Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

17 Stu 2011

Zbog pogrešaka korisnici 20% sredstava vraćaju u EU

Izvor: www.vecernji.hr · Autor: Sandra Veljković  

Zbog pogrešaka korisnici 20% sredstava vraćaju u EU

S Anom Fresl, direktoricom konzultantske kuće Projekt jednako razvoj (PJR) razgovarali smo o mogućnostima korištenja EU fondova, kakvi se projekti traže te koji su najčešći problemi s kojima se korisnici susreću.

Tko najčešće aplicira za nepovratna sredstva?
Rezervirajte termin danas i ostvarite 50% popusta. www.opticalexpress.hr
Organizacije civilnog društva, općine, gradovi i županije, regionalne razvojne agencije, obrazovne institucije, javna tijela i poduzeća. Privatna poduzeća tek se moraju pravo aktivirati, što očekujem da će se dogoditi nakon pristupanja EU.

Kakvi se projekti traže?
Svaki natječaj cilja na usko područje, pa je korisnik dijelom ograničen. U tome i jest najveći problem, što ponekad ideja koju potencijalni prijavitelj ima ne odgovara uvjetima natječaja, pa se onda projektni prijedlog mora redizajnirati i prilagoditi natječaju. Inovativne ideje su dobar savjet, ideje koje dodaju vrijednost, neki drugačiji pristup socijalnim uslugama, suradnji s organizacijama civilnog društva, naglašavanje socijalne osjetljivosti tvrtki, novi pristup u poboljšavanju prilika na tržištu rada za osobe s invalidnošću, korištenju resursa tvrtke na prihvatljiv način... Primjerice, ako je cilj natječaja podizanje mogućnosti zapošljavanja mladih ljudi, onda bi projekt trebao identificirati specifičnu ciljanu skupinu koja odgovara profilu u natječaju, istražiti njezine teškoće i mogućnosti na tržištu rada, i zatim identificirati intervencije koje točno odgovaraju tim potrebama te joj takav program aktivnosti osigurati s ciljem održiva zapošljavanja.

Kojim sektorima EU poklanja najviše pažnje?
Smanjivanju strukturnih razvojnih razlika u državi, primjerice smanjenju nezaposlenosti, povećanju kvalitete sustava obrazovanja... S obzirom na to da EU fondovi imaju javni interes, poduzetnici bi trebali razmišljati kako pridonijeti ostvarivanju javnih politika i zajednici i uvijek bi trebali djelovati u partnerstvu s udruženjima, javnom upravom, drugim poduzećima i klasterima.

Što je najveći problem u pripremi projekta?
Sama ideja i mogućnost da ideja pronađe objavljeni natječaj za koji je relevantna s predloženim ciljevima. Natječaji obično ograničavaju vrste organizacija koje se mogu prijaviti, a na kraju postaje problem i partnerstvo koje je načelno uvijek poželjno na projektima (ponekad natječaji postavljaju kao uvjet međunarodno partnerstvo), a u praksi je kvalitetno partnerstvo velika prepreka organizacijama. I nakon toga svaka ideja doživljava realnost suočavanjem s kvalitativnim kriterijima natječaja.

Isplati li se angažirati konzultante?
Konzultant može pripremiti projekt u kraćem vremenu i kvalitetnije od osobe koja se prvi put susreće s EU natječajem. Preporučujem korisnicima da pročitaju tekst natječaja i dokumentaciju i da procijene koliki bi bio trošak mjeseci rada „interne" osobe i da procijene kolike su šanse da projekt prođe nekome tko radi prvi put. Taj trošak treba usporediti s cijenom konzultanta.

Koliko su vaši projekti uspješni?
PJR je specijaliziran samo u području EU fondova. Uspješnost kvalitete pisanja projekata u PJR-u je takva da tri od četiri projektna prijedloga dobiju EU financiranje. Pokrivamo cijeli ciklus. Zbog nebrojenih pogrešaka u provedbi projekata (pogrešno planirano ili nepravilno potrošeno) hrvatski korisnici EU sredstava vraćaju prosječno 20 posto ugovorenih sredstava nazad u EU. Stoga smo odlučili pokrenuti Akademiju o provedbi EU projekata.

Prijava je jedno, a provedba projekta drugo.
Ispit zrelosti svake ideje je provedba projekta. Osim problema kao što su manjak vremena..., problemi se obično vežu uz obrazlaganje izmjena projekta i realokacije proračuna, financijske probleme i teškoće u pravdanju troškova te kao najčešći razlog za gubitak sredstava – nevaljali postupci javnih nabava.

Kako razlučiti dobre od loših konzultanata?
Tržište EU konzultanata je razmjerno neuređeno, kako po pitanju kvalitete, tako i po cijeni. Dobre konzultante može se identificirati isključivo po tome koje prethodno iskustvo u području EU projekata imaju. Imati samo iskustva u pisanju, a ne i u provedbi, isto je kao da ste dobili vozačku dozvolu a niste nikad poslije vozili automobil.

U čemu aplikanti za sredstva iz EU fondova najčešće griješe u prijavama projekata?
Najčešći su problemi neadekvatno vremensko planiranje projekta, umjetna partnerstva koja se neće održati, pretjerivanje s količinom željenih rezultata i nerealni proračuni projekata.


Komentari članka

Vezani članci

Na Trgovačkom sudu u Osijeku u 2019. otvoreno 1468 novih tvrtki

21.02.2020.

Iako se još uvijek suočavaju s nizom administrativnih prepreka, domaći poduzetnici ipak priznaju da se osjeća olakšanje u poslovanju. Nameti se smanjuju, a do rasterećenja dolazi i u poreznoj politici. Takva reakcija velikog broja poduzetnika, koji u razn

Poduzetnici budućnosti: Inovativni uređaj i edukacijska društvena igra odnijeli glavne nagrade

20.02.2020.

Oba projekta osvojila su svaki po 25.000 kuna i ušli u top pet projekata HUP-ovog natječaja Poduzetnici budućnosti.

Veliki interes za natječaje vrijedne 250 miljuna kuna

17.01.2020.

Da poljoprivrednike zanimaju mjere iz Programa ruralnog razvoja RH, potvrdila je radionica o uvjetima natječaja iz podmjere 4.1. Potpora za ulaganje u poljoprivredna gospodarstva. Zadovoljstvo velikim odazivom poljoprivrednika i konzultanata nije krio Igo

Na natječaju "IRI 2" za istraživanje, razvoj i inovacije na raspolaganju 770 milijuna kuna

13.12.2019.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je natječaj, u javnosti poznat kao IRI 2, kojim se poduzećima za istraživanja, razvoj i inovacije na raspolaganje stavlja ukupno 770 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a prijave se počinju zapri

Edukacija Voditelj EU projekata Ekonomskog fakulteta u Osijeku

11.12.2019.

Jedan od prioriteta hrvatskog društva u cjelini je jačanje ljudskih potencijala u izradi i provedbi kvalitetnih projekata

Tag cloud

 1. 1970 članka imaju tag hrvatska
 2. 2006 članka imaju tag turizam
 3. 1561 članka imaju tag financije
 4. 1275 članka imaju tag izvoz
 5. 862 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1018 članka imaju tag svijet
 7. 994 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 859 članka imaju tag investicije
 10. 935 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 874 članka imaju tag industrija
 14. 638 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 776 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 558 članka imaju tag marketing
 19. 384 članka imaju tag poticaji
 20. 517 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 435 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 268 članka imaju tag potpore
 25. 356 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 426 članka imaju tag dzs
 30. 312 članka imaju tag osijek
 31. 381 članka imaju tag hnb
 32. 371 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 301 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 284 članka imaju tag opg
 39. 383 članka imaju tag BDP
 40. 341 članka imaju tag recesija