Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Svi 2024

‘Kod vas je strancu teže pokrenuti biznis nego u Portugalu i to je čak i dobro’

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Ana Roksandić  

‘Kod vas je strancu teže pokrenuti biznis nego u Portugalu i to je čak i dobro’

Kamal Gurung, vlasnik zagrebačkog dućana nepalske hrane koji uskoro slavi godinu dana poslovanja.

Nepal je jedan od glavnih bazena u koji hrvatski poslodavci idu u potragu za radnicima. Krajem 2023., Nepalci su bili na 3. mjestu po broju dozvola za boravak i rad (20.899 radnih dozvola), a ove godine njihov trend dolaska se uvelike nastavio.

No jedan je došao investirati, a ne samo biti radnik. Poduzetnik Kamal Gurung već dugo živi u Europi, a u Hrvatskoj je prepoznao nedovoljno razvijeno tržište nepalske hrane i proizvoda, usprkos sve većem broju Nepalaca koji žive u RH.

Zato je lani u lipnju nakon dugih priprema u Zagrebu otvorio Kathmandu Mart, prvi nepalski dućan u Hrvatskoj, nazvan po glavnom gradu Nepala.

“Kad god se posluje, novac je u riziku. Neovisno je li to investiranje u Bitcoin ili otvaranje restorana, svaki poduzetnik riskira jer ne zna što će se dogoditi. Za mene to nije prepreka, jer imam san koji sam si zacrtao da ću doseći”, samopouzdano nam je rekao nepalski poduzetnik.

Hrvatska skuplja od zapadnih država
‘Kad sam došao u Hrvatsku, otkrio sam da je isto ono što sam prodavao na zapadu ovdje dosta skuplje’, navodi

Želim biti nomad
U svom zagrebačkom dućanu prodaje puno južnoazijskih proizvoda od začina, leće, riže, krastavaca do rezanaca i čipsa. Iako 90% kupaca čine Azijati, sretan je što ima i hrvatske kupce, ali i što njegov bazen kupaca nije ograničen na glavni grad, već ga posjećuju ljudi iz Dubrovnika, Splita, Zadra, pa čak i Slovenije. Zasad nije poslovno surađivao ni s kim iz Hrvatske, no nada se da će moći u budućnosti, jer ima puno poslovnih planova poput uvoza portugalske kave i vina na naše tržište.

Prije nego je došao u Hrvatsku, Gurung je živio u Portugalu i Velikoj Britaniji. Prve poduzetničke korake napravio je u Portugalu, a počeci nisu bili laki: “Teško je započeti posao u bilo kojem dijelu svijeta. U Nepalu imamo izreku: Novac je u tigrovom zubu”.

Nakon Portugala, neko vrijeme je živio u Londonu i tamo je došao na ideju da se okuša u poslovanju u našoj zemlji.

“Nakon Londona, razmišljao sam u povratku u Portugal, tamo imam kuću. No shvatio sam da mi život u Portugalu kojeg već toliko dobro poznajem ne bi predstavljao izazov. Želim živjeti kao nomad, to me održava mentalno mlađim. Kad sam došao u Hrvatsku, otkrio sam da je isto ono što sam prodavao na zapadu ovdje dosta skuplje. Shvatio sam da je za azijsku hranu ovo još jedno neotkriveno tržište i odlučio sam ga osvojiti”, rekao je Gurung.

Hrvatska je za njega prije dolaska i poslovno i privatno bila nepoznanica, no među nepalskom dijasporom u Portugalu, on je dobro poznato lice. Bio je dopredsjednik nepalske zajednice u Portugalu 2017. te već ima višegodišnje iskustvo u organiziranju kulturnih događanja za svoje sunarodnjake. Sad organizira filmske večeri i koncerte u Zagrebu.

50
posto Nepalaca koji stignu u Europu upoznati su sa zemljom u koju dolaze, navodi
“Kad sam shvatio da je u Hrvatskoj puno Nepalaca, mnogima od njih počeo sam davati savjete, postao mentor. Organizirali smo i nekoliko okupljanja povodom naših festivala, što je bio jako dobro prihvaćeno. Uz to, napravili smo tri projekcije popularnih nepalskih filmova u Sesvetama, a sada za 12. svibnja organiziram koncert nepalskog pjevača Sabina Raija u Tvornici kulture”, najavio je Gurung.

Sabin Rai iznimno je popularan u Nepalu, a zbog boje glasa često ga uspoređuju s Bryanom Adamsom. Gurung svjedoči kako je ostati povezan s vlastitom kulturom i glazbom daleko od kuće neopisivo važno i kod njegovih sunarodnjaka budi pozitivne osjećaje. Usporedio je to s osjećajem da hrvatski građani nalete na buregdžinicu usred Walesa. U svom dućanu je svjedočio da kupci budu presretni ugledati čak i najobičnije proizvode poput šampona ili paste za zube iz krajeva iz kojih dolaze.


Komentari članka

Vezani članci

U Hrvatskoj trenutno oko 200 tisuća stranih radnika: Domaći zaposlenici ključ su njihove integracije na radnom mjestu

20.05.2024.

„Procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutačno radi dvjesto tisuća stranih radnika. Izuzetno je važna njihova integracija u tvrtke, ali i naše društvo. Kako bi se u tome uspjelo, rukave trebaju zasukati poslodavci i državne institucije.“, poruka je to odaslana

Neradne nedjelje smanjile promet i do 20 posto u malim obiteljskim obrtima

16.05.2024.

Zbog Zakona o trgovini, odnosno članaka koji reguliraju rad nedjeljom, broj malih obiteljskih obrta svakodnevno se smanjuje, a cvjećarnice, suvenirnice i slični mali obrti i dalje se nadaju da će se odredbe ovog zakona, bar u segmentu koji se na njih odno

Kuhar iz Like sada izrađuje suvenire od drva: Želim ostati tu i imati vlastitu firmu

16.05.2024.

Mladi poduzetnik Dario Podnar iz Kutereva, naselja u općini Otočac, izrađuje zanimljive predmete od drveta. Po struci je kuhar, ali odlučio je promijeniti karijeru pa je 2022. osnovao tvrtku Pupilj j.d.o.o. Ljubav za obradom drveta naslijedio je od djeda

Što otvoriti - paušalni obrt, društvo s ograničenom odgovornošću ili jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću?

15.05.2024.

Otvaranje vlastitog posla za mnoge je definicija savršenog zaposlenja, no sam zadatak prolaska kroz hrvatski zakonodavni sustav kako bi taj vaš posao bio legalan i funkcionalan, za mnoge je noćna mora. Ono što posebno muči mnoge, pitanje je što uopće otvo

Smanje pakiranje i povećaju cijenu. Evo kako se muzu potrošači

13.05.2024.

Južna Koreja jedna je od prvih država koja će poduzeti oštre mjere kako bi se suočila sa šrinkflacijom, to jest smanjenjem veličine, standarda ili težine proizvoda uz zadržavanje cijena, dok se u Hrvatskoj i Europskoj uniji tek priča o tome

Tag cloud

 1. 2599 članka imaju tag turizam
 2. 2456 članka imaju tag hrvatska
 3. 1573 članka imaju tag svijet
 4. 1239 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1856 članka imaju tag financije
 6. 1565 članka imaju tag izvoz
 7. 1248 članka imaju tag trgovina
 8. 1293 članka imaju tag ict
 9. 1417 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1129 članka imaju tag investicije
 11. 1169 članka imaju tag industrija
 12. 1025 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 1136 članka imaju tag EU
 14. 831 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 974 članka imaju tag menadžment
 16. 563 članka imaju tag opg
 17. 740 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 666 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 372 članka imaju tag potpore
 23. 492 članka imaju tag eu fondovi
 24. 604 članka imaju tag tehnologija
 25. 468 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 489 članka imaju tag porezi
 27. 460 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 533 članka imaju tag krediti
 29. 474 članka imaju tag prehrambena industrija
 30. 502 članka imaju tag obrazovanje
 31. 407 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag energetika
 33. 482 članka imaju tag dzs
 34. 397 članka imaju tag start up
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor