Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

09 Sij 2023

Slavko Ledić, Kraš: Mjerilo uspjeha postalo je održavanje ravnoteže u poslovanju 07. siječanj 2023.

Izvor: lidermedia.hr · Autor: lider.hr  

Slavko Ledić, Kraš: Mjerilo uspjeha postalo je održavanje ravnoteže u poslovanju 07. siječanj 2023.

Formula održiva poslovanja postala je postići balans među svim komponentama, a to zahtijeva neprestana promišljanja o mogućim optimizacijama u proizvodnji, plasmanu, financijama

Vjerujem da se mnogi donositelji odluka u kompanijama posljednjih godina pitaju mogu li strateški promišljati u trajnoj neizvjesnosti i kako. Strategija je sad zapravo prožeta sposobnošću što bolje ad hoc reakcije na brzu izmjenu okolnosti i to je ono što smo u Krašu primjenjivali suočavajući se s nedavnim izazovima i s čime ulazimo u novu poslovnu godinu.

Razmišljanje izvan obrazaca
Kompleksno ekonomsko okružje onemogućuje točna predviđanja, stoga poslovne projekcije za 2023. moraju imati više scenarija. Što se tiče poslovanja Kraša, zadovoljni smo činjenicom što smo uspjeli održati stabilno poslovanje u prošloj godini koja je obilježena brojnim tržišnim turbulencijama.

Golem skok cijena energenata, poskupljenje i smanjena dostupnost sirovina, posljedično visoka inflacija koja prijeti novim promjenama ponašanja potrošača primorali su nas na ulaganje povećanog napora kako bismo zaštitili sve ključne dionike na koje naše poslovanje utječe – zaposlenike, dioničare, kupce i potrošače.

Sve te navedene okolnosti još uvijek su aktualne, pa će njihovi potpuni učinci biti vidljivi tek u nadolazećem razdoblju. Zbog znatnog povećanja ulaznih troškova čitav prehrambeni sektor pa tako i konditorska industrija suočavaju se sa sve većim pritiscima, a prostor za rebalanse postaje sve manji.

Kraš se tijekom čitava ovog izazovnog razdoblja trudio da povećani troškovi proizvodnje i poslovanja budu amortizirani prilagodbom internih procesa te da krajnji proizvod za potrošača bude što je moguće jeftiniji. Takva poslovna odluka ispravna je dok god kompanija može ispunjavati svoje obveze prema zaposlenicima i dioničarima.

Ne nalazimo se u vremenima kad porast cijena proizvoda znači dodatni profit za proizvođače, već je on rezultat skupljeg poslovanja. Formula održiva poslovanja postala je postići balans među svim komponentama, a to zahtijeva neprestana promišljanja o mogućim optimizacijama u proizvodnji, plasmanu, financijama.

Toliko smo puta čuli da su krize ujedno i prilike. Tomu je tako zato što nas nepoznate situacije i nužnost da održimo svoju tvrtku na nogama tjeraju da razmišljamo izvan standardnih obrazaca i tako dođemo do rješenja koja će u konačnici pridonijeti razvoju poslovanja. Uvijek volim reći da je Kraš sa svojih više od 111 godina postojanja prošao kroz razne povijesne, pa time i ekonomske mijene. Tako gledamo i na ovu epizodu.

Potrošači su naš kompas
Poučeni stoljetnim iskustvom, znamo da je kvaliteta naša najprepoznatljivija odlika i da je upravo ona jamac vjernosti potrošača. To je temelj, ostalo su dodatne vrijednosti. Konditorski sektor vrlo je dinamičan, zahtijeva stalnu kreativnost i zato je toliko inspirativan. Kada na tržište stavljate proizvode koji nisu iz osnovne košarice, morate biti spremni uvijek nuditi nešto drukčije i pritom biti vrlo vješti u prepoznavanju bila potrošača.

Upravo su potrošači naš kompas kad su u pitanju novi trendovi, a zapravo je riječ o detektiranju njihovih potreba, novih navika i želja koje usmjeravaju naše odluke o asortimanu. Takav pristup je ispravan jer je on čvrst materijal za izgradnju povjerenja potrošača, koje je Krašu uvijek bilo važno.

I dok je neraskidiva veza između Kraša i domaćih potrošača, ništa manje u fokusu našeg poslovanja nije ni izvoz, jer Kraš je jedan od najvećih hrvatskih izvoznika i svoje proizvode plasira u više od 40 zemalja. Taj izvozni kontinuitet važno nam je zadržati jer se svaka druga kuna od prihoda u Krašu ostvaruje na stranim tržištima, pa će iduća godina biti obilježena dodatnom prilagodbom domaćem tržištu, ali i njegovanjem postojećih aktivnosti i nastojanjima stvaranja novih prilika u inozemstvu.

Ostaje još uvijek otvoreno i aktualno pitanje hoće li nastupiti recesija i usporiti rast gospodarstva, a tek dubljim ulaskom u zimsko razdoblje bit će jasnije koliko je cijena energenata utjecala na troškove poslovanja, ali i kako ćemo se s energentima snalaziti ubuduće s obzirom na to da je za alternativna rješenja potrebno vrijeme. Promjene na tržištima česte su i brze, zato pomno pratimo sve događaje koji mogu utjecati na Kraševo poslovanje.

Razvili smo antišok-alate
Funkcionirajući zadnjih godina u otegotnim okolnostima, razvili smo brojne alate koji nam pomažu da se što bolje nosimo s izazovima koji su nerijetko predstavljali šok za poslovanje. Iako se optimistično nadamo da velikih nepredvidivosti više neće biti, spremni smo u 2023. ući hrabro, imajući na umu da brojni pokazatelji govore u prilog činjenici da ni iduća godina neće biti laka.

Da bismo je prebrodili, ključno će biti međusobno razumijevanje tvrtki, zaposlenika i potrošača, ali i resornih institucija koje se brinu o stvaranju povoljna poslovnog okvira.

Kraš ima akumulirano znanje, tradiciju, prepoznatljivost i nije stao više od sto godina. To je naš način promišljanja: ne stati ni kada je teško, biti neizmjerno uporan. Tako djelovati lakše je kad znaš da se boriš za pravu vrijednost, a neosporivo je da je Kraš, ne samo kao poslovni subjekt već i kao hrvatski brend, itekako vrijedan.


Komentari članka

Vezani članci

Prihodi Kraš grupe porasli više od 11, a dobit više od 20 posto

26.07.2022.

Iskazana neto dobit Kraš Grupe na kraju drugog kvartala 2022. iznosi 26,89 milijuna kuna, što je za 4,96 milijuna kuna, odnosno 22,6 posto više od prvog polugodišta 2021.

Marina Knežević (Kraš): Kampanjom s Domaćicom htjeli smo se približiti mladima

11.07.2022.

– Naši potrošači su mahom starija populacija, a danas mladi ne stignu sa svim porukama s kojima su bombardirani u digitalnom svijetu stvoriti poveznicu. Svjesni smo da u mlađoj populaciji imamo malo ili nemamo potrošače i konzumente. S ovakvim kampanjama,

Kraš ulaže 14 milijuna kuna u povišice: Zadovoljstvo zaposlenika je ključan cilj

29.12.2021.

U novom dodatku kolektivnog ugovora zadržane su i sve dosadašnje pogodnosti iznad zakonom propisanih, poput isplate prigodnih nagrada, dara u naravi i dara za dijete i to u okviru maksimalno neoporezivog iznosa.

Kraš - Sklopljen ugovor o pripajanju osječke tvornice Karoline

02.08.2021.

Odluka o pripajanju dio je transformacije Kraša koji namjerava redefinirati poslovni model Društva zbog nestabilnosti u okružju i vlasničkih preslagivanja u industriji.

Predsjednik Uprave Kraša: Gotovo svaku drugu kunu ostvarujemo na inozemnim tržištima

27.05.2021.

Točno je godinu dana otkad je Slavko Ledić preuzeo mjesto predsjednika Uprave Kraša. Tada je za Jutarnji list izjavio da je timski igrač, da Kraš ima prostora za napredak te da će postići optimalne rezultate kako bi se pozicionirao u najveću konditorsku k

Tag cloud

 1. 2428 članka imaju tag turizam
 2. 2293 članka imaju tag hrvatska
 3. 1397 članka imaju tag svijet
 4. 1500 članka imaju tag izvoz
 5. 1748 članka imaju tag financije
 6. 1082 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1171 članka imaju tag trgovina
 8. 1198 članka imaju tag ict
 9. 1304 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1028 članka imaju tag investicije
 11. 967 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1068 članka imaju tag industrija
 13. 792 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1089 članka imaju tag EU
 15. 891 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 498 članka imaju tag poticaji
 18. 696 članka imaju tag maloprodaja
 19. 505 članka imaju tag opg
 20. 958 članka imaju tag kriza
 21. 643 članka imaju tag marketing
 22. 353 članka imaju tag potpore
 23. 475 članka imaju tag eu fondovi
 24. 567 članka imaju tag tehnologija
 25. 436 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 524 članka imaju tag krediti
 27. 458 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 484 članka imaju tag obrazovanje
 29. 444 članka imaju tag porezi
 30. 428 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 377 članka imaju tag osijek
 32. 406 članka imaju tag energetika
 33. 455 članka imaju tag dzs
 34. 367 članka imaju tag start up
 35. 400 članka imaju tag hnb
 36. 330 članka imaju tag hgk
 37. 432 članka imaju tag BDP
 38. 406 članka imaju tag vlada
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 336 članka imaju tag agrokor