Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Pro 2019

Zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje: Poreze želimo ukidati, a ne smanjivati

Izvor: www.index.hr · Autor: M.R.  

Zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje: Poreze želimo ukidati, a ne smanjivati

SVETA NEDELJA posljednjih godina postala je poznata po poreznim rasterećenjima koja provodi gradska uprava i brojnim kompanijama koje su tu lokaciju nedaleko Zagreba odabrale za svoje sjedište.

Zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi u intervjuu za PoslovniFM pojašnjava kako kod njih funkcioniraju porezna rasterećenja i objašnjava svoju viziju uloge lokalne samouprave.

“Ne smanjujemo poreze nego ih ukidamo”

"Krenuli smo s poreznim rasterećenjem, no ne da se smanje porezi, nego da ih se što više ukine. Jer ako se porezi samo smanjuju dolazi do rasterećenja, ali i nadalje poduzetnik mora voditi brigu o njima. A kada se ukinu, te brige nema. Ukinuli smo prirez, komunalnu naknadu za hotele, kampove i apartmanska naselja, plaćanje komunalnog doprinosa prilikom investicija za gotovo sve industrije izuzev, primjerice, trgovine ili logistike. Poduzetnici koji su oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa ujedno su u prvoj godini poslovanja oslobođeni i komunalne naknade. Ukinuli smo i naknade za taksi dozvole. Ukinuli smo i komunalni doprinos za izgradnju više stambenih objekata, dok smo kod gradnje kuća ili objekata do tri stana smanjili komunalni doprinos od 80 do 90 posto. To je od nula do osam kuna po kubičnom metru komunalnog doprinosa, dok se u ostatku zemlje to kreće od 50 do 100 i više kuna po kubičnome metru", kaže Nađi za PoslovniFM.

Pobrojao je Nađi prednosti Svete Nedelje u razgovoru s urednicom Lidijom Kiseljak, u širem odgovoru na upit da predstavi grad bez dugova, vodeći u nas po prosječnom dohotku po stanovniku koji gradi petu poslovnu zonu i rasterećuje poslovanje poduzetnika.

"Sveta Nedelja je intenzivna poduzetnička sredina. Sve aktivnosti idu za poboljšanjem uvjeta poslovanja i života. No bez obzira na ukidanje ili smanjenje različitih davanja poduzetnika, proračun Grada nije osjetio veće gubitke, a s obzirom na porezne izmjene na nacionalnoj razini, prije svega kod poreza na dohodak, na kraju godine proračun Grada će biti na sličnoj razini kao lani. I kroz novu poreznu reformu osjetit će se manje punjenje, ali s obzirom na očekivani rast plaća, i taj bi se manjak mogao kompenzirati“, ocijenio je Nađi u emisiji Lokalno je globalno.

Naše je mišljenje, kaže Nađi, da lokalna samouprava ne bi trebala odlučivati koja poduzetnička inicijativa ima potencijal, a koja nema. To je stvar opstanka na tržištu. "Zato mi nemamo potpore, nego smo ukidanjem ili smanjenjem nameta dali poduzetnicima ono što traže – da im se prestane uzimati, a ne da im se daje", rekao je.

Zbog Brexita neke firme sele posao u Svetu Nedelju

Na upit koliko je poduzetnika u Svetoj Nedelji, Nađi odgovara kako je to teško reći zbog problema dobivanja informacija od FINA-e i DZS-a.

"Broj poslovnih subjekata, ako tu uključimo i obrte i slobodna zanimanja, kreće se oko 1000, s time da računamo da će sad broj rasti što se tiče srednjih, malih i velikih. Moram priznati da me mjera koja je ovih dana opet postala aktualna, gdje se priča o povećanju doprinosa za mikro poduzetnike koji tek osnivaju poduzeća, iznenadila. Bojim se da će ta mjera dovesti do zatvaranja nekih malih poduzeća koji su tek u začetku i moramo vidjeti kako će se to odraziti na kretanje broja poduzeća u Svetoj Nedelji. Nemaju sva ta poduzeća sjedišta, tu govorimo o onima koji imaju ured ili trgovinu i broj poduzeća sa sjedištem je znatno manji. Ako ministar financija Zdravko Marić sluša ovu emisiju, nadam se da će se predomisliti i odustati te promijeniti odluku koja se odnosi na podizanje obveznih doprinosa za direktore malih poduzeća", pojašnjava Nađi te dodaje:

"Velik je broj prepoznatljivih tvrtki kao što su Rimac Automobili, Medical Intertrade, Sancta Domenica i Genera koja je otvorila najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, a seli i dio poslovanja iz Velike Britanije u Hrvatsku zbog Brexita. Tu je i britanski Lush koji će također seliti poslovanje iz Velike Britanije. Kod nas je i Pastor i Radiokirurgija Zagreb… Ponuda je raznolika. Imamo neka nova poduzeća koja nam dolaze i koja su možda manja, ali su brzo rastuća.

“Nije dobro da lokalna samouprava određuje što ima tržišni potencijal”

Sveta Nedelja je pet minuta vožnje od zapadnog dijela Zagreba, do nas se može doći brže nego iz grada i to su neke prednosti koje imamo. Mogu otkriti da dolaze tri poduzeća, zapravo sestrinske firme koje su djelovale u Zagrebu i bave se 3D modeliranjem.

Što se tiče financijskih potpora, mi nismo tipičan grad u Hrvatskoj. Mnogi gradovi idu metodom raspisivanja natječaja za dodjelu potpora, mi to nemamo. Mi od potpora imamo financiranje dijela kamatne stope na kredite. Imamo program koji provodimo sa županijom i ministarstvom, gdje ministarstvo sufinancira 2 postotna boda, isto toliko županija, a Sveta Nedelja također do dva postotna poena. Zašto smo odabrali taj pristup? Jer smatramo da nije dobro da lokalna samouprava određuje koja poduzetnička inicijativa ima komercijalni tržišni potencijal, a koja nema. To je stvar opstanka na tržištu i ono što mi trebamo jest pojednostaviti procese, maknuti porezne namete i subvencioniranje kamatne stope zato što su kamate na poduzetničke kredite, primjerice u Njemačkoj, znatno niže nego kod nas. Nije fer da naši poduzetnici gube na konkurentnosti zato što naša država ima lošije upravljanje nego Njemačka i da zbog toga plaćaju sistemski rizik koji je puno veći. Subvencioniramo da bismo izjednačili prava igre", ustvrdio je Nađi.

Vi ste uveli novu metodu, ima li je još koji grad u Hrvatskoj?

"Nije mi poznato da je ikoji grad u Hrvatskoj to napravio, ali kod nas se pokazala učinkovitom i poduzetnici ne traže da im se dâ novac, već da im se prestane uzimati", jasna je poruka zamjenika gradonačelnika Svete Nedelje.

Četiri poduzetničke zone, a i peta se gradi?

"Usklađenje zemljišnih knjiga i katastra provedeno je u potpunosti, što znači da su imovinsko-pravni odnosi čisti, a time je dodatno olakšano ulaganje. Ima još nešto prostora, ni jedna od te četiri zone nije još do kraja popunjena, ali s obzirom na to da su naše zone u privatnom vlasništvu, odlučili smo otvoriti još jednu poduzetničku zonu. Poduzetnici imaju veći izbor. Usklađenje zemljišnih knjiga i katastra smo radili zadnje dvije i pol godine i moram pohvaliti bivšeg gradonačelnika koji je započeo taj projekt, a mi smo ga nastavili. Time smo pojednostavili investicije i kad netko kupi zemljište, ne mora rješavati probleme s 15 različitih vlasnika jer smo i taj dio riješili", kazao je Nađi.

“Poduzetništvo mora biti jako dobro razvijeno ako građani žele bolji standard”

Na upit ima li vremena za poduzetnike, Nađi odgovara kako se još nije dogodilo da je poduzetnik tražio sastanak, a da gradonačelnik ili on nisu našli vremena da ga i prime.

"Trudimo se u što kraćem vremenu svakog tko ima potrebe za našim uslugama primiti i pomoći mu ako je to u našoj nadležnosti. Ako nije, nastojimo barem pribaviti one informacije koje su potrebne da nastavi dalje i pružimo potporu koliko god to možemo. Moramo imati na umu da smo mi tu zbog građana koji su nas izabrali, ali i zato da bi oni imali bolji životni standard. Poduzetništvo mora biti jako i razvijeno i moramo biti susretljivi prema poduzetnicima i držati ih kao kap vode na dlanu da nam ostanu, stvaraju dodatnu vrijednost i zapošljavaju ljude", kaže Nađi.

Koja su najčešća pitanja koje postavljaju poduzetnici?

"U posljednje vrijeme pitanja su vezana uz investiranje, odnosno razgovor o tome što im Grad nudi u pogledu poreznih uvjeta i koje su potencijalne lokacije za investicije, na koji način možemo pomoći i slično. Drugi skup pitanja odnosi se na postojeće poduzetnike u našem gradu koji često dolaze s pitanjima o proširenja poslovanja i žele vidjeti koji su prostorno-planski uvjeti te što možemo učiniti za njih. Jedan set pitanja postojećih poduzetnika vezan je za infrastrukturu. Prijašnje firme nisu do kraja riješile infrastrukturu pa mi to rješavamo i vjerujem da ćemo kroz koju godinu imati sve zone pripremljene. Većinom su u dobrom stanju, no još uvijek ima mjesta na kojima postoje prostor za napredak”, kaže Nađi.


Komentari članka

Vezani članci

Krenuli poticaji za samozapošljavanje: Ovo su novi kriteriji koje trebate ispuniti želite li pomoć u pokretanju posla

10.07.2020.

Početkom srpnja Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) ponovno je aktivirao poticaje za samozapošljavanje, ali pod drugačijim uvjetima nego ranije. Provjerili smo koje kriterije po novome trebate ispuniti ako želite pokrenuti posao uz državnu pomoć

Država za minimalac dosad dala 5,62 milijardi: Prednjače ove tri tvrtke

09.07.2020.

U odnosu na potpore za travanjske plaće, u isplatama za svibanjske na HZZ-ovoj listi je 1,7 tisuće poslodavaca manje pa je manji i ukupan iznos uplaćenih potpora.

Slavica Singer: Žene su u biznisu samokritičnije i opreznije, muškarci su umreženiji

08.07.2020.

Sto najvećih hrvatskih kompanija u ženskom vlasništvu, s Liderove liste objavljene, u suradnji s Bisnodeom, u novom tiskanom i digitalnom izdanju, donijelo je zanimljive usporedbe.

HZZ objavio mjere za srpanj - tko se može prijaviti i kada, ali jedno je pitanje ostalo bez odgovora!

08.07.2020.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je odluku o Potpori za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID – 19) za mjesec srpanj 2020. godine, a koja se odnosi na mikro poduzetnike.

[MOĆNE PODUZETNICE] Vesna Ramljak: Odvažnost i hrabrost u početku, a kasnije iskustvo i oprez

07.07.2020.

Vesna Ramljak, najmoćnija poduzetnica u Hrvatskoj, vlasnica je i direktorica Sancta Domenice iz Svete Nedelje. Ovlašteni uvoznik Panasonica, Sonyja, Samsunga, LG-a i PlayStationa svoje proizvode plasira kroz lanac specijaliziranih trgovina i kroz web shop

Tag cloud

 1. 2020 članka imaju tag hrvatska
 2. 2081 članka imaju tag turizam
 3. 1573 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 724 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 952 članka imaju tag ict
 12. 1004 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 791 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 399 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 283 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 386 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 247 članka imaju tag koronavirus
 34. 312 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 348 članka imaju tag energetika
 39. 395 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici