Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Lip 2024

Maša Margan Vunić: Razmišljanje o brendu ne staje završetkom radnog dana, brend se živi

Izvor: poduzetnik.biz · Autor: Mirjana Felinger  

Maša Margan Vunić: Razmišljanje o brendu ne staje završetkom radnog dana, brend se živi

“O brendu razmišljam stalno, živim ga. To vas jednostavno pokreće, obuzima i veseli. Mislim da je to u DNK-u svakog brend menadžera, a ako te strasti nema, možda to i nije posao za vas.” – Maša Margan Vunić, globalna brend menadžerica u JGL-u

„Šta to stavljaš u nos?“, mnogima dobro poznata kampanja za Meralys sprej za nos koju rado pjevaju sve generacije i danas prepoznaje gotovo cijela Hrvatska, u proteklom je razdoblju nastavila svoj pobjednički niz.

Novo priznanje za ovaj izvorni brend riječkog JGL-a stigao je iz Rima, gdje je osvojena prestižna nagrada The Worldwide Marketing Award. Prvo mjesto Meralys kampanji za najbolje marketinško ostvarenje i kreativnost na globalnom tržištu dodijeljeno je na europskoj konferenciji Nicholas Hall’s Consumer Healthcare (CHC), a nagrada se smatra jednom od najznačajnijih priznanja u industriji.

Također, kampanja je ulistana među 100 najučinkovitijih kampanja na svijetu. Naime, Warc effective 100 ljestvica predstavlja neovisno globalno mjerilo najnagrađivanijih svjetskih kampanja za učinkovitost, a Meralys kampanja uvrštena je kao druga po redu u kategoriji Pharma & Healthcare.

WARC Rankings prati TOP 100 ostvarenja u tri kategorije: kreativnost, mediji i učinkovitost, a JGL je jedini predstavnik iz Hrvatske u sve tri kategorije. Dolaskom na ovu listu, kampanja „Šta to stavljaš u nos?“ postala je najnagrađivanije marketinško ostvarenje hrvatske farmaceutske industrije, što je bio povod za razgovor s Mašom Margan Vunić, globalnom brend menadžericom u JGL-u.

Zajedno s timom postigli ste zavidne promidžbene, strukovne i prodajne rezultate s Meralysom. Podijelite s nama najvažnije.
Krenut ću od prodajnih rezultata jer su oni zapravo najzorniji pokazatelj uspješnosti kampanje. Nije dovoljno izdvojiti se u kreativnosti ukoliko nisu ostvareni poslovni ciljevi, a Meralys ih je nadmašio. Nakon drugog vala kampanje postao je vodeći brend u kategoriji nazalnih dekongestiva s impresivnih 37% tržišnog udjela.

Što se tiče strukovnih nagrada, posebno bih istaknula zlatni Effie u kategoriji Zdravlje te Effie Grand Prix, na što smo izuzetno ponosni. Kampanja je prepoznata i na europskoj razini kao prva hrvatska kampanja za komercijalni proizvod koja je ikad osvojila Effie Europe, i to u prestižnoj kategoriji „Best of Europe Champions League”. O internacionalnoj kvaliteti svjedoči prvo mjesto za marketinšku izvrsnost, Worldwide Marketing Award, osvojeno proteklog mjeseca na konferenciji Nicholas Hall Consumer Healthcare (CHC) u Rimu. Nakon toga, uslijedila je vijest o uvrštavanju kampanje među 100 najučinkovitijih na svijetu.

Na kraju, htjela bih spomenuti i važnost za mene osobno jer ovo je bila prva samostalno vođena kampanja. Neizmjerno sam ponosna na cijeli JGL tim koji ju je iznio, a trenuci proglašenja Effie Grand Prixa u Rovinju nešto je što nadilazi poslovnu sferu i što ću uvijek pamtiti.

Što je po vama bilo presudno za uspjeh?
Puno je čimbenika koji su pridonijeli uspjehu, ali prije svega bih istaknula suradnju s kreativnom agencijom Utorak, koju je obilježilo veliko uzajamno povjerenje. Povjerenje je temelj svega jer nam je, nakon prvotnog oduševljenja predstavljenim konceptom, dalo dovoljno hrabrosti da ga realiziramo do kraja, čak i nakon rezultata fokus grupa koji su prednost dali drugom konceptu.

Dio uspjeha svakako leži i u samoj kreativnoj ideji. Smatram da je izvanredno kako je agencija ključni uvid iz istraživanja tržišta pretočila u nešto toliko blisko potrošaču, a opet toliko jednostavno da se trenutačno uvlači pod kožu, pamti i ostavlja pozitivan dojam. Moram spomenuti i JGL-ov prodajni tim koji je kampanju, s puno strasti, doveo do potrošača i stručne javnosti.

Koliko vam priznanja poput Effieja znače za vaš brend i koliko doprinose još snažnijem pozicioniranju brenda među ključnim targetom?
Effie je najvažnije priznanje u industriji tržišnih komunikacija jer nagrađuje učinkovitost, što je ključni kriterij koji se mora opsežno dokazati. Nije slučajnost da se smatra marketinškim Oscarom. Osvojeni Effie jasno daje do znanja koliko je kampanja dobro rezonirala kod ključnog targeta i polučila rezultate. Stoga je to za nas kao klijenta, ali i za kreativnu agenciju, posebna čast i snažan vjetar u leđa.

Kada biste morali nekome opisati brend Meralys, koje njegove odlike biste posebno izdvojili?
Rekla bih da je stručan, superioran i jedinstven. Stručan je u rješavanju problema začepljenog nosa. Superioran zbog činjenice da, osim što odčepljuje nos, dodatno ga i njeguje. A kombinacija lijeka i njegujućih supstanci, uz istovremeno odsustvo konzervansa, čini ga jedinstvenim na globalnom nivou. Mogli bismo reći – hrvatsko znanje, svjetska inovacija! Komunikacijskim pristupom osvaja, a učinkovitošću osigurava da mu potrošači ostaju lojalni. Kako i sam slogan kampanje kaže – da se nos pita, izabrao bi Meralys!

Nakon brojnih domaćih i brončanog priznanja na uglednom Effie Awards Europe, kampanja za Meralys sprej za nos farmaceutske kompanije JGL osvojila je prvu nagradu za najbolje marketinško ostvarenje te je uvrštena na uglednu listu WARC EFFECTIVE 100 u kategoriji Pharma & Healthcare.

Kako izgleda proces kreiranja kampanja u JGL-u, kakva je uloga vas kao klijenta, a kakva agencija s kojima surađujete?
Sve počinje pripremom briefa za kreativnu agenciju koji uključuje ciljeve i zadatke, uz sve relevantne informacije. Neposredno prije pripreme kreativne kampanje, uobičajeno provodimo istraživanje tržišta te dobiveni rezultati služe kao inputi za pripremu kampanje. Nakon odabira agencije s kojom želimo surađivati, započinje kreativni proces. Agencija nam predstavi nekoliko koncepata, a nakon što odaberemo finalni, ostajemo u bliskoj suradnji kako bismo očuvali integritet koncepta do samog kraja. Na taj način osiguravamo da se sve što nam je bilo u cilju realizira na željeni način i na zadovoljstvo obiju strana.

JGL posluje na 60 tržišta svijeta. Jesu li kampanje koje provodite na hrvatskom tržištu kreirane isključivo za hrvatsko tržište ili se radi o kampanjama koje se provode u svim zemljama u kojima poslujete? Koliko su specifičnosti pojedinog tržišta važne za adekvatnu pripremu i provedbu kampanja te u konačnici i rezultat?
Uglavnom nikada ne kreiramo kampanju isključivo za jedno tržište, jednako kao što gotovo nikada ista kampanja ne funkcionira za sva tržišta. Ne samo zbog lokalnih specifičnosti, već i zbog različite faze životnog ciklusa brenda na pojedinom tržištu. Ova prilagodljivost osigurava da svaka kampanja bude relevantna i učinkovita za specifične potrebe i uvjete svakog tržišta, što u konačnici pridonosi postizanju boljih rezultata. Svakoj kampanji prethode istraživanje tržišta i detaljna analiza, a u konkretnom slučaju Meralysa, kampanju smo uspješno implementirali na šest tržišta.

Koliko je danas važno, ali i moguće, na tržištu biti drugačiji i razlikovati se od konkurencije?
To je suština brendinga, stvaranje dodatne vrijednosti, odnosno prepoznatljive i relevantne razlike u odnosu na konkurente. Kampanja Meralysa sjajan je primjer jer su upravo nazalni dekongestivi segment s vrlo niskom diferencijacijom među proizvodima.

Osim toga, to je i kategorija u kojoj se sva komunikacija odvija gotovo istovremeno, tijekom sezone prehlade i gripe, i to vrlo sličnim porukama, zbog čega je postalo sve teže doprijeti do potrošača. Shvatili smo da trebamo „uzdrmati“ tržište, izaći izvan komunikacijskog okvira kategorije i napraviti nešto potpuno drugačije.


Komentari članka

Vezani članci

IAB-ova analiza: Digitalno oglašavanje u Europi doseglo rekordnih 96,9 milijardi eura u 2023. godini

25.07.2024.

IAB Europe, vodeća europska organizacija za digitalni marketing i marketinški ekosistem, čiji je hrvatski ogranak IAB Croatia, objavio je 2023 Advertising Expenditure (AdEx) Benchmark Report – temeljnu procjenu investicije u online oglašavanje tijekom pro

Dalić maže majonezu, Modrić jede palačinke… Zašto oglašivači angažiraju sportaše i koliko ih plaćaju

15.07.2024.

Zvijezde hrvatskog nogometa jedu palačinke, skupljaju sličice, veselo toče gorivo, a izbornik kuha opasan pregačom, s osmijehom kakav rijetko nosi na terenu. Svi su oni i dalje svaku večer na malim ekranima, mada je hrvatska reprezentacija odavno ispala s

Brend je ono što kompanija želi biti, a reputacija pokazuje koliko je to istina

05.07.2024.

Brend je najvrjednije nematerijalno dobro neke kompanije ili brenda, a zašto je to tako najčešće saznamo na bolan način kada se dogodi krizna situacija koja na reputaciju može negativno utjecati, izjavila je Marina Bolanča, direktorica Abeceda komunikacij

Mislav Vučić (JGL): Osim na jačanje postojećih brendova, naglasak stavljamo na ulazak u nova terapijska područja

01.07.2024.

Strateška područja ESG strategije JGL-a uključuju klimatske promjene, vodne i morske resurse, vlastitu radnu snagu i poslovno ponašanje. Za 2024. godinu definirali smo deset inicijativa koje postavljaju smjer i kvalitativne ciljeve za svaku od prioritetni

Marketing je postao bitniji od onoga što oglašava?

18.06.2024.

Imam umjetnu biljku na balkonu i zasad nije privukla nijednu pčelu. A vjerujem da i neće jer se pčele ne ponašaju kao ljudi. One imaju podešene senzore za stvarno i umjetno. A pčele k tomu jako paze kako troše svoju energiju i resurse. Piše: Renata Škarp

Tag cloud

 1. 2619 članka imaju tag turizam
 2. 2476 članka imaju tag hrvatska
 3. 1600 članka imaju tag svijet
 4. 1273 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1869 članka imaju tag financije
 6. 1578 članka imaju tag izvoz
 7. 1438 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1308 članka imaju tag ict
 9. 1257 članka imaju tag trgovina
 10. 1142 članka imaju tag investicije
 11. 1183 članka imaju tag industrija
 12. 1027 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 837 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1138 članka imaju tag EU
 15. 989 članka imaju tag menadžment
 16. 575 članka imaju tag opg
 17. 745 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 675 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 613 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 472 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 492 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 479 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 534 članka imaju tag krediti
 30. 506 članka imaju tag obrazovanje
 31. 409 članka imaju tag osijek
 32. 403 članka imaju tag start up
 33. 429 članka imaju tag energetika
 34. 484 članka imaju tag dzs
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 338 članka imaju tag agrokor
 40. 440 članka imaju tag banke