Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

12 Kol 2019

Zagrebačka tvrtka razvila sustav za edukaciju liječnika. Reakcije su fantastične

Izvor: www.index.hr · Autor: Marko Repecki  

Zagrebačka tvrtka razvila sustav za edukaciju liječnika. Reakcije su fantastične

ZAGREBAČKA tvrtka Dedal komunikacije, koju vodi liječnik dr. Zoran Milas, razvila je sustav za edukaciju koji liječnicima, ali i drugim strukama, omogućuje interaktivno učenje kroz rješavanje raznih problema.

Sustav se sastoji od hardverskog i softverskog dijela, odnosno monitora i aplikacija, koji liječnicima omogućuju da, umjesto da, kao do sada, slušaju predavanja, rješavaju stvarne slučajeve - postavljaju dijagnoze, određuju terapije i slično.

Dr. Milas kaže da su na ideju za stvaranje ovakvog sustava došli jer je njegova tvrtka često prisutna na raznim edukativnim događanjima te su uvidjeli nedostatke klasičnog pristupa edukaciji.

“Danas, pogotovo u medicini, ima dosta edukativnih događanja i tamo se sve često događa ex catedra - netko priča, drugi slušaju - i nakon 15 minuta gube pažnju. Shvatili smo da nešto treba promijeniti i odlučili da ćemo naći način kako sudionika predavanja staviti u aktivan položaj. U našem sustavu predavanje funkcionira tako da liječnik, predavač, pripremi nekakav konkretni, stvarni slučaj i onda grupu stavimo u položaj da moraju taj slučaj riješiti.

Dobili smo sudionika koji više nije objekt, nego subjekt edukacije. On je u aktivnom položaju i, osim što cijelo vrijeme komunicira preko touch screen ekrana, on komunicira i s ostalim sudionicima. Mi obično edukaciju osmislimo da imamo više takvih ekrana. Na događanjima je 50-ak sudionika, najčešće su to liječnici, i onda podijeljeni u grupe od pet-šest liječnika rješavaju određeni slučaj kroz određeno vrijeme. Aplikaciju stalno razvijamo, dodajemo nove module. Dodat ćemo modul gamifikacije, ona je postala jako popularna u edukativnim procesima, da dobijemo nešto slično escape roomu.

Kada smo krenuli u to, ja sam imao u glavi velike skupine liječnika - liječnike obiteljske medicine, interniste, no pokazalo se fantastično i za uske skupine, onkologe, hematologe, reumatologe. Ponekad se rješavaju i slučajevi gdje nema uvijek točnog odgovora, ali liječnici u tim situacijama diskutiraju, razmjenjuju znanja i iskustva”, kaže dr. Milas.

U Hrvatskoj je sustav već u upotrebi, a planiraju širenje i na Europsko tržište.

“Odradili smo niz edukacija u Hrvatskoj i nešto malo u Sloveniji te sad smo u fazi daljnjeg širenja izvan granica. Pregovaramo s jednom češkom agencijom koja želi biti zastupnik za češko i slovačko tržište, imamo partnera za Sloveniju, i cilj nam je do kraja godine pronaći partnere u Poljskoj i Mađarskoj. Za početak pokrivamo područje zemalja do Baltika. Europsko tržište, kad je medicina u pitanju, ima svoje specifičnosti. Drugačija su pravila u Europi, drugačija u Americi, a Europa nam je najbliža i za početak ćemo se orijentirati na ta tržišta”, kaže dr. Milas.

“Reakcije liječnika su fantastične. Kažu da je ovo sustav koji donosi novi standard u edukaciju. Prošle godine je u Hrvatskoj bilo preko četiri tisuće medicinskih događanja - od minijaturnih pa sve do velikih kongresa. Medicina se razvija jako brzo, dolaze sve pametniji lijekovi, medicina postaje personalizirana i vi čovjeka želite educirati da može prepoznati svog pacijenta i pravilno ga liječiti. Također, u medicini je dosta prisutna tzv. klinička inercija.

Na primjer, vidimo da nešto nije dobro, ali nam treba puno vremena kako bismo odreagirali, a kroz ovu aplikaciju mi čovjeka natjeramo da donosi odluke - koju pretragu napraviti, koju terapiju propisati. Kroz nove module ćemo postići da maksimalno simuliramo stvarnu situaciju jer resursi su uvijek ograničeni.

Mi u Hrvatskoj imamo problem da se trećina ili četvrtina pretraga uopće ne podigne. Znači vi ste čovjeku indicirali nekakvu skupu pretragu kao što je ‘magnet’, on je to obavio, međutim nikada nije podigao taj nalaz. Zašto? Pretrage se često indiciraju bez potrebe, na kraju ih nikad ne podignu, a to je veliki trošak za zdravstveni sustav. Zato je ljude, kroz ovakve sustave, potrebno educirati da resurse koriste racionalno”, pojašnjava dr. Milas.


Komentari članka

Vezani članci

Njemačka agencija u lovu na hrvatske radnike: Početna plaća kreće od 3000 eura bruto i svake godine se povećava

21.10.2019.

Poslovi se nude i u Nizozemskoj gdje se traži 150 medicinskih sestara

ZŠEM među 60 najboljih MBA studija u Europi

17.10.2019.

Rangiranje QS-a počiva na ocjenama 200 tisuća akademika koji ocjenjuju akademski ugled sveučilišta diljem svijeta te 20.620 poslodavaca koji svoje ocjene daju na temelju kvalitete alumna pojedinih studija koji se zapošljavaju u gospodarstvu

Zagrebačka IT tvrtka preuzela manju firmu i najavila zapošljavanja i prihode od 25 mil. kn

10.10.2019.

Zagrebačka tvrtka Koios, lider u razvoju BI (business intelligence) rješenja za korporativne klijente, preuzima domaću kompaniju Beta Tau Beta (BTB)

Ovaj fond u sljedeće četiri godine uložit će novac u 300 hrvatskih firmi

07.10.2019.

Osim novca, Fil Rouge startupima nudi i druge vrste podrške koje su neophodne da bi se proizvod ili usluga uspješno probila i zaživjela na tržištu.

Digitalna ekonomija: Automatizirati bi se moglo više od 50 posto svih radnih sati u Hrvatskoj!

04.10.2019.

Cilj je, kako je rečeno, pokretanje aktivnosti za uvođenje umjetne inteligencije u raznim područjima osobnog i poslovnog života u Hrvatskoj, a jasniji obrisi predstavljene verzije mogu se očekivati do kraja godine.

Tag cloud

 1. 1945 članka imaju tag hrvatska
 2. 1972 članka imaju tag turizam
 3. 1551 članka imaju tag financije
 4. 1250 članka imaju tag izvoz
 5. 846 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 982 članka imaju tag svijet
 7. 1011 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 972 članka imaju tag trgovina
 9. 838 članka imaju tag investicije
 10. 684 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 918 članka imaju tag ict
 12. 966 članka imaju tag EU
 13. 864 članka imaju tag industrija
 14. 770 članka imaju tag menadžment
 15. 571 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 588 članka imaju tag maloprodaja
 18. 550 članka imaju tag marketing
 19. 508 članka imaju tag tehnologija
 20. 489 članka imaju tag krediti
 21. 367 članka imaju tag poticaji
 22. 429 članka imaju tag obrazovanje
 23. 348 članka imaju tag eu fondovi
 24. 396 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 262 članka imaju tag potpore
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 347 članka imaju tag hotelijerstvo
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 422 članka imaju tag dzs
 31. 305 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 300 članka imaju tag hgk
 34. 379 članka imaju tag vlada
 35. 346 članka imaju tag energetika
 36. 351 članka imaju tag porezi
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 378 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija