Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Tra 2021

Što će biti s Bitcoinom kada svih 21 milijun budu “iskopani”?

Izvor: pcchip.hr · Autor: B.P.  

Što će biti s Bitcoinom kada svih 21 milijun budu “iskopani”?

Jeste li znali da postoji ograničen broj Bitcoina? Točnije, da ih postoji 21 milijun koji se mogu “iskopati”?

Postoji mnogo teorija zašto je tvorac Bitcoina – Satoshi Nakamoto – izabrao da broj ovih kriptovaluta bude limitiran. Jedna od najčešćih teorija je da je htio stvoriti elektroničku valutu otpornu na inflaciju.

Bez obzira koji razlog se skriva iza ovoga, postavlja se pitanje što će biti s Bitcoinom kada svi budu iskopani, odnosno stvoreni? Još je bolje pitanje – što će biti s onima koji kopaju i stvaraju Bitcoinove sa svojim računalima?

Zašto je broj Bitcoinova limitiran?

Bitcoin je jako sličan zlatu. Barem u određenim segmentima. Kao prvo, u svojoj srži, postoji limitirani broj istih, kao što smo rekli. To znači da su i zlato i Bitcoini limitirani resursi. To znači da kada se iskopa i zadnji Bitcoin, bit će ih ukupno 21 milijun na tržištu i više se neće moći stvoriti niti jedan.

Isto tako, Bitcoin ne može nastati ni iz čega. Kao ni zlato. Postoji određeni “posao”, koji se mora napraviti da bi se Bitcoin iskopao. Razlika je samo što se zlato fizički kopa i nalazi u prirodi, dok se Bitcoin “kopa” koristeći računalne resurse i nalazi se isključivo u digitalnom svijetu.

Svih 21 milijun Bitcoinova već postoji, ali …
Rudari, odnosno po engleski – miners – ne stvaraju nove Bitcoinove, iako bi se to tako činilo onome tko nije upućen u blockchain tehnologiju i sami Bitcoin. Satoshi Nakamoto je kreirao svih 21 milijun Bitcoinova 2009. godine, kada je stvorio Bitcoin.

Stvarna rola rudara je da osiguravaju Bitcoin mrežu (blockchain) i da procesuiraju Bitcoin transakcije. Svakih 10 minuta, rudari otkriju novi blok rješavajući kriptografske slagalice i blockchain im dopušta da dodaju u njega zapišu nove Bitcoin transakcije.

Blokovi funkcioniraju kao knjiga transakcija u kojoj su upisane Bitcoin transakcije koje čekaju da budu procesuirane. Ako rudar uspješno kreira blok, on se upisuje u “glavnu knjigu transakcija” i dotični rudar automatski bude nagrađen u obliku novih Bitcoina i naknade za upis bloka u glavnu knjigu transakcija (ledger). Tako se povećava broj Bitcoinova u opticaju. Oni postoje, samo polako dolaze u opticaj.

Kada će svi Bitcoinovi biti u opticaju? svg 3E
U prvoj najavi Bitcoina (v0.1), Satoshi Nakamoto je ponudio jednostranu ponudu svima koji su spremni ispuniti njegov dogovor o Bitcoin distribuciji. Dok god rudari igraju po Bitcoin pravilima i pomažu osigurati mrežu i procesuiraju Bitcoin transakcije, oni će biti nagrađeni u obliku Bitcoinova i naknade od svake transakcije koju su uspješno upisali.

Nadalje, Satoshi Nakamoto je napravio mehanizam kojim se broj Bitcoina koji dolaze kao nagrada smanjuje za pola svake 4 godine. I tako dok god se ne iskopa i zadnji Bitcoin. Nakon toga, jedina “nagrada” koju će rudari dobivati je naknada od procesuiranja transakcija.

Kada je Bitcoin tek krenuo, dobivalo se 50 Bitcoinova za svaki novonastali blok transakcija. 2012. godine je to prepolovljeno na 25 Bitcoinova. 2016. godine opet, pa je tada nagrada bila 12.5 bitcoinova. Danas, 2021. godine, rudari dobivaju 6.25 Bitcoinova po bloku. Tim tempom, zadnji Bitcoin će biti iskopan oko 2140. godine.

Što će se dogoditi s rudarima nakon toga? svg 3E
Bitcoin, kao što smo rekli, je konačan i ima ih 21 milijun. Problem s kojim se ljudi trenutačno zamaraju je – što će se dogoditi kada ih se više ne bude moglo stvoriti. Iako nitko od nas neće biti živ tada, Bitcoin entuzijasti raspravljaju konstantno o ovom pitanju. Većina rudara radi taj posao kako bi potencijalno “ugrabili” nagradu i zaradili nešto na Bitcoinovima.

Očito je da će tada rudari živjeti od naknada za procesuiranje Bitcoinova jer će to biti jedina “nagrada” koju mogu dobiti. Iako je pitanje gdje će svijet (i Bitcoin) biti 2140. godine.

Prelazak na transakcijske naknade umjesto Bitcoina
Ponavljamo, teško je govoriti što će biti jednog dana s blockchainom i kriptovalutom Bitcoinom kada se i zadnji iskopa. Ali, nastavak postojanja Bitcoina ne bi trebao biti upitan jer i sada rudari zarađuju od transakcijskih naknada (plus, Bitcoinovi koje dobiju).

Trenutačno, rudari zarađuju samo 6 posto od ovih naknada. Ipak, očekuje se da će naknade rasti gotovo eksponencijalno kada se Bitcoin mreža napuni, odnosno kako se budemo približavali zadnjem dostupnom Bitcoinu.

Isto tako, moguće je usporenje obrade transakcija u tom trenu, ali o tome se nećemo sada brinuti. svg 3E

Hoće li Bitcoin biti zamijenjen nekom drugom valutom?
Teško je reći jer nitko od nas ne zna što će biti 2140. godine. Ali sudeći po proaktivnosti i strasti koju ima Bitcoin zajednica, vjerujemo da će se kroz određeni broj godina dogoditi određene značajne stvari i da će zamjena za Bitcoin biti “spremna” za korištenje.


Komentari članka

Vezani članci

Osim bitcoina, i ether ovih dana ruši rekorde

06.05.2021.

Druga najveća svjetska kriptovaluta dosegnula je vrijednosti kakve do sada nisu viđene, pa se od početka ovoga tjedna jedan token prodaje po cijenama od preko 3.000 američkih dolara

Revuto izlazi na prvi token sale, cilj je doseći 8 mil. eura

04.05.2021.

Token sale podrazumijeva da se investicija ne prima u uobičajenim stranim valutama poput dolara ili eura, već u kriptovaluti, točnije ADA valuti, službenoj valuti platforme Cardano. Ovime se hrvatski Revuto stavlja na mapu kao prvi projekt koji će dobiti

Iz lockdowna na godišnji odmor iz snova

04.05.2021.

Cijepljeni građani sada mogu jednostavnije putovati i posjećivati sve više zemalja svijeta. Oni se mogu nadati odmoru iz snova i to bez većih gužvi. A što je s onima koji nisu cijepljeni?

Papirnate novčanice odlaze u povijest: Središnje banke planiraju uvođenje digitalnih valuta

29.04.2021.

Promatrači vjeruju da bi upotreba digitalnih valuta smanjila sivu ekonomiju, jer bi prisilila sve one koji rade na crno da legaliziraju svoju djelatnost i počnu državi plaćati poreze, što bi povećalo i sigurnost radnika

Neočekivana nevolja: Zbog nestašice čipova poskupljuju automobili

29.04.2021.

Budući da ne mogu nabaviti dovoljno poluvodiča, kompanije poput Forda, Toyote, General Motorsa i Volkswagena privremeno obustavljaju ili smanjuju proizvodnju te šalju radnike na prisilni odmor

Tag cloud

 1. 2105 članka imaju tag hrvatska
 2. 2191 članka imaju tag turizam
 3. 1382 članka imaju tag izvoz
 4. 1623 članka imaju tag financije
 5. 1188 članka imaju tag svijet
 6. 894 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1117 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1063 članka imaju tag trgovina
 9. 893 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 1021 članka imaju tag ict
 11. 905 članka imaju tag investicije
 12. 1035 članka imaju tag EU
 13. 729 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 937 članka imaju tag industrija
 15. 814 članka imaju tag menadžment
 16. 419 članka imaju tag koronavirus
 17. 944 članka imaju tag kriza
 18. 636 članka imaju tag maloprodaja
 19. 431 članka imaju tag poticaji
 20. 590 članka imaju tag marketing
 21. 534 članka imaju tag tehnologija
 22. 514 članka imaju tag krediti
 23. 391 članka imaju tag opg
 24. 393 članka imaju tag eu fondovi
 25. 309 članka imaju tag potpore
 26. 433 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 386 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 454 članka imaju tag obrazovanje
 29. 408 članka imaju tag porezi
 30. 390 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 334 članka imaju tag osijek
 32. 438 članka imaju tag dzs
 33. 392 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 397 članka imaju tag vlada
 36. 315 članka imaju tag hgk
 37. 335 članka imaju tag agrokor
 38. 407 članka imaju tag BDP
 39. 357 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici