Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Svi 2023

Predstavljen je novi izgled Googleove web tražilice koja je potpomognuta AI-jem! Veliki naglasak je stavljen na pomoć pri kupnji proizvoda.

Izvor: pcchip.hr · Autor: Ervin Mičetić  

Predstavljen je novi izgled Googleove web tražilice koja je potpomognuta AI-jem! Veliki naglasak je stavljen na pomoć pri kupnji proizvoda.

Microsoft je visoko postavio ljestvicu s uvođenjem AI elemenata koji su postali dio Bing web tražilice te je napravljena njihova integracija u Bing Chat. Nije se trebalo dugo čekati na Googleov odgovor na isto pa smo ovaj tjedan konačno dobili potvrdu novih vijesti. Google je otkrio da će se slične promjene dogoditi s njegovom web tražilicom i da ćemo imati novo iskustvo pretraživanja interneta.

Novi Google Search
Google je tijekom poznatog „Google I/O“ eventa napravio predstavljanje novog izgleda svoje web tražilice. To bi trebalo funkcionirati na isti način kako AI elementi stvaraju odgovore na web pretrage unutar Binga. Odgovori generirani pomoću AI-ja pojavit će se iznad tradicionalnih rezultata u obliku web poveznica nekoliko sekundi nakon učitavanja. Google ovu novu značajku naziva „SGE“ što je skraćeno od „Search Generative Experience“. AI rezultati uključuju poveznice na eksterni umetnuti sadržaj u odgovorima, identično kao i kod Bing Chata.

AI odgovori imaju gumb za moguća pitanja koja se nadovezuju na sadržaj prethodnih odgovora te imaju mogućnost da samostalno postavljaju dodatna pitanja. AI odgovori također će imati drugačiji raspored i prikaz ovisno o kontekstu. Na primjer, ako ste napravili pretragu o određenom dijelu bicikla, kao dio odgovora prikazat će se rezultati koji su bliži postojećim Google Shopping poveznicama. Ovakvi dijelovi odgovora na vaše pitanje zauzet će dosta prostora na stranici te će u mnogim slučajevima naprosto izgurati normalne rezultate na zaslonu.

Kao drugi primjer možemo dati pretragu „vrijeme Zagreb“. Nakon nje će se prikazati rezultati osmodnevne prognoze za područje grada Zagreba i dati detaljne informacije o vremenu za tu lokaciju. S druge strane, pretraga „kako se obući u Zagrebu“ tražit će mnogo dulji odgovor pa će se tu uključiti AI elementi koji će na temelju trenutnih vremenskih okolnosti dati sugestiju kako se obući i pokušati čim detaljnije uputiti korisnike u isto.

Traženje proizvoda s mnogo više detalja
Google se u objavi na svojem blogu izrazito fokusirao na objašnjavanje nešto drugačijeg prikaza pretrage kad su u pitanju proizvodi. Naveo je da će korisnici tijekom traženja proizvoda dobiti dodatne informacije o njihovim važnim faktorima koji se mogu razmotriti i biti dio potencijalnih kalkulacija prilikom kupnje. Također će se dobiti detaljni opisi proizvoda koji uključuju relevantne i ažurirane recenzije, rejtinge, cijene i slike.

Novo AI iskustvo kad je u pitanju traženje proizvoda za kupnju temelji se na Googleovom Shopping Graphu koji ima više od 35 milijardi proizvodnih lista. Ovdje se radi o najvećoj bazi podataka o proizvodima na svijetu koja se redovito ažurira zbog neprestanih promjena kod proizvoda, prodavatelja, brendova, recenzija i ponuda. Google navodi kako se svakog sata gotovo 1.8 milijardi proizvodnih lista ažurira na Shopping Graphu kako bi se korisnicima pružili novi i pouzdani rezultati.

Kada koristiti Google Search, a kada Google Bard?
Google je naveo da će se tradicionalna Google pretraga, koja sada ima i AI elemente, koristiti kako bi se pronašle konkretne informacije.

Bard je chatbot koji ima mogućnost generiranja razgovora nalik onima kod ljudi pa će njegova funkcija biti pružanje kreativne suradnje, a primjeri za to mogu biti utvrđivanje softverskog koda za određeni problem ili osmišljavanje elemenata za fotografije.

Na kraju možemo reći da se kod ove Googleove integracije AI elemenata mogu pojaviti slični problemi koji su primijećeni prilikom Bingovih davanja odgovora. Postoji mogućnost da AI elementi mogu izmisliti odgovore ili interpretirati pitanja na pogrešan način. Google je u nedavnom intervjuu rekao da način funkcioniranja njegovih AI elemenata koji su dio Google Searcha neće imati istu „osobnost“ koju koristi Google Bard, no i dalje nije jasno u čemu je točno razlika.

Također još uvijek ne znamo hoće li se novi redizajn Google Searcha odmah omogućiti svim korisnicima ili će se na početku inzistirati na prijavama na liste čekanja kakve su sada dostupne. Vjerojatno će postojati neka početna testna faza, no sigurni smo da će svi korisnici ubrzo moći isprobati nove AI značajke jer Google već ozbiljno kasni za Microsoftovim Bingom.


Komentari članka

Vezani članci

Googleovi automobili od danas ponovno snimaju Hrvatsku za Street View

10.04.2024.

Servis Google Street View putem svojih će automobila ažurirati fotografije brojnih gradova u Hrvatskoj u 360 stupnjeva, kao i cesta i autocesta u svim hrvatskim županijama za Google Maps

Microsoft prešišao Apple i postao najvrednija tvrtka na svijetu

17.01.2024.

Nekoliko puta od 2018., Microsoft je nakratko preuzeo vodstvo nad Appleom kao najvrednijom tvrtkom, posljednji put 2021., kada su zabrinutosti zbog manjka opskrbnog lanca povezane s pandemijom COVID-19 pogodile cijenu dionica proizvođača iPhonea.

Vruće tržište rada: Ili ćete zapošljavati strance ili ćete kupovati robote

28.12.2023.

Solidna ekonomska aktivnost, napeta situacija na tržištu rada, eksplozija mase plaća u proračunu te povećanje minimalne plaće za 20 posto sastojci su koji će neizbježno uroditi novim visokim rastom plaća u 2024. godini.

Hrvatska među deset 'najguglanijih' odredišta za putovanja u 2023.

15.12.2023.

Hrvatska se prema Googleovim podacima o najčešće pretraživanim odredištima za putovanja u 2023. našla među prvih deset zemalja u svijetu odnosno na petom mjestu, iza prve Grčke, druge Španjolske, zatim Italije i Portugala, objavio je američki i globalno p

Prihodi OpenAI-ja od ChatGPT-a u narednoj godini bit će veći od milijardu dolara

22.11.2023.

Novi financijski pokazatelji predviđaju da će tijekom sljedećih 12 mjeseci organizacija OpenAI od svojeg chatbota ChatGPT i s njime povezanih servisa imati značajno veće prihode od očekivanih

Tag cloud

 1. 2599 članka imaju tag turizam
 2. 2456 članka imaju tag hrvatska
 3. 1573 članka imaju tag svijet
 4. 1239 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1856 članka imaju tag financije
 6. 1565 članka imaju tag izvoz
 7. 1248 članka imaju tag trgovina
 8. 1293 članka imaju tag ict
 9. 1417 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1129 članka imaju tag investicije
 11. 1169 članka imaju tag industrija
 12. 1025 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 1136 članka imaju tag EU
 14. 831 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 974 članka imaju tag menadžment
 16. 563 članka imaju tag opg
 17. 740 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 666 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 372 članka imaju tag potpore
 23. 492 članka imaju tag eu fondovi
 24. 604 članka imaju tag tehnologija
 25. 468 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 489 članka imaju tag porezi
 27. 460 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 533 članka imaju tag krediti
 29. 474 članka imaju tag prehrambena industrija
 30. 502 članka imaju tag obrazovanje
 31. 407 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag energetika
 33. 482 članka imaju tag dzs
 34. 397 članka imaju tag start up
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor