Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Kol 2019

Zagrebačka tvrtka razvila sustav za edukaciju liječnika. Reakcije su fantastične

Izvor: www.index.hr · Autor: Marko Repecki  

Zagrebačka tvrtka razvila sustav za edukaciju liječnika. Reakcije su fantastične

ZAGREBAČKA tvrtka Dedal komunikacije, koju vodi liječnik dr. Zoran Milas, razvila je sustav za edukaciju koji liječnicima, ali i drugim strukama, omogućuje interaktivno učenje kroz rješavanje raznih problema.

Sustav se sastoji od hardverskog i softverskog dijela, odnosno monitora i aplikacija, koji liječnicima omogućuju da, umjesto da, kao do sada, slušaju predavanja, rješavaju stvarne slučajeve - postavljaju dijagnoze, određuju terapije i slično.

Dr. Milas kaže da su na ideju za stvaranje ovakvog sustava došli jer je njegova tvrtka često prisutna na raznim edukativnim događanjima te su uvidjeli nedostatke klasičnog pristupa edukaciji.

“Danas, pogotovo u medicini, ima dosta edukativnih događanja i tamo se sve često događa ex catedra - netko priča, drugi slušaju - i nakon 15 minuta gube pažnju. Shvatili smo da nešto treba promijeniti i odlučili da ćemo naći način kako sudionika predavanja staviti u aktivan položaj. U našem sustavu predavanje funkcionira tako da liječnik, predavač, pripremi nekakav konkretni, stvarni slučaj i onda grupu stavimo u položaj da moraju taj slučaj riješiti.

Dobili smo sudionika koji više nije objekt, nego subjekt edukacije. On je u aktivnom položaju i, osim što cijelo vrijeme komunicira preko touch screen ekrana, on komunicira i s ostalim sudionicima. Mi obično edukaciju osmislimo da imamo više takvih ekrana. Na događanjima je 50-ak sudionika, najčešće su to liječnici, i onda podijeljeni u grupe od pet-šest liječnika rješavaju određeni slučaj kroz određeno vrijeme. Aplikaciju stalno razvijamo, dodajemo nove module. Dodat ćemo modul gamifikacije, ona je postala jako popularna u edukativnim procesima, da dobijemo nešto slično escape roomu.

Kada smo krenuli u to, ja sam imao u glavi velike skupine liječnika - liječnike obiteljske medicine, interniste, no pokazalo se fantastično i za uske skupine, onkologe, hematologe, reumatologe. Ponekad se rješavaju i slučajevi gdje nema uvijek točnog odgovora, ali liječnici u tim situacijama diskutiraju, razmjenjuju znanja i iskustva”, kaže dr. Milas.

U Hrvatskoj je sustav već u upotrebi, a planiraju širenje i na Europsko tržište.

“Odradili smo niz edukacija u Hrvatskoj i nešto malo u Sloveniji te sad smo u fazi daljnjeg širenja izvan granica. Pregovaramo s jednom češkom agencijom koja želi biti zastupnik za češko i slovačko tržište, imamo partnera za Sloveniju, i cilj nam je do kraja godine pronaći partnere u Poljskoj i Mađarskoj. Za početak pokrivamo područje zemalja do Baltika. Europsko tržište, kad je medicina u pitanju, ima svoje specifičnosti. Drugačija su pravila u Europi, drugačija u Americi, a Europa nam je najbliža i za početak ćemo se orijentirati na ta tržišta”, kaže dr. Milas.

“Reakcije liječnika su fantastične. Kažu da je ovo sustav koji donosi novi standard u edukaciju. Prošle godine je u Hrvatskoj bilo preko četiri tisuće medicinskih događanja - od minijaturnih pa sve do velikih kongresa. Medicina se razvija jako brzo, dolaze sve pametniji lijekovi, medicina postaje personalizirana i vi čovjeka želite educirati da može prepoznati svog pacijenta i pravilno ga liječiti. Također, u medicini je dosta prisutna tzv. klinička inercija.

Na primjer, vidimo da nešto nije dobro, ali nam treba puno vremena kako bismo odreagirali, a kroz ovu aplikaciju mi čovjeka natjeramo da donosi odluke - koju pretragu napraviti, koju terapiju propisati. Kroz nove module ćemo postići da maksimalno simuliramo stvarnu situaciju jer resursi su uvijek ograničeni.

Mi u Hrvatskoj imamo problem da se trećina ili četvrtina pretraga uopće ne podigne. Znači vi ste čovjeku indicirali nekakvu skupu pretragu kao što je ‘magnet’, on je to obavio, međutim nikada nije podigao taj nalaz. Zašto? Pretrage se često indiciraju bez potrebe, na kraju ih nikad ne podignu, a to je veliki trošak za zdravstveni sustav. Zato je ljude, kroz ovakve sustave, potrebno educirati da resurse koriste racionalno”, pojašnjava dr. Milas.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatska u vrhu svjetskih proizvođača video igara

23.08.2019.

Hrvatski izlagači se uspješno predstavljaju na najvećem sajmu kompjuterskih i video igara na svijetu - Gamescom. Uz veću pomoć države i manji odlazak mladih, hrvatski Game Development bi bilježio još bolje rezultate.

Hrvatski game developeri šesti put na Gamescomu

16.08.2019.

Na sajmu Gamescom 2018, prema podatcima organizatora, bilo je od 1.037 izlagača iz 56 država, što je porast od 13 posto u odnosu na 2017. godinu.

Projekt vrijedan 7 milijuna kuna: Hamag-Bicro uspostavio pet pilot-usluga za poduzetnike

09.08.2019.

Iz Hamag-Bicroa napominju i kako je u okviru projekta BOND oformljena i službena internetska stranica projekta, a sve navedene, ali i buduće usluge bit će dostupne na zajedničkoj edukacijsko-komunikacijskoj platformi.

Poznati britanski milijarder traži nove radnike u susjedstvu: Planira širenje poslovanja diljem Balkana

07.08.2019.

Tvrtka Virgin Pulse Bosna, u vlasništvu britanskog milijardera Richarda Bransona, proširuje kapacitet

Splićanin se vratio iz Londona i pokrenuo firmu koja zapošljava gotovo 100 ljudi

24.07.2019.

"Potražnja za softverom je strašna, mi imamo više projekata nego što možemo isporučiti u dvije godine pa je i potražnja za softverskim inženjerima ogromna. Nizozemska, koja je naše matično tržište, ima jako veliki problem s radnom snagom jer prosječni Niz

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1959 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 članka imaju tag trgovina
 8. 964 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 903 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 584 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 260 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija