Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Ruj 2021

Burzovni ulagači razgrabili Span: Zbog velikog interesa cijena dionice postavljena na maksimalnih 175 kuna

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Bernard Ivezić  

Burzovni ulagači razgrabili Span: Zbog velikog interesa cijena dionice postavljena na maksimalnih 175 kuna

Span na Zagrebačku burzu izlazi 21. rujna kao kompanija vrijedna 343 milijuna kuna, odnosno 46 milijuna eura. Jedna od najvećih hrvatskih IT kompanija prijavila je Hanfi da će svoje dionice na IPO-u prodati po konačnoj cijeni od 175 kuna i tako prikupiti 101,2 milijuna kuna kapitala za širenje poslovanja.

Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana, kaže da su time ušli u završnu fazu procesa izlaska na Zagrebačku burzu. Bit će to prva tehnološka dionica koja će se izlistati na domaćem tržištu kapitala u posljednja dva desetljeća.

- Očekujem da će to imati pozitivan efekt na hrvatsko tržište kapitala koje je potrebno dodatno ojačati uzimajući u obzir utjecaj koji ono ima na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Posebno me veseli što će naše dionice biti uvrštene upravo na Zagrebačku burzu - mi smo hrvatska kompanija, tu crpimo sva naša znanja i željeli smo biti izlistani upravo ovdje - kaže Dujmović.

Dodao je da su ojačani novim dioničarima i da će Spanu to omogućiti da ubrza organski rast na postojećim tržištima te da dobije novu snagu za nastavak širenja na međunarodnim tržištima.

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, kaže da Spanu predstoji da provede proceduru IPO-a do kraja. To znači da izvrši upis svih zainteresiranih ulagača, da svi oni uplate sredstva i da se onda na SKDD-u izvrši povećanje temeljnog kapitala.

Svi koraci
- Smatramo da je realno da se svi ti koraci provedu do 21. rujna, za kada je najavljeno listanje dionice na Burzi - kaže Gažić.

Dodaje da je uspješan IPO povećava interes ulagača za aktivnosti na domaćoj burzi i da im je stoga važno da je proces inicijalne ponude dionica dobro vođen.

- Span se tu pokazao vrlo dobrim. Mogu reći da smo na Burzi jako zadovoljni kako se sve realizira i da je ovaj IPO vrlo pozitivno percipiran u investicijskoj zajednici. Nadam se da će i druge tvrtke iz IT-ja, ali i drugih industrija, uvidjeti da je ovakav investicijski put moguć i da na domaćem terenu ima ulagača koji su spremni ulagati u dionice - kaže Gažić. Navodi da Zagrebačka burza kontinuirano razgovara sa svim potencijalnim izdavateljima.

- Sa Spanom smo, primjerice, razgovarali još prije nekoliko godina. No, tvrtkama treba dulje vrijeme da se pripreme za IPO. Takav proces uključuje značajno povećanje transparentnosti poslovanja, kao i odgovor na burzovne zahtjeve. Potencijalnih izdavatelja kao Span ima još, ne samo u IT-ju nego i u drugim industrijama - kaže Gažić.

Cijena dionice Spana u IPO-u bila je ponuđena u rasponu od 160 do 175 kuna. Izbor najviše cijene kao one s kojom će se ići u prodaju i listanje određeni je signal. Gažić ističe da to na neki način govori o interesu ulagača.

- Kad je interes manji, onda se obično bira niža cijena u rasponu, a kad je velik, viša. Po maksimalnoj cijeni možemo zaključiti da je interes bio velik - kaže Gažić.

Damir Novotny, ekonomski analitičar, bio je suzdržan u komentaru konačne cijene Spanove dionice. Ističe da želi sve najbolje dionici, ali da je njemu vrlo nezahvalno govoriti o njezinoj cijeni iz dva razloga.

- Na domaćem tržištu prisutan je višak likvidnosti, pa su i privatni i institucionalni ulagači u potrazi za dobrim prilikama za ulaganja. Drugi je razlog što u Hrvatskoj dugo nismo imali ozbiljan IPO, a posebno ne neke privatne kompanije. Sve to znači da je vrlo nezahvalno procijeniti interes ulagača, a time i cijenu - kaže Novotny.

Atipičan predstavnik
Pojašnjava da se danas kompanije prodaju "po valuaciji od sedam do deset puta EBITDA minus dugovi". Ako bi se takva računica primijenila na Span, proizašlo bi da bi mu konačna cijena po dionici trebala biti u nižem dijelu inicijalno ponuđenog raspona. No, takva računica ne uključuje interes ulagača i stoga se Novotny ograđuje od procjene konkretne cijene.

- Do početka trgovanja dionicom na Zagrebačkoj burzi, mislim da nećemo imati puni odgovor po pitanju cijene ove dionice - naglašava Novotny. Span je atipičan predstavnik "stare" hrvatske IT industrije. Njegovi su vlasnici napravili prvi management buyout u Hrvatskoj, a tvrtka je i jedna od najaktivnijih u preuzimanjima i spajanjima na domaćem IT tržištu. Span je kupio konkurentski Recro-net i partnersku tvrtku InfoCumulus. Bio je zanimljiv za akvizicije. Dubinski je snimao Hrvatski telekom, ali nisu mogli dogovoriti cijenu. Među prvima je aktivno krenuo u izvoz. Prema Prospektu, lani je imao prihod od 613,8 milijuna kuna i neto dobit od 7,5 milijuna kuna. Operativna mu je dobit 31,5 milijuna kuna.

Tagovi

dionice · ict · ipo · span

Ispiši članak

Komentari članka

Vezani članci

Domaća IT tvrtka otvorila ured u Švicarskoj

12.10.2021.

"Vrlo smo uzbuđeni zbog ovoga novog poglavlja i sigurni smo da ovo neće biti tek nastavak provjereno dobre suradnje hrvatskih i švicarskih timova, već da će ona ojačati i naše kompetencije u području digitalnih komunikacija i tehnologija", kazao je Christ

Infobip i Damir Sabol investirali u Stemi, vrijednost tvrtke sada iznosi 6 milijuna eura

30.09.2021.

Marin Trošelj predstavio je metodologiju i naprednu tehnologiju za transformaciju škola i njihovo povezivanje s tehnološkom industrijom.

Asseco SEE preuzeo najdinamičniji splitsko-zagrebački IT duo

27.09.2021.

Sistemski integrator Asseco SEE preuzimanjem dvije hrvatske tvrtke planira stvoriti novu vertikalu unutar svoje organizacije te softverske proizvode IT Sistema i eVisiona prodavati na međunarodnom tržištu

Uzbudljivo jutro na Zagrebačkoj burzi: Dionice Spana skočile na 210 kuna, ukupni promet 4 milijuna kuna

24.09.2021.

Po prometu na ZSE-u u četvrtak ujutro vodi Span, a slijede ga Podravka i Zaba uz rast i drugih tehnoloških dionica, ENT-a i HT-a

ZICER startupovima dijeli dodatnih 800.000 kuna

23.09.2021.

Zagrebački inovacijski centar ZICER pokrenuo je prijave za novi ciklus predakceleracijskog programa Startup Factory, u kojem se razvojnim timovima i mladim startupovima dijele bespovratna novčana sredstva u iznosu od 800.000 kuna, uz intenzivnu edukacijsk

Tag cloud

 1. 2274 članka imaju tag turizam
 2. 2142 članka imaju tag hrvatska
 3. 1415 članka imaju tag izvoz
 4. 1643 članka imaju tag financije
 5. 1235 članka imaju tag svijet
 6. 939 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1162 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1086 članka imaju tag trgovina
 9. 1061 članka imaju tag ict
 10. 903 članka imaju tag zapošljavanje
 11. 927 članka imaju tag investicije
 12. 748 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1047 članka imaju tag EU
 14. 950 članka imaju tag industrija
 15. 831 članka imaju tag menadžment
 16. 445 članka imaju tag koronavirus
 17. 945 članka imaju tag kriza
 18. 647 članka imaju tag maloprodaja
 19. 444 članka imaju tag poticaji
 20. 610 članka imaju tag marketing
 21. 433 članka imaju tag opg
 22. 539 članka imaju tag tehnologija
 23. 517 članka imaju tag krediti
 24. 409 članka imaju tag eu fondovi
 25. 398 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 443 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 317 članka imaju tag potpore
 28. 462 članka imaju tag obrazovanje
 29. 418 članka imaju tag porezi
 30. 394 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 342 članka imaju tag osijek
 32. 395 članka imaju tag hnb
 33. 440 članka imaju tag dzs
 34. 319 članka imaju tag hgk
 35. 440 članka imaju tag banke
 36. 398 članka imaju tag vlada
 37. 336 članka imaju tag agrokor
 38. 414 članka imaju tag BDP
 39. 358 članka imaju tag energetika
 40. 317 članka imaju tag start up