Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

29 Ou 2021

[INTERVJU] Suosnivačica studija za brendiranje otkriva kako vizualnim identitetom pospješiti poslovanje

Izvor: www.lider.media · Autor: Nikolina Oršulić  

[INTERVJU] Suosnivačica studija za brendiranje otkriva kako vizualnim identitetom pospješiti poslovanje

Slika govori više od tisuću riječi stara je uzrečica koju stručnjaci za dizajn i komunikacije ponekad s poteškoćama dočaravaju vlasnicima tvrtki. Okorjelim ljubiteljima tradicije teško je objasniti da brend i vizualni identitet tvrtke moraju ići u korak s vremenom i komunicirati s potrošačima i klijentima. S druge strane, neke su tvrtke, svjesne koliko je to važno za pozicioniranje na tržištu, pokazale zavidnu agilnost rebrendingom. Kako vizualni identitet i brendiranje mogu pomoći u ostvarivanju poslovnih ciljeva popričali smo s Milom Marinom Burger, suosnivačicom zagrebačkog studija za brending, dizajn i komunikacije Filburg. U gotovo dva desetljeća rada s brendovima, kulturnim projektima, startupovima i lokalnim upravama taj je studio osvojio nagrade poput Art Directors Club New York, UK Sign Design Society i Hiiibrand za najbolji brand dizajn.

Pri otvaranju tvrtki mnogo je toga potrebno odraditi što je veliki stres, mogu li se brending i vizualni identitet ostaviti za kasnije? Usuđuje li se itko više to ostaviti za kasnije?
- Vizualni identitet nije zakonski uvjet za otvaranje firme, ali je neophodan za izgradnju njezine reputacije, pogotovo u današnje doba kad su slike i vizualno dominantan oblik komuniciranja. Sve firme koje su osnovane radi ostvarivanja nekih poslovnih ciljeva trebaju postaviti osnovni vizualni kod komunikacije. To se posebno odnosi na one koje rade s krajnjim kupcima i trebaju jak marketing, dakle, u B2C segmentu, jer će tako početi graditi s njima odnos od samog početka. Za firme koje se planiraju prodati, prepoznatljivost vizualne komunikacije direktno doprinosi cijeni i prodajnom multipliciranju EBDA-e.

Koliko poslovanju odmaže loš vizualni identitet?
- Htjeli mi to ili ne, naše firme komuniciraju i prepoznatljive su, pitanje je samo hoćemo li mi voditi tu komunikaciju u skladu s poslovnim ciljevima ili ćemo pustiti da se ona sama događa pa što bude. Ako znamo do kakvog profila ljudi trebamo komunikacijom doprijeti da bismo prodali proizvod ili uslugu i koristimo vizualni identitet koji je za tu publiku pogođen, sigurno je da će on doprinijeti rezultatima. I suprotno, ako vizualni identitet nije pogođen, on će odmagati ostvarivanju ciljeva kao što će odmagati i krivi kanal komunikacije.

Za koje je vizualne identitete i brendiranja zaslužna vaša tvrtka?
- U Filburgu smo imali prilike raditi na niz vizualnih identiteta i projekata brendiranja, od shopping centra Point na zagrebačkim Vrbanima, Garden pivovaru, ShoeBeDo, vodećeg regionalnog ureda za intelektualno vlasništvo Tana, Primorsko-goransku županiju, Grad Dubrovnik i druge.

Koji bi bili glavni savjeti za optimalno brendiranje i savršen vizualni identitet?
- Definirati što želimo postići, na kojem tržištu i imati što jasniju ideju oko toga tko je naš kupac ili klijent je velik dio zadatka. Drugi dio je identificirati interne vrijednosti i kulturu koju želimo graditi jer, koliko je važno da identitet adekvatno komunicira s ciljnim publikama, jednako je važno da se s njime identificiraju vlasnici i zaposlenici. Oni su prvi ambasadori branda.

Kako to postići?
- Kao i za svaki drugi posao, važno je tko će ga i s kakvim pristupom raditi, dakle, to bi trebao biti ozbiljan čovjek iz struke. Moja je preporuka potražiti nekoliko ponuda i dobro pogledati reference jer u prijašnjim radovima najbolje možemo vidjeti odgovara li nam pristup i razina oblikovanja. Kad se jednom odlučite za studio s kojim radite, dajte mu povjerenje i, što je još važnije, koliko god vam to bilo teško jer dolazite iz druge struke, potrudite se davati suvisle povratne informacije i mišljenja o rješenjima jer bez toga teško da će tim koji radi na identitetu znati integrirati korekcije. I zadnje, ne treba na identitet i brendiranje gledati kao na izgradnju kuće koja jednom kad je gotova, više se neće mijenjati. Identiteti su, danas posebno, dinamični i treba ih napraviti kvalitetno, ali treba ih napraviti. Hoću reći, nema smisla odugovlačiti s odlukama.

Nekoliko hrvatskih tvrtki nedavno je prošlo kroz rebrending, kada treba razmisliti o tom potezu?
- Razloga za rebranding ima više i uglavnom su vezani za slabu reputaciju i negativno nasljeđe, zaokret u poslovanju prema drugačijim ciljnim publikama ili sazrijevanje iz rane u fazu rasta. Dakle, trenutak za rebranding je onaj u kojem postavljamo nove ciljeve poslovanja i za koje postoji očit prostor za rast, ali kao da nemamo adekvatan alat za to. U Filburgu smo kroz cijeli proces rebrandinga proveli firme koje su nakon 5 ili 10 godina poslovanja, s ustanovljenim kanalima prodaje i prihoda trebale bolje komunicirati s postojećim publikama, početi komunicirati s novim publikama ili konsolidirati vizualnu komunikaciju tako da se budžeti ne raspršuju na neujednačena rješenja već usmjere tako da svi rade za isto - vidljivost i jaku prepoznatljivost kompanije. Za Fine stvari smo recimo u jeku pandemije redizajnirali cijeli sustav u cilju razvoja digitalnog poslovanja; za Pile i vile smo redefinirali ciljne publike, pa time i identitet; za riječki ZDL napravilli identitet u skladu s vrijednostima; za umjerni laboratorij Metroteka transformirali dotadašnji komunikacijski pristup i slično.


Komentari članka

Vezani članci

Kako prodavati milenijalcima, a kako babyboom generaciji?

16.06.2021.

Tko su babyboomeri? To je generacija s najvećom kupovnom moći pomalo u sjeni milenijalaca. Kupci rođeni između 1946. i 1965. čine najbrojniju generaciju koja bi se čak mogla podijeliti na dvije podskupine: roditelje te djedove i bake današnjih milenijalac

Zašto dobar vizual nije dovoljan?

16.06.2021.

Ako kojim slučajem ipak imate dužu informaciju koju trebate prenijeti svojim korisnicima, pokušajte ključne informacije istaknuti na vizualu, na manje važna informacije stavite manji fokus, a one podatke koji nemaju benefit za korisnika, pokušajte zaobići

Hrvatske studentice u svjetskom finalu L'oréalovog natjecanja

17.05.2021.

"Naš je cilj bio da ovom aplikacijom i posebno razvijenom kolekcijom kozmetičkih proizvoda promijenimo perspektivu iskustva šminkanja. Slabovidne i slijepe osobe ne smiju biti isključene iz svijeta ljepote, što smo im ovom aplikacijom pokušale približiti

Pandemija je zauvijek promijenila trendove u komunikaciji

11.05.2021.

Kriza je ključan trenutak u kojem morate ostati vidljivi. To je imperativ, a ne opcija. Onaj tko to prepozna, tko iskoristi priliku za komunikaciju, tko prvi jasno istupi s porukom za svoje klijente i korisnike: 'Mi smo ovdje za vas u svakom trenutku, zaj

Odabrani finalisti natjecanja Effie Awards Croatia 2021

07.05.2021.

U prvom krugu ocjenjivanja žiri natjecanja Effie u finale je poslao najefikasnije radove hrvatske komunikacijske industrije. Prema njihovu odabiru, u finalu se našlo 17 projekata. U drugom je krugu žiri među navedenim projektima odabrao najefikasnije od n

Tag cloud

 1. 2113 članka imaju tag hrvatska
 2. 2208 članka imaju tag turizam
 3. 1394 članka imaju tag izvoz
 4. 1627 članka imaju tag financije
 5. 1205 članka imaju tag svijet
 6. 906 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1132 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1069 članka imaju tag trgovina
 9. 1035 članka imaju tag ict
 10. 897 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 912 članka imaju tag investicije
 12. 1037 članka imaju tag EU
 13. 734 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 938 članka imaju tag industrija
 15. 820 članka imaju tag menadžment
 16. 430 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 638 članka imaju tag maloprodaja
 19. 438 članka imaju tag poticaji
 20. 594 članka imaju tag marketing
 21. 536 članka imaju tag tehnologija
 22. 515 članka imaju tag krediti
 23. 401 članka imaju tag opg
 24. 396 članka imaju tag eu fondovi
 25. 312 članka imaju tag potpore
 26. 389 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 434 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 458 članka imaju tag obrazovanje
 29. 415 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 337 članka imaju tag osijek
 32. 439 članka imaju tag dzs
 33. 393 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 398 članka imaju tag vlada
 36. 318 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 408 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici