Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Pro 2017

Želite prodati ili kupiti uhodani biznis? U Hrvatskoj je to gotovo nemoguća misija

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Zoran Korda  

Želite prodati ili kupiti uhodani biznis? U Hrvatskoj je to gotovo nemoguća misija

Kako prodati uhodani mali biznis s imovinom i zaposlenicima, točnije gdje naći partnera ili tvrtku koja želi preuzeti poslovanje? S tim pitanjem susreću se mali poduzetnici širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. No dok vani postoji pomoć države, nevladinih udruga i financijskih institucija, kod nas su poduzetnici u većini slučajeva prepušteni sami sebi

Generaciju poduzetnika koja je u biznis krenula 1990-ih u idućih nekoliko godina čeka velik izazov. U mirovinu će otići vlasnici 17.000 malih i srednjih poduzeća, a neizvjesno je hoće li i tko njima nastaviti upravljati.

Oni koji ne uspiju prenijeti posao na nasljednike trebat će pronaći partnere ili prodati svoje životno djelo. A u Hrvatskoj to baš i nije lako.

Za razliku od razvijenih zemalja u kojima postoje specijalizirani portali i posrednici koji spajaju ponudu i potražnju (primjerice BizBuySell.com i BizQuest.com u SAD-u) te nevladine agencije koje pomažu poduzetnicima, u Hrvatskoj su poduzetnici koji žele unovčiti biznis uglavnom prepušteni sami sebi.

Osim što ne postoji uređeno mjesto za spajanje kupaca i prodavatelja, u Hrvatskoj je teško dobiti stručnu pomoć jer su postojeće konzultantske kuće uglavnom usmjerene na afirmirane srednje i velike kompanije. Podršku ne pružaju ni državne institucije, a izostaje i potpora banaka, koje nemaju kreditne linije za financijsko praćenje preuzimanja mikro i malih poduzeća.

Stoga nije slučajno to da se uhodani biznisi prodaju putem malih oglasnika bez stručne podrške i uz minimalni set informacija. U takvim slučajevima postoje brojni rizici kojima su izloženi i kupci i prodavatelji.

Na 'crnom tržištu' najčešće se prodaju tvrtke iz uslužnih djelatnosti. Tako se, primjerice trenutno za 35.000 kuna može kupiti 'uhodani fast food' u centru Zagreba s kompletnim inventarom te s prostorom u zakupu koji se plaća 4500 kuna mjesečno ili agencija za nekretnine s namještenim poslovnim prostorom za 175.000 kuna.

Jedina institucija koja se sustavno bavi edukacijom i pripremom poduzetnika za prijenos poslovanja je neprofitna udruga CEPOR, koja godinama organizira radionice na kojima stručnjaci vlasnike malih i srednjih poduzeća savjetuju u planiranju budućnosti nakon povlačenja iz biznisa.

Treba naglasiti da je prodaja tvrtke složen i dugotrajan postupak. Čak i u razvijenim zemljama postupak prodaje traje minimalno šest mjeseci, a može potrajati i nekoliko godina.

Iznimno je važno angažirati dobre savjetnike jer u tom poslu ima puno detalja kojih poduzetnik nije svjestan. Savjetnik treba pripremiti potrebnu dokumentaciju (informativni memorandum) i pronaći potencijalne kupce.

Najosjetljiviji dio postupka su procjena vrijednosti i pregovori o prodaji. Vlasnici često imaju emocionalni odnos prema tvrtki i skloni su precijeniti njezinu vrijednost. S druge strane kupci nastoje srušiti cijenu ispod realne vrijednosti, osobito ako procijene da nemaju veliku konkurenciju.

Stoga je važno napraviti standardnu procjenu vrijednosti kako bi se prodajna cijena objektivno postavila. Postoje brojne metode procjene, ali najčešće se koriste one bazirane na diskontiranju novčanog tijeka (procjena budućih novčanih zarada i njihovo svođenje na sadašnju vrijednost) te na multiplikatorima koji se primjenjuju na financijske pokazatelje tvrtke. Primjerice, uobičajena cijena koju postižu male i srednje tvrtke je tri do pet puta viša od ostvarene dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA).

Također, potencijalnim kupcima koji su ušli u uži izbor treba omogućiti detaljan uvid u poslovanje (due diligence) s komercijalnog, financijskog i pravnog stajališta.

Zagrebačka burza priprema platformu za trgovinu udjelima u malim i srednjim poduzećima

Završni korak je sastavljanje ugovora o prodaji koji treba jasno definirati cijenu i način plaćanja te na najbolji način zaštititi ostale interese prodavatelja i kupca.

U posljednje vrijeme na ovom području stižu nove inicijative u korist poduzetnika. U igru se uključila Zagrebačka burza, koja priprema pokretanje platforme Progress za trgovinu udjelima u malim i srednjim poduzećima.

Riječ je o platformi koja bi vlasnicima tvrtki, uz posredovanje kvalificiranih savjetnika, trebala omogućiti prikupljanje kapitala na tržištu, kao i prodaju cijelih tvrtki ili udjela u vlasništvu. Prema najavi, početak rada očekuje se u prvom kvartalu 2018. godine.


Komentari članka

Vezani članci

Forum obiteljskih poduzeća – Oberman: Firma mi je kao dijete, teško sam se riješio svojih prava

05.12.2017.

Dijeljenjem svog iskustva su poduzetnici prikazali kako izgleda primijena različitih modela prilikom izlaska vlasnika iz poduzeća i prijenosa poslovanja na drugu generaciju

FORUM OBITELJSKIH PODUZEĆA I PRIJENOSA POSLOVANJA

15.11.2017.

Kako odabrati najbolje rješenje za transfer poslovanja i kada započeti proces? – iskustva poduzetnika koji su primijenili različite modele izlaska iz biznisa

GEM istraživanje: Nužne promjene poduzetničkog okruženja i regulatornog okvira

07.09.2017.

Od svih zemalja, u Hrvatskoj najmanje ljudi smatra da poduzetnici imaju visok status u društvu, dok ispitanici u Finskoj, Irskoj i Njemačkoj u najvećoj mjeri smatraju da poduzetnici imaju visok društveni status

CEPOR nudi specijalistički edukativni modul namijenjen isključivo polaznicima iz financijskih institucija

22.02.2017.

CEPOR Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva, u suradnji s EFSE DF – European Fund for Southeast Europe, Development Facility organizira radionice usmjerene na jačanje kapaciteta predstavnika financijskih institucija u poslo

Što Hrvatsku čini (ne)poduzetničkom zemljom?

18.04.2016.

Istraživanje GEM-a u Hrvatskoj provodi CEPOR Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva i Ekonomski ...

Tag cloud

 1. 1723 članka imaju tag hrvatska
 2. 1740 članka imaju tag turizam
 3. 1478 članka imaju tag financije
 4. 1134 članka imaju tag izvoz
 5. 725 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 916 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 878 članka imaju tag trgovina
 8. 622 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 725 članka imaju tag investicije
 10. 896 članka imaju tag EU
 11. 817 članka imaju tag industrija
 12. 804 članka imaju tag ict
 13. 737 članka imaju tag menadžment
 14. 749 članka imaju tag svijet
 15. 908 članka imaju tag kriza
 16. 536 članka imaju tag maloprodaja
 17. 502 članka imaju tag marketing
 18. 466 članka imaju tag krediti
 19. 451 članka imaju tag tehnologija
 20. 292 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 23. 418 članka imaju tag dzs
 24. 383 članka imaju tag obrazovanje
 25. 336 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 26. 367 članka imaju tag hnb
 27. 334 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 216 članka imaju tag potpore
 29. 293 članka imaju tag hgk
 30. 266 članka imaju tag poduzetnici
 31. 274 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag energetika
 33. 294 članka imaju tag agrokor
 34. 339 članka imaju tag recesija
 35. 356 članka imaju tag vlada
 36. 279 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 280 članka imaju tag rast
 39. 272 članka imaju tag hotelijerstvo
 40. 174 članka imaju tag edukacija