Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Srp 2024

Koliko je Verne autonoman i kada će doista voziti, ispitali smo jednog od kreatora, Marka Pejkovića

Izvor: forbes.n1info.hr · Autor: Bojan Bajgorić Šantić  

Koliko je Verne autonoman i kada će doista voziti, ispitali smo jednog od kreatora, Marka Pejkovića

Projekt Verne robotaksija Mate Rimca izazvao je mnogo reakcija. Dio reakcija bio je vrlo pozitivan, s obzirom da se radi o tehnološki izazovnom i naprednom projektu na svjetskoj razini. Dio reakcija bio je vrlo negativan, jer se propituje zašto su dobili bespovratna sredstva Europske unije, jer su kasnili s realizacijom obećanoga i jer nisu uvijek transparentno komunicirali. Kako bi promijenili tu percepciju, u kompaniji su odlučili da će se više otvoriti javnosti, zbog čega je i izvršni direktor Vernea Marko Pejković rado pristao na ovaj intervju.

FH:Prošlog tjedna ste predstavili prototip robotaksija, dva mjeseca prije nego će Musk predstaviti svoj projekt. Zašto ste odabrali baš ovaj trenutak?
Pejnović: Mi smo lipanj kao datum predstavljanja odredili još prije devet mjeseci, tako da to nema nikakve veze s najavom Muska. Ovakve stvari se ne događaju preko noći, treba jako puno pripreme, truda i rada cijelog tima da bi se odradilo kako treba. Rekli smo da je dobro napraviti prezentaciju prije godišnjih odmora, tako da je to za nas zvučalo kao najbolji period kad bismo mogli prezentirati sve što smo radili zadnje četiri godine.

FH:Mate Rimac je u videu u ponedjeljak objavio kratko predstavljanje projekta i u sklopu njega dao do znanja da predstavljeni auto nije funkcionalan i da je to samo prototip. Zašto na samoj prezentaciji niste tako napravili, nego ste prešutili da predstavljeni model još nije autonoman?

Pejković: Da, tu je možda bilo nekih komunikacijskih grešaka s naše strane, ali nije bilo nikakve namjere. Mi smo od početka govorili da je ovo razvojni proces, da u tom razvojnom procesu postoji više različitih vozila koja se koriste za različite svrhe.

Auto koji ste vidjeli, s kojim smo imali problema da dođe na pozornicu nije ni trebao voziti – trebao je pokazati kako izvana i iznutra izgleda dizajn, kako izgleda cijelo korisničko iskustvo. Mi imamo druge aute koji služe za razvoj i baterija i pogonskog sustava, imamo druge aute koji služe za razvoj autonomne vožnje i testiramo ih u Zagrebu. Testiramo ih upravo sad na ulicama, sve su to različite stvari i različiti sustavi koji se u paraleli razvijaju da bi u konačnici mogli završiti u proizvodnom autu.

Prezentirani prototip nije napravljen da bi se vozio

FH:U kojoj fazi je ovaj prototip sada? Koliko ste zadovoljni njime? Je li on trebao biti savršen ili nije? Kad će ići nekakva implementacija u njemu?
Pejković: Kao što sam rekao – imamo različite vrste prototipova za različite stvari. Neki od njih su zreliji, neki od njih su u razvojnoj fazi. Ovaj prototip koji ste vidjeli prikazuje kakvo će biti korisničko iskustvo i kakav će biti vanjski i unutarnji dizajn auta. On će u konačnici tako izgledati. Što se tiče korisničkog iskustva, tu imamo još dosta stvari koje moramo optimizirati kako bi funkcionirale s korisničke strane i sa strane poslovanja.

FH:Prototip ipak može voziti, ići naprijed – natrag...?
Pejković: Taj auto uopće nije potrebno voziti. On nije napravljen da bi vozio. Ono što smo mi napravili je bilo čisto zbog toga da ga dovezemo na pozornicu, da bi imali malo bliže korisničko iskustvo dolaska, otvaranja vrata i cijeloga dojma. On sve to može napraviti, ali on ne služi za to. Auti koji voze i testiraju se – su drugi auti. Oni testiraju prave baterije, pravi pogonski sustav i druge stvari. Ovaj auto prikazuje pravi izgled, pravi dizajn, i pravo korisničko iskustvo jednom kad ste u njemu.

FH:Bez obzira na to, postoji li nekakav video u kojem se vidi taj izlazak na pozornicu?
Pejković: Online imate snimke na kojima auto izlazi na pozornicu. Možemo podijeliti te amaterske snimke nastale dok smo vježbali 20-30 puta prije prezentacije. Sve je radilo, sve je bilo savršeno i onda se na prezentaciji dogodilo to što se dogodilo.


Komentari članka

Vezani članci

Belgijanci koji grade tvornicu robotaksija, planiraju još jednu poslovnu zonu – pored Splita

18.07.2024.

Graditelj i vlasnik tvornice u kojoj će se raditi robotski taksiji bit će belgijska kompanija VGP, dok će Verne biti zakupac. Radi se o tzv. built to lease modelu suradnje. Iz VGP-a otkrili su nam i planove širenja u Hrvatskoj. Započeli su s razvojem još

Već su na cestama: Ovo je inovator koji stoji iza prvog robotaksija na svijetu

28.06.2024.

U američkim gradovima poput San Francisca, Phoenixa, Los Angelesa i Las Vegasa robotaksiji već neko vrijeme legalno prometuju, a proizvode ih tvrtke kao što su Waymo, podružnica Alphabeta, i Cruise, iza kojega stoji General Motors.

Robotaksi Verne: Donosimo reakcije iz svijeta na današnju prezentaciju

27.06.2024.

Događaj dana u tehnološkom svijetu ove se srijede odigrao u Hrvatskoj. Predstavljanje robotaksija Verne snažno je odjeknulo u tehnološkim i automobilističkim medijima, donosimo pregled reakcija…

Nikola Nikšić: Rimac je fokusiran na razvoj, a ne na dobit, visoke kapitalne rezerve jamče financijsku stabilnost

11.06.2024.

U bilanci društva Rimac Technology d.o.o., koje je s 1.1.2022. nastalo izdvajanjem gospodarske cjeline iz Rimac Group d.o.o., i u 100-postotnom je vlasništvu tog društva, na poziciji kapitalnih rezervi na dan 31.12.2023. (440.6 milijuna eura) došlo je do

Rimac: Prodali smo 50 Nevera, vjerojatno više nećemo raditi takve aute

10.05.2024.

RIMAC nije prodao svih 150 primjeraka svog električnog hiperautomobila Nevera, a njen nasljednik vjerojatno neće biti električno vozilo. Nevera je predstavljena 2021. kao evolucija koncepta C_Two od 1888 konjskih snaga, uz prve isporuke kasnije te godine

Tag cloud

 1. 2619 članka imaju tag turizam
 2. 2476 članka imaju tag hrvatska
 3. 1600 članka imaju tag svijet
 4. 1273 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1869 članka imaju tag financije
 6. 1578 članka imaju tag izvoz
 7. 1438 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1308 članka imaju tag ict
 9. 1257 članka imaju tag trgovina
 10. 1142 članka imaju tag investicije
 11. 1183 članka imaju tag industrija
 12. 1027 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 837 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1138 članka imaju tag EU
 15. 989 članka imaju tag menadžment
 16. 575 članka imaju tag opg
 17. 745 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 675 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 613 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 472 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 492 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 479 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 534 članka imaju tag krediti
 30. 506 članka imaju tag obrazovanje
 31. 409 članka imaju tag osijek
 32. 403 članka imaju tag start up
 33. 429 članka imaju tag energetika
 34. 484 članka imaju tag dzs
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 338 članka imaju tag agrokor
 40. 440 članka imaju tag banke