Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

08 Tra 2020

Zašto još niste razvili online poslovanje? Natjerajte se na upotrebu društvenih mreža

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Marta Duić  

Zašto još niste razvili online poslovanje? Natjerajte se na upotrebu društvenih mreža

Nakon početnog šoka i osvještavanja da se nalazimo u situaciji u kojoj je ekonomija suočena s najvećim izazovom dosad, vrijeme je da razmislimo o tome kako se, koliko god je moguće, prilagoditi novonastaloj situaciji.

Domaća digitalna agencija Marketing Club odlučila je za početak savjetovati poduzetnike na društvenim mrežama, a kako kažu, svakako treba razmisliti možete li svoje poslovanje ikako prenijeti u online prostor, jer je to sada jedino što vam preostaje. Ako dosad i niste percipirali moć društvenih mreža ili online poslovanja, trenutačne okolnosti mogle bi vas natjerati da se zapitate.

Koraci u komuniciranju

“Savjete poduzetnicima počeli smo objavljivati kada je postalo očito da će dosta poslovanja morati biti stavljeno na pauzu na neko vrijeme, zbog mjera o zatvaranju trgovina. Mnogi od njih ne percipiraju moć društvenih mreža, webshopova, PR komuniciranja ili online marketinga, no ova situacija možda je i prisilno natjerala neke od njih da se suoče s ovim pojmovima.

Zato smo odlučili, koliko možemo, bazične savjete upravo po ovim pitanjima, dijeliti na svojim mrežama. Jer koliko god se nama, i češće većim brendovima, neke stvari čine očite, mali proizvođači često njih nisu ni svjesni. Zasad smo naišli na isključivo pozitivne reakcije”, ističe Petra Čekalović-Brus, projekt menadžerica Marketing Cluba.

Kada su locirali ono što bi ljudima, koji su zatvorili trgovine, moglo dobro doći, a to je online trgovina, usmjerili su snage u taj segment. Odlučili su isporučivati webshopove u najkraćem mogućem roku, u svega par dana, s tim da 40 posto cijene snosi Marketing Club.

“Jedna od glavnih stvari koja bi mogla pomoći poslovanju je webshop za vaše proizvode. Učinite ih dostupnima svima u tren oka i time spasite barem dio poslovnih rezultata, koji zbog aktualnih i nažalost opravdanih restrikcija, pate. To je naš doprinos, u okvirima u kojima možemo pomoći. Uz to, na kontakte izražene na službenoj stranici marketingclub.hr mogu nam se javiti svi koji trebaju savjet – od toga koje korake u komuniciranju trebaju poduzeti, koji kanal komuniciranja je za njihovo poslovanje idealan, kako komunicirati na društvenim mrežama”, kaže Čekalović-Brus.

Sad investirajte u marketing

Najviše upita imali su po pitanju društvenih mreža – objavljivati ili ne, promovirati postove ili ne, kako povezati sadržaj s online trgovinom, a javljaju se i s pitanjima iz područja odnosa s javnošću. Njihovi stalni klijenti ipak najviše pitaju stvari iz područja web developmenta i po pitanju prilagođavanja određenih sadržaja na njihovim postojećim webshopovima.

“Najviše upita bilo je iz područja prehrambene industrije, no ne možemo reći da su oni zato najpogođeniji krizom. Možemo reći da su oni najaktivniji po pitanju preuzimanja “stvari u svoje ruke”. Općepoznato pravilo je – kada je kriza, prvo se ulaže u marketing. No, također, druga općepoznata stvar je da kada je kriza, menadžment često upravo marketing reže, jer se nerijetko traže brzopotezna rješenja, koja će isporučiti rezultate odmah.

Marketing je investicija, ali investicija s povratom, gotovo uvijek.Uzmimo za primjer brod koji doživi brodolom. Pa nećete se probati spasiti tako da čamce za spašavanje sakrijete u brod, već ćete ih baciti u more i u njima probati doći do kopna. U ovoj usporedbi poduzeće je brod, brodolom je kriza, a čamac za spašavanje je marketing – jedini način da vaši proizvodi stignu do obale odnosno kupaca”, slikovito objašnjava Čekalović-Brus.

Preporuka koliko ulagati u marketinški budžet je oko 10 posto prihoda kompanije, kada je kompanija pozicionirana i namjerava zadržati održivi rast. Poduzećima u kompetitivnim prilikama preporučuje se taj budžet povećati i na 20-30 posto godišnjih prihoda, a ponekad i više.

“Jasno, ovakve generalizacije nikad nisu dobre, i uvijek je potrebno prvo snimiti situaciju pojedinog poslovanja pa onda donijeti odluku, no ako pričamo općenito, ovo bi bile brojke.

U kriznim vremenima posebnu važnost dobiva strategija upravljanja odnosima s potrošačima.

Upravo ovo vrijeme može biti idealna prilika da se određena poduzeća istaknu, promijene načine funkcioniranja i usmjere se na kupce koji možda do sada nisu ni bili tu. Neka vaše poslovanje ili brend postanu dio rješenja situacije˝, zaključuje Čekalović-Brus.


Komentari članka

Vezani članci

Nizozemac u Hrvatskoj otvorio tvrtke, želi usred krize zaposliti puno ljudi

18.05.2020.

"Evo zbog covida će se mnoge kompanije odlučiti da im zaposlenici i nakon epidemije rade od doma. Zašto onda ti ljudi recimo ne bi mogli raditi iz Hrvatske? Hrvatska bi mogla ponuditi neke beneficije strancima da dođu živjeti i raditi iz Hrvatske za stran

Njih se sjetimo tek kad nešto ‘zašteka’: Evo zašto je ova struka sada jedna od najvažnijih

06.05.2020.

Da nema IT-a, danas bi kao prvo, bilo puno više žrtava jer bi protok informacija bio spor ili nikakav. Isto tako, u slučaju izolacije ili karantene, gotovo nikakav udaljeni rad ne bi bio moguć, obrazovanje bi stalo, hitne službe ne bi mogle reagirati, kri

Putem servisa u mjesec dana razmijenjeno je oko 1,2 milijuna dokumenata, čime je spriječeno više od 2 milijuna kontakata građana

06.05.2020.

Od prvih mjera u ožujku, servis Moj-eRačun postupno je širio paket usluga kojima je olakšao poslovnim subjektima da ostanu na tržištu unatoč neizvjesnim vremenima, stavljajući naglasak na usluge koje osiguravaju njihovu likvidnost.

Pripremite se za najveću promjenu na tržištu rada u posljednja dva-tri desetljeća!

04.05.2020.

Razlog zašto se dio radnika nikad više neće vratiti u svoje uredske prostorije nije samo manji zdravstveni rizik, kao niti promjena u mindsetu menadžera, već i – ušteda. Uredi i uredsko poslovanje nisu nimalo jeftini.

Svi hrvatski OPG-ovi na jednom mjestu, ako nemate dobit ćete web stranicu - besplatno!

02.05.2020.

Nadam se da će naši vrijedni OPG-ovci pronaći svoj interes za oglašavanje domaćih proizvoda na ovoj platformi te na taj način učiniti svoje proizvode dostupnim ne samo lokalnom, nego i širem tržištu, kaže i župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Tag cloud

 1. 2003 članka imaju tag hrvatska
 2. 2046 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1061 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 699 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 989 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 566 članka imaju tag marketing
 19. 391 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 518 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 362 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 352 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 376 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 300 članka imaju tag opg
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija