Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Kol 2023

Rekordna sezona na splitskom području

Izvor: vijesti.hrt.hr · Autor: J.L./Zoran Kukilo/Iva Šilović/Dnevnik/HRT  

Rekordna sezona na splitskom području

Ako je suditi prema brojevima, turistička sezona u Splitsko-dalmatinskoj županiji s 3 milijuna dolazaka i 16 milijuna noćenja u prvih osam mjeseci ruši rekorde, a rekordni promet do kraja godine trebale bi imati i zračna i trajektna luka u Splitu. Za produljenje sezone nužna su ulaganja u nove hotele, a obiteljski turizam i dalje se širi. U županiji se sada iznajmljuje gotovo 50 000 kuća i apartmana.

Oblačno i vjetrovito vrijeme ne sprječava turiste u kupanju na Bačvicama. Ovoga ljeta u Splitu prevladavaju gosti iz Sjeverne Amerike i zapadne Europe.

Hotelski i privatni smještaj popunjen je i na Makarskoj rivijeri gdje su rezultati slični prošlogodišnjima. Profil gostiju drukčiji je nego u Splitu.

- Makarska ima svoje tradicionalne goste. Već duži niz godina Poljaci zauzimaju prvo mjesto, tu su i Ukrajinci koji su ove godine iznenadili, tradicionalno turisti iz Bosne i Hercegovine te iz Hrvatske, kaže Antonia Radić Brkan, zamjenica gradonačelnika Makarske.

Cijene svih usluga mnogo su veće nego lani, no većina gostiju to je i očekivala.

Kapaciteti privatnog, obiteljskog smještaja i dalje rastu. Ne mogu svi biti popunjeni, posebno ne oni koji su pretjerali s cijenama.

- Imamo dosta smještaja koji je nerealno podigao cijene i imamo dosta novoga smještaja. Samo na području Splita i Solina u zadnjih godinu dana je tisuću novih smještajnih jedinica, dakle to treba popuniti. Nemamo manje gostiju, ali imamo puno više smještaja, sad je to jedan nesrazmjer, rekla je Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

Iako ima novih hotela i na obali i na otocima, u županiji je i dalje premalo kvalitetnog hotelskog smještaja.

Ivana Vladović, direktorica TZ-a Splitsko-dalmatinske županije, naglašava da su, ako želimo cjelogodišnjem turizam, nužni kvalitetan hotelski smještaj i visokokvalitetan obiteljski smještaj.

- Bez velikih hotelskih poduzeća nema ni cjelogodišnjih zračnih linija, nema ni cjelogodišnje priče, ističe.

Pokazatelji o rezervacijama smještaja odlični su do sredine rujna, a svi u srednjoj Dalmaciji nadaju se da će tako biti cijele posezone.

Vladović: Vodeća destinacija u posezoni

Ivana Šilović rekla je u Dnevniku da su rezervacije rujan i listopad jako dobre, osobito u skupljim smještajima. Gotovo je 80% popunjenosti, puno bolje nego u kolovozu.

U razgovoru za Dnevnik direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović istaknula je fantastične najave posezone. Rekla je kako je riječ uglavnom o gostima veće platežne moći, koji su došli zbog destinacije, povijesti, gastronomije, tradicije, a kao i svi traže visokokvalitetni smještaj i u hotelima u i privatnom smještaju, vrhunske restorane, vrhunsku ponudu.

- Redovito smo vodeća destinacija u posezoni, naglasila je.

Komentirajući situaciju s hotelskim smještajem, istaknula je kako je, iako je Dalmaciju izgradio obiteljski smještaj, za predsezonu i posezonu te za bolji razvoj i cjelogodišnji turizam on izuzetno važan, pa su dobrodošle investicije u hotelskom smještaju, ali i nadogradnja u obiteljski smještaj te vrhunski kvalitetni domaćinski turizam.

- Brojne manifestacije, promoviranje tradicije, povijesti, sve je u svrhu produljenja sezone. Od masovnosti ljeta ne bježimo, svi su gosti dobrodošli. Uvijek će srpanj i kolovoz biti mjeseci koji će biti ključni za turizam, ali oni gosti koji su putnici, istraživači su gosti predsezone i posezone. Cijela Splitsko-dalmatinska županija ima puno za pokazati cijele godine, rekla je.

Na kraju je najavljena manifestacija Štorije Dioklecijana, koja počinje sutra, a na koju su svi pozvani.


Komentari članka

Vezani članci

Veće plaće u turizmu neće spriječiti iseljavanje. Konobar bi morao imati oko 2.000 eura

17.05.2024.

Dakako, takav iznos djeluje pomalo šokantno na ostatak hrvatske radne scene. Također, a to je logika koja se tiče prije svega poslodavca, zbog čega bi konobari trebali biti zadovoljni s plaćama od oko tisuću eura, ako su cijene kave, piva i ostalih najviš

Pelješac i ove godine sve zanimljivija destinacija za turiste

17.05.2024.

Turističke brojke u predsezoni na krajnjem jugu Hrvatske obećavaju nove sezonske rekorde. Pelješac je i ove godine sve zanimljivija destinacija. Radi se na proširenju smještajnih kapaciteta, jer se za nadolazeće ljeto traži krevet više.

Krk Premium Camping Resortu by Valamar nagrada za najbolji kamp u Hrvatskoj

17.05.2024.

Vodeća europska kamping organizacija ACSI dodijelila je Krk Premium Camping Resortu by Valamar nagradu za najbolji kamp u Hrvatskoj, odnosno Award for Best Campsite in Croatia, u kategoriji Best Campsite 2024.

Kako Hrvatska može iskoristiti dobar plasman na Eurosongu za rast ekonomije

15.05.2024.

S obzirom na to da se naš predstavnik, pravim imenom Marko Purišić, u Hrvatskoj i ostatku Europe smatra pobjednikom jer je osvojio najveći broj glasova publike (čak 337 od ukupno osvojenih 547 bodova), kao i finski predstavnik Käärijä prošle godine, može

Pivari trljaju ruke pred ljeto

14.05.2024.

Prodaja piva oporavit će se ove godine, procjenjuju proizvođači širom svijeta, uzdajući se u ljetna sportska događanja, blaža poskupljenja i povoljnije vremenske prilike.

Tag cloud

 1. 2599 članka imaju tag turizam
 2. 2456 članka imaju tag hrvatska
 3. 1573 članka imaju tag svijet
 4. 1239 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1856 članka imaju tag financije
 6. 1565 članka imaju tag izvoz
 7. 1248 članka imaju tag trgovina
 8. 1293 članka imaju tag ict
 9. 1417 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1129 članka imaju tag investicije
 11. 1169 članka imaju tag industrija
 12. 1025 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 1136 članka imaju tag EU
 14. 831 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 974 članka imaju tag menadžment
 16. 563 članka imaju tag opg
 17. 740 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 666 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 372 članka imaju tag potpore
 23. 492 članka imaju tag eu fondovi
 24. 604 članka imaju tag tehnologija
 25. 468 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 489 članka imaju tag porezi
 27. 460 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 533 članka imaju tag krediti
 29. 474 članka imaju tag prehrambena industrija
 30. 502 članka imaju tag obrazovanje
 31. 407 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag energetika
 33. 482 članka imaju tag dzs
 34. 397 članka imaju tag start up
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor