Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

15 Velj 2019

Zagrepčani izradili aplikaciju za upravljanje robotskom rukom: 'Precizna je u milisekundu'

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Filip Pavić  

Zagrepčani izradili aplikaciju za upravljanje robotskom rukom: 'Precizna je u milisekundu'

To nije softver kao, primjerice, u web shopu, u kojem, ako postoji ‘bug’, proizvod neće završiti u košarici - počeo je Ante Klisović, voditelj tima u zagrebačkoj IT tvrtki Serengeti, govoreći o novoj aplikaciju koju su razvili za austrijski Fronius, tvrtku koja se bavi solarnom, zavarivačkom i baterijskom opremom

Aplikacija zagrebačkih programera, kojom će profesionalni zavarivači u autoindustriji preko tableta upravljati var-aparatima na robotskoj ruci, precizna je u milisekundu, kaže, jer posljedice mogu biti ozbiljne. Uz to, olakšava posao radnicima u pogonu.

U top tri
- Zavarivači su do sada setove naredbi za varenje šasija na automobilima unosili ručno za svaku robotsku ruku zasebno, a s našom će aplikacijom moći istodobno upravljati svim robotskim rukama u pogonu preko tableta - objasnio je mladi vođa programera.

Na pitanje koji će proizvođač automobila koristiti njihov softver, Goran Kalanj, direktor i osnivač Serengetija, rekao je da je to poslovna tajna. Otkrio je tek da se radi o njemačkoj automobilskoj tvrtki koja je u top tri u svijetu po volumenu prodaje.

Upravo su njemačke i austrijske industrijske tvrtke Fronius, Audifon i Knapp glavni klijenti Kalanjeve IT “oaze”. Gledajući čiste, gotovo sterilne hodnike njihova zagrebačkog ureda na Črnomercu, gdje smo se sa šefom Kalanjem i njegovim timom susreli, teško je i zamisliti da se ta softverska tvrtka bavi proizvodima za tu vrstu industrije.

- Mi samo pomažemo našim klijentima da za svoje klijente naprave što bolji proizvod i u roku na koji su se obvezali - kaže Kalanj. Ukratko, to je definicija njihova posla softverskog savjetnika.

- S Froniusom radimo već tri godine, imamo njihovo puno povjerenje i odriješene ruke pa, osim što izvodimo softverska rješenja, pružamo i usluge savjetovanja. Primjerice, treba li promijeniti neku liniju koda kako bi daljnje nadogradnje bile jednostavnije i funkcionalnije - razjasnio nam je Klisović.

Strane kompanije drže do mišljenja profesionalaca bez obzira na to odakle su, dodao je Kalanj, a klijenti ponekad ni sami ne definiraju detalje svojih zahtjeva, pa je na programerima da ih upute i daju prijedloge.

- Nisu ni naše ideje uvijek prihvaćene, ali potičemo svoje ljude da ih predlažu. To ne znači ni da su naše ideje loše, nego da su neke prekompleksne i razvoj bi trajao predugo, a klijentu treba nešto brzo - objasnio je Kalanj.+

Posao ambasadora
Radi bolje komunikacije s klijentom u Serengetiju su uveli posebno radno mjesto, ambasadora. Takav model odnosa s klijentom do sada nije uvela nijedna hrvatska tvrtka, ističu.

- Posao je ambasadora da, kada se suradnja ugovori, otputuje do klijenta na nekoliko mjeseci i pokuša upiti što više informacija, njegov način razmišljanja i rada, a onda ta znanja prenijeti na kolege u hrvatskom uredu - ispričala je Dijana Perić, program menadžerica koja se odnedavno našla u ulozi ambasadorice. Provela je dva mjeseca u njemačkoj tvrtki Diconium, gdje je radila na programiranju portala za jednog proizvođača automobila. Klijenta je, kaže, na kraju tako dobro upoznala da su je imenovali voditeljicom njihova tima.

Mladi tim
Inače, u Serengetiju radi mladi tim, prosjek godina jedva je 35, a lani su i udvostručili broj zaposlenika, sa 60 na 140. Većina su mladi softverski programeri. Diploma im nije presudna, priznaje Kalanj, nego strast i želja za radom.

- Razvoj softvera više nije samo za one koji su završili FER, FSB ili PMF. Puno mladih poslije faksa otkrije u sebi strast za programiranjem. Zato uvijek tražimo iskusne, vrhunske performere - ispričao je Kalanj.

Također, uz ured u Zagrebu i Beču te razvojne centre u Bjelovaru i Varaždinu, lani su otvorili ured u Amsterdamu. Zabilježili su i prihod od 35 milijuna kuna, pa ne čudi da ih je Deloitte prije koju godinu proglasio najbrže rastućom IT tvrtkom srednje Europe. Ali, nije situacija uvijek bila tako bajna.

- Bilo je trenutaka na početku kada sam davao i osobne pozajmnice tvrtki samo kako bih isplatio plaće. Bilo je to u krizi i imali smo samo sporadične poslove. Rekli smo si tada: ako uskoro ne nađemo posao, morat ćemo zatvoriti tvrtku - priznao je Kalanj koji je tvrtku, sa samo jednim programerom, osnovao 2007. Na sreću, 2012. okrenuli su se inozemnom tržištu i sklopili suradnju s austrijskom logističkom tvrtkom Knapp, a “upao” im je ubrzo i projekt za veliki njemački telekom, za koji su napravili jedan dio OTT sustava, nešto kao njemačka verzija Max TV-a. Bili su tu dio tima od stotinu ljudi, a vrijednost projekta bila je nekoliko desetaka milijuna eura, kaže Kalanj. Ubrzo nakon toga, s referencama, sklopili su suradnju i s Audifonom, njemačkom tvrtkom koja se bavi medicinskom opremom. Za njih su osmislili softver za slušne aparate.

- Ti slušni aparati danas su čudo tehnike, kao mobiteli. Razvili smo softver kojim aparat modulira zvukove, ali i softver za računalo s pomoću kojeg liječnik ‘uštimava’ slušni aparat ovisno o potrebama pacijenta - objasnio je.

Prema Kalanjevima riječima, udio inozemnih i domaćih klijenata u njihovu poslovanju danas je ravnomjeran. Uz industrijalce u DACH regiji, u Hrvatskoj rade za velika imena bankarskog sektora, Raiffeisen i Privrednu banku Zagreb, ali i za Finu. Tamo su u suradnji s APIS-om radili na razvoju sustava e-Građani.


Komentari članka

Vezani članci

Ranko Režek na TouchPoint konferenciji: Vrijeme je da nas parkirno mjesto krene ‘zvati’, a ne da ga mi tražimo

17.05.2019.

Razvoj IoT tehnologije stvara preduvjete za digitalizaciju drušva kroz otvaranje novih poslovnih mogućnosti, omogućava konkurentnost hrvatskog gospodarstva i dolazak novih investicija u Hrvatsku, čulo se na konferenciji. Sigfox je francuska tvrtka i globa

Razvoj softvera za Porsche radi se u Čakovcu

16.05.2019.

Počeli su u TICM-u s četvero ljudi, a trenutno imaju trinaest zaposlenih s tendencijama širenja u bližoj budućnosti. Tvrtka stavlja veliki naglasak na ljude koje zapošljava i konstantno ulaže u njih jer oni predstavljaju dobar temelj za daljnje širenje i

Domaća ICT tvrtka potpisala ugovor s NATO-om za mrežnu opremu u Nizozemskoj

08.05.2019.

Zagrebačka informatička tvrtka KING ICT potpisala je ugovor s NATO-ovom Agencijom za komunikacije i informacije o implementaciji informatičke mrežne opreme u Nizozemskoj, objavili su danas, a tumače to velikim priznanjem za svoje stručnjake

Osmislili utičnice koje putem aplikacije upravljaju uređajima i mjere potrošnju

26.04.2019.

Studenti Josip Oroz i Lovro Stipanović vlasnici su tvrtke Elproms Team koja radi na digitalizaciji industrije.

Veća prava zaposlenicima koji rade u “gig” ekonomiji

19.04.2019.

Sve je dominantniji trend kratkotrajnog rada koji je plaćen po obavljenom zadatku

Tag cloud

 1. 1897 članka imaju tag hrvatska
 2. 1914 članka imaju tag turizam
 3. 1523 članka imaju tag financije
 4. 1217 članka imaju tag izvoz
 5. 829 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 991 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 953 članka imaju tag trgovina
 8. 822 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 923 članka imaju tag svijet
 11. 954 članka imaju tag EU
 12. 875 članka imaju tag ict
 13. 848 članka imaju tag industrija
 14. 760 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 521 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 572 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 492 članka imaju tag tehnologija
 21. 353 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 255 članka imaju tag potpore
 25. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 333 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 335 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 327 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija