Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Lip 2018

Zašto je prešućena ponuda američkih investitora?

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Jadranka Dozan  

Zašto je prešućena ponuda američkih investitora?

Talijanski Palumbo zajedno s vlasnički povezanim P&L Repairshipom s Malte u nepuna dva mjeseca zaredala s kupnjama paketa dionica Viktora Lenca koje su je dovele do 40,5 posto udjela u tom remontnom brodogradilištu. Napuljska grupa izrasla iz obiteljskog biznisa sad je u fazi priprema za objavu javne ponude. No, usporedno se nastavljaju rošade u Lenčevih top 10 dioničara.

Nakon što je s te liste, upravo slijedom prodaja dionica Palumbu, već ispala Tankerska plovidba, prošlog tjedna velik korak ka izlasku iz top 10 napravio je i Uljanik koji već više od desetljeća s Tankerskom kontrolira Lenac. No, dok se bujanje pozicija Palumba očitovalo na skrbničkim računima kod Interkapitala kao brokera i savjetnika Talijana, na donedavno Uljanikovo drugo mjesto na listi najvećih zasjeo je Erste Plavi mirovinski fond. Erste je prošle srijede od Uljanika na burzi kupio 2,42 milijuna dionica Lenca (po 9 kn) za 22 milijuna kuna i sada drži 24 posto. U priči o preuzimanju Lenca očito je prepoznao priliku za zaradu. Koliko će Palumbo ponuditi za prevlast u Lencu ostaje vidjeti, ali lako je moguće da za to neće biti dovoljno 9,25 kuna po koliko je nedavno stjecao dionice.

Za početak, nije sigurno ni da će ostati bez konkurencije. O potencijalnim interesentima za Lenac govorilo se i znatno prije nego što je Palumbo krenuo u akciju, a u svibnju, kad su Talijani još bili na oko 14%, interes za Lenac pokazala su pismom namjere i dva američka investitora. Neslužbeno, riječ je o financijskoj grupaciji Albion River i M.C. Deanu, kompaniji koja izvođački dosta radi i s američkim ministarstvom obrane tj. njegovom ratnom mornaricom, kao i sam Lenac koji mu je otuda i dobro poznat. Albion River i M.C. Dean navodno su se još 23. svibnja obratili Tankerskoj i njezinu čelniku Mariju Paviću koji je u ime zadarskog brodara vodio pregovore o prodaji udjela u Lencu. Neslužbeno saznajemo da su, uz spremnost da plate (najmanje) istu cijenu kao Palumbo, zatražili da im se omogući dubinsko snimanje.

Te ulagačke planove i apetite prema Lencu navodno su podijelili i s američkim veleposlanstvom u RH. Kako je Tankerska u međuvremenu (početkom lipnja) Palumbu prodala i ostatak svog udjela, a investicijska javnost nije upoznata s postojanjem paralelne ponude i ulagačkog interesa, nad cijelom pričom nadvilo se niz upitnika i sumnji. Je li i/li zašto je prešućena informacija o američkim investitorima? Je li točno da im nije omogućen "due diligence" i, ako je, što je tome razlog? Kako u tom svjetlu tumačiti transakcije u međuvremenu? Provjeru informacija i pojašnjenje zatražili smo od predsjednika Uprave Tankerske, ali ni na ponovljeni upit nismo dobili odgovor. Čelni čovjek Lenca Aljoša Pavelin na upit ima li saznanja o svemu tome odgovorio nam je da uprava "nije ovlaštena komentirati poteze vlasnika niti njihovu eventualnu neformalnu komunikaciju s potencijalnim investitorima".

Kako bilo, domaći brodarsko-brodograđevni dvojac pod čijom je kontrolom Lenac završio pri izlasku iz stečaja 2007., očito je završio vlasničku misiju u riječkom remonteru koji se u međuvremenu prometnuo u uspješnu kompaniju. Uljanik su na prodaju udjela nagnale vlastite dubioze, pa je predsjednik Uprave Gianni Rossanda već prodaju manjeg paketa dionica Lenca (4,5%) početkom svibnja objasnio problemima s likvidnošću i isplatama plaća 3. maju. Tankerska, pak, ima svoje razloge i iz Lenca se očito odlučila povući radi razvojnih planova u svom glavnom biznisu, brodarstvu. No, djelovanje do jučer ključnih domaćih dioničara ne čini se baš koordinirano, a prema nekima su se zapravo "usput razišli".

Damir Bačinović iz Sindikata metalaca Hrvatske, povjerenik u Lencu, ističe da je pri Vladinoj prodaji većinskog paketa Lenca Tankerskoj i Uljaniku dogovoreno da kontrolni paket neće prodavati bez prethodnog socijalnog sporazuma. Dojma je, kaže, da je Tankerska "izigrala sporazum". Kaže da je sindikatu i radnicima važno da (novi) vlasnik bude "odgovoran, da razvija poslovanje i poštuje kolektivni ugovor". S Palumbom su zasad imali tek neformalni razgovor, uz najavu nastavka i poruku da im je ambicija biti lider na Mediteranu. "To lijepo zvuči, ali radnici su oprezni", kaže Damir Bačinović. Palumbo je kompanija s iskustvom u branši; ima sedam manjih ili većih škverova, od Malte i Monaca do Francuske.

Nerijetko je ciljao tvrtke u poteškoćama pa je i kod nas prvotno (krajem 2017.) spominjan kao interesent za Uljanik, ali ubrzo se okrenuo Lencu. No, Palumbo nosi i reputacijsku mrlju. Pod optužbom da su brodove koristili za nezakonit transport opasnog otpada iz brodogradilišta u Italiji dijelu obitelji i nekolicini suradnika bio je određen kućni pritvor. Financijaši, usto, imaju zadršku i u pogledu financijske snage i potreba Palumba za dodatnim kapacitetima. Inače, iza Lenca je veoma dobra 2017. godina.

Uz porast prihoda od 70% (sa 303 na 514 milijuna kuna) ostvario je 36,7 milijuna kuna neto dobiti, nasuprot 1,5 godinu prije. Na početku 2018. računalo se sa slabom zaposlenošću kapaciteta, ali potražnja za remontima ispala je i niža od očekivanja Uprave pa je u 1. kvartalu ostvareno samo 51,5 mil. kuna prihoda (lani 122) uz 6,8 milijuna kvartalnog gubitka (lani 6,2 mil. dobiti). Ipak, u Upravi kažu da rast zaposlenosti i ugovorenih poslova (od ožujka) podupire očekivanja da će i 2018. biti pozitivna. Burzovna cijena dionica (oko 9,30 kn) trenutno implicira tržišnu vrijednost Lenca oko 150 milijuna kuna.


Komentari članka

Vezani članci

Uljanik će za Scenic graditi ultra luksuzne ISTRAŽIVAČKE PUTNIČKE BRODOVE

13.02.2019.

Nakon što je prošlog tjedna potvrđen odabir konzorcija DIV i Fincantieri kao strateškog partnera u programu restrukturiranja Uljanika, grupacija Scenic potvrdila je potpisivanje pisma namjere s pobjedničkim konzorcijem s ciljem suradnje na projektu širenj

Šibenska tvrtka čiji su klijenti vlasnici skupocjenih jahti s novim laboratorijem podigli poslovanje na višu razinu

28.11.2018.

Trenutačno zapošljavaju 20 ljudi te su, kako sami ističu, u stalnoj potrazi za novim, kvalitetnim kadrovima

Ukrajinci zainteresirani za brodogradilište 3. maj

10.10.2018.

Nacrt programa restrukturiranja još je u srpnju poslan na odobrenje u Europsku komisiju, a Komisija je na taj plan reagirala sa 75 primjedbi

Država zbog otkazivanja broda za Kanađane OSTAJE BEZ 4 MILIJUNA EURA

03.10.2018.

U Uljanikovom priopćenju o raskidu ugovora za kanadsku novogradnju 529 apostrofira se kako su sve aktivnosti na ovom brodu već ranije obustavljene te da njegova proizvodnja nije ni započela.

Povijesni brodovi na jednom mjestu - nova kulturna i turistička atrakcija

14.09.2018.

Radovi bi trebali krenuti krajem ove ili početkom iduće godine, tako da bi cijeli projekt trebao biti spreman za sljedeću turističku sezonu

Tag cloud

 1. 1854 članka imaju tag hrvatska
 2. 1878 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1194 članka imaju tag izvoz
 5. 806 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 979 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 936 članka imaju tag trgovina
 8. 810 članka imaju tag investicije
 9. 669 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 942 članka imaju tag EU
 11. 887 članka imaju tag svijet
 12. 855 članka imaju tag ict
 13. 841 članka imaju tag industrija
 14. 755 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 476 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 562 članka imaju tag maloprodaja
 18. 531 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 485 članka imaju tag tehnologija
 21. 342 članka imaju tag poticaji
 22. 409 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 245 članka imaju tag potpore
 26. 420 članka imaju tag dzs
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 324 članka imaju tag eu fondovi
 30. 322 članka imaju tag agrokor
 31. 291 članka imaju tag osijek
 32. 323 članka imaju tag hotelijerstvo
 33. 298 članka imaju tag hgk
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 368 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 325 članka imaju tag porezi