Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

17 Stu 2011

Zbog pogrešaka korisnici 20% sredstava vraćaju u EU

Izvor: www.vecernji.hr · Autor: Sandra Veljković  

Zbog pogrešaka korisnici 20% sredstava vraćaju u EU

S Anom Fresl, direktoricom konzultantske kuće Projekt jednako razvoj (PJR) razgovarali smo o mogućnostima korištenja EU fondova, kakvi se projekti traže te koji su najčešći problemi s kojima se korisnici susreću.

Tko najčešće aplicira za nepovratna sredstva?
Rezervirajte termin danas i ostvarite 50% popusta. www.opticalexpress.hr
Organizacije civilnog društva, općine, gradovi i županije, regionalne razvojne agencije, obrazovne institucije, javna tijela i poduzeća. Privatna poduzeća tek se moraju pravo aktivirati, što očekujem da će se dogoditi nakon pristupanja EU.

Kakvi se projekti traže?
Svaki natječaj cilja na usko područje, pa je korisnik dijelom ograničen. U tome i jest najveći problem, što ponekad ideja koju potencijalni prijavitelj ima ne odgovara uvjetima natječaja, pa se onda projektni prijedlog mora redizajnirati i prilagoditi natječaju. Inovativne ideje su dobar savjet, ideje koje dodaju vrijednost, neki drugačiji pristup socijalnim uslugama, suradnji s organizacijama civilnog društva, naglašavanje socijalne osjetljivosti tvrtki, novi pristup u poboljšavanju prilika na tržištu rada za osobe s invalidnošću, korištenju resursa tvrtke na prihvatljiv način... Primjerice, ako je cilj natječaja podizanje mogućnosti zapošljavanja mladih ljudi, onda bi projekt trebao identificirati specifičnu ciljanu skupinu koja odgovara profilu u natječaju, istražiti njezine teškoće i mogućnosti na tržištu rada, i zatim identificirati intervencije koje točno odgovaraju tim potrebama te joj takav program aktivnosti osigurati s ciljem održiva zapošljavanja.

Kojim sektorima EU poklanja najviše pažnje?
Smanjivanju strukturnih razvojnih razlika u državi, primjerice smanjenju nezaposlenosti, povećanju kvalitete sustava obrazovanja... S obzirom na to da EU fondovi imaju javni interes, poduzetnici bi trebali razmišljati kako pridonijeti ostvarivanju javnih politika i zajednici i uvijek bi trebali djelovati u partnerstvu s udruženjima, javnom upravom, drugim poduzećima i klasterima.

Što je najveći problem u pripremi projekta?
Sama ideja i mogućnost da ideja pronađe objavljeni natječaj za koji je relevantna s predloženim ciljevima. Natječaji obično ograničavaju vrste organizacija koje se mogu prijaviti, a na kraju postaje problem i partnerstvo koje je načelno uvijek poželjno na projektima (ponekad natječaji postavljaju kao uvjet međunarodno partnerstvo), a u praksi je kvalitetno partnerstvo velika prepreka organizacijama. I nakon toga svaka ideja doživljava realnost suočavanjem s kvalitativnim kriterijima natječaja.

Isplati li se angažirati konzultante?
Konzultant može pripremiti projekt u kraćem vremenu i kvalitetnije od osobe koja se prvi put susreće s EU natječajem. Preporučujem korisnicima da pročitaju tekst natječaja i dokumentaciju i da procijene koliki bi bio trošak mjeseci rada „interne" osobe i da procijene kolike su šanse da projekt prođe nekome tko radi prvi put. Taj trošak treba usporediti s cijenom konzultanta.

Koliko su vaši projekti uspješni?
PJR je specijaliziran samo u području EU fondova. Uspješnost kvalitete pisanja projekata u PJR-u je takva da tri od četiri projektna prijedloga dobiju EU financiranje. Pokrivamo cijeli ciklus. Zbog nebrojenih pogrešaka u provedbi projekata (pogrešno planirano ili nepravilno potrošeno) hrvatski korisnici EU sredstava vraćaju prosječno 20 posto ugovorenih sredstava nazad u EU. Stoga smo odlučili pokrenuti Akademiju o provedbi EU projekata.

Prijava je jedno, a provedba projekta drugo.
Ispit zrelosti svake ideje je provedba projekta. Osim problema kao što su manjak vremena..., problemi se obično vežu uz obrazlaganje izmjena projekta i realokacije proračuna, financijske probleme i teškoće u pravdanju troškova te kao najčešći razlog za gubitak sredstava – nevaljali postupci javnih nabava.

Kako razlučiti dobre od loših konzultanata?
Tržište EU konzultanata je razmjerno neuređeno, kako po pitanju kvalitete, tako i po cijeni. Dobre konzultante može se identificirati isključivo po tome koje prethodno iskustvo u području EU projekata imaju. Imati samo iskustva u pisanju, a ne i u provedbi, isto je kao da ste dobili vozačku dozvolu a niste nikad poslije vozili automobil.

U čemu aplikanti za sredstva iz EU fondova najčešće griješe u prijavama projekata?
Najčešći su problemi neadekvatno vremensko planiranje projekta, umjetna partnerstva koja se neće održati, pretjerivanje s količinom željenih rezultata i nerealni proračuni projekata.


Komentari članka

Vezani članci

Otvorena najveća tvornica svježe tjestenine u Hrvatskoj

14.10.2019.

U Zaprešiću je otvorena najveća tvornica svježe tjestenine u Hrvatskoj. Investicijom od 38 milijuna kuna, koja je dijelom financirana iz europskih fondova, Naše klasje znatno će povećati proizvodne kapacitete, zaposliti nove radnike te ojačati izvoz.

Naše Klasje: Otvara se nova tvornica vrijedna 38 milijuna kuna

30.09.2019.

Tvrtka Naše klasje, najveći proizvođač svježe tjestenine u Hrvatskoj, uskoro otvara novi proizvodni pogon u Zaprešiću. Do sada su se dva njezina ključna proizvoda, tjestenina i sirovine za pekarstvo, proizvodili u dvije tvornice, no zahvaljujući organskom

Potpisano 146 novih ugovora, projekti mladih poljoprivrednika vrijedni 45,7 milijuna kuna

10.09.2019.

Do sada su objavljena tri natječaja za operaciju 6.1.1. Iz prethodna dva natječaja ugovoreno je 644 projekata s ukupnim iznosom potpore od 242,12 milijuna kuna, a do sada je mladim poljoprivrednicima isplaćeno 198,44 milijuna kuna.

U Antunovcu otvorena HAMAG-BICRO ispostava

05.09.2019.

U protekle dvije godine poduzetnici u Osječko-baranjskoj županiji su uz pomoć HAMAG-BICRO-a povukli 322,1 milijun kuna iz EU-a

Kupio mehanizaciju i 250 sadnica oraha

03.09.2019.

Na orasima Perica ne planira stati. Uz njih će, kaže, posaditi i kontinentalni badem koji dobro podnosi hladnije klimatske uvjete i pogodan je za sadnju i na našem području

Tag cloud

 1. 1944 članka imaju tag hrvatska
 2. 1970 članka imaju tag turizam
 3. 1551 članka imaju tag financije
 4. 1248 članka imaju tag izvoz
 5. 843 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag svijet
 7. 1009 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 972 članka imaju tag trgovina
 9. 837 članka imaju tag investicije
 10. 684 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 918 članka imaju tag ict
 12. 966 članka imaju tag EU
 13. 863 članka imaju tag industrija
 14. 770 članka imaju tag menadžment
 15. 566 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 588 članka imaju tag maloprodaja
 18. 548 članka imaju tag marketing
 19. 508 članka imaju tag tehnologija
 20. 489 članka imaju tag krediti
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 428 članka imaju tag obrazovanje
 23. 348 članka imaju tag eu fondovi
 24. 261 članka imaju tag potpore
 25. 395 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 344 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 422 članka imaju tag dzs
 31. 304 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 300 članka imaju tag hgk
 34. 379 članka imaju tag vlada
 35. 346 članka imaju tag energetika
 36. 350 članka imaju tag porezi
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 378 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija