Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Ruj 2021

Pripreme za eurozonu - Bankama 90 posto troška otpada na prilagodbu IT sektora

Izvor: www.lider.media · Autor: Dubravko Martinić  

Pripreme za eurozonu - Bankama 90 posto troška otpada na prilagodbu IT sektora

Piše: Dubravko Martinić, Director of software engineering, Serengeti
Temeljni bankovni sustavi sve su kompleksniji, zbog čega su i tranzicijski procesi složeniji nego kad je primjerice Slovenija ulazila u eurozonu. Osim nedostatka vremena, problem bi domaćim financijskim institucijama mogao biti i nedostatak IT resursa. Može li se to ipak prevladati?
Kao ciljani datum ulaska Republike Hrvatske u eurozonu i dalje stoji 1. siječnja 2023. godine. Za godinu dana, u srpnju 2022. godine proći će dvije godine otkako se Hrvatska nalazi u europskom tečajnom mehanizmu ERM II te ćemo, budemo li zadovoljavali sve kriterije, moći tražiti odobrenje Vijeća EU za pristup eurozoni. No, iako je početak 2023. prvi teoretski mogući datum ulaska, neke prognoze govore da se sve što je potrebno do tada neće realizirati.

Naime, ostvarenje kriterija vezanih uz javne financije, a koji su uvjet za puni pristup eurozoni, još uvijek uvelike ovisi i o pandemiji koronavirusa, za koju je još uvijek neizvjesno koliko će trajati, tj. hoće li se vratiti najesen. Bugarska, koja je zajedno s Hrvatskom ušla u ERM II, trenutačno ima nešto konzervativniju procjenu datuma prelaska na euro – njezin plan je 1. siječnja 2024., a agencija za kreditni rejting Fitch također je predvidjela da je taj datum realniji i za uvođenje eura u Hrvatsku.

Međutim, osim makroekonomskih kriterija neophodnih za ulazak u eurozonu, jako je važno biti svjestan i tehničkih i tehnoloških preduvjeta koje trebaju ispuniti banke i ostale financijske institucije kako bi mogle napraviti kvalitetnu tranziciju na novu valutu.

Nedostatak kadra
Hrvatske banke uglavnom su u prvom kvartalu ove godine započele projekte prelaska na euro, istodobno s ostalim komercijalnim i regulatornim projektima. U Sloveniji, koja je prošla taj proces i uvela euro 2007. godine, gdje je procijenjeno da je na IT alocirano čak 90 posto ukupnog troška, projekti tranzicije trajali su i do tri godine. Međutim, moramo znati da su bankovni 'core' sustavi danas mnogo kompleksniji nego kada je Slovenija uvela euro i da su samim time i tranzicijski procesi složeniji te je moguće očekivati da neće biti dovoljno vremena da se sustavi preslože do ciljanog datuma.

Osim nedostatka vremena, problem bi domaćim financijskim institucijama mogao predstavljati i nedostatak IT resursa, koji je danas sve više izražen. Potreba za IT kadrom u današnje je vrijeme sve veća te je kompanijama kojima IT nije temeljna djelatnost sve teže zapošljavanje stručnjaka. Zbog toga se sve više okreću outsourcingu, za kojim bi i zbog prelaska na euro potražnja mogla dodatno narasti. Najjednostavniji način je proširenje postojećih timova unutar internog IT-a kompanije novim developerima. Taj način za prednost ima fleksibilnost – timovi se lako povećavaju prema potrebama. Nedostatak je što je za nove developere potrebno vrijeme učenja poslovnog znanja i pravila, za koje stariji članovi tima često nemaju dovoljno vremena. Također, postoji granica nakon koje povećanje tima više nema smisla, jer se više vremena troši na onboarding novih ljudi nego što se štedi samim proširenjem.

Kako eksternalizirati
Drugi je način angažiranje konzultanata koji već imaju iskustva sa sličnim projektima u drugim zemljama. Taj pristup je dobar jer štedi na vremenu te osigurava da se ne ponavljaju pogreške koje su se već događale. Nedostaci mogu biti otpor unutar internog IT-a te visoka cijena angažiranih stručnjaka.

Treći je način, za koji je specijaliziran Serengeti, eksternalizacija (outsourcing) pojedinih dijelova sustava vanjskim timovima. Dakle, pojedine aplikacije ili sustavi koji se mogu izdvojiti kao cjelina od core sustava daju se na održavanje vanjskom timu, koji može razvijati i njihove nove funkcionalnosti, a developeri iz internog IT-a koji su to do sada radili prebacuju se na strateški važnije projekte. Taj način je dobar zato što se developeri koji su u internom IT-u u pravilu lakše snalaze i brže budu produktivni nego netko tko tek dolazi 's ulice'. Često su i zadovoljni jer se rješavaju rada na manje važnom sustavu, a prebacuju se na nešto strateški važno. Nastavak kvalitetnog funkcioniranja eksternaliziranog sustava osigurava se ugovorom o razini usluge (SLA) i dobrim prijenosom znanja na novi tim.

Katkad jedino rješenje
Outsourcing je dobro, a katkad i jedino rješenje za ubrzanje razvoja velikih IT projekata. Projekt uvođenja eura je projekt s kratkim rokovima te će ga za većinu financijskih institucija biti nemoguće dovršiti koristeći se samo internim resursima. Za koji god model outsourcinga se odlučili, Serengeti je dobar odabir zbog velikog iskustva u sličnim projektima u BFSI sektoru, vrhunskih stručnjaka te odličnih ocjena zadovoljnih klijenata.

IT sustavi kompanija izvan financijskog sektora neće biti imati toliko složene izmjene te će za te izmjene biti sasvim dovoljno vremena. Ostaje problem troškova prilagodbe, koji će svakako biti nezanemarivi u vremenu oporavka od pandemije. Zbog svega očekujemo da će datum uvođenja eura ipak biti pomaknut na 2024. ili čak 2025., ovisno o situaciji s pandemijom, ispunjenjem konvergencijskih kriterija te mogućnostima prilagodbe IT sustava državnih službi, banaka i drugih kompanija, što će im dati više vremena za pripremu prelaska.


Komentari članka

Vezani članci

Poznata cijena dionica Spana: ‘Očekujem pozitivan efekt na hrvatsko tržište kapitala‘

20.09.2021.

Span d.d., prva privatna hrvatska IT kompanija koja je u srpnju najavila izlazak na Zagrebačku burzu, nakon zaključenja prvog i drugog kruga javne ponude dionica putem koje je Span ponudio 578.200 vlastitih dionica (29,5 posto), odredila je da će se ponuđ

Sviđalo se to publici ili ne, Shein je postao broj jedan šoping adresa generacije Z

16.09.2021.

Kineski Shein je prilična prijetnja postojećim šoping platformama, ali i fast-fashion brendovima, a njegov strelovit uspjeh i specifična poslovna strategija mogli bi označiti početak potpuno nove ere u industriji

Šest mjeseci kune u eure moći ćemo mijenjati besplatno. Nakon toga bankama plaćamo naknade

16.09.2021.

Što će se nakon uvođenja eura događati s gotovinom, depozitima i kreditima građana objasnio je na drugom panelu konferencije Hrvatska: na putu za euro, koju je Lider organizirao u suradnji s Europskom komisijom, Michael Faulend, viceguverner HNB-a. Istak

250+ milijuna preuzimanja aplikacije možda upućuje na to da se u Photomathu danas “samo održava” – zapravo je suprotno!

16.09.2021.

Photomath aplikaciju danas s lakoćom koriste desetine milijuna korisnika mjesečno, a u pozadini te jednostavnosti koju vide korisnici nalazi se kompleksan i dobro uigran sustav baziran na umjetnoj inteligenciji koji ne prestaje inovirati. Pravi protagonis

Burzovni ulagači razgrabili Span: Zbog velikog interesa cijena dionice postavljena na maksimalnih 175 kuna

16.09.2021.

Span na Zagrebačku burzu izlazi 21. rujna kao kompanija vrijedna 343 milijuna kuna, odnosno 46 milijuna eura. Jedna od najvećih hrvatskih IT kompanija prijavila je Hanfi da će svoje dionice na IPO-u prodati po konačnoj cijeni od 175 kuna i tako prikupiti

Tag cloud

 1. 2262 članka imaju tag turizam
 2. 2138 članka imaju tag hrvatska
 3. 1410 članka imaju tag izvoz
 4. 1640 članka imaju tag financije
 5. 1231 članka imaju tag svijet
 6. 931 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1153 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1084 članka imaju tag trgovina
 9. 1057 članka imaju tag ict
 10. 902 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 920 članka imaju tag investicije
 12. 746 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1046 članka imaju tag EU
 14. 946 članka imaju tag industrija
 15. 831 članka imaju tag menadžment
 16. 442 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 646 članka imaju tag maloprodaja
 19. 443 članka imaju tag poticaji
 20. 604 članka imaju tag marketing
 21. 429 članka imaju tag opg
 22. 538 članka imaju tag tehnologija
 23. 517 članka imaju tag krediti
 24. 406 članka imaju tag eu fondovi
 25. 316 članka imaju tag potpore
 26. 393 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 438 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 460 članka imaju tag obrazovanje
 29. 418 članka imaju tag porezi
 30. 394 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 341 članka imaju tag osijek
 32. 395 članka imaju tag hnb
 33. 440 članka imaju tag dzs
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 319 članka imaju tag hgk
 36. 398 članka imaju tag vlada
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 413 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici