Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Svi 2009

Život i posao u skladu s prirodom na 'Orlovu putu'

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Maja Sajler Garmaz  

Život i posao u skladu s prirodom na 'Orlovu putu'

Samo nekoliko kilometara od središta Osijeka, na rubnim dijelovima Kopačkog rita i u blizini mjesta Kopačevo, nalazi se pravi mali raj s kojega dolazi mnoštvo zdravih i ekoloških prehrambenih proizvoda.

Riječ je o ekogospodarstvu »Orlov put«, koji je svojom zdravom hranom osvojio hrvatsko tržište, pa je vlasnik Goran Gusak ovih dana osvojio titulu najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednog proizvođača.

Ta je nagrada osvojena u konkurenciji 63 hrvatska poljoprivrednika, na natječaju koji su organizirali Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i dr. Franz Fischler, posebni savjetnik Vlade RH za pregovore s Europskom unijom.

»To nam je potvrda da su se isplatila sva naša odricanja i naporan rad te da se ekoproizvodnja i kod nas sve više cijeni. Nagrada nam je dala i poticaj da nastavimo ovim putem kojim smo krenuli, a to je život i proizvodnja u skladu s prirodom«, istaknuo je Gusak.

Desna ruka mu je supruga Irena, a po potrebi u sezoni zaposle još dva djelatnika. No, ističe kako su mu veliku pomoć savjetima pružili profesori s Poljoprivrednog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Od voća i povrća izrađuju dvadesetak gotovih proizvoda, među kojima su džemovi, sokovi, sirupi, ajvar, kečap, kupinovo vino, kiseli krastavci, turšija.

Problema s plasmanom proizvoda nema. Sve se plasira u trgovine Biovege u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Dubrovniku pod robnom markom Bio-Bio, dosta svježeg voća i povrća završi na policama dva velika trgovačka centra, dok svi ostali zainteresirani proizvode mogu naručiti i oni će im doći poštom.

Gusak napominje kako samo kvalitetan proizvod uvijek ima zajamčen plasman te ističe da su njihove jabuke »slađe od grožđa«, jer imaju 18 posto šećera, dok je za ostale uobičajeno oko 10 posto, a džemovi u sebi imaju čak 75 posto čistog voća.

Posebnost gotovih proizvoda obitelji Gusak je ta da se, osim što su sirovine potpuno ekološki uzgojene, svi proizvode - ručno!

»Ujutro se ubere, do 15 sati je u ambalaži kao gotovi proizvod i spremno za distribuciju. Sve se radi bez konzervansa, a jedina zaštita su pasterizacija i sterilizacija. Rok našim proizvodima je do dvije godine«, naglašava Gusak. Budući da mu je cilj bio i spojiti proizvodnju s turizmom, taj poljoprivrednik svoje je imanje otvorio i za turiste. Pritom im društvo na imanju prave konji, kokoši, zečevi, pas i svinja.

Kupci mogu doći i sami si ubrati voće i povrće, dok ih sve češće posjećuju školske ekskurzije, pa djeci organiziraju radionice na kojima ih uče, na primjer, proizvodnji soka. Dvorišna sjenica prima čak 150 osoba, pa to imanje nerijetko posluži i za razne fešte i seminare, a posebnu atrakciju Gusak svojim gostima priredi vožnjom u starim fijakerima po baranjskim livadama i ritskim šumama.

Od prodaje stana do ostvarenja životnoga sna
Do nagrade je put bio dug i za njega je trebalo puno hrabrosti. Taj se mladi poljoprivrednik 2000. godine odvažio prodati četverosobni stan u Osijeku i kupiti sedam hektara veliku livadu. Učinila mu se idealnom jer se nalazila na rubnim dijelovima Kopačkog rita, a njezino zemljište od 1988. godine nije bilo kemijski tretirano, što je važno za ekopoljoprivredu. Na toj je livadi potom sagradio ekokuću, počeo s proizvodnjom i tako ostvario svoj životni san. »Ekogospodarstvo sam osnovao 2000. godine, a ekoznak broj sedam, koji sam dobio pri registraciji, svjedoči da sam među pionirima ekoproizvodnje. Danas na toj bivšoj livadi živim sa svojom obitelji - suprugom Irenom te djecom Markom i Ivom. Uz kuću, na sedam hektara površine imamo jabuke, kruške, kupine, jagode, razno povrće. Još obrađujemo oko devet hektara zemlje koja također godinama nije ničim tretirana«, kaže Gusak dodavši da proizvodnja zimi »seli« u dva plastenika.

U tri godine narudžbe veće 40 puta
»Početak je, kao i svaki, bio težak. No, u većim hrvatskim gradovima potražnja za zdravom, ekološkom i kvalitetnom hranom sve je veća. U samo tri godine potreba za našim proizvodima povećala se čak 40 puta«, tvrdi naš domaćin. Primjerice, narudžba ajvara za ovu godinu dosegla je čak sedam tona, a naručeno je i 10.000 litara soka od jabuke.

Ručno sagrađena ekokuća
Kako bi na njegovu gospodarstvu baš sve bilo u skladu s prirodom, Gusak je sagradio i ekokuću. »Kuća je sagrađena ručno, drvetom stoljetnog crnog bora iz netretiranih šuma u okolici Žepča, a sve je spojeno drvenim klinovima. Krov je napravljen od trske iz Kopačkog rita«, pojašnjava Gusak te najavljuje kako mu je jedan od planova ponuditi turistima na svom imanju i smještajne kapacitete.


Komentari članka

Vezani članci

U deset godina spasili od izumiranja 1.400 sorti starih voćaka

14.10.2019.

Zdenka i Pavao prošli su tisuće kilometara obilazeći po Hrvatskoj stare, napuštene vrtove, tragajući za autohtonim voćkama. Danas u njihovom voćnjaku raste čak 830 sorti jabuka, 340 sorti krušaka, 159 sorti šljiva, zatim 90 sorti trešanja, 8 sorti bresaka

Hren s OPG-a Bencek i na slovenskom tržištu: posla i ulaganja je više, ali se isplati

11.10.2019.

Nisam dugo u tom poslu, još učim, stječem nova iskustva, no mislim da sam pogodio s hrenom i da će ta kultura biti isplativa, kaže Filip Bencek, koji na svom OPG-u, na ukupno 4 hektara, uz hren uzgaja i buče, batat, luk i češnjak, a proizvodnju si je olak

U svega par dana otkupna cijena mandarina pala je s 3,50 na 2,30 kuna

11.10.2019.

Problemi u prodaji obično nastaju zbog dozrijevanja većine sorata, ali sve prisutnije mandarine iz drugih proizvodnih područja EU i trećih zemalja, što uzrokuje pad cijene ispod cijene koštanja

Hren s OPG-a Bencek i na slovenskom tržištu: posla i ulaganja je više, ali se isplati

02.10.2019.

Nisam dugo u tom poslu, još učim, stječem nova iskustva, no mislim da sam pogodio s hrenom i da će ta kultura biti isplativa, kaže Filip Bencek, koji na svom OPG-u, na ukupno 4 hektara, uz hren uzgaja i buče, batat, luk i češnjak, a proizvodnju si je olak

Stasala generacija voćara spremnih na veća ulaganja u isplativije vrste

02.10.2019.

Otkupna cijena lješnjaka najviša u posljednje četiri godine - šesnaest kuna za kilogram

Tag cloud

 1. 1944 članka imaju tag hrvatska
 2. 1970 članka imaju tag turizam
 3. 1551 članka imaju tag financije
 4. 1248 članka imaju tag izvoz
 5. 843 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag svijet
 7. 1009 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 972 članka imaju tag trgovina
 9. 837 članka imaju tag investicije
 10. 684 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 918 članka imaju tag ict
 12. 966 članka imaju tag EU
 13. 863 članka imaju tag industrija
 14. 770 članka imaju tag menadžment
 15. 566 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 588 članka imaju tag maloprodaja
 18. 548 članka imaju tag marketing
 19. 508 članka imaju tag tehnologija
 20. 489 članka imaju tag krediti
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 428 članka imaju tag obrazovanje
 23. 348 članka imaju tag eu fondovi
 24. 261 članka imaju tag potpore
 25. 395 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 344 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 422 članka imaju tag dzs
 31. 304 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 300 članka imaju tag hgk
 34. 379 članka imaju tag vlada
 35. 346 članka imaju tag energetika
 36. 350 članka imaju tag porezi
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 378 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija