Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

17 Tra 2019

Za Slavoniju, Baranju i Srijem do sada ugovoreni projekti vrijedni čak 9,7 milijardi kuna

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Vuk Tešija  

Za Slavoniju, Baranju i Srijem do sada ugovoreni projekti vrijedni čak 9,7 milijardi kuna

Od trenutka ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije naša je država u zajednički europski proračun uplatila 19,7 milijardi kuna, a na ime projekata isplaćena nam je 34,1 milijarda, što znači da je Hrvatska pozitivan netokorisnik u iznosu od 14,4 milijarde kuna. S tom konstatacijom jučer je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, otvorio osmu sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održanu u Novoj Gradiški. I ovaj put predstavljene su provedene aktivnosti i planovi ulaganja u pet slavonskih županija. U odnosu prema prethodnoj sjednici Savjeta, održanoj u prosincu u Pakracu, potvrđen je znatan napredak u ugovaranju projekata u okviru Projekta Slavonija - ostvaren je porast ugovaranja projekata na području slavonskih županija od čak 1,23 milijarde kuna, odnosno od trenutka osnivanja Savjeta (listopad 2016.) do danas ugovoreno je 9,7 milijardi kuna, ili 52 posto planiranog iznosa (18,7 milijardi kuna) te svojevrsne nacionalne omotnice.

- Ovakav tempo je jako dobar i veseli nas raditi na Projektu Slavonija - rekao je premijer Plenković, koji je u uvodnom dijelu podsjetio i na pozitivne makroekonomske rezultate - Hrvatska je izišla iz procedure prekomjernog deficita, sada je tu ponovno svrstavanje u investicijski rejting. Naposljetku, usvojili smo i novu statističku klasifikaciju jedinica (NUTS II, nap. a.) i držim da je ona razborita, posebice za sve one koji misle investirati na ovom području - rezimirao je predsjednik hrvatske Vlade.

Radna mjesta

Nastavno je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac još detaljnije predstavila rezultate Projekta.

- Bilježimo 575 poduzeća koja dobivaju potporu iz EU fondova, gotovo je tri tisuće novozaposlenih koji dobivaju potpore iz fondova, odnosno 18.778 građana obuhvaćeno je mjerama zapošljavanja, od kojih je 8500 mlađih od 29 godina. Programom osposobljavanja, stjecanja vještina i izobrazbe obuhvaćeno je više od deset tisuća sudionika - konkretna je bila ministrica Žalac. Usto, tu su i ulaganja nacionalnih sredstava resornih ministarstava u pet slavonskih županija. Ukupno je ugovoreno 1,85 milijardi kuna, od kojih je isplaćeno 1,5 milijardi. Najviše je ulagalo Ministarstvo prometa, potom rada i Ministarstvo državne imovine.

A o aktiviranju državne imovine na području pet slavonskih županija govorio je ministar državne imovine Goran Marić, koji je podsjetio kako postoji osam načina aktivacije državne imovine.

- U posljednje dvije godine na području pet slavonskih županija aktivirano je ukupno jedan milijun četvornih metara prostora - pohvalio je Marić, apostrofirajući dodjelju zemljišta mještanima Krndije. A koliko je nereda za prijašnjih mandata bilo u odnosu prema državnoj imovini, ministar Marić je prikazao na primjeru poslovnih prostora. Njih je ukupno 1900, a za samo četiri postojala je ugovorna obveza o najmu!

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izvijestio je kako je ove godine u okviru Projekta Slavonija službeno završen i prvi program - multifunkcionalna poljoprivredna hala u Virovitičko-podravskoj županiji. Od ostalih postignuća, između ostaloga, naveo je posebne programe potpore za proizvođače šećerne repe, kojih je 98 posto na području Slavonije, a s obzirom na negativne trendove u stočarstvu te posebice u mljekarstvu istaknuo je i 195 milijuna kuna vrijedne potpore za iduće tri godine vezane uz kupnju i uzgoj junica. Istaknuo je i novi natječaj za sustav navodnjavanja, naglasivši da će sve što se prijavi s područja Slavonije biti isplaćeno 100 posto. U Ministarstvu je, dodaje, u tijeku javna nabava za izradu projektne dokumentacije za izgradnju hladnjača, od kojih se osam nalazi na području slavonskih županija. Naveo je i da Ministarstvo u pet slavonskih županija financira gradnju 52 vrtića, kao i 40-ak društvenih i vatrogasnih domova. Prvi put u deset godina, naglasio je Tolušić, postoje pozitivni pokazatelji u sektoru poljoprivrede u smislu rasta izvoza poljoprivrednih proizvoda, koji trenutno raste dvostruko brže od uvoza, raste i vrijednost poljoprivredne proizvodnje i doseže 17 milijardi kuna, što je devet posto više nego 2015. godine.
Svjetska banka

Ni ovaj put u sklopu sjednice Savjeta nije izostala ocjena Svjetske banke sa strateškom dijagnozom područja i preporukama za rast i zapošljavanje. Osnovno je da istok Hrvatske ima prepoznata četiri potencijalna gospodarska središta rasta – prehrambeno-prerađivački, informacijsko-komunikacijske tehnologije, drvnoprerađivački te turizam i prijevoz, ali i da imaju nisku operativnu dobit. Stoga se za županije i općine predlaže da udružuju svoje resurse za poboljšanje kvalitete i opsega investicija. Ali također valja uskladiti inicijative ministarstava – a upravo je Savjet za Slavoniju jedan od primjera.

Zbog nemogućnosti financiranja pet projekata Razvojnog sporazuma EU sredstvima Savjet zadužuje resorna ministarstva da osiguraju nacionalna sredstva za financiranje sljedećih projekata. Ministarstvo poljoprivrede obvezuje se osigurati sredstva za projekt Centar kompetentnosti u poljoprivredi i prehrani u Pakracu te za gradnju i opremanje kulin-inkubatora u Jagodnjaku.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture obvezuje se osigurati sredstva za izgradnju prometnice i nogostupa u Cerni te izgraditi prilazne ceste u poduzetničkom centru u općini Podgorač. Ministarstvo znanosti i obrazovanja obvezuje se osigurati sredstva za projekt Radionička hala u Vinkovcima.

Nakon dvije godine Projekt Slavonija tako sve više poprima svoj oblik, a što su svojim stavovima potvrdili i slavonski ministri.

Izravan je bio i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

- Kada smo prije dvije godine počeli, razgovarali smo o okviru na koje ćemo načine djelovati, potom su nakon konkretnih razgovora slijedili i konkretni ugovori. Danas pak svjedočimo o konkretnim sredstvima koja dobivamo potpisivanjem sporazuma. Bilo bi, naravno, nemoguće očekivati tako velike i kompleksne iskorake preko noći, oni se događaju i rješavaju kroz periode i u iduće dvije do četiri godine imat ćemo realizirane projekte o kojima sada govorimo i tada će se moći izvagati ono što smo radili - stava je župan Anušić.

S puno komplimenata Projekt Slavonija ocijenio je i Stjepan Čuraj, saborski zastupnik.

- Kroz ovaj projekt pokazuje se da smo na dobrom putu. Konkretno sam predložio, na tragu dobrih informacija oko stipendiranja studenta poljoprivrednih fakulteta, da se to proba dogovoriti i s gospodarstvenicima, jer tu se može pronaći model, primjerice kroz olakšice, da bi te stipendije bile razlog da ti mladi stručnjaci ostanu ovdje kroz daljnji rad - predlaže Čuraj, pohvalivši ujedno i rad Ministarstva imovine u vezi s darovanjem imovine, ali uz nadu da će tako osigurati bolji razvoj i standard hrvatskih građana.

Nakon sjednice Savjeta slijedilo je potpisivanje novih ugovora, ovaj put 18, ukupno vrijednih 422 milijuna kuna. Jedan od njih je i onaj vezan uz novi osječki Klinički bolnički centar. Župan Anušić potpisao je ugovor vrijedan 35 milijuna kuna, kojim će se osigurati izrada projektne dokumentacije.

- U posljednja tri desetljeća najveća je to financijska investicija na području Slavonije, prema procjenama, ukupna realizacija bit će vrijedna dvije milijarde kuna - ne skriva zadovoljstvo župan Anušić. Jučer su još potpisani ugovori za realizaciju Gospodarskog centra, 7,8 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju, te 1,8 milijuna kuna vrijedan ugovor za Regionalni distributivni centar za voće i povrće, čija bi gradnja, procjenjuje Anušić, mogla početi do kraja ove godine.

Ribić: Jedan od ljepših dana u mom životu
Iz Nove Gradiške zadovoljan se vraća i Stjepan Ribić, ravnatelj Javne ustanove Razvojna agencija Osječko-baranjske županije. "Danas je jedan od ljepših dana u mom životu! Nakon uspješne trasformacije Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje d.o.o. u Javnu ustanovu Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije ovaj danas ugovor je svojevrsna kruna tog procesa, koji osigurava plaće za sve djelatnike i sve troškove Javne ustanove do 2023. godine! Sretan sam, svi poduzetnici koji rade u realnom sektoru jako dobro znaju što znači osigurati sve troškove firme za sljedećih pet godina, s današnjim potpisom ugovora ja sam to napravio za sve moje djelatnike, koji će se sada još jače moći posvetiti pružanju tehničke pomoći u pisanju EU projekata za sva javna pravna tijela Osječko-baranjske županije. Ovim iznosom obuhvaćena su i sredstva za rad Županije, odnosno ovime je u cijelosti rasterećen županijski proračun", naglasio je Stjepan Ribić.

Turistički potencijal

Ministar Capelli najavio je kako će za Dane hrvatskog turizma, prvog vikenda u rujnu, na osječki aerodrom sletjeti skupina od stotinjak touroperatora iz Njemačke, Austrije i Slovenije a kojima će biti prezentirana ponuda i potencijali istoka hrvatskog kontinentalnog turizma. Također, Dani hrvatskog turizma bit će prilika da se testira tzv. Cro kartica, kojom bi poslodavci svojim radnicima uplaćivali iznos koji bi oni mogli koristiti za plaćanje smještaja i drugih turističkih usluga u Hrvatskoj.

Regeneracija malih, ratom pogođenih gradova

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije intenzivno radi na stvaranju mogućnosti za proširenje Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, kao i priprema za novo programsko razdoblje. U tijeku je izrada sedam intervencijskih planova, od kojih su oni za Garešnicu, Novu Gradišku, Pleternicu i Slatinu u visokoj fazi spremnosti. Za Đakovo, Novsku i Popovaču izrada planova počinje ove godine. Osim toga, Uprava za potpomognuta područja planira izradu pet intervencijskih planova za područja koja uključuju više jedinica lokalne samouprave. Tako je u planu izrada intervencijskih planova koji će obuhvatiti gradove i okolna područja Imotskog, Slunja, Metkovića i Županje. U planu je donošenje odluke za još jedno novo područje, Grad Pakrac i okolicu. Naposljetku, Savjet je podržao suradnju Slavonije, Baranje i Srijema i talijanske regije Emilia-Romagna, a zaključno premijer Andrej Plenković najavio je kako će se sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održati u Virovitičko-podravskoj županiji, a domaćin će biti Orahovica.


Komentari članka

Vezani članci

Za ruralni razvoj krediti od 50.000 do čak milijun eura

17.09.2019.

Financijske instrumente iz PRR-a prate uvjeti koji su povoljniji od tržišnih

Potpisano 146 novih ugovora, projekti mladih poljoprivrednika vrijedni 45,7 milijuna kuna

10.09.2019.

Do sada su objavljena tri natječaja za operaciju 6.1.1. Iz prethodna dva natječaja ugovoreno je 644 projekata s ukupnim iznosom potpore od 242,12 milijuna kuna, a do sada je mladim poljoprivrednicima isplaćeno 198,44 milijuna kuna.

U Antunovcu otvorena HAMAG-BICRO ispostava

05.09.2019.

U protekle dvije godine poduzetnici u Osječko-baranjskoj županiji su uz pomoć HAMAG-BICRO-a povukli 322,1 milijun kuna iz EU-a

Kupio mehanizaciju i 250 sadnica oraha

03.09.2019.

Na orasima Perica ne planira stati. Uz njih će, kaže, posaditi i kontinentalni badem koji dobro podnosi hladnije klimatske uvjete i pogodan je za sadnju i na našem području

Upoznajte Nataliju, Poljakinju koja živi u Hrvatskoj i vodi uspješan posao

26.08.2019.

NATALIA ZIELINSKA je Poljakinja koja se prije šest godina trajno doselila u Hrvatsku. Živi, pomalo neočekivano, u Ogulinu, odakle vodi konzultantsku firmu za EU fondove. S Hrvatskom je povezana još od studentskih dana jer je ovdje dolazila na razmjene. Ot

Tag cloud

 1. 1935 članka imaju tag hrvatska
 2. 1962 članka imaju tag turizam
 3. 1549 članka imaju tag financije
 4. 1244 članka imaju tag izvoz
 5. 840 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1003 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 970 članka imaju tag svijet
 8. 968 članka imaju tag trgovina
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 682 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 913 članka imaju tag ict
 12. 964 članka imaju tag EU
 13. 861 članka imaju tag industrija
 14. 769 članka imaju tag menadžment
 15. 561 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 585 članka imaju tag maloprodaja
 18. 547 članka imaju tag marketing
 19. 488 članka imaju tag krediti
 20. 506 članka imaju tag tehnologija
 21. 366 članka imaju tag poticaji
 22. 427 članka imaju tag obrazovanje
 23. 261 članka imaju tag potpore
 24. 346 članka imaju tag eu fondovi
 25. 394 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 341 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 333 članka imaju tag agrokor
 32. 302 članka imaju tag osijek
 33. 379 članka imaju tag vlada
 34. 299 članka imaju tag hgk
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 348 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija