Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Pro 2019

Za razliku tečaja kredita u CHF stigla je i prva pravomoćna presuda

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Sandra Lacić  

Za razliku tečaja kredita u CHF stigla je i prva pravomoćna presuda

Općinski sud u Osijeku donio je prvu pravomoćnu presudu u slučaju tužbe protiv banke zbog razlike tečaja kredita u švicarskim francima. Sud je proglasio ništetnom odredbu ugovora o kreditu sklopljenog između tužiteljice s osječkog područja i Raiffeisenbank Austria Zagreb, sklopljen 5. rujna 2007. godine.

Sud je naložio banci da tužiteljici isplati 53.000 kuna i zatezne kamate, a banka mora platiti i 10.548 kuna troškova parničnog postupka.

Stručni termini
- Ovo je prva pravomoćna presuda za razliku tečaja kredita, ali i kamatu, u "švicarcima". Nakon što se druga strana nije žalila, presuda je postala pravomoćna i brže nego inače. S obzirom na to da je Visoki trgovački sud svojom odlukom u lipnju prošle godine u povodu tužbe u kolektivnom postupku za zaštitu potrošača utvrdio kako je ništetna i valutna klauzula vezana za CHF, a s obzirom na to da je i Vrhovni sud svojom revizijskom odlukom od 3. rujna ove godine potvrdio isti stav, pozitivno je za naše pravosuđe kako već od listopada 2019. postoje pravomoćne odluke općinskih sudova u pojedinačnim predmetima za naknadu štete koje korisnici kredita potražuju od banaka baš za razliku tečaja. Iz te presude razvidno je kako se treba gledati početni anuitet koji je dogovoren u francima po tečaju na dan isplate kredita, a svaka preplata anuiteta razlika je koju korisnik kredita osnovano može potraživati od banke. Poanta je da se svaki preplaćeni iznos vraća s kamatama - kaže osječki odvjetnik Tomislav Bogdan, koji je vodio ovaj predmet.

U postupku nije bilo sporno da je tužiteljica ugovorila kamatnu stopu od 5,49 posto godišnje i koja je određena kao promjenjiva, s tim da je banci ostavljeno da kamatnu stopu mijenja jednostranim odlukama na koje tužitelj nije mogao utjecati, a promjenjiva kamatna stopa vezana je uz određenu valutnu klauzulu te tako tužitelj nije mogao utjecati na vrijeme i način promjene kamate te nije mogla provjeriti pravilnost i uzrok njezine promjene, jer za to nije imala nikakvih egzaktnih kriterija, navodi se u obrazloženju presude u kojem se osječki sud poziva na odluku Vrhovnog suda u povodu revizije odluke Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, od 9. travnja 2015. U toj se odluci govori o ugovaranju kamatnih stopa te navodi kako je terminologija koja se koristi u odlukama banka, uključujući i dio koji se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu i način njezina obračuna, "visokostručna" razumljiva isključivo osobama koje imaju ekonomsku naobrazbu i koje se bave bankarskim poslovanjem, dok je za prosječnog potrošača ona nerazumljiva.

Razlika
- Iz spomenutog obrazloženja Vrhovnog suda proizlazi kako je unošenje neodređene formulacije glede promjenjive kamatne stope u ugovoru o kreditu, a na način kako su to radile banke, suprotan načelima obveznog prava. Time je od samog početka tog ugovornog odnosa korisnik kredita, kao potrošač, doveden u neravnopravan položaj u odnosu na banku kao trgovca, budući da je formulacija ugovornih odredbi o promjenjivoj kamatnoj stopi koja je postojala u ugovorima o kreditu bila takva da su korisnici kredita znali kolika je visina kamatne stope na dan sklapanja ugovora o kreditu, dok se nije moglo ocijeniti zašto, kako, i u kojem će se smjeru tijekom budućeg kreditnog razdoblja kamatna stopa kretati - navodi se u obrazloženju pravomoćne presude.

Sud dalje navodi da iznos od 53.000 kuna koje tužiteljica potražuje od banke predstavlja razliku između iznosa redovnih kamata obračunatih prema osnovnom ugovoru o nenamjenskom kreditu (početne kamatne stope), i iznosa redovnih kamata obračunatih prema naknadnim odlukama banke o promjenama kamatnih stopa u razdoblju od 1. listopada 2007. do 11. studenoga 2014., a iznos je utvrđen financijsko-knjigovodstvenim vještačenjem.

Građani MOGU podnijeti tužbe do 2023.
Goran Aleksić, saborski zastupnik stranke SNAGA, i aktivist Udruge Franak, ističe kako se u osječkom slučaju radi o prvoj pravomoćnoj presudi i za tečaj i kamatu. “Građani imaju pravo podnijeti tužbe do 2023. Sada je bitno da se riješe tri pravna pitanja, i to: Jesu li CHF ugovori ništetni, kakva je matematika za odštetu iz konvertiranih kredita, te da Vrhovni sud promijeni stav o zastarama potraživanja, što bi omogućilo svima koji su zakasnili tužiti banke za kamate da to ipak učine. Jasno je da je će svi koji su kredite otplatili i nisu ih konvertirali, dobiti tužbe”, rekao je Goran Aleksić.

POVREDA PRAVA
Osječki sud navodi da je RBA presudom Trgovačkog suda u Zagrebu osuđena da je od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008. povrijedila kolektivne interese i prava potrošača, zaključujući ugovore o kreditima tako što nije potrošače u cijelosti informirala o parametrima bitnim za donošenje valjane odluke.Odvjetnik Bogdan: Nakon što se druga strana nije žalila, presuda je postala pravomoćna i brže nego inače


Komentari članka

Vezani članci

Od danas moratorij na otplatu kredita

02.04.2020.

Građanima i poduzetnicima koji su pogođeni epidemijom koronavirusne bolesti banke su od danas omogućile moratorij na otplatu kredita za najmanje iduća tri mjeseca uz mogućnost produljenja.

Adrović: Banke neće podizati ovrhe do 30. lipnja

30.03.2020.

Banke u Hrvatskoj još uvijek razmatraju mogućnost na moratorij na otplatu kredita tvrtkama i građanima uz formiranje garantne sheme

HNB: Banke ukinule naknadu za podizanje gotovine na bankomatima izvan vlastite mreže

26.03.2020.

Hrvatska narodna banka (HNB) izvijestila je u srijedu da su sve banke u Hrvatskoj privremeno ukinule naknade za podizanje gotovine na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže.

Banke najavile odgodu plaćanja kredita na tri mjeseca za pogođene koronavirusom

20.03.2020.

Hrvatska udruga banaka (HUB) izvijestila je u četvrtak da banke iduća tri mjeseca neće poduzimati mjere prisilne naplate duga te će razmatrati i odobravati zahtjeve za odgodom plaćanja kredita za građane i poduzetnike čiji je bonitet ozbiljno narušen usli

Što odluka Vrhovnog suda mijenja za one koji su tužili banku?

17.03.2020.

U prvom oglednom postupku pokrenutom u Hrvatskoj, Vrhovni sud odgovorio je da konverzija švicarskog franka nije ništetna. Dugogodišnji borci za prava oštećenih korisnika kredita u francima razočarani su. Smatraju da je sud stao na stranu banaka.

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 1038 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1027 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 681 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 880 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 600 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija