Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Ruj 2009

Za obmanu kupaca trgovcima rigorozne kazne

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Katarina Dimitrijević Hrnjkaš  

Za obmanu kupaca trgovcima rigorozne kazne

Potrošačke udruge su upozoravale, a praksa je pokazala, kako je samo jedan članak nes(p)retno napisanog zakona dovoljan da se na tržištu stvori podloga za nepoštenu poslovnu praksu trgovaca i davatelja usluga pri čemu potrošači ne mogu ostvariti ni temeljna prava i zaštitu. Sve se to omogućilo Zakonom o zaštiti potrošača iz 2007. Prema njemu se nepoštena poslovna praksa, zavaravanje, agresivno oglašavanje te niz primjera nekorektnog poslovanja na tržištu zabranjivala, ali tek nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

U pomalo čudnoj formulaciji posljednjim se člankom tog zakona suspendirala primjena niza članaka - primjerice onih koji zabranjuju obmanjivanje potrošača te davanje polovične i dvosmislene informacije, čime se navodi potrošača na pogrešne zaključke temeljem kojih donose odluku o kupnji koju inače ne bi donijeli. Praksa je pokazala da su se trgovci vrlo spretno prilagodili tako nespretno postavljenim zakonskim odredbama, te je uslijedio niz primjera u najmanju ruku nekorektnog ponašanja trgovaca, i to na štetu potrošača.

Novim se zakonom, na sreću, to promijenilo, te se sve odredbe o zabrani nepoštene i agresivne poslovne prakse, kao i zavaravajuće i obmanjujuće oglašavanje, zabranjuje. No predsjednica Društva »Potrošač« Jadranka Kolarević ističe da je možda najveća prednost ta što je na snagu stupila mogućnost kolektivne zaštite potrošača, a svaki potrošač napokon dobiva prava koja može i konzumirati.

Mogućnost tužbe
»Za svako je tržište bez iznimke, a možda za hrvatsko još i više, potrebno fer tržišno gospodarstvo jer samo ono vodi zemlju naprijed. Postojao je cijeli niz tvrtki koje su nepoštenom poslovnom praksom umanjivale konkurenciju tvrtkama koje posluju na pošten i legalan način, te smo imali nebrojeno mnogo pritužbi poslovnih subjekata koji su se žalili na pojedince koji nefer igrom otimaju dio tržišta i umanjuju konkurentsku vrijednost drugima. Do donošenja novog zakona imali smo vezane ruke i ništa se nije moglo učiniti«, kazala je Kolarević. Sada se protiv pojedinih trgovaca mogu podići tužbe kao sredstvo kolektivne zaštite kojim se pobijaju nepošteni ugovori i zabranjuje njihovo korištenje, a sporovi se mogu pokrenuti ne samo protiv jednog trgovca nego protiv više njih.

»Pojedincu je vrlo teško podnositi pojedinačnu tužbu, jer su takvi procesi dugotrajni i skupi te traže angažman odvjetnika«, objašnjava naša sugovornica. Dodaje da će se nastojati trgovce prvo upozoriti na nepoštenu poslovnu praksu i podmetanje ugovora štetnih za kupca kako bi sami reagirali i promijenili svoju poslovnu prasku. Ako to ne bude dovoljno, potrošačke udruge pokrenut će postupak kolektivne zaštite na sudovima. Presude u pojedinačnim slučajevima bit će temelj za rješavanje sličnih sporova, čime će pojeftiniti sudovanje i ubrzati sudsku praksu.

A nepoštene prakse i podmetanja štetnih ugovora bilo je posljednje dvije godine napretek. Počevši od prodaje »od vrata do vrata«, gdje se pojedince uvjeravalo da je njihova ponuda neponovljiva prilika za kupnju proizvoda, do samih prezentacija na kojima su posjetitelji dobivali dojam kako ne mogu napustiti prezentaciju, da nisu potpisali ugovor o nekoj kupnji ili su dobili dojam da proizvod ne mogu naknadno kupiti. Sve je to obmanjivanje kupaca na njihovu štetu.

Iz starog su zakona uklonjene i odredbe koje su se pokazale teško provedive u praksi, kao što je isticanje cijene na svakom proizvodu. To je bilo pomalo nespretno pa čak i nemoguće napraviti na malim proizvodima kao što su žvakaće gume i pincete, a onda i smrznuti proizvodi. Većina se slaže da je novi zakon donio više zaštite ili, bolje rečeno, bolju primjenu potrošačkih prava, no uzrečica da je informiran potrošač najbolje zaštićen potrošač ostaje i dalje.

Mirenje kao izlaz
Novost je i ta da se uvodi praksa predsudskog rješavanja spora i to pri centrima za mirenje Hrvatske gospodarske i Obrtničke komore, kao i pred njihovim sudovima časti te pred centrom za mirenje Hrvatske udruge poslodavaca. Naime, diljem Europe se uhodala praksa takvog alternativnog rješavanja spora između potrošača i kupaca, čime se uvelike rasterećuju sudovi, pojednostavljuje i pojeftinjuje proces rješavanja spora, te su se takvi centri za mirenje pokazali fleksibilniji od sustava sudova. Takvu se praksu namjerava stvoriti i kod nas.

Telefoni se mogu isključiti tek nakon sudske odluke
Pobjeda potrošača je ta da se u sudskim sporovima potrošačima ne može uskratiti usluga dok spor traje, a ako potrošač plaća za tu uslugu. To se prije svega odnosi na sporove vezane uz telefonske račune koje pojedinci odbijaju platiti ako smatraju da ih nisu napravili. Po novom im se telefon ne može isključiti ako pojedinac plaća nesporne dijelove računa sve do završetka postupka pred sudom.


Komentari članka

Vezani članci

Pulskom shopping centru 16 novih trgovina i drive-in restoran popularnog fast food lanca

15.07.2019.

nvestitor zasad ne izlazi s imenima brendova, no potvrđuje da će se u novouređenom dijelu smjestiti McDonald's koji će biti kombinacija drivea ina i klasičnog tipskog Mc restorana

POREZNICI OPET U AKCIJI

11.07.2019.

Ovaj tjedan će imati tri djelatnosti imat posebno ‘na piku’, spuštaju se i na jug na popularni festival

Turski poduzetnik kupio četiri trgovačka centra, transakcija vrijedi oko 14 milijuna eura

04.07.2019.

Novi vlasnik vrijednih nekretnina je tvrtka Heliks Prop, povezana s britanskim fondom Anacop.

Walmart se naoružao umjetnom inteligencijom u borbi protiv krađa i prijevara

26.06.2019.

Nove kamere je Walmart uveo još prije dvije godine u svojih 1000 trgovina, i to se pokazalo kao uspješna investicija jer su krađe i prijevare u tim trgovinama dovedene do minimuma, a sada će se kamere naći u gotovo svim Walmart trgovinama

Lidl i Spar ubrzano stižu Konzum, Müller puše za vrat DM-u, no najveće su iznenađenje plaće

19.06.2019.

Među lancima koji se bave prodajom hrane Lidl i Spar sustižu Konzum, u prodaji neprehrambenih proizvoda neprikosnoven je Pevec, a na drogerijskom tržištu Müller puše za vratom DM-u

Tag cloud

 1. 1919 članka imaju tag hrvatska
 2. 1941 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 961 članka imaju tag trgovina
 8. 951 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 678 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 961 članka imaju tag EU
 12. 896 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 543 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 580 članka imaju tag maloprodaja
 18. 545 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 501 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 423 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija