Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Svi 2024

Mario Rengel: Ne koristimo više plug, radimo reduciranu obradu tla

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Goran Gazdek  

Mario Rengel: Ne koristimo više plug, radimo reduciranu obradu tla

Obrada je brža, potroši se manje goriva, smanjeni su ulazni troškovi, a ukupna proizvodnja je konkurentnija, kaže vlasnik OPG-a koji potrebne strojeve nabavlja od tvrtke Mauthner.

Mario Rengel iz Velike Črešnjevice kod Pitomače u Virovitičko-podravskoj županiji prije tri godine odustao je od proizvodnje mlijeka jer je otkupna cijena bila takva da više nije mogla pokrivati troškove. U stajama je bilo 140 goveda, od kojih 60 muznih krava. Unatoč svim naporima, biznis s gotovo tisuću litara mlijeka dnevno, postao je nerentabilan i nije imao šanse opstati.

Mario se brzo preorijentirao na drugu granu poljoprivredne proizvodnje – ratarstvo, na 125 hektara, uglavnom vlastite zemlje. Nešto malo je u privatnom zakupu, a 30 hektara je državne zemlje.

Prošla godina je zbog visokih cijena repromaterijala, kao i kod većine proizvođača, bila na nuli. Ove sezone na OPG Rengel zasijana je uljana repica, suncokret, kukuruz, ječam, pšenica i po prvi puta na deset hektara industrijski bob. "Usjevi su za sada jako dobri. Kukuruz i suncokret su u fazi nicanja. Mislim da će ova godina biti dobra“, ocjenjuje Mario.

Između ostalog posjeduju sušare za žitarice, otkupljuju od drugih proizvođača pa izvoze u Italiju. "Na žalost prinuđeni smo izvoziti jer u Hrvatskoj nema tržišta. Proizvodnja svinja, goveda i mlijeka jako je pala i jednostavno nema potražnje za našim proizvodima“, kaže Rengel.

Vratili smo život u tlo
Odlučio se za konzervacijsku poljoprivredu, sustav koji može spriječiti gubitke obradivog tla dok obnavlja degradirana zemljišta.

"Pratimo nove trendove u proizvodnji, radimo reduciranu obradu tla. Kupujemo strojeve s kojima zemlju obrađujemo na drugačiji način, ne kao do sada", kaže pojašnjavajući da ne koriste više plug nego se isključivo baziraju na preciznu poljoprivredu.

Nekada dok su imali goveda puno su radili silaže. Sklanjali svu biljnu masu koja je trebala ostajati u tlu kako bi od nje radili stočnu hranu. "Time smo dosta uništili zemljište – smanjio se humus, tlo je postalo zbijeno“, tumači Rengel.

Sada se već vide prvi rezultati. Obrada je brža, potroši se manje goriva, smanjeni su ulazni troškovi, ukupna proizvodnja je konkurentnija.

"Počeo je rasti prinos, a što je najvažnije vratili smo život u tlo. Sad ima glisti koje su nam u ovoj proizvodnji jako bitne. Svake godine radimo analize na svim površinama. Vidi se pomak, ali treba još puno toga napraviti“, naglašava naš sugovornik.

Objašnjava kako konzervacijska poljoprivreda povećava bioraznolikost i prirodne biološke procese iznad i ispod površine tla koji doprinose povećanju učinkovitosti korištenja vode i hranjivih tvari te poboljšanoj i održivoj proizvodnji usjeva.

Zastupaju novi brend njemački Knoche
Strojeve koje na ovom OPG-u koriste za takvu obradu zemljišta kupuju u tvrtki Mauthner iz Koprivnice, zastupnici Lemkena za područje sjeverozapadne Hrvatske.

"S Mauthnerom surađujemo otkad je došao u Hrvatsku, to je možda već deset godina, a u zadnje tri-četiri smo počeli kupovati strojeve. Cjenovno su prihvatljivi, uvjeti kupnje dosta povoljni", ističe.

Nabavio je kratku tanjuraču, podrivač, prednji valjak za sjeckanje i pretovarnu prikolicu od 20 tona s kojom i kod njih ide na ispomoć. "Tanjuračom s diskovima od 75 centimetara koji su drugačije zakošeni kad izvrtimo zemlju tu više trava ne raste“, nabraja Mario.

Naglašava da je zadovoljan suradnjom jer nikada u tih desetak godina nije imao potrebe nazvati ih i pitati zašto nešto nije plaćeno i kada će biti. Naime, ova obiteljska tvrtka iz Austrije s tradicijom dužom od 70 godina, bavi se i otkupom i ponudom sjemenske robe. "Uvijek je sve bilo podmireno u roku, prema fakturi. To je sigurnost na kakvu sam u ovih dvadeset godina koliko se bavim poljoprivredom rijetko nailazio. Više ne želim raditi na rizik“, odlučan je Rengel.

I u Mauthneru su zadovoljni suradnjom. Nino Gašpar, voditelj prodaje strojeva u tvrtki kaže kako su u zadnjih nekoliko mjeseci realizirali i novi brend koji su počeli zastupati, njemački Knoche koji ima tradiciju dvjesto i nešto godina.

"Mario se odlučio na kupnju sjeckalice biljnih ostataka i jedan specifični podrivač koji ima malo zaobljena radna tijela. Napravili smo prezentaciju kod njega gdje se skupilo tridesetak ljudi koje zanima reducirana obrada i noviteti koje nameće Ministarstvo poljoprivrede kako bi ostvarili veće poticaje“, objašnjava Gašpar.

Projekt financijskog najma
Dodaje kako poljoprivrednici prihvaćaju nove tehnologija, ali da se zbog nesigurne cijene žitarica u protekle dvije godine nerado odlučuju u nove investicije. "A ni Ministarstvo se nije baš iskazalo s isplatom obećanih poticaja. Još ništa nije sjelo za reduciranu potporu“, tvrdi.


Komentari članka

Vezani članci

Berba kamilice u punom jeku: Prugovečki je s razlogom siju gotovo 40 godina

15.05.2024.

Cijela obitelj Prugovečki ovih dana marljivo puni sušare našom najzastupljenijom ljekovitom biljkom - kamilicom. Pjeskovito tlo u njihovom kraju pokazalo se pogodnim za njen uzgoj, pa je siju na 30-ak hektara.

Maslinovo ulje postaje kao tekuće zlato. Cijena bi mogla jako rasti, ali zasad sve ukazuje da slijedi dobra godina

14.05.2024.

Ono što izaziva zebnju, pa i strahove u ustaljenoj maslinarskoj proizvodnji su - klimatske promjene. Španjolska je u godinama prije poremećaja proizvodila i do 1,5 milijuna tona ulja. Zadnja berba dala je tek oko 650 tisuća tona, ova koja dolazi procjenju

Ratari odustaju od žitarica, biraju kamilicu i drugo ljekovito bilje

08.05.2024.

Ovih dana započela je berba kamilice, dohodovne kulture koja postaje sve zanimljivija poljoprivrednim proizvođačima. Trenutačno nije poznato kolike su površine poljoprivrednog zemljišta zasijane tim ljekovitim biljem jer nitko nema jedinstvene i objedinje

Mraz nanio veliku štetu dijelu vinograda središnje Hrvatske

26.04.2024.

Mraz koji je početkom tjedna pogodio unutrašnjost zemlje nanio je veliku štetu u vinogradima Moslavine i Plešivice te u nekim dijelovima Hrvatskog zagorja, priopćili su u četvrtak iz Udruge Bregovita Hrvatska.

Volontirajući u Ugandi zaljubila se u ekološku poljoprivredu, Afriku i - Denisa

25.04.2024.

Na zapadu nas jede stres i navika da sve mora biti instant, dok te priroda uči balansu, tomu da sve ima svoje vrijeme: vrijeme sadnje, vrijeme rasta, vrijeme čekanja, vrijeme uživanja u plodovima, kaže Mia Turyahabwe.

Tag cloud

 1. 2599 članka imaju tag turizam
 2. 2456 članka imaju tag hrvatska
 3. 1573 članka imaju tag svijet
 4. 1239 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1856 članka imaju tag financije
 6. 1565 članka imaju tag izvoz
 7. 1248 članka imaju tag trgovina
 8. 1293 članka imaju tag ict
 9. 1417 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1129 članka imaju tag investicije
 11. 1169 članka imaju tag industrija
 12. 1025 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 1136 članka imaju tag EU
 14. 831 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 974 članka imaju tag menadžment
 16. 563 članka imaju tag opg
 17. 740 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 666 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 372 članka imaju tag potpore
 23. 492 članka imaju tag eu fondovi
 24. 604 članka imaju tag tehnologija
 25. 468 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 489 članka imaju tag porezi
 27. 460 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 533 članka imaju tag krediti
 29. 474 članka imaju tag prehrambena industrija
 30. 502 članka imaju tag obrazovanje
 31. 407 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag energetika
 33. 482 članka imaju tag dzs
 34. 397 članka imaju tag start up
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor