.08.2021.

Šteta na nasadu što se tiče ploda je 100 postotna, a kolika je na stablima tek će se vidjeti. Zasad je jasno da su polomljene grane i teško oštećeni cvjetni pupovi, kaže nam voćar čije je bajame jučer pokosila strahovita oluja.

Solarno navodnjavaju nasade ekolješnjaka

10.08.2021.

Alan Turkalj i supruga mu Danijela Vekić u Čačincima, gdje i žive, imaju obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG). Uzgajaju ekološki lješnjak. Alanova priča počela je 2006. godine, kada je posadio prva četiri hektara. Država mu je dala potporu od 22.7

Proizvodnja malina u Hrvatskoj - tko su TOP 10 uzgajivača?

29.07.2021.

Prema podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u sustavu potpora malinu je u 2020. uzgajalo 194 poljoprivredna gospodarstva na 82,5 hektara.

Berba višanja: Zbog specifične godine urod manji, ali kvaliteta odlična

24.06.2021.

Imaju krupnoću, dobro su se nalile, a cijena je inače od 2,60 do tri kune za kilogram i zbog ovogodišnje kvalitete bit će svakako nešto i viša, kaže nam Miroslav Knežević.

Tag cloud

 1. 2262 članka imaju tag turizam
 2. 2138 članka imaju tag hrvatska
 3. 1410 članka imaju tag izvoz
 4. 1640 članka imaju tag financije
 5. 1231 članka imaju tag svijet
 6. 931 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1153 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1084 članka imaju tag trgovina
 9. 1057 članka imaju tag ict
 10. 902 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 920 članka imaju tag investicije
 12. 746 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1046 članka imaju tag EU
 14. 946 članka imaju tag industrija
 15. 831 članka imaju tag menadžment
 16. 442 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 646 članka imaju tag maloprodaja
 19. 443 članka imaju tag poticaji
 20. 604 članka imaju tag marketing
 21. 429 članka imaju tag opg
 22. 538 članka imaju tag tehnologija
 23. 517 članka imaju tag krediti
 24. 406 članka imaju tag eu fondovi
 25. 316 članka imaju tag potpore
 26. 393 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 438 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 460 članka imaju tag obrazovanje
 29. 418 članka imaju tag porezi
 30. 394 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 341 članka imaju tag osijek
 32. 395 članka imaju tag hnb
 33. 440 članka imaju tag dzs
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 319 članka imaju tag hgk
 36. 398 članka imaju tag vlada
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 413 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici